Smartphones är bra för mycket men ibland kan de vara lite krångliga att använda. Särskilt krångligt kan det vara att surfa på nätet med många flikar öppna och en liten skärm. Med gester och gömda funktioner i Chrome och Safari kan du göra ditt surfande lite enklare och snabbare.

Chromes gömda gester

Androids standardwebbläsare har länge varit Chrome. Om du ändå av någon anledning inte har Chrome som din webbläsare kan du ladda ner den från Google Play. I Chrome finns det ett flertal gester och gömda funktioner som är väldigt användbara. Alla gester utgår ifrån adressfältet. Svep till höger eller vänster över adressfältet för att byta mellan dina öppna flikar. Du kan till exempel ha två öppna hemsidor i två flikar som du snabbt kan byta mellan genom att svepa fingret över adressfältet.

Har du många öppna flikar som du snabbt vill se kan du klicka på flik-knappen längst uppe till höger. Du kan också öppna flikvyn med ett snabbt svep ner över adressfältet. Börja med fingret på adressfältet och dra ner det över skärmen. Alla öppna flikar kommer att visas i en lista. Om du vill stänga en flik kan du svep över bort den åt höger eller vänster, istället för att klicka på det lilla krysset.

Surfa snabbare med Safari

I Safari iOS finns det inte riktigt lika många gester men det finns många andra snabba och praktiska gömda funktioner. Den mest användbara och kanske mest välkända funktionen hjälper dig att snabbt gå framåt eller bakåt i en fliks historik. Svep från höger eller vänster sida av skärmen för att snabbt gå fram eller bakåt i din historik. Om du snabbt vill gå tillbaka flera sidor kan du bara hålla in tillbaka knappen för att visa en lista över hela din historik för den fliken.

För att få bättre koll på dina flikar kan du klicka på knappen för flikar längst ner till höger och sedan sortera dina flikar genom att ta tag i deras list och flytta dem. För att stänga en flik räcker det att svepa åt höger eller vänster över fliken. När du har öppnat en flik och surfar på en sida kan du snabbt gå till toppen av sidan genom att klicka längst upp i fältet där klockan och batterinivån visas. Detta fungerar i nästan alla appar i iOS, inte bara i Safari.

Många av tipsen vi nämner kanske du redan kände till men vi hoppas att du åtminstone lärde dig ett nytt trick som kan hjälpa dig att bli lite snabbare och effektivare när du surfar i mobilen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + fem =