Svenska hörlurar är gjorda av illegala vapen

0

Yevo 1 är ett par helt trådlösa Bluetooth-hörlurar som lanserades på CES-mässan 2017. Ett år senare släpper det svenska företaget en ny version av sina hörlurar. Denna gången lanserar de ett par hörlurar som har något som ingen konkurrent kan erbjuda: metall från illegala vapen.

Smält AK-47

Yevo 1 är vanligen konstruerade av plast och har en batteriladdare av plast. Den nya versionen är gjord av stål. Exemplaret i bilderna är gjord av en gammal AK-47:a. Yevo har samarbetat med den svenska välgörenhetsorganisationen Individuell Människohjälp för att skapa den nya versionen. Samarbetet går ut på att Individuell Människohjälp åker till länder runt om i världen, i detta fallet Guatemala, och köper illegala vapen som beslagtagits av stater men som riskerar att åter komma in i omlopp. Vapnen plockas isär och metallen från dem smälts. Därefter pulveriseras de och placeras i en 3D-skrivare som skriver ut skalet till laddaren och ringen runt hörlurarna. Det ger hörlurarna ett mycket speciellt utseende.

Stålen är inte behandlad och åldras med tiden. Den oxiderar och påverkas av fetter och smuts. Yevo är inte 100 procent säkra på hur den slutliga finishen kommer se ut på produkten och de har funderat på att artificiellt åldra metallen men så här se den i alla fall ut i dag. Detta är en av de första exemplaren.

Högre pris för ovanliga metallen

Metallen har det klyftiga namnet Humanium och skapas från början i tackor som i bilden längst upp. Många andra företag har planer på att använda metallen i sina produkter men Yevo verkar vara först ut på marknaden. Tanken med metallen är inte att ge produkterna någon teknisk fördel. Istället ger den dem ett unikt utseende och framför allt en unik berättelse och ett gott syfte. För det goda syftet så får konsumenter betala betydligt mer pengar än normalt. Medan Yevo 1 vanligen kostar 299 dollar kostar den nya modellen 499 dollar. Produktionen har inte börjat i någon större skala och medan vi spelar in den här filmen har Yevo inte ens lagt upp den på sin hemsida än.

Med alla kommersiella budskap från CES 2018 är Yevo 1 och Humanium ett trevligt undantag. Det svenska företaget bakom hörlurarna vill givetvis tjäna pengar på sin produkt men med Humanium som metall är det svårt att påstå något annat än att Yevo 1 sticker ut i mängden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − tre =