Det är troligen få som inte håller med om att smartphones har förändrat stora delar av samhället. Vad som kanske inte är så uppenbart är i vilken fart förändringen fortfarande sker. I en halvårsrapport som släpptes av Post- och telestyrelsen i dag visar myndigheten hur användningen av data i mobilen fortsätter att öka i rekordfart.

Ökar snabbare än någonsin

Trots att iPhone lanserades i USA år 2007 tog det flera år innan smartphones började användas på bred front i Sverige. Det dröjde till år 2010 innan det fanns fler abonnemang som ens hade stöd för data än det fanns abonnemang som bara kunde användas för samtal och SMS i Sverige. Under början av 2013 hade användandet ökat markant men även då hade den genomsnittliga användningen av data per månad inte överstigit 1 GB. Nu ser verkligheten helt annorlunda ut. Efter flera år av stark tillväxt fortsätter svenskars konsumtion av data öka i rekordfart. Under första halvåret av 2018 ökade trafiken från privata abonnemang med 52 procent i jämförelse med samma period förra året.

Genomsnittlig data-användning per privata abonnemang och månad i Sverige.

Mer data för samma peng

Det nya genomsnittet per abonnemang i Sverige är nu 6,4 GB per månad. På tre år, sedan 2015, har den genomsnittliga dataanvändningen tripplats från strax över 2 GB per månad. Det följer en trend av allt större abonnemang och lägre priser på abonnemang med betydligt mer data. Det betyder att teleoperatörernas intäkter inte skalar med ökningen av användning i näten. Under året ökade intäkterna bara med 1,7 procent, vilket är lägre än inflationen. Det betyder givetvis inte nödvändigtvis att operatörernas vinster minskar. Det visar ändå på att ökningen av användning sker tillsammans med ökade surfpotter för oförändrade priser.

Obegränsad dataEn faktor som kan påverka siffrorna är obegränsade abonnemang. Sveriges första obegränsade 4G-abonnemang lanserades av Tele2 i april 2017. Sedan dess har både Telenor och Tre hoppat på tåget. Dessa abonnemang har visserligen begränsningar för extrem användning men de låter definitivt vissa användare surfa betydligt mer än genomsnittet. Dessa abonnemang kostar också betydligt mer och skulle rimligtvis också öka den genomsnittliga intäkten till teleoperatörer. Den ökade bara med 7 kronor till 217 kronor per månad enligt PTS nya rapport.

Slutligen konstaterar PTS i sin rapport att användningen av SMS fortsätter att minska. Ett genomsnittligt abonnemang skickar nu 53 istället för 56 SMS per månad. Det visar på en fortsättande trend kring att kommunikation flyttar allt mer till Internet-baserade kanaler.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + femton =