Trenden har varit tydlig på den svenska telekommarknaden. Allt färre konsumenter vill ha abonnemang med bindningstid och allt färre operatörer erbjuder dem därför. Nu blir Telenor den andra stora operatören att slopa sina bindningstider. Samtidigt passar de på att justera sina priser, surfpotter och roamingerbjudanden, de slutar sälja abonnemang för pensionärer och höjer priser för familjeabonnemang.

Fler länder men justerade priser

Bland de många förändringar som Telenor gör i dag är fri roaming i flera nya länder en av de största nyheterna. Utöver EU/EES, Thailand Malaysia och Myanmar tillkommer nu Turkiet, USA, Schweiz, Andorra, Serbien och Montenegro till listan av länder med fri roaming. Det gör att Telenors kunder får fri roaming i totalt 41 länder, vilket är flest länder bland alla operatörer i Sverige.

Bild på Telenors nya reklam om roaming.

Telenor slopar alltså också sina bindningstider. Operatören har tidigare gett stora rabatter till kunder som väljer att binda sig under två års tid. Dessa rabatter är borta men priset på obundna abonnemang har istället sänkts markant. Prissänkningen ligger på mellan 70–180 kronor beroende på abonnemang. Eftersom Telenors tidigare rabatt för långa bindningstider tidigare låg på mellan 50–200 kronor betyder det att vissa nya abonnemang är billigare och vissa är dyrare än de tidigare billigaste alternativen. Ett abonnemang med 3 GB surf har till exempel gått från 249 till 219 kronor medan ett obegränsat abonnemang har gått från 549 till 569 kronor (utan respektive med bindningstid).

Seniorrabatt tas bort

Telenor har gjort ett antal andra justeringar. Operatörens tidigare abonnemang för seniorer och pensionärer har tagits bort helt. Abonnenter som tidigare har haft en seniorrabatt får behålla den men nya kan inte teckna ett abonnemang med seniorrabatt. Så här motiverar Telenor sin förändring:

En annan förändring är en prisjustering på familjeabonnemang. Nu kostar ett extra SIM-kort med ett extra nummer som är kopplat till ett abonnemang 169 kronor extra per månad. Det är upp från 149 kronor per månad sedan tidigare. Det gör familjeabonnemang till ett betydligt sämre val. Särskilt eftersom det finns gott om kompletta abonnemang på marknaden som kostar mindre än 169 kronor. Med det sagt fortsätter Telenor att vara ensamma om att erbjuda obegränsade familjeabonnemang.

Är familjeabonnemang verkligen billigare?

Bäst för resande

Telenor fortsätter att vara den bästa operatören för resenärer. Med ett nytt 70 GB-abonnemang som inkluderar 70 GB fri roaming-data samt med en expanderad lista av fria roamingländer har de andra operatörerna svårt att konkurrera. I alla andra kategorier har Telenor dock fortsatt höga priser i relation till den inkluderade surfpotten. Ett abonnemang med 15 GB surf hos Telenor och företagets dotterbolag Vimla kostar till exempel 329 respektive 210 kronor per månad. Telenor kostar alltså mer än 55 procent mer med samma surfpott.

Du kan hitta Sveriges bästa och billigaste abonnemang i Abonnemangsguiden här på Surfa. Den uppdateras kontinuerligt för att du alltid ska kunna hitta det bästa abonnemanget för dig.

Abonnemangsguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio − fyra =