Surfa har tidiga rapporterat om hur Telia överklagade ett beslut från Post- och telestyrelsen. Beslutet sa att Telia var tvungna att ändra eller stänga ner sina frisurf-erbjudanden eftersom de bröt mot en EU-förordning som reglerar nätneutralitet. Telia bad om inhibition, som temporärt stoppar beslutet från PTS, och vann till slut i Kammarrätten i Stockholm den 8 mars. Tvisten mellan PTS och Telia fortsätter nu i Förvaltningsrätten. Samtidigt expanderar i dag Telia sitt frisurf-erbjudande.

Fyra nya sociala medier

Ett av Telias frisurf-erbjudande kallas Sociala och ger användare tillgång till ett flertal sociala nätverk, utan att datatrafiken till tjänsterna räknas mot användares månatliga surfpott. I dag meddelar Telia att de expanderar sitt erbjudande och inkluderar nu också Pinterest, Viber, LINE och Welcome App. Nu inkluderas alltså Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp, Twitter, Kik, Pinterest, Viber, LINE och Welcome App.

Bild från Telias reklam för tjänsten Sociala.

Telia har inte meddelat att de gjort några andra ändringar i sitt erbjudande. Det betyder att teleoperatören fortfarande erbjuder fri surf på sociala medier även efter att en användares surfpott har tagit slut. Det är denna delen av Telias erbjudanden som PTS påstår bryter mot EU-förordningen.

Rättsprocessen fortsätter

Telias överklagande an Post- och telestyrelsens beslut ligger sedan en vecka tillbaka hos Förvaltningsrätten i Stockholm. I nuläget är det oklart när rätten kan tänkas nå ett beslut i målet. Fram tills dess har i alla fall Telia fått rätt om att myndighetens beslut inte gäller så länge beslutet överklagas i rätten. Surfa kommer att hålla fortsatt koll på turerna i tvisten mellan Telia och PTS. Dagens nyhet är med andra ord inte den sista om Telias frisurf-erbjudanden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Fördumningen ökar. Det finns folk som söker information och inte desinformation, lögner, skvaller, förtal och liknande på nätet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =