+ Stöd för dubbla SIM
+ 128 GB och microSD
+ Bra 4K UHD-inspelning
- PenTile-skärm
- Störande mjukvara
- Bara Android 6
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Asus ZenFone 3 Deluxe är en flaggskeppstelefon som har en av marknadens mest imponerande byggkvalitet och design. Den har en bra kamera som tar detaljrika bilder i ljusa miljöer men som får problem i mörka, en ljusstark skärm som tyvärr lider av PenTile-problem, snabb och enkel mjukvara som tyvärr stör användare med onödig systemhantering och en batteritid som har svårt att ta sig igenom en dags användning. I den höga prisklass som ZenFone 3 Deluxe ligger i, är det inte mycket annat än perfektion som går hem. Med en lite för lång lista av problem har ZenFone 3 Deluxe svårt att konkurrera.
Video
Hårdvarudesign
Asus slår på stora trumman och lanserar en telefon som inte skäms över sin grandiosa design och höga pris. Asus ZenFone 3 Deluxe skryter till och med sin lyx i sitt namn. När det gäller hårdvarudesign lever ZenFone 3 Deluxe upp till sitt namn.
Läs mer om hårdvaranAsus ZenFone 3 Deluxe är byggd av nästan uteslutande två material: glas och aluminium. Baksidan täcks av ett stycke aluminium. Här finns inga tecken av plast eller något annat material. Till skillnad från många konkurrenter har Asus lyckats få alla antenner att fungera utan några synliga skåror i metallen.
Asus varumärke stoltserar på den nedre delen av baksidan och en kameran med en stor kameralins tar plats på den övre. Kameran sticker ut lite från resten av telefonen. Bredvid kameran sitter trippla LED-lampor samt ett laserbaserat autofokusystem. Strax under kameran sitter en fingeravtrycksläsare med en lite annorlunda design. Läsaren har nästan exakt samma design som den motsvarande läsaren på den betydligt billigare ZenFone 3. Läsaren på ZenFone 3 Deluxe är dock mer nersänkt i telefonen. Det gör det lättare att känna var sensorn är men bidrar troligen till att en mindre del av fingret nuddar läsaren. Det gör fingeravtrycksläsaren i ZenFone 3 Deluxe betydligt mer opålitlig än många konkurrenters snabba och nästan 100 procentiga läsare.
Metall överallt
Metallen på baksidan fortsätter längs telefonens sidor. Inte heller här hittar vi några spår av skåror eller avbrott i metallen. De enda ledtrådarna vi kan hitta, som skvallrar om antennerna på insidan, är små streck som sitter på kanten längs framsidan av telefonen. På sidorna är det dock bara metall som gäller. Inklusive knapparna på telefonens högra sida. Knapparna ger acceptabel fysisk återkoppling men hade varit enklare att använda om de stuckit ut mer från sidan av telefonen.
På ovansidan av Asus ZenFone 3 Deluxe sitter ett 3,5 millimeter hörlursuttag och på undersidan hittar vi en USB Typ-C-port. Porten har stöd för både Qualcomm Quick Charge 3.0 och USB 3, vilket är relativt ovanligt på marknaden i dag. Den saknar dock både USB On-the-Go och stöd för att koppla in externa bildskärmar.
Till höger om UBS-porten sitter en högtalare. Högtalaren gömmer sig bakom ett högtalargaller som består av fyra små hål i undersidan av telefonen. Högtalargallrets design gör det tyvärr lättare än vanligt att råka kväva ljudet med ett finger eller en handflata. Många konkurrenter har bredare högtalargaller som är svårare att täcka över helt.
På telefonens vänstra sida hittar vi en SIM-kortshållare som också har plats för microSD-kort. Hållaren har plats för antingen ett microSIM-kort och ett microSD-kort eller ett microSIM-kort och ett nanoSIM-kort.
Stor skärm – stor telefon
På framsidan av telefonen sitter en stor 5,7 tum skärm. Den stora skärmen gör hela telefonen stor och klumpig. Runt skärmen sitter en ordentlig ram. Det gör ZenFone 3 Deluxe nästan exakt lika bred som Google Nexus 6P.
Ovanför skärmen sitter en hörlur, en videosamtalskamera och en avståndsmätare. Under skärmen hittar vi tre kapacitiva navigationsknappar med bakgrundsbelysning. Knapparna sitter lite längre ner än vi hade önskat men har tillräckligt stora pekytor för att vara enkla att använda. Eftersom knapparna är kapacitiva ger de inte användare någon fysisk återkoppling när de trycks in. Någon vibration är inte heller aktiverad från början men det kan aktiveras i telefonens mjukvara.
Stäng
Skärm
Asus ZenFone 3 Deluxe har en 5,7 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmen kan visa rika färger, djup svärta och kan bli ljusstark i krävande miljöer. Skärmen kan nå 500 nits som sin högsta ljusstyrka, vilket är runt 10 procent mindre än Samsung Galaxy S7 Edge. Skärmens största problem är faktumet att den använder sig av PenTile-teknik. Den speciella typen av skärmteknik används också i Samsungs flaggskepptelefoner men den negativa effekten av PenTile är inte alls lika synlig. Tekniken gör att främst skarpa konturer ser suddiga eller otydliga. Problemet med PenTile på ZenFone 3 Deluxe sticker i ögonen med tanke på telefonens höga pris.
Läs mer om PenTileOm du vill läsa mer om PenTile kan vi rekommendera artikeln nedan. Notera att Asus ZenFone 3 Deluxe har en pixeltäthet på 386 ppi. Det är förklaringen till att den negativa effekten av PenTile-tekniken är så synlig på telefonen.
Stäng
Högtalare
Asus ZenFone 3 Deluxe har en högtalare som är placerad på undersidan av telefonen. Högtalaren producerar ljud med acceptabel ljudvolym. Enligt våra tester är högtalaren i Asus ZenFone 3 Deluxe drygt två decibel tystare än högtalaren i Samsung Galaxy S7 Edge. Asus ZenFone 3 Deluxe erbjuder ett tydligare mellanregister men har inte samma täckning bland lägre frekvenser som Samsung Galaxy S7 Edge har. Asus ZenFone 3 Deluxe har kort sagt en helt okej högtalare. Det enda stora problemet vi har med den är dess position och design som gör det lite för lätt att råka sätta ett finger eller en handflata över den.
Batteri
Asus ZenFone 3 Deluxe har ett stort problem: batteritid. Telefonen har ett 3 000 mAh-batteri som tyvärr inte är i närheten av att ge användare tillräckligt lång batteritid. Även vid normal användning har batteriet svårt att ta telefonen genom en hel dags användning och vid hårdare användning är minst en extra laddning om dagen ett måste. Användare kan då trösta sig med att ZenFone 3 Deluxe har stöd för snabbladdning med Qualcomm Quick Charge 3.0. Snabbladdning är dock bara ett plåster på såret. Såret är dock kvar och det gör ont.
Kamera
Asus ZenFone 3 Deluxe har en 23 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran kan fånga detaljerade bilder av hög kvalitet i både ljusa och mörka inomhusmiljöer. När ljuset verkligen tryter får den dock stora problem och telefonens brist på optisk bildstabilisering gör det svårt för den att konkurrera.
Läs mer om kameranI ljusa miljöer tar Asus ZenFone 3 Deluxe några av branschens bästa smartphonebilder. Kamerans höga upplösning gör bilder oerhört detaljrika. Det tråkiga är att den höga upplösningen inte har någon större betydelse för dig som inte gillar att zooma i dina bilder eller skriva ut dem på papper. Med det sagt skadar inte den hög upplösningen och ZenFone 3 Deluxe kan verkligen konkurrera med de bästa när det gäller både detaljrikedom och dynamiskt omfång i ljusa miljöer.
När vi fotograferar inomhus med låg belysning klarar sig kameran helt okej. Den lyckas behålla hög detaljrikedom och lyckas hålla bruset borta. Det gör det lite extra tråkigt att den tyvärr fallerar totalt när det blir riktigt mörkt. Medan Samsung Galaxy S7 Edge och HTC 10 åtminstone kan fånga tillräckligt mycket ljus för att representera motivet blir bilden från ZenFone 3 Deluxe nästan helt mörk i svåra situationer. Det finns ett manuellt mörkerläge men det är tyvärr alldeles för långsamt för att vara praktiskt att använda i många situationer.
Asus ZenFone 3 Deluxe kan spela in video i 4K UHD-upplösning. Kamerans autofokus är inte lika pålitlig och snabb som autofokusen i Samsung Galaxy S7 Edge men ZenFone 3 Deluxe har högkvalitativ videoinspelning som levererar hög detaljrikedom, i klass med Apple iPhone 7.
Stäng
Mjukvara
Mjukvaran i Asus telefoner är en blandad kompott. Den är snabb, enkel och funktionell men också irriterande och full av onödiga appar. När störande systemnotiser dödas och onödiga appar avinstalleras är mjukvaran helt okej. Konsumenter ska dock inte behöva gräva sig ner bland inställningarna för att få en telefon som fungerar bra.
Läs mer om mjukvaranAsus ZenFone 3 Deluxe lanseras med Android 6.0.1 och Asus överliggande mjukvara. Det är tråkigt att Asus inte har uppdaterat telefonen till en nyare version av Android än. Särskilt eftersom det snart var ett halvår sen Android 7.0 släpptes och ZenFone 3 Deluxe är trots allt en dyr lyxtelefon som borde få snabba uppdateringar.
Om vi försöker se bortom telefonens dåligt uppdaterade mjukvara och istället fokuserar på det operativsystem som telefonen drivs av, har ZenFone 3 Deluxe mycket att erbjuda. Den är väl optimerad för sin processor och stannar aldrig upp i appar eller menyer. Många av Asus förändringar av operativsystemet är visserligen onödiga och ger sällan något extra värde till telefonen. De behåller ändå samtidigt många av operativsystemets grundläggande funktioner.
Asus har lagt till ett flertal extrafunktioner i sin telefon. Asus mobilhanterare är namnet på en förinstallerad app som kan beskrivas som en del av operativsystemet. Appen är tänkt att hjälpa användare hantera systemets resurser. I ett modernt operativsystem som Android är sådana appar oftast meningslösa eller till och med skadliga. De uppmanar användare att lägga energi på att manuellt hantera systemresurser som vanligen hanteras helt automatiskt.
Notiser om energianvändning
Mobilhanteraren lägger stor vikt vid batterianvändning. Den skickar notiser till användare om appar som använder systemresurser i bakgrunden. Användare kan välja att manuellt stänga av dessa appar. Problemet är att notiserna är frekventa och ofta helt meningslösa. De är inte helt heller enkla att få tyst på. Vi hade hellre sett att Asus skrotat hela idén med manuell resurshantering än att användare konstant måste störas av meningslösa notiser.
Asus har installerat ett flertal andra appar i sin smartphone. Flera av apparna är utvecklade av Asus. Vissa kan ha ett visst värde men i många fall duplicerar de funktioner som redan finns i Android. Vissa appar är också så nischade att det hade varit bättre om intresserade användare laddade ner dem från Google Play. Asus har till exempel installerat MiniMoive, som låter användare skapa filmer och bildspel; ShareLink, som kan användas för att dela filer mellan Android- och Windows-enheter; Splendid, som låter användare ställa in telefonens skärminställningar; WebStorage, som är en molnlagringstjänst från Asus; och ZenCircle, som är ett bildbaserat socialt nätverk. Det är bara ett fåtal av de många förinstallerade apparna på telefonen. Det positiva med många av de förinstallerade apparna är i alla fall att de går att avinstallera.
Det finns många delar av Asus mjukvara som vi inte gillar men i slutänden har den mycket att erbjuda. Så länge du känner dig bekväm med att manuellt avinstallera onödiga appar och ändra systeminställningar för att ta kontroll över mjukvarans irriterande aspekter, är den snabb och enkel att använda.
Stäng
Prestanda och lagring
Asus ZenFone 3 Deluxe drivs av ett Qualcomm Snapdragon 821-chipset. Det har en kraftfull CPU och GPU som tillsammans erbjuder prestanda som bör vara mer än tillräcklig för de flesta. Eftersom den svenska versionen av ZenFone 3 Deluxe dessutom har hela 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme får processorn god assistans. För dig som ändå inte tycker att 128 GB lagringsutrymme är tillräckligt, har telefonen en microSD-kortläsare. Det enda problemet med microSD-kortläsaren är att den inte kan användas tillsammans med dubbla SIM-kort.