Cat S61
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:S61 är vattentät till tre meter. Tätningen kan påverkas om telefonen tappas eller skadas.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Lång batteritid
+ Dubbla SIM
+ Stryktålig
Nackdelar
- Långsam
- Dålig mjukvara
- Medioker kamera
- Klumpig design
Kamera5.5
Skärm6.4
Batteri8.5
Kamera5.5
Skärm6.4
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Cat S61 har en extremt liten nisch. Den är gjord för dig som måste ha en värmekamera i din smartphone. Du måste dessutom vara beredda att betala ett högt pris och orka använda en annars ganska dålig mobil. Bortom det är Cat S61 svår att rekommendera till någon. Den har ett högt pris, är långsam, har utdaterad och krånglig mjukvara, har en ganska dålig kamera och även om hårdvaran är stryktålig är den också stor och krånglig. Om du verkligen vill ha en riktigt tålig mobil skulle vi hellre rekommendera en bra iPhone eller Samsung-mobil som har ett stort utbud av extremt tåliga skal. Då får du både stryktålighet och en mobil som faktiskt är bra.

 

Hårdvarudesign

Design är definitivt en av Cat S61:s största styrka. Inte för att den är särskilt snygg, inte för att den är särskilt tunn och lätt och inte för att den använder modern och häftig teknik. Cat S61 är en stryktålig mobil vars styrka är att vara stryktålig och redo för det mesta. Designen har dock samtidigt flera stora brister. Avsaknaden av en fingeravtrycksläsare är särskilt märkbar.

Läs mer om hårdvaran

Medan så gott som all nya mobiler på marknaden i dag satsar på glas, lägger Cat sina pengar på plast. I smartphonebranschen har plast länge haft ett anseende om att vara billigt eller ett tecken på dålig design. Cat S61 använder plast på ett sätt som är både praktiskt och väl anpassat till målgruppen. För det första är plast svårt att göra sönder. Visst, det går att repa men det är svårt att spräcka. Plasten på baksidan av S61 har dessutom en gummiliknande struktur, så den är troligen helt omöjlig att spräcka. Materialet är dessutom gjort med ett mönster och med en finish som gör att det är lätt att greppa telefonen. På ett bord ligger telefonen stadigt utan att riskera att glida av. Allt det är tack vare valet av plast på baksidan av S61.

På baksidan finns en stor Cat-logga, en lasersensor för avståndsmätning och ett kamerasystem med en traditionell kamera och en värmekamera från Flir med en tillhörande LED-lampa. Här finns dessutom Flirs logga och ett litet hål för en sekundär mikrofon.

Extra plast för extra skydd

Runt bakstycket sitter en ordentlig plastram som är gjord för att absorbera energi från fall och skydda telefonen när något går riktigt snett. Plasten är lätt att repa men skyddar telefonens viktigaste komponenter från att gå sönder.

Längs höger, vänster och ovansidan av telefonen sitter ett band av metall. Det ger telefonen en stabil konstruktion och en lite större känsla av kvalitet. På höger sida finns två volymknappar och en på/av-knapp. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är lätta att känna sig fram till. De är till och med ganska enkla att använda med en handske på händerna. Det kan inte sägas för många knappar på konkurrerande mobiler.

På telefonens ovansida finns en hörlursport som skyddas av ett litet lock för extra vattenskydd. Här sticker också en lite ”fena” upp som bär Cat-loggan. Den lite annorlunda designdetaljen är genomgående för Cat-mobiler men bidrar inte med någon till synes praktisk fördel.

Knapp för vad du vill

På vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Läsaren kan enkelt plockas ut utan verktyg, vilket är ganska ovanligt i en modern smartphone. Under kortläsaren finns ännu en fysisk knapp som kan användas för att till exempel svara eller avsluta samtal, öppna Google, visa senaste väderprognosen eller visa alla notiser. Den kan också användas för att öppna installerade appar och kan programmeras för att göra olika saker baserat på om användaren trycker in knappen kort eller håller in den. Knappen erbjuder lika bra fysisk återkoppling som alla andra knappar men den är också orange och ger telefonen lite väl behövlig färg.

På undersidan av Cat S61 finns en USB Typ-C-port som göms bakom ett skydd samt en högtalare. Här på undersidan finns dock inte samma metallram som sträcker sig runt alla andra sidor av mobilen.

Framsidan av Cat S61 bjuder på flera intressanta saker. För det första ser vi en 5,2 tum skärm. Den skyddas av härdat glas men som standard skickar Cat också med en förinstallerad skyddsplast som ska skydda mot repor. Runt skärmen finns mycket väl tilltagna skärmramar. De är cirka tre gånger större än ramarna på många andra moderna mobiler i samma prisklass. Det skyddar troligen skärmen från stötar men det gör också skärmen ganska liten med tanke på telefonens storlek.

Fysisk navigering

Ramen har ändå flera intressanta funktioner. Ovanför skärmen finns för det första en hörlur och frontmonterad kamera. Under skärmen finns tre fysiska knappar för navigering. De är enkla att använda i många miljöer och situationer eftersom de är så stora. De känns dock också ganska billiga eftersom de är gjorda av plast och eftersom knapparnas brytare är ganska dåliga. De känns lite svampiga och låter lite konstigt om de inte trycks ner rakt i mitten. Runt hela skärmen finns dessutom en upphöjd ram som skapar ett skydd på cirka en millimeter ovanför skärmen. Det betyder att telefonen kan ligga med skärmen ner mot en platt yta utan att nudda ytan. Det skyddar både mot repor men även mot fall.

Cat S61 är en stor och klumpig mobiltelefon. Den är runt en halv centimeter bredare, en och en halv centimeter längre och en halv centimeter tjockare än konkurrerande mobiler med liknande skärmstorlek. Den väger dessutom 90 gram mer och även om vissa designfunktioner, så som den gummiliknande baksidan, kan vara praktisk är den också krånglig eftersom den lätt fastnar i tyger och fickor.

Ingen fingeravtrycksläsare?!

Telefonens design har givetvis många fördelar. Den sägs kunna klara fall från 1,8 meters höjd ner på betong utan att gå sönder. Den är också vattentät ner till 3 meters djup i upp till 60 minuter. Utöver det kan den klara både låga och höga temperaturer under långa perioder. Designen saknar dock samtidigt flera viktiga funktioner. Den mest uppenbara är ett praktiskt sätt att låsa upp den. Den har varken en fingeravtrycksläsare eller ansiktsigenkänning. Det gör att en PIN-kod eller ett lösenord är det enda bra alternativet för att hålla den säker. För att vara en dyr smartphone från 2018 är det fullständigt idiotiskt.

Telefonens tåliga design är dessutom inte nödvändigtvis unik för Cat. Det går att köpa nästan vilken iPhone eller Samsung-mobil som helst och köpa till ett skal som erbjuder samma egenskaper som Cat S61 har. Med ett bra skal kan telefonen avnjutas i sitt tunnare och enklare format när det passar bättre och de funktioner som Cat S61 saknar behöver inte vara ett problem.

Stäng

 

Skärm

Cat S61 har en 5,2 tum Full HD-upplöst LCD-skärm. Skärmen presterar bra vid höga betraktningsvinklar och har helt okej färger, även om den har en lite grön ton.  Den har en respektabel svärta och en imponerande maximal ljusstyrka på 695 nits. Det gör den passande för arbete ute i solen. Den har med andra ord ingen galet hög upplösning och är inte den mest exakta bildskärmen vi har testat men den är bra på vad den försöker vara: praktisk för den händige.

 

Högtalare

S61 har en högtalare som sitter på botten av telefonen. Den producerar ljud med hög volym och ganska normal kvalitet. Den har problem med lite skärande höga frekvenser men fungerar annars mycket bra i mellanregistret. Det gör den passande för högtalarsamtal. Med det sagt är många konkurrerande flaggskepp fortfarande betydligt bättre. Cat S61 har trots allt bara en högtalare medan många konkurrenter har två. Om du är ute efter en mobil med bra högtalare finns det kort sagt många bättre alternativ.

 

Batteri

Cat S61 har ett batteri med en kapacitet på 4 500 mAh. I kombination med ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset kan den erbjuda otroligt bra batteritid. Vid normal använding klarar den sig i två dagar utan problem och möjligen tre dagar vid lätt användning. Även vid mycket hård användning är den svår att döda på en dag. Den har dessutom stöd för snabbladdning med Qualcomm Quick Charge 4.0, vilket gör den till en av branschens snabbast laddande mobil. Då krävs dock en sådan laddare, som inte ingår.

 

Kamera

Cat S61 har två kameror. En vanlig kamera och en IR-kamera som kan se värmeenergi. Den vanliga kameran är ganska bra i ljusa miljöer men ganska dålig i mörka. Det är en stor besvikelse med tanke på telefonens höga pris. IR-kameran är minst sagt unik och ger användaren ett unikt perspektiv men den är inte helt exakt.

Läs mer om kameran

Cat S61 har en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Kamerans relativt höga upplösning är tydlig när vi fotar i ljusa miljöer. Den erbjuder hög detaljrikedom och utöver det har den ett brett dynamiskt omfång. Den har samtidigt problem med att hitta bra autoinställningar i komplexa miljöer. I exempelbilden nedan som är tagen under ett träd kan vi till exempel se att kameran blir förvirrad av trädets gröna blad och justerar vitbalansen. Det gör att de gråa stenplattorna ser lila ut.

I mörka miljöer har kameran stora problem. Den har ett kraftigt bristande dynamiskt omfång och även när vi fotar i en mörk miljö med en enhetlig ljusstyrka kan S61 inte ens konkurrera med en telefon som kostar hälften så mycket, så som Nokia 7 Plus. 

Värmekamera och lasermätare

Cat S61 har ingen sekundär kamera som kan erbjuda någon extra funktion så som zoom, vidvinkel eller porträttläge. Den har istället en IR-kamera från Flir. Det gör S61 unik i branschen eftersom den kan visa värmeenergi som strålar från olika objekt och motiv. Färger visar olika delar av bilden som har olika temperaturer och en mätare kan visa en specifik punkts ungefärliga temperatur. I flera tester som vi gjorde med kameran såg vi dock att den uppmätta temperaturen generellt var lite längre, cirka en grad celsius, än den faktiska temperaturen var. Vi kontrollerade kamerans exakthet med en separat IR-mätare. Vi skulle med andra ord inte rekommendera S61 för att göra kritiska temperaturmätningar. Den fungerar dock perfekt för att illustrera temperaturskillnader på olika platser eller objekt.

IR-kameran kan till exempel användas för att visa värmeläckor i byggnader, väggar och ventilation. Kameran fungerar definitivt bäst på medelstora avstånd eftersom värmekameran och den underliggande illustrationen från huvudkameran inte riktigt passar när vi fotar på kortare avstånd.

Både den vanliga kameran och IR-kameran är tyvärr väldigt långsamma. Det kan ta 3–5 sekunder att ta en bild och appen för att visa IR-bilder kan ta flera sekunder för att visa en bild eller ens rotera skärmen. Det gör den frustrerande att använda och får oss att fundera på om Flirs andra IR-kameror som kan kopplas till Android-mobiler och iPhones vore ett bättre val.

Utöver IR-kameran har Cat S61 en lasermätare som kan mäta avstånd på upp till 8 meter. Den måste först kalibreras och lyser sedan med en laser som identifieras av kameran för att mäta avståndet till punkten. När den fungerar som den ska är den ganska exakt men den har svårt med ytor som inte är parallella med mobilen, ibland ger den helt fel värde och den tar generellt runt fem sekunder på sig för att genomföra en mätning. Under de tre första sekunderna av mätningen måste hela telefonen hållas still, annars avbryts mätningen. Det gör hela processen otroligt frustrerande och tidskrävande.

Stäng

 

Mjukvara

S61 har ett bra operativsystem som dock har problem med bristande optimeringar som gör hela telefonen långsam. De Cat-utvecklade apparna är dessutom föråldrade, långsamma och frustrerande att använda.

Läs mer om mjukvaran

Cat S61 drivs av Android 8.1 och vi testade den med en säkerhetsuppdatering från juli 2018. Mjukvaran är för det mesta en oförändrad version av Android med Cat har installerat ett fåtal förändringar och ett antal egna appar för att anpassa mjukvaran till telefonens unika hårdvara. De flesta förändringar som Cat har gjort är tyvärr ganska dåliga och känns föråldrade och alldeles för långsamma.

Mät temperaturer i foton

En förinstallerad app som kommer med Cat S61 är en app för Flir-kameran. Appen låter användaren ställa in hur IR-kameran ska representera IR-bilden. Det går att välja mellan olika färgpaletter, det går att visa den exakta temperaturen för en specifik del av bilden och det går givetvis att både film och fota. Appen ger en unik bild in i en värld som vanligen är helt osynlig och den kan troligen fungera som ett unikt verktyg för en viss typ av användare.

Bortom kameraappen för Flir-kameran finns det en annan app som kallas Flir Tools. I den kan användare öppna IR-bilder och till exempel justera värmeskalan för att bara visa de kallaste eller varmaste delarna av en bild. Det går dessutom att mäta temperaturen på en punkt i en bild i efterhand. Hela appen är dock designad med en design som påminner om hur Android såg ut för fem år sedan. Det ger hela upplevelsen ett ganska billigt intryck.

Koll på luften

En sista förinstallerad app kallas Air. Den påstås kunna mäta luftfuktighet, temperatur och luftkvalitet. Temperaturen är uppenbart påverkad av telefonen eftersom den kontinuerligt anger en för hög temperatur. När det gäller luftkvalitet varnar appen för att den är tänkt att ge en relativ indikation på mängden ”lättflyktiga organsika föreningar i din omgivning”. Den är inte tänkt att användas ett seriöst mätverktyg. Till skillnad från de andra apparna från Cat är dock Air relativt väl designad och enkel att använda.

Bristande optimeringar

Det är tyvärr inte bara Cat-apparna som inte alltid är så bra. Hela telefonen verkar ha stora brister när det gäller optimeringar för sin hårdvara och den är allmänt betydligt långsammare än telefoner som kostar en tredjedel så mycket. Telefonens hårdvara är visserligen inte kraftfull men med bra mjukvara borde den vara betydligt snabbare och smidigare att använda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Cat S61 kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagring. Mängden RAM och lagring är helt okej men med tanke på telefonens pris är dess chipset katastrofalt långsamt. I kombination med dåligt optimerad mjukvara är Cat S61 en telefon som vi kanske hade beskrivit som acceptabel om den kostade mindre än 2 000 kronor. Med tanke på sitt pris och andra funktioner har vi svårt att motivera telefonens ganska usla prestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 163 × 78 × 13 mm
Vikt 250 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + två =