HTC 10 Evo
4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:HTC 10 Evo säljs även i vitt internationellt men i Sverige finns endast en svart version.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Android 7
+ Vattentät
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Buggig mjukvara
- Dålig batteritid
- Saknar USB 3
Kamera5.4
Skärm6.7
Batteri4
Kamera5.4
Skärm6.7
Batteri4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

HTC 10 Evo är en av de underligaste telefonerna vi testat på länge. Den lanseras som ett syskon till förra årets HTC 10. Nyheterna är att den har en sämre kamera, kortare batteritid, sämre högtalare, långsammare processor, mindre arbetsminne och ett högre pris. Utöver det har den en USB-port som har nedgraderats från USB 3 till USB 2 och en hörlursport som tagits bort. Den har visserligen en lite större skärm och är vattentålig. Det överväger dock inte den flod av nackdelar som, inte gör HTC 10 Evo till en dålig telefon, men som gör den till ett riktigt dåligt val.

 

Video:

 

Hårdvarudesign

HTC 10 Evo lanseras med en design som lånar mycket från HTCs långa historia av aluminium. Telefonen kombinerar aluminium och glas för att erbjuda hög byggkvalitet. Även om HTC 10 Evo har ett namn som indikerar att den är en evolution av förra årets flaggskepp, HTC 10, finns det dock betydande skillnader i den nya modellens design. HTC 10:s rundade baksida har ersatts av en helt platt baksida som bara förlitar sig på avskalade kanter för att inte vara alldeles för kantig och obekväm att hålla.

Läs mer om hårdvaran

På baksidan av telefonen sitter en kamera som tyvärr sticker ut lite från resten av telefonen. Det utsätter linsen för extra hög risk att repas. Ovanför kameran sitter dubbla LED-lampor men vi ser inget spår av det laserassisterade autofokussystem som HTC 10 använde.

Metallen på telefonens baksida sträcker sig runt kanterna av telefonen. Även på undersidan finns samma stycke aluminium som vi hittar på baksidan. Här finns också en mikrofon, en högtalare och en USB Typ-C-port. Det tråkiga med porten är att den saknar det imponerande stöd av modern teknik som HTC 10 har. Den saknar stöd för både USB 3, för snabb dataöverföring, och för DisplayPort för video ut .

Inte riktigt samma kvalitet

På telefonens vänstra sida finns två korthållare. Den ena har plats för ett nanoSIM-kort och den andra har plats för ett microSD-kort. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna har samma design som knapparna i HTC 10. Det betyder att de är enkla att känna sig fram till. HTC verkar dock ha bytt ut mekanismen under knapparna. På/av-knappen på HTC 10 Evo har inte alls samma fysiska återkoppling som den motsvarande knappen på HTC 10. Det gör att det inte är lika lätt att känna när på/av-knappen på HTC 10 Evo trycks in. Den känns ”svampig” i jämförelse med HTC 10:s klickande knapp.

På ovansidan av telefonen finns ingen 3,5 millimeter hörlursport. Den sitter inte heller någon annanstans på telefonen. HTC har valt att ta bort hörlursporten från HTC 10 Evo. Beslutet ligger ”rätt” i tiden men är svårt att motivera i detta fallet. HTC 10 Evo är en stor och klumpig telefon som visserligen är en gnutta tunnare än HTC 10 men som ändå är mer än tillräckligt stor för att ha plats för en hörlursport. HTC skickar med USB Typ-C-hörlurar men inkluderar inte någon adapter för vanliga 3,5 millimeter hörlurar.

Stor och klumpig

På framsidan av telefonen finns en 5,5 tum LCD-skärm som skyddas av ett stycke reptåligt Corning Gorilla-glas. Runt skärmen sitter ordentliga och breda ramar som tyvärr gör hela telefonen större och klumpigare än den hade behövt vara. HTC har aldrig varit duktiga på att göra tunna och lätta telefoner men företaget har samtidigt hållit sig till smartphones med lite mindre skärmar. HTC 10 Evo har en stor skärm som gör den till en stor och klumpig telefon.

En av få uppgraderingar som HTC lyckats med när de gått från HTC 10 till HTC 10 Evo är att göra den nya modellen vattentålig. Den har en IP57-certifiering som innebär att den kan sänkas i vatten ner till en meters djup i 30 minuter. Det betyder inte att den är helt vattentät i alla situationer men det betyder att den kan hantera ett glas vatten som tappas över den, ett fall ner i toaletten eller till och med ett tapp ner i en grund pool.

Stäng

 

Skärm

HTC 10 Evo har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Skärmen levererar en bra bildupplevelse på många sätt. Den är marginellt mer ljusstark än skärmen i HTC 10 men kan dock inte erbjuda riktigt lika hög prestanda vid extrema betraktningsvinklar. Skärmen förlorar främst ljusstyrka vid höga betraktningsvinklar. Med det sagt kan alltså skärmen i HTC 10 Evo nå högre ljusstyrkor. Det kan vara särskilt praktiskt utomhus under soliga dagar. Skärmen kan då nå 450 nits, vilket fortfarande är betydligt mindre än många konkurrenter som kan nå mer än 550 nits.

 

Högtalare

HTC 10 Evo har en högtalare placerad på undersidan av telefonen. HTC 10 hade dock dessutom en högtalare placerad i telefonens hörlur. Det betyder att HTC 10 Evo har ett naturligt underläge i jämförelse med sin föregångare. När det gäller den totala volymen ljud som skapas av de två mobilerna är de relativt identiska. Det är dock ingen snack om saken. HTC 10 Evo har en betydligt sämre högtalare än HTC 10. Den återskapar grumligt ljud som saknar detaljrikedom bland de högre frekvenserna och saknar täckning bland de lägre. Högtalaren kan producera ljud med hög volym men den är allt annat än bra för att lyssna på musik med.

 

Batteri

HTC 10 Evo har ett batteri som mäter 3 200 mAh. Det är med andra ord 200 mAh större än batteriet i HTC 10. Trots det har HTC 10 Evo en betydligt kortare batteritid än HTC 10. Vi kan inte påstå att vi var imponerade av HTC 10:s batteritid när vi testade telefonen i våras men HTC 10 Evo har en riktigt dålig batteritid. Vid normal användning kan de flesta konsumenter förvänta sig en telefon som närmar sig döden redan innan dagens slut. Vid hårdare användning har dock HTC 10 Evo ingen chans alls. Den kommer att ge upp innan dagens slut. Den dåliga batteritiden är en besvikelse med tanke på kapaciteten av batteriet i HTC 10 Evo.

 

Mjukvara

HTC installerar Android 7 och ger användare en relativt ren användarupplevelse. HTC 10 Evo har dock kvar föregångarens förinstallerade Boost-app som är både missvisande och irriterande. HTC har dessutom misslyckats med sin optimering av mjukvaran för den krånglande processorn Snapdragon 810.

Läs mer om mjukvaran

När HTC 10 lanserades visade HTC att de vet hur en smartphonetillverkare kan samarbeta med Google för att göra Android till en bra användarupplevelse. HTC skalade bort onödiga appar och förbättrade operativsystemet men behöll samtidigt kärnan av vad som gör Android till ett av världens ledande mobila operativsystem. Redan då hade vi dock ett fåtal invändningar och sedan dess har vi fortsatt klaga på Boost+-appen som HTC installerar i sina mobiler. Appen ”optimerar” telefonen och stör användare med meddelanden om vad användare kan göra för att manuellt hantera mobilens resurser. I det stora hela var vi ändå imponerade av HTCs mjukvara. Med HTC 10 Evo har vi nästan exakt samma saker att säga men med några viktiga ändringar.

Den första stora nyheten med mjukvaran i HTC 10 Evo är att den levereras med Android 7 Nougat förinstallerat på telefonen. Det nya operativsystemet är fullt av nya funktioner och förbättringar som gör telefonen ännu bättre. En av redaktionens favoritnyheter är möjligheten att dela upp skärmen i två delar och ha två applikationer aktiva samtidigt. Det finns dessutom många andra praktiska nya funktioner.

Dåligt optimerad

Den andra stora nyheten är inte riktigt lika rolig som den första. I skrivande stund har HTC 10 Evo nämligen ett operativsystem som är allt annat än optimerat. Telefonen drivs av en Qualcomm Snapdragon 810-processor som har en historia av problem och HTC 10 Evo verkar inte vara ett undantag. Telefonen är opålitlig och i vissa fall riktigt långsam. Även grundläggande funktioner i operativsystemet kan stanna upp totalt. Bara att starta en app kan ta flera sekunder och bara att öppna vyn över appar och bläddra bland alla installerade appar kan göra att telefonen får problem.

Problemen med mjukvaran är inte konsekventa och i många fall fungerar telefonen riktigt bra, som den borde. De tillfällen då den saktar ner kan dock vara oerhört frustrerande. Det är möjligt att HTC skickar ut en uppdatering som fixar problemen i framtiden men i nuläget är de så allvarliga att vi inte kan rekommendera HTC 10 Evo, endast av den anledningen.

Stäng

 

Kamera

HTC 10 Evo har en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran har med andra ord lite högre upplösning än kameran som användes av HTC 10. Det ger användare bilder med marginellt högre detaljrikedom. Kameran är helt okej även i mörka miljöer men har ibland problem med att hitta rätt exponering.

Läs mer om kameran

HTC 10 Evo har en kamera som är riktigt bra i ljusa miljöer. Kamerans höga upplösning och objektivets skärpa ger oss bilder med imponerande detaljrikedom. Skillnaderna i jämförelse med konkurrenterna är dock små och de har egentligen bara någon betydelse för dig som vill kunna zooma in mycket i efterhand eller skriva ut dina bilder.

Kameran kan fånga bilder med bra dynamiskt omfång men kamerans mjukvara är inte alltid helt lätt att använda. Mjukvaran är särskilt opålitlig i dynamiskt krävande miljöer. I bilden med trädet nedan bad vi alla telefoner fokusera på trädets stam längst till vänster i bild. Hur mycket vi än försökte vägrade dock HTC 10 Evo exponera bilden på del av bilden som vi ville ge fokus. HTC 10 Evo har lyckats väl med exponeringen av bilden och vi har svårt att klaga på kamerans dynamiska omfång men kamerans mjukvara har en tendens att använda underliga inställningar i miljöer med stor dynamik.

Har svårt att hitta rätt

I mörka miljöer klarar sig HTC 10 Evo helt okej men den kan inte nå upp till konkurrenterna eller föregångarens nivå. Även i mörka miljöer har HTC 10 Evo ibland problem med att hitta en bra exponering. Det kan resultera i att detaljer går förlorade i vissa bilder. Kameran lyckas hålla brus i schack men mjukvarans problem med att hitta rätt exponering ger oss bilder som förlorar detaljrikedom på grund av felexponering.

Är kameran i HTC 10 Evo bättre än kameran i HTC 10? Även om vi ignorerar de problem som vi har haft med exponering så är svaret nej. Vi är imponerade av kamerans prestanda och dess möjlighet att återge detaljrikedom i ljusa miljöer. I mörka miljöer presterar dock föregångaren minst lika bra och den är dessutom en betydligt mer pricksäker och pålitlig kamera i alla miljöer.

Stäng

 

Prestanda och lagring

HTC 10 Evo är en uppenbar nedgradering i jämförelse HTC 10 när det gäller prestanda. Ett Qualcomm Snapdragon 820-chipset har ersatts med den ett år gamla Snapdragon 810. 4 GB RAM har dessutom ersatts av 3 GB RAM. Det går inte att se HTC 10 Evo som något annat än en nedgradering. I nuläget kostar HTC 10 Evo också mer än HTC 10. I teorin bör en Qualcomm Snapdragon 810-processor och 3 GB RAM vara mer än tillräckligt för de flesta användare. I kombination med dåligt optimerad mjukvara och en föregångare som har mer att erbjuda är dock HTC 10 Evo ett dåligt val när det gäller prestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 153,6 × 77,3 × 8,1 mm
Vikt 174 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja
Processor Qualcomm Snapdragon 810 2 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 200 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

    • Ja, HTC 10 Evo är en minst sagt underlig smartphone på många sätt. Vi får hoppas på att HTC U-serien har mer att bjuda på.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 11 =