Huawei Mate 20 Lite
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Mate 20 Lite. Det finns också en blå variant.
Fördelar
+ Färgexakt skärm
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra batteritid
+ Stadig konstruktion
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Bräcklig glasbaksida
- Krånglig mjukvara
- Saknar UHD-inspelning
Kamera5.5
Skärm6.1
Batteri6.9
Kamera5.5
Skärm6.1
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Mate 20 Lite är en av Huaweis bästa mellanklassmobil på länge. Den hittar en bra balans mellan pris och kvalitet på flera fronter. Den har en stor och färgexakt skärm, ett kraftfullt inre, bra batteritid och en ganska bra kamera. Huaweis mjukvara är lite irriterande och onödigt klumpig och vi önskar att skärmen vore lite mer ljusstark för att vara enklare att se utomhus. Med det sagt har Mate 20 Lite ändå mycket att erbjuda för ett attraktivt pris.

 

Hårdvarudesign

Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite är en stor och stadig mobil. Glas och metall ger en känsla av kvalitet i handen men det gör den också lite hal. Den har svårt att sticka ut i mängden men med tanke på priset har den en ganska modern design.

Läs mer om hårdvaran

Mate 20 Lite har en typ av design som har blivit oerhört populär i smartphonebranschen de senaste åren. Glas och metall kombineras för att erbjuda en känsla av kvalitet men knappast ett unikt utseende. På baksidan finns en platt glasskiva. Fördelen med glaset är att det definitivt ger en känsla av kvalitet. Nackdelen är att det riskerar att spricka om telefonen tappas.

Rund och stor

På baksidan har Huawei hämtat inspiration från Mate 10 Pro, som hade ett horisontellt band runt sina kameror. Mate 20 Lite har ett liknande band som dock står vertikalt på baksidan. Bandet har en lite ljusare ton och lyckas därför erbjuda viss kontrast till baksidan, utan att bryta telefonens annars stilrena design. Kamerorna som bandet omringar sticker ut en knapp millimeter och gör telefonen lite ostadig på ett platt bord. Strax under kamerorna sitter en fingeravtrycksläsare som är rund, relativt stor och enkel att känna sig fram till. För användare med lite mindre händer sitter den dock lite för långt upp på baksidan för att vara enkel att nå. Telefonens ergonomi hade förbättrats markant om läsaren bara satt en centimeter längre ner.

Glaset på baksidan är rundat längs kanterna och möter ett metallband längs sidorna av telefonen. Metallen ger telefonen en stadig konstruktion. På vårt svarta exemplar har metallen en ganska glansig finish. Den är inte helt blank men är betydligt mer polerad än många andra aluminium-mobiler på marknaden. Det gör den redan blanka telefonen ännu mer blank och hal.

Dubbla SIM och hörlursport

På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är lätta att känna sig fram till och ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon, på vänster sida finns en kortläsare med plats för antingen dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en 3,5 mm hörlursport, en mikrofon, högtalare och en USB Typ-C-port. USB-porten har stöd för USB On-The-Go men har bara USB 2.0-stöd. Den kan alltså inte användas med externa bildskärmar eller liknande.

På framsidan av Huawei Mate 20 Lite finns en smått gigantisk 6,3 tum skärm. Den täcks av skyddsglas som sträcker sig hela vägen ut till kanterna. Det gör telefonens framsida ganska anonym i sin design. Under skärmen finns en liten haka och även över skärmen är ramen en gnutta större än den är längs sidorna. Mate 20 Lite har också en skärmflärp som gör att skärmen bättre kan utnyttja utrymmena vid sidorna av hörluren och selfiekamerorna. Bland Huaweis ganska stora uppsättning mobiler med skärmflärp har Mate 20 Lite den helt klart största. Anledningen är att den har dubbla selfiekameror som tar extra mycket plats.

Huawei Mate 20 Lite Test

Huawei Mate 20 Lite är en stor mobil. Riktigt stor. De tunna skärmramarna gör ändå att den är relativt kompakt med tanke på sin skärmstorlek. Mate 20 Lite är till exempel nästan exakt lika stor som Nokia 7 Plus. Då har Mate 20 Lite ändå en 0,3 tum större skärm.

I likhet med många andra mobiler i samma prisklass saknar Mate 20 Lite något som helst skydd mot vatten. Det är definitivt lite synd. Med glas på både framsidan och baksidan och utan skydd mot vatten har Mate 20 Lite många sätt den kan gå sönder på.

Stäng

 

Skärm

Recension Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite har en 6,3 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Det ger den hög detaljrikedom. Den har dessutom mycket bra färgåtergivning, en av klassens bästa. Utöver det är den en av de mest bekväma skärmarna vi använt i mörka miljöer. I sitt mörkaste läge kan den gå ner till 1,2 nits. Det kan jämföras med Nokia 7 Plus som inte kan bli mörkare än 3 nits. Medan den är bekväm i mörka miljöer är den dock inte lika bra i ljusa. Den kan inte nå högre än 395 nits, vilket kan jämföras med Nokia 7 Plus 519 nits. Det gör den svår att använda utomhus på soliga dagar, vilket är riktigt synd med tanke på dess många andra goda egenskaper.

 

Högtalare

Huawei Mate 20 Lite har en högtalare på sin undersida. Den är alltså knappast optimalt placerad för att ge en bra ljudupplevelse. Den har också svårt att konkurrera med den ljudvolym som många dyrare mobiler kan leverera i dag. Med det sagt kan den producera klart ljud med hög detaljrikedom i mellanregistret. Den saknar täckning bland lägre frekvenser men vi föredrar den ändå i jämförelse med Nokia 7 Plus som har lite högre volym men inte ett riktigt lika klart mellanregistret.

 

Batteri

Huawei Mate 20 Lite har ett batteri som mäter 3 750 mAh. Med batteriets relativt stora kapacitet har Mate 20 Lite också ganska bra batteritid. Normala användare kan förvänta sig en marginal på runt 30 procent vid slutet av en vanlig dag. Det betyder att den kan klara sig genom långa dagar med hård användning. Med det sagt är den inte alls lika imponerande som till exempel Nokia 7 Plus som kan erbjuda en batteritid på två dagar för normala användare. Med stöd för Huaweis Quick Charge-laddare är laddning i alla fall snabb och praktisk.

 

Kamera

Test Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite har ett ganska bra kamerasystem som består av två kameror. Tillsammans fångar de detaljrika bilder i ljusa miljöer med bra färgåtergivning. I mörka miljöer får den dock problem och kamerornas dynamiska omfång är inte riktigt så bra som vi hade hoppats.

Läs mer om kameran

På baksidan av Mate 20 Lite finns två kameror. Den ena är en 20 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8 och den andra är en 2 megapixelkamera som bara används för att samla data till kamerans porträttläge. Det är lite synd att den andra kameran inte gör mer när konkurrenter så som Nokia 7 Plus använder sin andra kamera för att erbjuda optisk zoom.

Hög upplösning ger resultat

I många miljöer erbjuder Mate 20 Lite mycket bra prestanda. Kamerans relativt höga upplösning ger en märkbart mer detaljrik bild än Nokia 7 Plus. Med det sagt har den inte ett riktigt lika brett dynamiskt omfång. Det betyder att delar av bilden ofta riskerar att brännas ut. I mjukvarans AI-kameraläge är omfånget betydligt större men då blir fotografering också betydligt långsammare.

I mörka miljöer presterar kameran inte särskilt bra. Här kan det möjligen vara kamerasensorns höga upplösning som snarare stjälper än hjälper. Det dynamiska omfånget är ganska mediokert och kameran får snabbt problem med att hitta en bra exponering och eliminera brus.

Dubbla selfies

I sin marknadsföring skryter Huawei Mate 20 Lite mycket om de dubbla kamerorna på framsidan av telefonen. I likhet med kamerorna på baksidan har kamerasystemet på framsidan både en högupplöst huvudkamera och en lågupplöst sekundär kamera. Huvudkameran på framsidan har en smått galen upplösning på 24 megapixel. Det gör att selfies från Mate 20 Lite ofta är över sju megabyte stora, mer än dubbelt av vad vi är vana vid från andra mobiler. De stora filerna resulterar tyvärr inte i högre detaljrikedom. Kameran presterar visserligen bra i många miljöer men vi har svårt att se någon skillnad i bildkvalitet i jämförelse med konkurrenterna. Kamerans porträttläge är uppskattat men det fungerar också sällan särskilt bra på grund av en ganska ojämn förgrundsseparation.

Huawei har en historia av problem med att hantera högupplöst video. Mate 20 Lite verkar vara ännu ett exempel på det. Trots att det finns telefoner som kostar hälften så mycket som Mate 20 Lite och som har stöd för 4K UHD-upplöst video, kan Mate 20 Lite inte spela in i mer än Full HD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei Mate 20 Lite sticker inte ut från den stora mängden Huawei-telefoner som använder samma mjukvara. EMUI 8.2 är den senaste versionen av Huaweis mjukvara som gör Android 8.1 till en unikt Huawei-anpassad upplevelse. Även om Huaweis mjukvara har blivit bättre har den fortfarande mycket att förbättra.

Läs mer om mjukvaran

Vi har testat Huawei Mate 20 Lite med Android 8.1, EMUI 8.2 och en säkerhetsuppdatering från juli 2018. Huawei har alltså redan hamnat en bra bit efter när det gäller uppdateringar. Den ingår dock i Googles Android Enterprise Recommended-program och bör därför få en uppdatering inom kort och kommer att fortsätta få uppdateringar under de kommande tre åren.

Lite klumpig

Mjukvaran i Mate 20 Lite är så gott som identisk med mjukvaran i andra telefoner från Huawei som lanserats den senaste tiden. Det betyder att den innehåller ganska många och stora förändringar av operativsystemet som är både funktionella och estetiska. Förändringarna ger Huawei en egen identitet i sin mjukvara. Den identiteten är dock tyvärr mestadels negativ. Huawei har lagt till ett flertal små extrafunktioner som är användbara men för det mesta är förändringarna mer förvirrande än givande.

Utöver alla ytliga förändringar som Huawei har gjort har de också satsat hårt på batterioptimeringar. Det är fullt möjligt att stänga av optimeringarna. Som standard varnas dock användaren kontinuerligt att appar använder systemresurser och att vissa appar inte fungerar inte som de ska. Varningarna är ofta helt meningslösa då de till exempel kan varna användaren om att en podcast-app använder energi i bakgrunden när den spelar upp ljud. Huaweis hantering av telefonens systemresurser är helt enkelt ganska klumpig och överdrivet hård. Det gör Mate 20 Lite mer irriterande att använda än den hade behövt.

En annan lite tråkig del av mjukvaran är Huaweis förinstallerade reklamappar. Det finns fem förinstallerade spel som visserligen går att avinstallera men som är svåra att se som något annat än reklam. Huawei fortsätter dessutom att installera redundanta appar så som Huawei AppGallery som erbjuder appar som redan finns tillgängliga i Google Play. Appen Telefon-hanterare har dessutom en ”Optimera”-funktion som rensar minne som används för att göra Android snabbare och en virusskanningsfunktion som fortfarande (flera år efter vi såg felet för första gången) har löjligt dåliga översättningar. När vi går in till virusskannings-funktionen visas till exempel meddelandet ”Bankfack”. Det är oklart varför.

Unika funktioner

Mate 20 Lite har ett par nya extrafunktioner i sin kameraapp. Det finns bland annat nya videofunktioner kallade 3D Qmoji som låter användaren animera virtuella karaktärer med sitt ansikte. De är lite roliga men blir ganska snabbt enformiga. De kan definitivt ses som en rolig bonus men inte mycket mer än så.

Huawei har ett par givande och praktiska extrafunktioner. Det finns till exempel ett Tema-system som gör det möjligt att anpassa mjukvarans utseende på ett sätt som Android vanligen inte tillåter. Det går dessutom att ha så kallade Tvillingappar så att telefonen kan ha två kopior av till exempel Facebook-appen installerade samtidigt och som kan användas för olika konton.

Många av de irriterande delarna av Huaweis mjukvara går att justera eller ta bort. Irriterande notiser går att blockera, telefonens underliga resurshantering går att inaktivera och mjukvarans utseende går att anpassa, till viss del. Eftersom Mate 20 Lite dessutom erbjuder bra prestanda och väl optimerad mjukvara är ändå användarupplevelsen bra för den som är villig att anpassa sin mobil. Vi önskar bara att det inte skulle behövas.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite drivs av ett HiSilicon Kirin 710-chipset som assisteras av 4 GB RAM. Det är ett ganska kraftfullt chipset som erbjuder prestanda i klass med Qualcomm Snapdragon 660. Det betyder att det är tillräckligt kraftfullt för att driva även relativt krävande appar och att den kan flyga genom lättare och mindre krävande uppgifter. Den har inte den framtidssäkrade prestanda som marknadens mest kraftfulla telefoner kan erbjuda men just nu erbjuder Mate 20 Lite prestanda som inte ligger långt i från flaggskeppen. Med 64 GB lagringsutrymme och en microSD-kortläsare finns det också gott om lagringsutrymme. Det är bara synd att microSD-kortläsaren inte kan användas samtidigt som dubbla SIM-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 158,3 × 75,3 × 7,6 mm
Vikt 172 gram
Kamera 20 MP, 2 MP
Främre kamera 24 MP
Videoinspelning 1080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 710, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 750 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

 1. Jag står i val och kval om jag ska välja en Huawei Mate 20 Lite eller om kag ska slå till på gamla iPhone 6S plus.
  Just nu säljer NetOnNet dessa på rea för 2990:- för Huawei Mate 20 Lite och 3990:- för iPhone 6S Plus.
  Var helt inne på iPhonen först men blev lite tveksam då den ändå har snart 4 år på nacken. Sedan kanske kameran är sämre på denna än Mate 20 Lite. Olika hemsidor säger olika saker om detta.
  Har idag en Huawei P20 Lite som jag tycker är bra på det mesta, men har blivit lite slö. Därav är jag ute efter ett byte.

  Vad tror ni?

 2. Hej

  Tack för en av Sveriges bästa tester och skribenterna. Jätte roligt att Ni finns och gör en så bra jobb ifrån sig.

  Jag har lite svårt att begripa BETYG.
  När man adderar 7 + 7.5 + 7.7 betyget blir inte det som står 6.9.
  Var vänlig och förklara hur Ni får det ihop.

  Tack I förhand.

  Med Vänlig Hälsning

  • Hej Adrian!

   Tack för kommentaren, det uppskattas!
   Batteri, skärm och kamera är bara tre av många faktorer som utvärderas när det slutliga betyget sätts. Billiga mobiler har generellt lägre totala betyg eftersom de till exempel är sämre när det gäller prestanda, eftersom de ofta saknar stöd för tex. trådlös laddning och en vattentät design med mera.

   Du kan läsa mer om vår senaste betygjustering här: https://surfa.se/nya-betyg-for-162-mobiler-nyheter-i-smartphoneguiden/

   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv − 4 =