Huawei P Smart Z
4.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,59 tum
Bra att veta:Vi har testat den gröna men det finns också en blå och en svart modell som annars är identiska.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Heltäckande skärm
+ Hörlursport
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Dålig högtalare
- Lättrepad plast
- Dålig videokamera
Kamera5.3
Skärm6
Batteri7.2
Kamera5.3
Skärm6
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P Smart Z är typ samma mobil som P30 Lite, som är typ samma mobil som Mate 20 Lite. Skillnaderna är förvirrande små. P Smart Z sticker bara ut med en heltäckande skärm och en pop-up-kamera. Det gör den bra för störningsfri njutning av videos och filmer. Skärmen är dock ganska medioker och utan någon annan ordentlig uppgradering sen Mate 20 Lite, som lanserades för ett knappt år sen, är P Smart Z tyvärr lite av en one-trick pony. Designen ser kanske cool ut men för att vara cool offrar den ganska mycket, inklusive sin prisvärdhet.

 

Hårdvarudesign

Test Huawei P Smart Z skärm

Den heltäckande skärmen och pop-up-kameran gör mycket för att ge P Smart Z ett modernt utseende. Den till synes glastäckta baksidan bedrar dock då den egentligen är gjord av lättrepad plast.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P Smart Z är ett steg uppåt för P Smart-serien från Huawei. Åtminstone i pris. Med ett högre pris har Huawei haft utrymme för lite mer avancerade funktioner. Hårdvarudesignen är dock fortfarande, till stor del, ganska billig. Det är absolut tydligast på grund av telefonens plastiga konstruktion. Hela baksidan och alla andra sidor, med undantag för den glastäckta framsidan, är gjorda av plast. Det betyder att telefonen sannolikt är mer tålig mot fallskador än liknande glasbaserade mobiler. Det betyder dock också att den är så lätt att repa att ett fodral nästan är ett krav för att undvika stora repor på relativt kort tid. Det är då lite synd att Huawei inte inkluderar något skal i lådan.

Stilren och enkel design

Baksidan av vårt testexemplar har en mörkgrön färg med två nyanser som delar den övre tredjedelen från resten av baksidan. Glaset har inga häftiga ljusbrytningar eller konstiga effekter, som Huaweis dyrare mobiler har, men även om smaken är som baken gillar vi designen. På baksidan finns en kameramodul med två kameror som sticker ut en bråkdel av en millimeter från baksidan. Här finns också en kapacitiv fingeravtrycksläsare som fungerar bra och pålitligt. Vi är glada att se Huawei hålla kvar vid mer traditionell fingeravtrycksläsare i sina billigare mobiler, i kontrast till de lite opålitliga inbyggda fingeravtrycksläsarna som sitter i företagets flaggskepp och i flera billiga konkurrenter.

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger ganska medioker men tillräcklig fysisk återkoppling. Längst upp finns en sekundär mikrofon, en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Bredvid den finns dessutom öppningen för mobilens selfie-kamera. Kameran matas ut ur mobilen med en motor så fort den främre kameran aktiveras i mjukvaran. Designen liknar liknande kameror från OnePlus och Xiaomi. Precis som konkurrenterna har Huawei också ett system för att automatiskt mata in kameran om telefonen skulle tappas. Trots det är det uppenbart att den mekaniskt rörliga kameran definitivt löper större risk att skadas än en mer traditionell kameradesign.

Test Huawei P Smart Z popup

Längs undersidan finns en USB Typ-C-port, en högtalare, mikrofon och en hörlursport. Även undersidan är alltså gjord av plast. Huawei har täckt plasten med en blank finish som får den att nästan se ut som polerat rostfritt stål. Nackdelen med plast är som sagt att det kan repas väldigt enkelt, även med relativt mjuka material så som nycklar. Det betyder tyvärr att de blanka sidorna av mobilen sannolikt inte kommer att vara blanka särskilt länge.

En heltäckande skärm

Framsidan av Huawei P Smart Z bjuder på en av klassens första heltäckande skärm, som varken har en flärp eller ett kamerahål. Skärmen är rundad i hörnen och har tunna skärmramar för sin klass. Den är dock inte kompakt. Även stora konkurrenter så som Motorola Moto G7 Plus är till exempel två millimeter smalare och drygt en halv centimeter kortare, med sin betydligt mindre 6,2 tum skärm. P Smart Z är kort sagt inte det bästa valet för dig som har små händer. Den stora skärmen, och särskilt faktumet att den är helt fri från störande hål eller flärpar, gör den ändå bra för dig som vill ha en stor mobil för att titta på filmer eller spela spel på en stor skärm.

Under skärmen finns ett fåtal sensorer, så som en ljussensor för skärmens automatiska ljussystem. Ovanför skärmen finns en hörlur men ingen notislampa. Eftersom skärmen inte heller har något stöd för att visa notiser när telefonen är låst och släckt, går det helt enkelt inte att veta om någon notis ligger och väntar.

Stäng

 

Skärm

Recension Huawei P Smart Z

Huawei P Smart Z har en 6,59 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 340 x 1 080. Det ger den ingen imponerande pixeltäthet men LCD-teknikens fulla RGB-struktur ger den ändå detaljrikedom i klass med många bra AMOLED-skärmar. Bortom detaljrikedomen har dock P Smart Z inte mycket att skryta om. Med en maximal ljusstyrka på 400 nits i vårt labbtest är den svår att använda utomhus en solig dag. Inomhus ser den helt okej ut men det förinställda skärmläget är dåligt kalibrerat och kallblått. Även med vitbalansjusteringar är färgåtergivningen ganska dålig. För sin klass är den helt okej men skärmen i P Smart Z är definitivt inget att hurra för. Det är synd i en telefon som lägger så stor vikt vid sin stora skärm.

 

Högtalare

Huawei P Smart Z

Huawei P Smart Z har en högtalare på sin undersida som tyvärr är riktigt usel. Den producerar ljud som ligger strax under det normala för klassen när det gäller volym men det är inte det som är det stora problemet. Mellanregistret låter otroligt grötigt och oklart. Täckningen bland lägre frekvenser är normalt dålig men det riktigt usla mellanregistret gör P Smart Z usel för musik och videos. För röstsamtal är den inte mer än okej. P Smart Z är helt enkelt inte för dig som prioriterar en bra ljudupplevelse.

 

Batteri

Test Huawei P Smart Z batteri

Huawei P Smart Z har ett 4 000 mAh-batteri. Det ger den en bra batteritid som kan ta normala användare genom en hel dag med minst 40 batteriprocents marginal. Mycket lätta användare kan till och med klara sig genom två dagar. Med tanke på den imponerande batterikapaciteten hade vi visserligen hoppats på ännu bättre batteritid. P Smart Z erbjuder trots allt bara marginellt bättre batteritid än Moto G7 Plus, som har ett 3 000 mAh. Konkurrenten erbjuder dessutom riktigt bra snabbladdning, som P Smart Z saknar.

 

Kamera

Test Huawei P Smart Z kamera

Huawei P Smart Z påminner mycket om Huaweis liknande budget-kameror från det senaste året. Den erbjuder hög detaljrikedom men har problem med brus och plågas av en platt och tråkig bildbehandling.

Läs mer om kameran

Huawei P Smart Z har två kameror på sin baksida. Huvudkameran fångar 16 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,8. Den har alltså inte samma typ av 48 megapixelsensor som så många konkurrenter har satsat på. Lustigt nog erbjuder den trots det lite högre detaljrikedom i ljusa miljöer än många nära konkurrenter. Samtidigt har den stora problem med brus, även när det finns gott om ljus. Autolägets HDR-funktion är dessutom ganska medioker och resulterar ofta i väldigt platta och tråkiga bilder. Trots hög detaljrikedom ser därför bilder från P Smart Z ganska mediokra ut. Vi föredrar Motorola One Visions mer balanserade färger och kontrast, även om den har ordentliga problem med skärpa och detaljrikedom.

Mörkare i mörkret

I mörka miljöer presterar P Smart Z helt okej för sin klass. Det dynamiska omfånget är lite sämre än hos konkurrenterna men skillnaden är inte stor. När ljuset verkligen tryter piskar Motorola One Vision Huawei på fingrarna med en imponerande bra exponering och bibehållen detaljrikedom. Huawei väljer kontinuerligt ett lägre ISO-tal än Xiaomi och får en betydligt mörkare exponering med mindre brus som resultat. Vi föredrar ofta Xiaomis typ av exponering eftersom den åtminstone ger oss en exponering som är användbar för små format.

Den främre kameran har liknande egenskaper som den bakre. Den erbjuder högre detaljrikedom än till exempel Motorola One Vision men har stora problem med brus. Den är kort sagt okej för sin klass men inte mycket mer.

Video har varit en historisk svaghet för Huawei och det är det också i P Smart Z, som saknar stöd för 4K UHD-inspelning, trots att de allra flesta konkurrenterna har fullt stöd. Full HD-inspelningen är dessutom ganska medioker med låg detaljrikedom och kraftigt begränsat dynamiskt omfång.

Stäng

 

Mjukvara

Efter att ha löst prestandaproblemen som plågat billiga Huawei-mobiler ganska länge, erbjuder EMUI 9.0 nu en ganska bra användarupplevelse. Den är lite udda i jämförelse med många hur andra Android-mjukvaror men den är samtidigt flexibel nog att passa de flesta.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test har stora likheter med vårt test av P30 Lite på grund av likheterna mellan modellerna.

Vi har skrivit tiotusentals ord om EMUI genom åren. Varje år har vi konstaterat samma sak: EMUI har blivit bättre men är fortfarande en av Huaweis största svaghet. Så är också fallet för EMUI 9. Mjukvaran inkluderar en uppsjö anpassningar av Android för att göra Huaweis mjukvara speciell, även om EMUI 9 är en av de mest tama versionerna av EMUI hittills. I praktiken är dock förändringarna sällan särskilt givande. I många fall är anpassningarna uppenbara försök att göra Android mer iOS-liknande. Det fungerar tyvärr ganska dåligt eftersom Huawei har valt att låna de sämsta sakerna med iOS, så som faktumet att alla appar måste sorteras manuellt på hemskärmen. Räddningen är då att Android ändå låter användare anpassa mjukvaran. Med ett fåtal justeringar går det att göra EMUI till en bra användarupplevelse, även för Android-fans.

Pinsamt dåliga översättningar

EMUI är fortfarande fullt av små problem och tecken på mjukvara som är utvecklad av ett företag som bryr sig mer om antalet funktioner än om deras kvalitet. Med det menar vi inte att EMUI inte har bra funktioner som faktiskt fungerar som tänkt. Vi tänker snarare på faktumet att EMUI 9 fortfarande inkluderar pinsamt dåliga översättningar så som ”Digitalt saldo”, som ganska uppenbart är en felaktig maskinöversättning av ”Digital balance” – Huaweis namn för Androids digitala hälsa-funktion.

Huawei har gjort stora förbättringar i sin mjukvara när det gäller prestanda. Under 2018 hade företaget katastrofalt stora problem som ledde till irriterande buggar och underligt dålig prestanda. Med P Smart 2019 såg vi problemen minimeras och med P30 Lite försvann de flesta problemen helt. Samma gäller P Smart Z. Det betyder att Huaweis mindre kraftfulla chipsets kan leverera en bra användarupplevelse. Det märks givetvis att P Smart Z inte är lika snabb som de större syskonen men Huawei har tagit bort pinnen som satt fast mellan ekrarna på sina billigare mobiler.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Huawei P Smart Z

HiSilicon Kirin 710 är ett bra chipset för en budgetmobil så som P Smart Z. Det erbjuder helt okej grafikprestanda för att driva grundläggande spel och tillräckligt bra CPU-prestanda för att hantera de flesta vardagsuppgifter. På många sätt är Kirin 710 väldigt likt Snapdragon 636, som används av bland andra Motorola Moto G7 Plus. Med 4 GB RAM har den gott om utrymme för även ganska tunga applikationer och 64 GB lagring är också normalt för klassen. En microSD-kortläsare kan ge mer utrymme men det är synd att det då inte går att använda dubbla SIM-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,59 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 163,5 × 77,3 × 8,8 mm
Vikt 197 gram
Kamera 16 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 710, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − elva =