+ Bra högtalare
+ MicroSD-kortläsare
+ Enkel mjukvara
- Endast 8 GB lagring
- Kamera i mörka miljöer
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Lenovo Moto E3 är en förvånansvärt bra telefon på många sätt med tanke på sitt låga pris. Den har en helt okej kamera, en kraftfull högtalare, hyffsad batteritid och stöd för microSD-kort. Faktumet att den är bra på så många sätt gör det till extra tråkigt att den är att den är så långsam. En svag processor, begränsat arbetsminne och lagringsutrymme samt dåligt optimerad mjukvara gör Moto E3 långsam. För många användare riskerar telefonens låga prestanda vara en konstant irritation som förstör användarupplevelsen och gör Moto E3 frustrerande att använda.
Introduktion
De senaste åren har Motorola varit en av smartphonemarknadens ledare inom det lägre segmentet av smartphonemarknaden. Företaget har sålt ett flertal smartphones som erbjudit imponerande värde för rimliga priser. Särskilt duktigt har företaget varit i prisklassen 3 000–1 500 kronor. Nu ägs Motorola av Lenovo som introducerar Moto E3 – en telefon som lägger sig i en ännu lägre prisklass, under 1 300 kronor.
Hårdvarudesign
Lenovo Moto E3:s syskon, Moto G4 Plus, är en relativt billig telefon som lyckas visa att även billiga telefoner kan vara väl byggda. Den kombinerar inte glas och metall för att ge byggkvalitet som kan jämföras med en granitskiva men den har ändå mycket annat att erbjuda. Inte heller Moto E3 är ett designunder men den är ändå imponerande på sitt sätt. Med tanke på sitt låga pris är Moto E3 en riktigt väl konstruerad telefon.
På baksidan av Moto E3 sitter ett plastbakstycke som har en matt finish. Materialet på baksidan ger oss ett stadigt grepp runt telefonen. Till skillnad från många dyrare telefoner är det faktiskt ganska enkelt att hålla Moto E3 i handen utan att vara rädd för att greppet ska brista. Till skillnad från nästan alla andra konkurrenter på marknaden har Moto E3 också ett avtagbart bakstycke. Under bakstycket finns dessutom ett batteri som går att byta ut! Funktionen som finns på kanske 5 procent av moderna smartphones är en varmt välkommen överraskning. Användare kan enkelt byta ut batteriet om det skulle ta slut eller om det slits ut efter några års användning. Det enda tråkiga med Lenovos batteridesign är att SIM- och microSD-kortläsaren är placerad på ett sätt som kräver att batteriet plockas ut varje gång ett av korten ska bytas ut.
På baksidan av telefonen finns också en kamera med en tillhörande lampa. Kameran sitter i ett kamerahus som tyvärr sticker ut lite från baksidan. Kameran sticker inte ut tillräckligt mycket för att telefonen ska vara obekväm i handen men vi är rädda att glaset framför kameran riskerar att repas lättare.
Bättre än sitt dyrare syskon
En på/av-knapp samt ett volymreglage sitter på telefonens högra sida. Knapparna håller faktiskt imponerande hög klass. De har tydlig fysisk återkoppling och god separation. Vi föredrar faktiskt knapparna på Moto E3 framför knapparna på Lenovos fem gånger dyrare syskon, Moto Z.
På undersidan av telefonen finns en microUSB-port och på ovansidan hittar vi en 3,5 millimeter hörlursport. På framsidan sitter en fem tum skärm, en videosamtalskamera, en hörlur och en högtalare. Högtalaren är placerad strax under skärmen och riktar alltså sitt ljud rakt mot användaren.
Moto E3 är inte gjord av så mycket annat än plast. Det har vi dock svårt att klaga på. Den kostar trots allt mindre än 1 300 kronor. För det priset är det faktiskt imponerande hur bra hårdvarudesign konsumenter blir bjudna på.
Stäng
Skärm
Lenovo Moto E3 har en fem tum skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmen är knappast högupplöst men ligger faktiskt i samma klass som många telefoner som kostar 500–1 000 kronor mer. Skärmen verkar till och med prestera så gott som identiskt med den skärm som Sony använder i Xperia E5. Det betyder att den har lite svårt med höga betraktningsvinklar och att skärmens kontrast inte är dess starkaste sida men att den kan trycka ut en hel del ljus för att vara relativt enkel att använda utomhus. Enligt våra tester kan skärmen nå 413 nits, vilket är betydligt mindre än de cirka 600 nits som många flaggskepp kan producera, men med tanke på sitt pris är Moto E3 återigen imponerande.
Högtalare
Lenovo Moto E3 har en högtalare placerad på sin framsida. Högtalaren producerar ljud av relativt hög volym och kvalitet. Med tanke på sitt pris är den särskilt imponerande. Ingen telefon som vi testat kommer i närheten av den prestanda som Moto E3 kan erbjuda från sin högtalare. Enligt vårt test kan högtalaren producera ljud som når upp till 75,2 decibel. Det kan jämföras med ZTE Blade V7 Lite som bara kan nå 68,7 decibel, vilket motsvarar en uppfattad ljudvolymsskillnad på runt 70 procent. Moto E3:s högtalare kan dessutom leverera högre detaljrikedom i mellanregistret, även om de lägre frekvenserna fortfarande lämnar mycket till fantasin.
Batteri
Lenovo Moto E3 har ett batteri som mäter 2 800 mAh. Batteriets kapacitet är mer än tillräckligt för att driva telefonens energisnåla komponenter. Det betyder att användare kan förvänta sig ett batteri som tar telefonen genom en dags användning utan större problem. Vid normal användning bör 20-30 procent batterikapacitet vara kvar vid dagens slut medan hårdare användare kan få batteriet att närma sig 10 procent. Eftersom batteriet är utbytbart kan ett extrabatteri användas av dig som verkligen vill använda din telefon riktigt flitigt.
Kamera
Lenovo Moto E3 har en 8 megapixelkamera som tar bilder med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran har alltså inte mycket att skryta om men det gör inte heller så mycket. Den tar helt okej bilder i ljusa miljöer och även om den tar ganska dåliga bilder i mörka miljöer är den helt klart acceptabel med tanke sitt pris.
För att testa Moto E3:s kamera ställde vi den mot ZTE Blade V7 Lite. Konkurrenten kostar några hundralappar mer men är ändå värd att jämföra med. I jämförelsebilderna nedan ser vi tydligt att Moto E3 har ett betydligt större dynamiskt omfång. Vi föredrar sättet som Moto E3 hanterar både kontrasten och färgerna i utomhusbilderna. De har visserligen en tendens att ha lite överdriven mättnad men i jämförelse med ZTE:s kamera vinner Moto E3 med stor marginal i ljusa miljöer när det gäller allt från dynamiskt omfång till detaljrikedom.
I mörka miljöer finns det inte så stora skillnader mellan de två modellerna men Blade V7 Lite tar ändå hem segern. ZTE:s smartphone fångar bilder som är ljusare och som erbjuder lite högre detaljrikedom. Ingen av de två telefonerna tar bra bilder i mörka miljöer men om vi var tvungna att välja den bästa skulle vi ge segern åt Blade V7 Lite.
Stäng
Mjukvara
Mjukvara har länge varit en av Motorola, och nu Lenovos, stora styrka. Företagets Moto-serie har erbjudit en ren, enkel och avskalad mjukvaruupplevelse. Mjukvaran har gjort även billiga Motorola-telefoner till imponerande maskiner som har mycket att erbjuda. Moto E3 följer i sina föregångares spår med ett undantag: den är alldeles för långsam.
Läs mer om mjukvaranVi kommer att skiva mer om telefonens prestanda i nästa del av recensionen men innan vi fortsätter gräva ner oss i mjukvaran ska vi påpeka att även en bra mjukvaruupplevelse kan förstöras av dålig prestanda. Detta är Moto E3:s enskilt största problem. Om vi ignorerar telefonens seghet finns det dock mycket att gilla.
Moto E3 använder Android 6.0. Till skillnad från alla andra tillverkare på marknaden har Lenovo endast ett fåtal små anpassningar i sin mjukvara. Hemskärmen, appskärmen, notisfältet och snabbgenvägarna, inställningspanelen och mycket mer har exakt samma utseende och funktioner som Googles officiella tolkning av sitt eget operativsystem. Det betyder att användare av Moto E3 inte kommer att sakna några praktiska funktioner som ofta tas bort av andra tillverkare. Lenovo har till och med så få anpassningar i sin telefon att det är svårt att hitta några över huvud taget. I inställningspanelen finns en ”Motorola – sekretess”-flik men utöver det har Moto E3 inga andra synliga förändringar att bjuda på i operativsystemets grundläggande menyer.
Ny kameraapp
Lenovo har dock anpassat telefonens kameraapp. Den nya appen har ett nytt användargränssnitt som inte ens används av Lenovos dyrare Moto-telefoner. Appen är helt okej men vi hade önskat att knapparna var lite större och att appen antingen hade lite fler intressanta funktioner eller gjorde sig av med sin kameralägesknapp som leder till en skärm där endast två kameralägen finns tillgängliga. Det känns som att appen designades för en telefon som var betydligt mer avancerad än Moto E3.
Moto E3 saknar tyvärr den så kallade Moto-app som kommer förinstallerad på lite dyrare Moto-telefoner. Appen, som låter användare visa notiser på skärmen även när den är avstängd och som låter användare öppna kameran eller tända ficklampan med en gest, finns ingenstans att hitta i Moto E3.
Lenovo Moto E3 har kort sagt riktigt bra mjukvara som har mycket att erbjuda. Det är bara väldigt synd att den är alldeles för långsam för att vara praktisk att använda.
Stäng
Prestanda och lagring
Som vi har nämnt har Lenovo Moto E3 en stor akilleshäl. Den är väldigt långsam. En kombination av en långsam processor, kraftigt begränsat arbetsminne och lagringsutrymme samt dåligt optimerad mjukvara gör Moto E3 till en stundtals plågsamt långsam telefon. Även appar så som Facebook och Youtube kan ta mer än fem sekunder att öppna. Det kanske inte låter så mycket men när varje knapptryck tar flera sekunder att registrera blir allt som telefonen ska göra en utmaning i tålamod. Direkt efter en omstart är Moto E3 helt okej att använda men bara efter några timmars användning ser vi återkommande problem med telefonens prestanda.
Läs mer om prestandanEn bidragande orsak till telefonens prestandaproblem kan vara dess begränsade lagringsutrymme. Telefonen har ett lagringsutrymme som mäter 8 GB. I praktiken finns dock mindre än 5 GB tillgängligt för användaren. Eftersom ingen telefon mår bra av att vara helt full, rekommenderar vi att alla användare låter 1 GB lagringsutrymme vara ledigt. Det betyder att många användare kommer att stöta på problem med att appar inte får plats i telefonen. Med appar av varierande storlek får cirka 30 appar plats på Moto E3, om inget annat lagras på telefonens interna lagringsutrymme. Om du tror att du kan klarar dig på det kan Moto E3 vara ett alternativ men annars kommer telefonen vara så gott som oanvändbar.
Moto E3 har en microSD-kortläsare bakom sitt plastbakstycke. Med Androids inbyggda stöd för att expandera det interna lagringsutrymme med ett microSD-kort kan konsumenter få lite hjälp med Moto E3:s begränsningar. Om ett microSD-kort är det enda sättet att lösa telefonens lagringsproblem på hade det dock ändå varit bättre att köpa en telefon med mer lagringsutrymme från början.
Trots sitt låga pris är Moto E3 helt enkelt lite för dåligt utrustad för att klara av modern mjukvara. Om det enda du ska göra är att ta några bilder, skicka några SMS och ringa några samtal kommer du troligen inte ha några större problem med så fort du vill göra något mer kommer du stöta på patrull.
Stäng