Microsoft Lumia 950
3.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Det finns en version av Microsoft Lumia 950 med dubbla SIM-kortläsare i flera svenska butiker.
Fördelar
+ Utbytbart batteri
+ Kameraknappen
+ Skärmen
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Bristande apputbud
- Buggig mjukvara
- Dålig högtalare
- Plastig baksida
Kamera5.8
Skärm6.8
Batteri5.8
Kamera5.8
Skärm6.8
Batteri5.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Microsoft Lumia 950 kombinerar en bra kamera med ett stort utbytbart batteri och en utmärkt kamera men i slutändan är det ändå svårt att rekommendera telefonen på grund av sin mjukvara. Windows 10 Mobile har fortfarande en bra bit kvar att gå och bristen på bra appar från små och stora utvecklare gör att telefonen har svårt att konkurrera med minst lika bra telefoner från Apple och Google.

 

Introduktion

Under de senaste åren har Microsoft inte riktigt hängt med i smartphonebranschens höga tempo, särskilt inte när det har gällt flaggskeppsprodukter. Enligt vissa har mellanrummen mellan företagets produkter varit lite för lång. Lumia 930 introducerades exempelvis under början av april 2014. Microsofts nästa flaggskepp kom inte till butiker förrän slutet av förra året. Nu är de i alla fall här. Vi har testat både Lumia 950 och Lumia 950 XL och detta är recensionen av den mindre modellen.

Samtidigt som vi har testat Lumia 950 har vi också byggt och lanserat Surfa. Det har inneburit förseningar för skrivandet och publiceringen av den här recensionen. Det har dock också betytt att vi har kunnat testa Lumia 950 under perioder i cirka två månader.

 

Hårdvarudesign

Microsoft Lumia 950 Recension forstaMicrosoft Lumia 950 har en enkel design som inte får den att sticka ut men som är praktisk på många sätt. Telefonens bakstycke går att ta av så att användare snabbt och enkelt kan byta ut batteri, SIM-kort eller microSD-kort och med en kameraknapp på telefonens högra sida är den praktisk för dig som gillar att fota.

Läs mer om hårdvaran

Det finns vissa telefoner på marknaden som sticker ut ur mängden. Genom ett flertal intressanta designval har de lyckats skapa ett varumärke eller genererar blickar för att de inte ser ut som alla andra telefoner. Lumia 950 har en allt annat än unik design. Den helsvarta telefonen har en ganska anonym design som vi vill beskriva som lite tråkig. Design är givetvis alltid delvis tycke och smak men vi ser det som svårt att argumentera för Lumia 950:s design. Även i jämförelse med sitt större syskon tycker vi att Lumia 950 känns lite anonym och tråkig.

Även om du skulle gilla telefonens utseende så är telefonens plastiga konstruktion en besvikelse. Det avtagbara plastbakstycket har en tendens till att knaka och känns billig i jämförelse med många väl konstruerade konkurrenter.

Microsoft Lumia 950 Recension baksidaPå telefonens baksida hittar vi en 20 megapixelkamera som sticker ut ett par millimeter från telefonens kropp, tre LED-lampor som kan assistera kameran i mörka miljöer, en högtalare och en silverfärgad Windows-logotyp.

Bakstycket är till skillnad från många andra telefoner på marknaden i dag utbytbart. Även batteriet under skalet är utbytbart och när batteriet har tagits ut är både en microSD-kortläsare och en SIM-kortläsare lättillgänglig.

På telefonens högra sida finns tre silverfärgade knappar: en på/av-knapp, en kombinerad volymknapp för volym upp och ner samt en kameraknapp med mellanläge för fokus. Knapparna fungerar bra och är logiskt placerade. Kameraknappen kan vara särskilt värdefull för dig som gillar att fotografera.

Microsoft Lumia 950 Recension högerLumia 950:s framsida täcks av en skiva glas som skyddar telefonens 5,2 tum stora skärm, en videosamtalskamera och en IR-lampa som används när Windows Hello är aktiverat.

Eftersom Lumia 950 har en 5,2 tum skärm istället för Lumia 950 XL:s 5,7 tum skärm är den 950 också betydligt mindre än XL-varianten. Det gör också telefonen betydligt lättare att hålla i en hand. Lumia 950 är fortfarande en ganska stor telefon men med tanke på storleken på många av dagens flaggskepp är den ändå relativt kompakt.

Stäng

 

Skärm

Microsoft Lumia 950 Recension vitMicrosoft Lumia 950 har en 5,2 tum OLED-skärm som har en upplösning på 2 560 x 1 440. Tack vare sin OLED-teknik erbjuder skärmen imponerande färger, svärta och betraktningsvinklar och eftersom tekniken tillåter enskilda pixlar att vara aktiva kan den visa information även när telefonen inte är upplåst.

Det testverktyg som vi använder för att testa smartphoneskärmar är inte kompatibelt med Windows 10 Mobile så vi har inte lyckats få ut exakt mätdata från Lumia 950 men vi kan säga att skärmen presterar mycket väl. Skärmen kan inte bli så ljusstark som de OLED-skärmar som Samsung använder i sina smartphones men den skärmen kan erbjuda riktigt imponerande detaljrikedom, fina och rika färger och djup svärta.

 

Batteri

Microsoft Lumia 950 Recension batteriLumia 950 har ett utbytbart batteri på 3 000 milliamperetimmar. Batteriet kan ta de flesta användare genom en lång dag men under vår testperiod nådde vi slutet av dagen med mindre än 20 procent kvar vid ett flertal tillfällen. Användare med riktigt höga krav på sin smartphone kan därför vänta sig en telefon som har problem att klara sig igenom långa dagar. För de allra flesta bör dock telefonens batteritid inte vara något problem.

 

Mjukvara och Windows Hello

windows10_mobileWindows 10 Mobile är i nuläget ett omoget operativsystem som fortfarande plågas av många problem. Flera funktioner fungerar inte som de ska och operativsystemet kraschar fortfarande med ojämna mellanrum. Utöver det lider det av en stor och allvarlig brist på tillgängliga appar. Visst kan Microsoft skryta med sitt unika användargränssnitt och vissa unika funktioner men företaget har svårt att konkurrera med både Android och iOS.

Läs mer om mjukvaran

Eftersom de använder samma mjukvara är denna delen av recensionen nästan exakt samma som recensionen av Lumia 950 XL.

Windows 10 Mobile är ett relativt nytt operativsystem för Microsoft. Även om det har många likheter med Windows Phone 8.1 så är det fortfarande en omfattande förändring som har tagit ett bra tag för Microsoft att utveckla.

Det nya operativsystemet introducerades i samband med lanseringen av Lumia 950 och 950 XL under slutet av förra året. Under vår första testmånad blev det snabbt uppenbart att Microsoft hade släppt sitt operativsystem lite för tidigt. Det var så buggigt och ostabilt att det var en plåga att använda det. Våra testexemplar kraschade vid de mest opassande tillfällena och vissa funktioner fungerade helt enkelt inte som de borde. Sedan dess har Microsoft skickat ut flera uppdateringar och vi har sett en stor förbättring. Operativsystemet kraschar dock fortfarande flera gånger i veckan, vilket är oacceptabelt för en telefon som kostar mer än 6 000 kronor.

Microsofts största problem på den moderna smartphonemarknaden har alltid varit deras stora brist på bra appar. Samma brist är fortfarande tydlig i Windows Store. Flera populära appar från stora sociala nätverk saknas helt, appar från Google är obefintliga och appar från svenska banker, myndigheter och andra organisationer är minst sagt underrepresenterade. Nu när Microsoft har uppdaterat sitt underliggande operativsystem har vi svårt att peka ut några grundläggande misstag eller bristande funktionalitet men moderna smartphones lyfts inte bara av sitt operativsystem utan även av vad applikationer från tredjepartsutvecklare kan åstadkomma. Windows 10 Mobiles stora brist på appar betyder att hela Lumia-serien är svår att rekommendera till någon.

Det finns tyvärr få funktioner som får Windows 10 Mobile att sticka ut från konkurrenterna. Det kan sägas att operativsystemets användargränssnitt är ett bra försäljningsargument men när det gäller unika funktioner är det svårt att övertyga potentiella köpare. Den enda stora unika funktionen som Windows 10 Mobile kan flagga med beskrivs inte ens som stabil. Vi pratar så klart om Windows Hello.

windows10_mobile_helloI Lumia 950 XL används Windows Hello i kombination med Lumia-unik hårdvara för att ge oss ett nytt sätt att låsa upp vår telefon. IR-lampan som vi beskrev tidigare i recensionen används i kombination med telefonens frontmonterade kamera för att läsa av användares ögon. Funktionen fungerar förvånansvärt bra men den är inte lika pålitlig som moderna fingeravtrycksläsare. Eftersom kameran måste se användares ögon måste telefonen hållas relativt när ansiktet och kameran måste pekas rakt mot användarens ögon. Så länge kameran pekar åt rätt håll och är nära ögonen fungerar den bra och låser upp telefonen inom en sekund men de höga kraven på hur telefonen bör hållas i relation till användaren gör att funktionen är lite krånglig. Den har enkelt svårt att konkurrera med dagens snabba fingeravtrycksläsare.

De största visuella skillnaderna mellan Windows Phone 8.1 och Windows 10 hittar vi i telefonens notishanterare samt i inställningarna. Hela inställningspanelen har gjorts om och är nu mycket lättare att hitta i. Det finns en sökmotor för inställningar men den är tyvärr inte särskilt pålitlig. En sökning efter exempelvis ”Windows Hello”, ”Hello” eller ”Windows” ger inget resultat över huvud taget. Eftersom just den funktionen är lite svår att hitta är den bristande sökmotorn lite extra irriterande. Vissa vanliga funktioner känns också lite väl gömda i inställningspanelen. För att exempelvis välja Wi-Fi-nätverk måste användare först gå till Inställningar, sedan klicka på ”Nätverk och trådlöst”, därefter på Wi-Fi för att sedan kunna välja rätt nätverk. Så viktiga funktioner som Wi-Fi hade varit bättre att visa direkt på inställningspanelens förstasida eller direkt i notihanteraren som i Android.

Inställningspanelen är bra men har som sagt ett flertal små problem. Därför är vi lite extra glada för Action Center i notishanteraren som dyker upp när ett finger dras ner från toppen av skärmen. I Lumia 950 XL visas alltid fem snabba inställningar och med ett klick på knappen ”Utöka” visas sammanlagt 15 snabba inställningar. Här finns snabb tillgång till kameran, möjlighet att stänga av och sätta på Wi-Fi, Bluetooth, ficklampa, batterisparfunktionen och flygplansläget men även snabb tillgång till inställningar för skärmens ljusstyrka och en knapp för att ansluta externa tillbehör.

Stäng

 

Högtalare

Microsoft Lumia 950 Recension hogtalareLikt sitt större syskon har också Lumia 950 en högtalare som är lite av en besvikelse. Högtalaren sitter på telefonens baksida och skickar alltså ljud åt ”fel” riktning om vi ska se från användarens perspektiv. Högtalaren har stora problem med stora delar av mellanregistret, särskilt den övre halvan. Vid höga volymer är de högre frekvenserna skärande och obehagligt dåliga.

 

Kamera

Microsoft Lumia 950 Recension kameraMicrosoft har lyckats skapa en av marknadens bästa smartphonekamera och har installerat den i Lumia 950. Kameran har små fokusproblem men fångar riktigt bra bilder i alla miljöer och kan även spela in högupplöst och detaljrik video.

Läs mer om kameran

Den kommande delen av recensionen är nästan identisk med den motsvarande delen i vår recension av Lumia 950 XL eftersom de två telefonerna har kameror som fångar så gott som identiska bilder.

Lumia 950 har en 20 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,9 och kamerans 1/2,4 tum sensor är optiskt bildstabiliserad. Kameran ser ut att ha stor potential när vi bara tittar på specifikationerna och den visar också sin kompetens i verkligheten. Det finns nästan ingen miljö som Lumia 950 inte kan hantera minst lika väl som så gott som alla konkurrenter på marknaden. Kameran fångar bilder med imponerande skärpa i ljusa miljöer, den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och tar relativt detaljrika bilder även i mörka miljöer. Det enda stora kamerarelaterade problemet vi stötte på under vår testperiod var kamerans tendens till att låsa fel fokus. Särskilt när det gäller motiv som rör sig mycket har kamerans autofokusystem svårt att hänga med, vilket ibland resulterar i en helt suddig bild. Med tanke på kamerans utmärkta prestanda i nästan alla andra situationer är det dock svårt att påstå att kameran är något annat än utmärkt.

Testbilder:

När det gäller video kan Lumia 950 fånga i UHD-upplösning med 30 bilder per sekund. Videon är komprimerad till ungefär samma grad som många andra konkurrenters video. Det betyder att ett en-minutersklipp närmar sig 400 megabyte i storlek, vilket betyder att kameran kan fånga en hel del detaljrikedom och att den kan konkurrera med även de bästa.

Telefonens frontmonterade kamera erbjuder förvånansvärt hög detaljrikedom och slår många av sina konkurrenter. I jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ ser Lumia 950:s bilder betydligt mer detaljrika och naturliga ut.

Stäng

 

Continuum

continuumFrån en liten låda kommer en massa kablar som tillsammans gör om en liten telefon till en fullstor dator. Continuum är funktionen som transformerar Lumia 950 XL och gör den till något mycket mer än en telefon.

Läs mer om Continuum

Den kommande delen är samma som inkluderas i recensionen av Lumia 950 XL.

För 1 000 kronor kan konsumenter köpa ett tillbehör till Lumia 950 XL som kallas Display Dock. Den lilla lådan väger en hel del, trots sitt kompakta format, och innehåller förvånansvärt mycket. I den ena sidan av lådan finns en enkel USB Typ-C-port där telefonen kopplas in med en inkluderad USB Typ-C till USB Typ-C-kabel. I den anda ändan finns tre traditionella USB-portar, en HDMI-port, en DisplayPort och en USB Typ-C-port där ström kopplas in med en inkluderad AC-adapter. De fem portarna på den lilla lådans ena sida drivs alltså av de två USB Typ-C-portarna som dels kommer från vägguttaget och dels från telefonen.

I USB-portarna kan tangentbord möss och andra tillbehör kopplas in och i HDMI- och DisplayPort-porten kan en bildskärm kopplas in. När alla enheter är inkopplade dyker ett Windows 10-liknande användargränssnitt upp på bildskärmen och telefonen har förvandlats till hjärnan bakom en ”stationär” dator. Vissa förinstallerade appar kan användas i detta läge som om de vore vanliga Windows 10-appar. Edge-webbläsaren kan exempelvis användas med sitt klassiska datorvänliga fliksystem och PowerPoint kan användas med nästan all kraft som kan kramas ur den fullstora versionen av programmet.

continuum_2Continuum är kanske den enskilt mest intressanta delen av Windows 10 Mobile. Den låter användare använda sin mobiltelefon som stationär dator. Med en Display Dock på jobbet och en hemma kan vi se en situation i framtiden där vissa användare inte har någon vanlig dator utan förlitar sig på sin mobiltelefon och alltid har med sig all sin data i fickan. I nuläget är stödet för appar mindre än det redan begränsade utbudet som finns i Windows Store och vi har svårt att rekommendera Display Dock till någon men det är en minst sagt imponerande idé som har mycket potential.

Stäng

 

Tillbaka till sammanfattningen

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Hur mycket klarar Continuum av? Vilka arbetsuppgifter klarar den av så att man kan skippa jobbdatorn, till exempel kontorsarbete?

    • I nuläget är som nämnt stödet från appar begränsat men du har i alla fall Office-apparna och en bra webbläsare. Telefonen har ju 3 gigabyte RAM-minne och klarar därför av runt tio öppna flikar i webbläsaren. Men notera att du inte kommer att kunna vänta dig samma upplevelse som på din dator då alla appar i Continuum körs i fullskärmsläge som moderna Windows-appar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here