Motorola Edge 20
7.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Det finns en mörkgrå och en vit version av Edge 20. Alla modeller har 128 GB lagring.
Fördelar
+ Bra telefoto och makro för klassen
+ Färgexakt skärm
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD
- Lägre grafikprestanda än Moto G100
Kamera7.1
Skärm8.4
Batteri7.4
Kamera7.1
Skärm8.4
Batteri7.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Edge 20 är en mellanklassmobil som håller en hög lägstaribba och som ger en pålitlig användarupplevelse. Även om lägstaribban är hög, hade vi helt klart hoppats på lite högre höjdpunkter. Batteritiden är bra men inte lika bra som konkurrenterna och prestandan är märkbart lägre än Motorolas egen Moto G100. Med bara två års mjukvarustöd har Motorolas tidigare mjukvaruledning dessutom naggats i kanten. Det enda unika med den är dess ovanligt låga vikt. Det räcker inte. Edge 20 är med andra ord en helt okej mellanklass-lur men den är inte ens Motorolas bästa i klassen.

 

Hårdvarudesign

Motorola Edge 20 är platt och lätt. Den erbjuder en design som är ovanlig i klassen, särskilt med tanke på sin storlek. Det kan göra den bekväm att använda men kan också göra att den känns lite billig. I jämförelse med Moto G100 saknar den också hårdvarufunktioner såsom hörlursport och microSD-kortläsare faktiskt försvunnit. Det är priset vi får betala för den tunna designen.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Edge 20 förändrar mobiltillverkarens designspråk, igen. Förra årets Edge-modeller var ett stort steg för företaget och årets modeller är inget undantag. Denna gången ligger dock fokus på en platt och kantig design, istället för en kraftigt rundad design. Skillnaderna mot förra årets modeller är extrem. Det är inte nödvändigtvis dåligt för konsumenter men det gör det lite svårt att förstå om Motorola har någon vision för sina produkter.

Platt och kantig

Det är verkligen platt på baksidan. Vårt gråa exemplar har en matt finish som reflekterar ljus på intressanta sätt. Bakstycket är gjort av plast, inte glas, och är därför tåligt mot stötskador men kan lätt repas. Motorola inkluderar ett transparent plastskal med mobilen för att skydda den. Plastskalet jämnar ut baksidan som annars har en kameramodul som sticker ut runt tre millimeter från baksidan. Modulen inkluderar tre kameror, dubbla LED-lampor och en mikrofon. Kamerorna sitter i en rektangulär modul som ger modellen ett modernt utseende. Om den är snygg eller inte, lämnar vi till dig att avgöra.

Motorola Edge 20 känns plattare i handen eftersom den nästan helt saknar rundningar längs sidorna. Det gör kanterna lite vassa och hårda. Det kan underlätta greppet men gör knappast telefonen ergonomisk.

Sidorna är också gjord av plast. Trots det känns telefonen väl byggd. Plasten knakar eller gnisslar inte och plasten ger den praktiska fördelen att telefonen väger ganska lite. Den är så lätt att den kan uppfattas som billig. Vi ser det snarare som en praktisk fördel att den är lätt. Den låga vikten gör den enkel att använda, även om den kanske inte känns lyxig i handen. För att ge en bild av hur lätt den är så kan vi nämna att Samsung Galaxy S21+ har en lika stor skärm som Edge 20. Den väger 200 gram, medan Edge 20 väger 163 gram. Vikten gör stor skillnad.

Fingrar och Google Assistent

Längs telefonens högra sida finns en fingeravtrycksläsare som också fungerar som på/av-knapp. Läsaren är kvick och pålitlig, så länge vi är noggranna när vi registrerar fingret. Ovanför den finns volymknappar. Knapparna är lite för högt placerade för att vara enkla att nå. Vi har lite svårt att förstå varför de sitter så högt. Volymknapparna känns dessutom lite svampiga. Det gör det lite svårt att veta när de har tryckts in. På motsatta sidan finns för övrigt ännu en knapp. Den leder direkt till Google Assistent. Knappen ger bra fysisk återkoppling och är tillräckligt liten och högt placerad för att vara lätt att undvika i vardagen men ändå tillräckligt enkel att nå när den behövs. Knappen går inte att programmera eller stänga av.

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon medan undersidan bjuder på en högtalare, mikrofon, USB C-port och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen microSD-kortläsare. Det finns inte heller någon hörlursport. Det är synd med tanke på att Moto G100 har både microSD och hörlursport. Edge 20 har istället storleken och vikten som sin fördel.

Symmetri

Framsidan av Edge 20 bjuder på en ovanligt symmetrisk design. Skärmen omringas av en ram som är en gnutta större längs underkanten men som är nästan identisk med överkanten. De tunna och symmetriska ramarna ger telefonen ett påkostat och modernt utseende. Vi tycker att Edge 20 ser betydligt mer påkostad ut än Moto G100 från framsidan, tack vare de jämna ramarna.

I skärmen finns en centrerad selfiekamera i ett utskuret hål. Ovanför den finns en hörlur men ingen notislampa. Det finns inte heller någon Alltid på-funktion, trots att skärmen använder AMOLED-teknik. Det saknar vi.

I vanlig ordning lovar Motorola ett grundläggande skydd mot vatten med hjälp av ett vattenavstötande lager på de interna komponenterna, klassat som IP52. Telefonens design är dock inte vattentät och det är ingen bra idé att medvetet ens utsätta den för regn. Om du vill ha en vattentät mobil bör du med andra ord kika på någon annan modell, så som Galaxy A52/A52s.

Stäng

 

Skärm

Motorola Edge 20 har en 6,7 tum OLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen är en av få i klassen som erbjuder en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, även om standardläget ger en dynamisk frekvens med 120 Hz som maximalt. Skärmen erbjuder mycket bra färgåtergivning när vi har ställt in vitbalansen, även om den är en gnutta grön. Den presterar i klass med marknadens bästa modeller. Det är något helt nytt för Motorola och en trevlig nyhet. Med en maximal ljusstyrka på 670 nits är den inte marknadens ljusaste men den är lätt att se utomhus. Skärmen är kort sagt riktigt bra för sin klass.

 

Högtalare

Motorola Edge 20 har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar sisådär för klassen. Den når höga ljudvolymer men har problem med distorsion i mellanregistret, som också tenderar att låta lite burkigt. Det är samtidigt tillräckligt bra för att göra röstsamtal enkla att höra i även bullriga miljöer. Vi skulle även beskriva den som acceptabel för musik och video men flera konkurrenter är betydligt bättre.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh, har Edge 20 ett lite mindre batteri än konkurrenter med liknande format. Batteriet hjälper telefonen att hålla nere vikten men ger också lite sämre batteritid än många konkurrenter. För många kan batteriet ändå vara mer än tillräckligt. Vi väntar oss nämligen att normala användare kan avsluta långa dagar med 40 batteriprocents marginal. Två dagars batteritid blir svårt att sträcka sig till men det finns marginal även för krävande användare. När batteriet behöver laddas saknas trådlös laddning men den inkluderade 30 watt-laddaren är bra och tar telefonen till fullt på en timma.

 

Kamera

Motorola Edge 20 har ett ovanligt flexibelt kamerasystem för klassen. Den har en telefotokamera med tre gånger zoom och optisk bildstabilisering. Vidvinkelkameran har dessutom ett makroläge. Huvudkameran är helt okej men dessvärre sämre än väntat.

Läs mer om kameran

Motorola Edge 20 har ett kamerasystem med tre kameror. Huvudkameran har en 108 MP-sensor men inte av den stora typ som använts av många i knappt två år. Det är istället en mindre och billigare variant. Den saknar optisk bildstabilisering i denna modulen, precis som i konkurrenten Xiaomi Mi 11i. Det är samtidigt uppenbart att åtminstone mjukvaran skiljer sig mellan Mi 11i och Edge 20. Även om kamerorna verkar vara liknande, är prestandan inte alls lika.

108 MP i praktiken

I ljusa miljöer presterar kameran generellt bra med tillräcklig skärpa och detaljrikedom samt ett brett dynamiskt omfång. Även i ljusa miljöer ser vi samtidigt att både OnePlus 9 och Xiaomi Mi 11i har bättre brusreducering. Edge 20 har särskilt svårt i områden med jämn färg, där brus lätt uppstår även utan bristande ljus.

När ljuset tryter ser vi fortsatta problem och bildkvalitet som är helt okej för klassen men sämre än vi väntade oss från hårdvaran. Kameran får problem med rörelse när vi fotar på fri hand, har bristande dynamiskt omfång, brus och dålig detaljrikedom. Detta är främst i jämförelse med kameror med liknande hårdvara. I jämförelse med billigare enheter är den inte heller bäst, men presterar acceptabelt. Den prioriterar ljusa exponeringar och ger åtminstone oftast användbara bilder.

Vid, macro och tele

Vidvinkelkameran presterar som väntat. Den har bristande skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Än en gång är även brusreduceringen inte så bra och det dynamiska omfånget hade kunnat vara bättre.

Vidvinkelkameran kan också användas för makrofotografering. Tack vare autofokus kan den komma mycket nära sitt motiv och ta bilder med helt okej kvalitet. Samma problem som vidvinkelkameran kvarstår med undantag för problem relaterade till skärpa längs kanterna, eftersom makrobilderna inte fotas med hela vidvinkelsensorn.

Den tredje kameran är en telefotokamera med tre gånger optisk zoom. Den tar bilder med tillräcklig kvalitet för att vara bättre än digital zoom. Den verkliga fördelen med kameran är dess optiska bildstabilisering. Stabiliseringen är effektiv och gör det enkelt att fota på avstånd.

För video erbjuder Edge 20 kvalitet i klass med konkurrenterna. Stabiliseringen kan se lite artificiell ut, eftersom huvudkameran saknar optisk stabilisering. Kameran kan för övrigt spela in i 4K-upplösning men underligt nog bara med huvudkameran och i makroläget, trots att vidvinkelkameran använder samma hårdvara som makrokameran.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket lika vårt test av Moto G100, eftersom de två modellerna har starka likheter.

Edge 20 använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det är tacksamt eftersom det saknades i vissa Moto G9-modeller. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Motorola har tidigare erbjudit tre år av stöd till nya smartphones mjukvara. Nu garanterar företaget bara två år stöd för Edge 20. Det är en riktigt tråkig nedgradering som förstör en av de bästa anledningarna till att välja en Motorola-produkt. Vi hoppas att Motorola kan se över sitt beslut och ge bättre stöd till Edge 20 än de utlovar vid lansering.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Edge 20 kommer med en ganska ny krets som kallas Qualcomm Snapdragon 778G. Det är en mellanklassprocessor som passar helt okej för klassen men som är märkbart slöare än Snapdragon 870 som finns i Moto G100. Skillnaden i prestanda märks i vardaglig användning och i spel, där grafikprestandan är 42 procent lägre. I många vardagliga appar rullar Edge 20 ändå på bra och många normala användare kommer inte ha någon anledning att bli besvikna på prestandan, även om Moto G100 kan ge en lite kvickare upplevelse. Med 8 GB RAM finns det i alla fall ingen risk för att minnet tar slut och 128 GB är tillräckligt för många, även om vi gärna hade sett stöd för microSD-kort eftersom det inte finns någon modell med mer lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,4 × 76 × 7 mm
Vikt 163 gram
Kamera 108 MP, 8 MP, 16 MP, ToF
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP52
Processor Qualcomm Snapdragon 778G, 2,4 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

Uppdatering: Justering av uppgift om skärmens ljusstyrka som var fel vid första publicering. (10:38 22 september 2021)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =