+ Enkel mjukvara
+ Kraftfull processor
+ Inkluderar fodral
- Saknar hörlursport
- Bara två år mjukvarustöd
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Motorola Edge 20 Pro är ett oinspirerat försök i den övre mellanklassen. Den är inte dålig men medioker för sin klass. Systemkretsen är bra och skärmen är ovanligt bra för att komma från Motorola men kameran är medioker och det samma gäller batteritiden. Även om Edge 20 Pro inte sticker ut som dålig på något sätt, begär den för mycket från konsumenter för vad den ger. Med billiga konkurrenter såsom Poco F3 och företagets egen Moto G100, blir Edge 20 Pro helt enkelt svår att motivera.
Hårdvarudesign
I jämförelse med tidigare Edge-modeller, har Edge 20 Pro en lite tråkig design. Den känns samtidigt lyxig och påkostad tack vare en stadig metallram och glasbaksida. I jämförelse med Moto G100 är den samtidigt inte riktigt lika praktisk. Den saknar både hörlursport och microSD-plats men vi gillar Google Assistent-knappen och att Motorola slänger med ett gratis fodral för att skydda glasbaksidan.
Läs mer om hårdvaranMotorola Edge 20 Pro gör hela Edge-serien lite underlig. Vi har svårt att förstå vad Motorola har för vision för sin produktserie. Förra året var det extremt runda smartphones som låg på schemat. Edge 20 vänder på steken och har en ovanligt kantig och platt design och ger ”Edge” en ny mening. Edge 20 Pro är inte extrem på något sätt och känns mer som en generisk Android-telefon. Det är egentligen inte ett problem men det känns helt enkelt inte som att Edge 20 Pro passar in i familjen.
Motorola Edge 20 ser minsann generisk ut. Den har en glasbaksida som är lätt rundad. Vårt mörkblåa exemplar reflekterar ljus med en matt finish och ett lätt prickigt mönster längs sidorna. Bakstycket har ett lyxigt utseende och glaset ger en bra känsla i handen. Vi kan inte säga samma sak om kameran. Den har samma typ av design som på Edge 20 men den kantiga och terrass-liknande designen passar bättre med det billigare syskonets kantiga design. Det tycker åtminstone vi. Smaken är som baken. I kameramodulen finns i alla fall tre kameror, varav en periskopkamera för telefotografering. Här finns också dubbla LED-lampor, en mikrofon och en text som skryter om 108 MP-sensorn i huvudkameran.
Mjuk metall?
Glas möter metall längs sidorna. Ramen känns lustigt nog lite plastig i handen. Det beror på att den är skyddad med ett lager av någon typ av resin. Det ger ett mjukare intryck som undviker den klassiska känslan av hårdhet och kyla som metall kan ge. Metallramen ser i alla fall till att ge stabilitet. Motorola Edge 20 Pro är definitivt en stabil och väl byggd mobil.
Längs telefonens högra sida sitter en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Den är snabb och pålitlig, om vi registrerar fingret noggrant. Ovanför den finns volymknappar som kan vara lite svåra att nå men som åtminstone ger helt okej fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en knapp för Google Assistent. Knappen är placerad för att vara svår att trycka av misstag. Knappens rundade design gör den ännu mer idiotsäker. Det är bra eftersom knappen inte går att inaktivera eller programmera.
Längs undersidan finns en USB C-port, en mikrofon, en högtalare och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns inte utrymme för microSD-kort. USB-porten har stöd för USB 3.2 för att ge stöd åt Motorola Ready For, som låter konsumenter koppla upp telefonen till en bildskärm och använda den som en dator.
Skärm och vatten
På framsidan finns en 6,7 tum skärm med tunna skärmramar. De är nästan symmetriska, vilket vi tycker ger ett modernt och sofistikerat utseende. I skärmen finns ett centrerat hål för selfiekameran. Ovanför den finns en hörlur men ingen notislampa. Telefonen har inte heller något Alltid på-läge för skärmen, trots att den är AMOLED-baserad. Det gör det svårt att till exempel veta när notiser väntar.
I klassisk Motorola-tradition har Edge 20 Pro ett grundläggande skydd mot vatten. De interna komponenterna har ett vattenavstötande skyddslager med grundläggande IP52-skydd. Den har kort sagt en högre chans att överleva vatten men bör aldrig medvetet utsättas för det.
Stäng
Skärm
Motorola Edge 20 Pro har samma typ av OLED-skärm som Edge 20. Den mäter 6,7 tum på diagonalen och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen erbjuder en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, även om standardläget ger en dynamisk frekvens med 120 Hz som max. Skärmen erbjuder bra färgåtergivning när vi har ställt in vitbalansen, även om den är en gnutta grön. Den presterar i klass med några av marknadens bästa modeller. Det är något helt nytt för Motorola och en trevlig nyhet. Med en maximal ljusstyrka på 660 nits är den inte marknadens ljusaste men den är lätt att se utomhus. Skärmen är kort sagt riktigt bra för sin klass.
Högtalare
Motorola Edge 20 Pro har dessvärre en högtalare som är väldigt lik Edge 20. För priset hade vi hoppats på bättre. Motorola har trots allt en historia av bra högtalare. I detta fallet får vi en monohögtalare som når acceptabla ljudnivåer men som saknar ljudkvalitet. Högtalaren låter lite burkigt och har svårt att undvika distorsion vid höga volymer. Mellanregistret låter särskilt otrevligt och det saknas bas. Den fungerar helt okej för röstsamtal men om du är ute efter en bra mobil med ljud för musik och videos finns bättre alternativ, såsom OnePlus 9.
Batteri
Motorola Edge 20 Pro har ett batteri på 4 500 mAh. Det ger en batteritid som är lite sämre än väntat. Någon komponent eller mjukvara i Edge 20 Pro är dåligt optimerad. Batteritiden är nämligen inte så bra som liknande konkurrenter. Vi avslutar ofta vanliga dagar med bara 20 batteriprocents marginal. Normala användare kan klara sig genom långa dagar med 40 procents marginal. Det är alltså tillräckligt för de flesta och batteritiden är troligen inte ett problem för många. Faktum är dock att konkurrenter såsom Poco F3 har samma processor och i övrigt liknande specifikationer men mycket längre batteritid. När batteriet närmar sig botten finns i alla fall en 30 watt-laddare som tar telefonen till fullt på en timma och en kvart. Det finns däremot ingen trådlös laddning.
Kamera
Edge 20 Pro har en 108 MP-kamera som presterar helt okej men inte riktigt tillräckligt för klassen. Den saknar detaljrikedom och hade behövt stabilisering för att prestera bättre när ljuset tryter. Periskopkameran ger ett litet försprång framför konkurrenterna men den är dessvärre inte så bra som den hade behövt vara för att göra Edge 20 Pro till en seriös kamerautmanare i klassen.
Läs mer om kameranMotorola Edge 20 Pro har samma typ av kamerasensor i sin huvudkamera som Edge 20. Sensorn har 108 MP men är fysiskt mindre än 108 MP-sensorn i till exempel Edge+ från förra året. Den saknar dessutom optisk bildstabilisering. När vi testade Edge 20 konstaterade vi att den lilla 108 MP-sensorn presterar sämre i Edge 20 än i andra telefoner med samma typ av sensor. Edge 20 Pro är dessvärre inget undantag. För Pro-modellens högre pris är den ganska medioker. Den fångar bilder med helt okej detaljrikedom och skärpa men har bristande brusreducering. Vi tycker samtidigt att bilder ser en gnutta bättre ut från Edge 20 Pro än från syskonet. Det beror troligen på förbättringar i bildhanteringen av systemkretsen. Det dynamiska omfånget är ofta helt okej men kameran kan ibland hitta helt fel exponering, som i ett av exemplen nedan.
I mörka miljöer presterar kameran ganska mediokert för sin klass. Den har lite bättre brusreducering än syskonet men tenderar istället att vara lite överdriven. Det ger bilder som saknar detaljer och snarare ser utsmetade ut. I jämförelse med Poco F3 och OnePlus Nord 2 saknas helt klart de detaljer som vi är ute efter.
Extrakameror
Vidvinkelkameran presterar som väntat. Den har bristande skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Den har vissa problem med kromatiska aberrationer men ger i stor drag bilder i klass med konkurrenterna.
Vidvinkelkameran kan också användas för makrofotografering. Tack vare autofokus kan den komma mycket nära sitt motiv och ta bilder med helt okej kvalitet. Problemen från vidvinkelläget kvarstår, med undantag för problem relaterade till skärpa längs kanterna, eftersom makrobilderna inte fotas med hela vidvinkelsensorn.
Edge 20 Pro har en periskopkamera för telefotografering. Den är inte mer än okej. Stabiliseringen är tacksam men inte alltid tillräcklig när vi fotograferar på fri hand. Det ger bilder som ofta har problem med rörelseoskärpa. Kameran är helt klart bättre än många konkurrenters digitala zoom men den är inte så bra som vi hade hoppats. Förbättringen mot Edge 20s tre gånger optiska telefotokamera är minimal.
När det gäller video har Motorola Edge 20 Pro fördelen av en kraftfull processor. Tack vare processorn finns stöd för både 4K 60p- och 8K-inspelning. Det ger videokvalitet som är svår att nå med Edge 20. Videon är för övrigt elektroniskt stabiliserad upp till 4K-upplösning. Stabiliseringen är helt okej men ger ett lite artificiellt utseende.
Stäng
Mjukvara
Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.
Läs mer om mjukvaranEdge 20 Pro använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.
Mer personlig mjukvara
En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.
Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det är tacksamt eftersom det saknades i vissa Moto G9-modeller. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.
Motorola har tidigare erbjudit tre år av stöd till nya smartphones mjukvara. Nu garanterar företaget bara två år stöd för Edge 20 Pro. Det är en riktigt tråkig nedgradering som förstör en av de bästa anledningarna till att välja en Motorola-produkt. Vi hoppas att Motorola kan se över sitt beslut och ge bättre stöd till Edge 20 Pro än de utlovar vid lansering.
Ready For
En stor nyhet i mjukvaran för Edge 20 Pro är Ready For. Den nya mjukvaran kan liknas med Samsung DeX, då den gör det möjligt att koppla Edge 20 Pro till en TV eller bildskärm för att visa videos eller använda som en dator. Med en USB C-kabel kan vi ansluta en bildskärm, mus, tangentbord och mycket mer, med en kabel. Vi har testat med en så kallad superultrabred bildskärm som har USB C-funktionalitet och fått tillgång till en enkel men användbar användarupplevelse. Appar visas i fönster som kan flyttas runt och ändras i storlek. Det gör det möjligt att använda flera appar samtidigt. Appar som körs i det stora gränssnittet är identiska med de som körs på telefonen. Det betyder att all data också är identisk och gemensam mellan de två formaten.
Ready For är ett ovanligt system som är särskilt ovanlig i mellanklassen. Det ger användare ovanliga sätt att använda sin smartphone. Med Android-appar kan vi se användningsområden för systemet. Precis som med Samsung DeX har vi dock svårt att se bra användningsområden för systemet. Vi ser därför Ready for som en trevlig bonus för de få användare som har ett bra användningsområde för det.
Stäng
Prestanda och lagring
Motorola Edge 20 Pro har en Qualcomm Snapdragon 870-krets som har visat sig vara en riktigt bra krets för 2021. Den erbjuder hög prestanda som inte riktigt kan mäta sig med Snapdragon 888 men som passar bättre för många modellers otillräckliga kylning. Edge 20 Pro lyckas hålla prestandan uppe även under långa sessioner och kan därmed prestera i klass med de bästa när vi spelar krävande spel. I vardagen presterar den helt felfritt med snabba laddningstider och kvicka animationer, tack vare den snabba skärmen. Med 12 GB RAM har den onödigt mycket arbetsminne. 256 GB lagringsutrymme är också mer än tillräckligt för många men det finns varken en större modell eller stöd för microSD-kort, för de som behöver det.