+ Trådlös laddning
+ Bra inkluderad snabbladdare
- Krånglig på/av-knapp
- Processor begränsas av dålig kylning
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Motorola Edge 30 Pro är tidigt ute med Qualcomms senaste flaggskeppskrets men kretsen gör tyvärr inte mycket nytta i en så dyr och ändå medioker telefon. Skärmen är nämligen helt okej men den är för dålig för sitt pris, kameran är opålitlig och processorn är inte tillräckligt väl kyld för att prestera som den ska. Vi gillar funktioner såsom trådlös laddning, en bra inkluderad snabbladdare och Motorolas enkla mjukvara men Edge 30 Pro misslyckas med att sticka ut och med att hålla den kvalitet som krävs i klassen. Vi har haft en trevlig vecka med Edge 30 Pro men hade vi inte redan vetat, hade vi gissat att den kostar mycket mindre än den faktiskt gör.
Hårdvarudesign
Motorola Edge 30 Pro är en mobil i den övre mellanklassen. Även om Motorola gärna får den att framstå som ett flaggskepp, är det svårt att beskriva den som det. Den saknar kort sagt många flaggskeppsegenskaper. Det inkluderar designen, som visserligen erbjuder en glassbaksida men som har en plastram. Konstruktionen är bra och stabil men den ger inte samma känsla av kvalitet i handen som många andra telefoner. Designen ser i alla fall lyxig ut. Baksidan på vårt mörkblåa exemplar har en skiftande matt färg som ser unik ut. Kamerasystemets rundade kanter ser också eleganta ut. Telefonen ser dessutom lite annorlunda ut längs sidorna. Längs höger sida finns en ganska platt på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Den är snabb och pålitlig men de sitter helt orimligt högt upp. Det gör den svår att nå och använda i vardagen. Det är en riktigt dum placering.
Resten av telefonen har en ganska traditionell design. Skärmen har kraftigt rundade hörn och ett hål längs överkanten som ger utrymme för en selfiekamera. I skärmen finns för övrigt ingen inbyggd fingeravtrycksläsare, som lillasyskonet Edge 30 har. Än en gång antar vi att Motorola har rimliga motivationer till sin ingenjörsbeslut men med den underliga positionen för fingeravtrycksläsaren på Edge 30 Pro, känns ännu konstigare när den billigare Edge 30-modellen har en mer praktisk läsare i skärmen.
Motorola Edge 30 Pro har samma typ av vattentätning som många andra Motorola-mobiler. Det betyder att den är IP52-certifierad för att klara till exempel lätt regn men inte mycket mer. Andra egenskaper som sticker ut i klassen är stöd för trådlös laddning, stöd för Wi-Fi 6E och en USB-port med stöd för USB 3.1 och Motorolas skrivbordsgränssnitt som kallas Ready For.
Skärm
Motorola Edge 30 Pro har en 6,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen ser generellt mycket bra ut med en lite grön nyans som sitt enda uppenbara problem. När vi mäter skärmen i vårt labb ser vi mycket riktigt att skärmen har en lite skev färgbalans i sitt mest färgexakta skärmläge. Det är dock ett litet problem. Skärmen presterar överlag mycket väl med bra färgåtergivning. Med en maximal ljusstyrka på 652 nits går Edge 30 Pro att använda utomhus men den kan inte nå högre ljusstyrkor, inte ens med HDR-innehåll, och kan därför inte ge en lika kraftfull HDR-bild som andra. Med 144 Hz uppdateringsfrekvens och generellt bra färgåtergivning har Edge 30 Pro en ganska bra skärm men den ligger helt klart efter många konkurrenter i klassen.
Batteri
Motorola Edge 30 Pro har ett batteri på 4 800 mAh som ger gott om kapacitet. Med en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-krets är dock batteritiden inte riktigt så bra som man kanske kan tänka sig. Batteritiden liknar den andra Snapdragon 8 Gen 1-telefon som vi testat hittills, Xiaomi 12 Pro. Vi pratar alltså om batteritid som inte klarar av två dagar utan som måste laddas varje natt, även vid lättare användning. Vid tung användning kan den avsluta en dag med 30 procents marginal. Vissa mycket tunga användare kan därför behöva ladda den under dagen för att hålla god marginal.
Det är i alla fall enkelt att ladda den. En inkluderad snabbladdare på 68 watt tar telefonen från 0 till 81 procent på 30 minuter. Det är lite sämre än vissa snabbladdande konkurrenter men fortfarande riktigt kvickt. Stöd för trådlös laddning är ett annat bra alternativ eftersom det gör det enkelt att hålla telefonen laddad under dygnet. Den trådlösa laddningen går upp till 15 watt.
Kamera
Motorola Edge 30 Pro har en ny 50 MP-kamera med optisk bildstabilisering. Den nya kameran ger bra skärpa och detaljrikedom. Brushanteringen är ganska bra men kamerans autoinställning är opålitlig. Kamera-appen ger oss ofta underliga exponeringar som kan sakna dynamiskt omfång och ge konstiga färger. Det är inte för att kameran är dålig. I andra scener levererar den mycket bra resultat. Den är bara opålitlig. När vi lyckas ta en bra bild i mörka miljöer erbjuder den ett brett dynamiskt omfång och bra detaljrikedom med brus som sitt största besvär.
Vidvinkelkameran erbjuder också bra skärpa men än en gång är den opålitlig med kraftigt varierande resultat från bild till bild. Vi hoppas att Motorola kan lösa kamerans problem med mjukvaruuppdateringar men i dagsläget är den inte så bra som vi hade väntat oss från en telefon i denna klassen. Vidvinkelkameran kan också användas som makrokamera. Det fungerar den helt okej för men autofokusen hittar inte alltid rätt, vilket kan göra det svårt att få en tänkt bild på ett litet motiv.
Mjukvara
Motorola använder en väldigt avskalad och enkel version av Android. Det inkluderar de flesta delar av Android 12, som användare av andra Android-tillverkare aldrig ser. Motorola använder till exempel Android 12s snabbgenvägar som återintroducerar snabb-byten av Wi-Fi-nätverk direkt från snabbgenvägs-menyn. Motorola har samtidigt lagt till ett fåtal extrafunktioner. Det finns till exempel en samlad anpassningsmeny som kallas Personifiera, som gör det enkelt att anpassa hemskärmens layout, operativsystemets teckenstorlek och teckensnitt, förändra ikonformer, systemfärger, tema och notisljud. De få förändringar som Motorola har gjort är logiska och praktiska. Vi är dessutom sedan länge fans av Motorolas gester, som gör det enkelt att till exempel hugga telefonen två gånger i luften för att tända ficklampan.
Edge 30 Pro kommer med fullt stöd för Ready For. Det är Motorolas mjukvara för att ansluta telefonen till andra enheter. Det går till exempel att dela telefonens skärm till en TV. Det går också att ansluta den via USB-C till en PC-bildskärm, ett tangentbord och en datormus. När den är ansluten har användaren tillgång till ett PC-liknande gränssnitt som använder telefonens processor och data. Gränssnittet använder sig av Android-appar, som kan visas i valfritt format. Det ger telefonen en ovanlig möjlighet att fungera som mer än bara en smartphone.
Motorola Edge 30 Pro kommer med ett löfte om tre år av säkerhetsuppdateringar. När allt fler konkurrenter erbjuder fyra eller fem år, ser det allt sämre ut. Vi är ändå glada att Motorola har förbättrat sig från de endast två år av säkerhetsuppdateringar som de utlovat för vissa tidigare modeller.
Prestanda och lagring
Motorola Edge 30 Pro har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-krets som är marknadens mest kraftfulla Android-krets. Den kan inte riktigt klå Apples A15-krets men presterar mycket bra med särskilt imponerande grafikprestanda. Problemet är att Motorola Edge 30 Pro är långt ifrån tillräckligt väl kyld för att faktiskt leverera. Den är ännu sämre än Xiaomi 12 Pro, som vi tidigare testat med Snapdragon 8 Gen 1. Edge 30 Pro förlorar 55 procent av sin prestanda efter mindre än 10 minuter av belastning. När belastningen är som högst presterar den i klass med den två år gamla Snapdragon 865. Det är fortfarande bra och tillräckligt för de flesta spelen. Faktum är dessutom att det är svårt att se problemen i praktiken. Det är samtidigt tråkigt att Edge 30 Pro inte kan dra full nytta av sin prestanda och att framtida appar och spel inte heller kommer kunna göra det.
Den svenska modellen har 12 GB RAM. Det är onödigt mycket för de flesta. 8 GB hade räckt gott och väl, men vi klagar inte. 256 GB lagring är också tillräckligt för många men vi hade gärna sett stöd för microSD-kort.