Motorola Edge 30
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det finns en grå/blå, en grön och en ljusblå version. Den ljusblåa är Lenovo-exklusiv just nu.
Fördelar
+ Tunn och lätt design
+ Färgexakt skärm
+ Wi-Fi 6E
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Medioker processor
- Brusig kamera, även i ljusa miljöer
- Saknar hörlursport
Kamera7.1
Skärm8.4
Batteri7.8
Kamera7.1
Skärm8.4
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Edge 30 är en trevlig mellanklassmobil med en stor skärm och ett stort format som ändå håller en tunn profil och låg vikt. Den är enkel att hantera, har en ganska bra skärm för sin klass och trevlig mjukvara. Processorn är inte gjord för tunga belastningar och kameran är inte heller i toppklass men batteritiden är ganska bra, trots den tunna designen. På vissa sätt känns Motorola Edge 30 som en Xiaomi Mi 11 Lite-kopia som lanseras ett år för sent. Med det menar vi att detta hade varit en utmärkt smartphone år 2021. År 2022 är det svårare att konkurrera i klassen men om priset kan sjunka framöver, kan Edge 30 säkerligen hitta en nisch.

 

Hårdvarudesign

Motorola Edge 30 är en plastmobil av hög kvalitet. Baksidan gör ett övertygande jobb och kan lätt lura många att den är gjord av glas. Den har ett matt och någorlunda stilrent utseende. Den största nackdelen med plasten är att den är lätt att repa. För repskydd inkluderar Motorola ett transparent plastskal i lådan. Skalet skyddar även kamerorna, som sticker ut runt två millimeter från baksidan.

Edge 30 är en väldigt tunn smartphone. Med en tjocklek på 6,8 millimeter är den så tunn att folk gärna påpekar det när den ligger i vår hand. Med en vikt på bara 155 gram är den dessutom lätt. En kantig design gör den inte nödvändigtvis bekväm i handen men vi får ett ordentligt grepp om den. Knapparna längs höger sida ger helt okej fysisk återkoppling och är praktiskt placerade. Vi är inte lika nöjda med den skärminbyggda fingeravtrycksläsaren som visserligen fungerar helt okej men som är för lågt placerad för att kännas naturlig. Skärmen är i övrigt normal för sin klass. Den har ett hål längs den övre kanten för den främre kameran och kraftigt rundade hörn.

Edge 30 sticker ut från konkurrenterna genom att vara IP52-certifierad. Det betyder att den är designad för att till exempel klara av lätt regn. Den är dock allt annat än vattentät. Medan vissa konkurrenter fortfarande har en hörlursport saknar också Edge 30 en analog port. En nyhet för Motorola är samtidigt stöd för Wi-Fi 6E, som är ovanligt för klassen.

 

Skärm

Motorola Edge 30 har en 6,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen ser generellt mycket bra ut med en lite grön nyans som sitt enda uppenbara problem. När vi mäter skärmen i vårt labb ser vi mycket riktigt att skärmen har en lite skev färgbalans i sitt mest färgexakta skärmläge. I denna klassen är detta dock ett förhållandevis litet problem. För sitt pris har nämligen Motorola Edge 30 Pro en riktigt bra bildskärm. Endast Samsung har bättre skärmar för priset. Med en maximal ljusstyrka på 696 nits går Edge 30 Pro att använda utomhus men den kan inte nå högre ljusstyrkor, ens med HDR-innehåll, och kan därför inte ge en lika kraftfull HDR-bild som andra. Med 144 Hz uppdateringsfrekvens, generellt bra färgåtergivning och bra ljusstyrka är vi ändå imponerade av skärmen i Edge 30.

 

Batteri

Motorola Edge 30 har ett relativt litet batteri med kapacitet på 4 020 mAh. Det hjälper telefonen att hålla en tunn profil men det ger den samtidigt sämre batteritid än vissa konkurrenter. Den är å andra sidan inte så dålig som man skulle kunna tro. Tack vare en energieffektiv processor, levererar den pålitligt lång batteritid. Den lyckas till och med presterar snäppet bättre än Edge 30 Pro och dess 4 800 mAh-batteri i vårt test. I praktiken betyder det att den kan användas i två hela dagar vid lättare användning och bör ge mer krävande användare en marginal på 30–40 procent.

Den saknar trådlös laddning men en laddare är inkluderad i lådan och levererar 33 watt snabbladdning. Laddaren kan ge telefonen 66 procent laddning på 30 minuter. Det är bra för en telefon i denna prisklassen.

 

Kamera

Motorola Edge 30 har en ny 50 MP-kamera som erbjuder optisk bildstabilisering och ett stort format. Det låter bra på papper. I praktiken fungerar det också helt okej. Den optiska stabiliseringen hjälper oss att undvika rörelseoskärpa. Det är lätt att fota med Edge 30. Kameran är kvick och ger oftast pålitliga resultat. Processorn är dock alldeles för dålig. Den misslyckas med att utnyttja potentialen i kameran och ger oss bilder som har särskilt stora problem med brus, även i ljusa miljöer. Det sänker bilders detaljrikedom avsevärt och ger ett tråkigt utseende när vi zoomar in. Med det sagt hittar kameran oftast bra exponering och färg. På det sättet lyckas den faktiskt ofta bättre än sitt dyrare syskon Edge 30 Pro.

Vidvinkelkameran har helt okej skärpa för sin klass men än en gång har den stora problem. Om vi har tur kan problem med brus möjligen minskas med framtida mjukvaror men i dagsläget är den mycket påtaglig, även med vidvinkelkameran. Vidvinkelkameran kan också användas som makrokamera. Det fungerar den helt okej för men autofokusen hittar inte alltid rätt, vilket kan göra det svårt att få en tänkt bild på ett litet motiv.

 

Mjukvara

Motorola använder en väldigt avskalad och enkel version av Android. Det inkluderar de flesta delar av Android 12, som användare av andra Android-tillverkare aldrig ser. Motorola använder till exempel Android 12s snabbgenvägar som återintroducerar snabb-byten av Wi-Fi-nätverk direkt från snabbgenvägs-menyn. Motorola har samtidigt lagt till ett fåtal extrafunktioner. Det finns till exempel en samlad anpassningsmeny som kallas Personifiera, som gör det enkelt att anpassa hemskärmens layout, operativsystemets teckenstorlek och teckensnitt, förändra ikonformer, systemfärger, tema och notisljud. De få förändringar som Motorola har gjort är logiska och praktiska. Vi är dessutom sedan länge fans av Motorolas gester, som gör det enkelt att till exempel hugga telefonen två gånger i luften för att tända ficklampan.

Motorola Edge 30 kommer med ett löfte om tre år av säkerhetsuppdateringar. När allt fler konkurrenter erbjuder fyra eller fem år, ser det allt sämre ut. Vi är ändå glada att Motorola har förbättrat sig från de endast två år av säkerhetsuppdateringar som de utlovat för vissa tidigare modeller.

 

Prestanda och lagring

Edge 20:s största svaghet är dess processor. Den är inte gjord för krävande användare. Den klarar galant av vardagliga appar för sociala medier och chattar men den har svårt för tunga spel och är även märkbart långsamt i appar såsom Google Maps. Vi pratar inte om problematiskt dålig prestanda men om märkbart sämre prestanda än konkurrenterna. Även den snart ett år gamla OnePlus Nord 2 presterar till exempel 67 procent bättre i vårt grafiktest. Det ger resultat i praktiken. Den största räddningen är att 8 GB RAM betyder att arbetsminne aldrig blir ett problem. 128 GB lagring är också mycket för många men vi saknar en microSD-kortplats.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 159,4 x 74,2 x 6,8
Vikt 155 gram
Kamera 50 MP, 50 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP52
Processor Qualcomm Snapdragon 778+, 2,5 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 020 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,2
Demonteringsbetyg, av 20 14,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fem =