Motorola Moto G6 Plus
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:Vi har testat den mörkblåa versionen av Moto G6 Plus. Det finns också en ljusblå variant.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kameran i mörker
+ Dubbla SIM- och microSD-kortstöd
Nackdelar
- Skärm har dålig svärta
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar IP-klassning för vattentålighet
Kamera5.4
Skärm5.9
Batteri7.1
Kamera5.4
Skärm5.9
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G6 Plus är ännu en riktigt bra budgetmobil från Motorola. Företaget har hittat rätt och fortsätter i sina satta spår. Moto G6 Plus har den mest ljusstarka skärm vi någonsin testat, bra batteritid och bra mjukvara. Det enda problemet med Moto G6 Plus är att den är så oerhört lik sin prisvinnande släktning, Moto X4. Moto G6 Plus har en större skärm och har plats för både ett microSD-kort och dubbla nanoSIM-kort, samtidigt. Den har dock också samma processorchipset, liknande batteritid och samma mjukvara som Moto X4. Moto X4 kan å andra sidan erbjuda en metallkonstruktion, vattentätning och en vidvinkelkamera. Skillnaderna är med andra ord små och få. Det förändrar inte faktumet att Moto G6 Plus är en riktigt bra produkt för sitt pris men det gör den lite förvirrande.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G6 Plus har en stadig konstruktion tack vare en fram- och baksida av glas. Sidorna är gjorda av en underligt blank plast och designen erbjuder inte samma typ av vattentätning som släktingen Moto X4 har. Det görs extra uppenbart av faktumet att Moto G6 Plus lånar stora delar av sin design från X4.

Läs mer om hårdvaran

Likheterna mellan Motorola Moto X4 och nya Moto G6 Plus är många och stora. Designen är en betydande likhet. G-seriens nya inspiration av Moto X4 är särskilt uppenbar på Moto G6 Plus baksida. Här finns en skiva Corning Gorilla-glas som är rundat längs sidorna. På mitten finns en Motorola-logga och ovanför den finns en kameramodul med dubbla kameror och dubbla LED-lampor. Hela kameramodulen sticker ut cirka två millimeter från baksidan, en gnutta mer än Moto X4s kamera. På insidan av modulen finns ett mönster av små streck som omringar kamerorna, precis som på X4.

Glasbaksidan ger telefonen en känsla av kvalitet och en uppenbar nackdel. Om telefonen tappas från en höjd är det inte bara glaset på framsidan som kan spricka. Baksidan ligger också risigt till. Glaset har tyvärr inte heller någon praktisk fördel för Moto G6 Plus. Moto G6 Plus har inte stöd för trådlös laddning eller någon annan teknik som saknats i Moto G-serien tidigare. Det verkar helt enkelt vara ett designval som kanske kan uppskattas av vissa men som kan ses som en nackdel av andra.

Metall byts mot plast

Den högblanka glasbaksidan kombineras av blanka sidor. Medan Moto X4 hade matta metallsidor har Moto G6 Plus polerade plastsidor. Motorola har gjort ett bra jobb för att låta telefonens plastsidor smälta in med den blanka glasbaksidan. Faktumet att telefonens ram är gjord av plast och inte metall gör dock att Moto G6 Plus inte känns riktigt lika gedigen som ens föregångaren Moto G5S Plus. Vi är också lite oroade över hur de blanka plastsidorna riskerar att repas eller åldras med tiden.

Längs telefonens högra sida finns tre knappar: en på/av-knapp och två volymknappar. De erbjuder helt okej fysisk återkoppling och, tack vare ett räfflat mönster, är på/av-knappen enkel att skilja från de andra två knapparna. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en kortläsare. Här hittar vi en av få riktigt unika funktioner i Moto G6 Plus. Till skillnad från Moto X4, och så gott som alla konkurrenter på marknaden, har Moto G6 Plus plats för ett microSD-kort och två nanoSIM-kort, samtidigt. Medan många andra mobiler nöjer sig med två kortplatser där användaren själv får välja mellan ett sekundärt nanoSIM-kort eller ett microSD-kort, har Moto G6 Plus plats för tre kort. På undersidan av Moto G6 Plus finns slutligen en USB Typ-C-port, den första i Moto G-serien, och en hörlursport.

En stor mobil

På framsidan av Moto G6 Plus sitter en avlång 5,9 tum skärm. Även den skyddas av Corning Gorilla-glas. Runt skärmen finns en skärmram som skiljer sig betydligt från Moto X4. På höger och vänster sida om skärmen är ramen fortfarande väl tilltagen men ovanför och under skärmen är den betydligt tunnare. Ovanför skärmen har ramen minskats från drygt 1,5 centimeter till en knapp centimeter. Det gör en betydande skillnad för telefonens storlek. Skärmen har dock ingen speciell ”flärp”-design som har blivit så populär det senaste året. Under skärmen sitter dessutom en fingeravtrycksläsare som tar upp en del utrymme. Med en 5,9 tum skärm och väl tilltagna ramar är Moto G6 Plus med andra ord en ganska stor och klumpig smartphone.

Motorola Moto G6-serien har en tradition av viss vattentålighet. Moto G6 Plus fortsätter med den traditionen genom att erbjuda ett tunt vattenavstötande lager som sägs kunna skydda mot ”lätt regn”. Telefonen saknar IP-klassificering för sin vattentålighet så vi kan i praktiken inte räkna med någon vattentålighet över huvud taget. Det kan ställas i stark kontrast mot Motorola Moto X4 som erbjuder en total vattentätning ner till mer än en meters djup i upp till 30 minuter. Eftersom de två mobilerna ligger i samma prisklass och kommer från samma tillverkare känns det lite underligt att den nyaste modellen saknar en så viktig egenskap.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G6 Plus har en 5,9 tum LCD med en upplösning på 1 080 x 2 160. Skärmens specifikationer är inte särskilt uppseendeväckande men dess prestanda är något utöver det vanliga. För det första är skärmen extremt ljusstark. Vår tidigare rekordhållare var Samsung Galaxy S9 som nådde 680 nits. Motorola Moto G6 Plus når 760 nits. Det gör den särskilt bra för soliga sommardagar. Skärmens ljusstyrka har dock en märkbar nackdel. Den har betydligt sämre svärta än många konkurrenter. Medan många konkurrenter har en svärta på runt 0,14 nits, ligger Moto G6 Plus på 0,20 nits. Det är en tydlig och märkbar skillnad till det sämre. Bortom det presterar ändå skärmen bra med bra färgåtergivning. Som standard är den lite för blå i sin vitbalans och det varma skärmläget är lite för varmt. Det varma skärmläget gör ändå skärmen bättre och på det stora hela presterar den bra för sin prisklass.

 

Högtalare

Motorola Moto G6 Plus fortsätter i traditionen att använda hörluren som sin enda högtalare. Placeringen av högtalaren är praktisk ur användarens perspektiv, eftersom den riktar ljudet rakt mot användarens öron. Ljudets volym är fortfarande hög, men inte högst för att vara en monohölgtalare. Ljudkvaliteten är bra men högre frekvenser har en tendens att låta lite skärande. Moto X4 kan återskapa ett mildare och mjukare ljud som dessutom erbjuder bättre täckning bland de lägre frekvenserna. Moto G6 Plus har med andra ord en ganska bra högtalare, särskilt för högtalarsamtal som kräver ett tydligt ljud för röster, men som är lite sämre för musik.

 

Batteri

Test av Motorola Moto G6 Plus

Motorola Moto G6 Plus har ett batteri som mäter 3 200 mAh. Det är 200 mAh större än batteriet i Moto X4 – en telefon som också råkar använda samma processorchipset. Trots den utökade batterikapaciteten presterar Moto G6 Plus så gott som identiskt med Moto X4. Det är bra, även om vi hade hoppats på lite mer. Det betyder att användare kan förvänta sig en batterimarginal på runt 40 procent vid slutet av en normal dag. Även mycket hårda användare kan klara sig genom en lång dag utan större problem.

 

Kamera

Motorola Moto G6 Plus har en ny uppsättning kameror i Moto G6 Plus. En 12 och en 5 megapixelkamera kombineras för att ta bilder av hög kvalitet i många miljöer. Den sekundära kameran saknar dock något tydligt syfte, utöver porträttbilder, och den främre kameran har blivit av med Moto X4s ganska unika främre LED-lampa.

Läs mer om kameran

Huvudkameran på baksidan av Moto G6 Plus tar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,7. Det betyder att den kan fånga betydligt mer ljus än både Moto G5S Plus och Moto X4. Det gör den särskilt bra i mörka miljöer. Moto G-serien har därmed hittat tillbaka till den imponerande mörkerprestanda som Moto G5 Plus kunde erbjuda.

I ljusa miljöer fortsätter Motorola erbjuda kontinuerligt bra bilder. De har ett ganska brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Det är dock uppenbart att Motorola fortfarande ligger steget efter konkurrenterna, även inom samma prisklass, i ljusa miljöer. Nokia 6.1 erbjuder högre detaljrikedom, betydligt bredare dynamiskt omfång och bättre färgåtergivning. Skillnaderna är inte stora men trots att Moto G6 Plus är riktigt bra när ljuset tryter märks det att den inte är marknadens bästa i ljusa miljöer.

Tveksam andra-kamera

Medan Moto X4 hade en sekundär kamera som kunde användas för att fota vidvinkelbilder, har Moto G6 Plus en sekundär kamera på fem megapixel som har samma perspektiv som huvudkameran. Dess enda syfte är att ta så kallade ”Stående” bilder, som vanligen kallas porträttbilder i andra mobiler. Den sekundära kameran används för att sudda ut bakgrunden av ett motiv. Funktionen funkar helt okej men har stora problem med hår och är inte alls så exakt som många dyrare mobiler. Eftersom den sekundära kameran inte heller bidrar med något mer än det speciella stående läget känns den lite meningslös. Vi hade hellre sett en bättre huvudkamera än en sekundär kamera som saknar något givande syfte.

Den främre kameran fortsätter att prestera bra. Den har nedgraderats från 16 till 8 megapixel sedan Moto X4. Det skadar inte bildernas detaljrikedom märkvärt och en förändring i bländarvärde från f/2,0 till f/2,2 gör att de potentiella vinsterna av en lägre upplösning i mörka miljöer inte är synliga.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola Moto G6 Plus tillhör en stor familj av produkter från Motorola som använder nästan exakt samma mjukvara. Det är mjukvara som baseras på Android men som är anpassad för att erbjuda flera unika funktioner. Motorolas mjukvara fortsätter vara en av marknadens absolut bästa.

Läs mer om mjukvaran

Under vår testperiod har vi använt Andoird 8.0.0 med en säkerhetsuppdatering från april 2018, den näst senaste uppdateringen. Moto G6 Plus har inte bekräftats som att vara del av Googles Android Enterprise Recommended-program, som Motorola Moto X4 är. Det betyder att företaget inte gått ut med något officiellt löfte om framtida mjukvaruuppdateringar. Vi kan förvänta oss relativt kontinuerliga uppdateringar ett tag framöver men Moto G6 Plus har inte samma starka garanti för uppdateringar som Moto X4 har.

Outlook som standard?

Användare slussas in i Outlook vid konfigurationen.

Mjukvaran i Moto G6 Plus är så gott som oförändrad sedan tidigare Moto-telefoner. Den enda större nyheten, som har börjat krypa in i Motorolas telefoner det senaste året, är ett starkt samarbete med Microsoft. När den först konfigureras är Microsoft Outlook mobilens standardapp för e-post. Det är lite underligt i en mobil som annars lägger stor vikt vid att vara ren från anpassningar och därmed ligga nära Google.

Utöver Outlook skickar Motorola med flera andra Microsoft-appar så som LinkedIn, OneDrive och Word. Det finns dessutom en app från Dolby som kan användas för att styra telefonens ljud och en FM-radio-app för att lyssna på radio med ett par trådade hörlurar.

Hugg och vrid

Motorola fortsätter erbjuda unika funktioner genom sin egen Moto-app. Appen låter användare aktivera gester som till exempel gör det möjligt att snabbt aktivera ficklampan genom att hugga den i luften två gånger eller aktivera kameran genom att rotera handleden två gånger. Appen har också fått nya funktioner för att hantera batteri och lagringsutrymme. Batteri-delen av appen kan till och med skicka notiser om rekommendationer kring batteriet. Dessa notiser är ofta mer irriterande än de är hjälpsamma men går enkelt att stänga av i Moto-appen.

Likt Motorola Moto X4 är Moto G6 Plus väl optimerad för sitt processorchipset. Telefonen är snabb i operativsystemets menyer och visar inga tecken på dålig optimering eller problem med grundläggande animationer. Vissa appstarter är ibland lite långsammare än vi hade önskat men för sin prisklass har Motorola lyckats väl med att skapa mjukvara som är väl anpassad för den prestanda som hårdvaran kan erbjuda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto G6 Plus

Motorola Moto G6 Plus drivs av ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset som assisteras av 4 GB RAM och 64 GB lagring. Det betyder att den har exakt samma specifikationer som Moto X4. Det betyder också att den presterar precis lika bra. Den har en CPU-prestanda som är så gott som oförändrad i jämförelse med förra årets Moto G5S Plus men med nästan dubbelt så hög grafikprestanda. Det betyder att den kan klara av lite mer grafiskt avancerade spel än tidigare Moto G-mobiler. Med en generös mängd RAM och lagring för prisklassen, har vi svårt att klaga på Moto G6 Plus prestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 159,9 × 75,5 × 7,99 mm
Vikt 165 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 200 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Varför är Motorola moto G6 plus bästa mobilen under 3000kr när huawei mate 20 lite har fått bättre betyg och kostar under 3000kr på Netonet???

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 8 =