Nokia 8
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat Nokia 8 med 4 GB RAM. Det finns också en annars identisk variant med 6 GB RAM.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull högtalare
+ Dubbla SIM-stöd
+ Ren mjukvara
Nackdelar
- Inte vattentålig
- Kall/blå bildskärm
- Kameran i mörker
- Utstickande kamera
Kamera5.3
Skärm5.9
Batteri5.9
Kamera5.3
Skärm5.9
Batteri5.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 8 är ”nya” Nokias första försök att skapa ett flaggskepp och det är ett bra första försök. Nokia 8 erbjuder en ljusstark skärm, kraftfull processor, gedigen konstruktion och en ren och enkel mjukvaruupplevelse. Med en medioker kamera och bara hyfsad batteritid har den dock svårt att konkurrera. Telefoner så som Samsung Galaxy S7 Edge har en kamera i en annan klass, bättre skärm och dessutom funktioner som Nokia 8 saknar: bland annat trådlös laddning och en vattentålig design. Nokia 8 är en bra telefon och vi är glada av att se Nokia satsa på en ren och enkel mjukvaruupplevelse. I slutänden räcker det dock inte på dagens tuffa marknad.

 

Hårdvarudesign

Nokia 8 är den dyraste Nokia-mobilen från nya Nokia-tillverkaren HMD hittills. Den nya modellen försöker konkurrera i vad som kan beskrivas som den övre delen av marknadens mellanklass. Det ger den flera naturliga konkurrenter, så som OnePlus 5 och Samsung Galaxy S7 Edge. När det gäller hårdvarudesign har den därför högt satta krav. Konkurrenterna erbjuder lyxiga konstruktioner som är gedigna och väl konstruerade. Nokia 8 når upp till förväntningarna men alla håller troligen inte med om att den kan konkurrera när det gäller utseende.

Läs mer om hårdvaran

Den version av Nokia 8 som vi har testat har en ganska anonym grå metallbaksida. HMD, som tillverkare Nokia-mobiler, har dock planer på att introducera fler färgvarianter som är lite mer vågade i sin design. Baksidan är i alla fall stilren. På mitte finns ett Nokia-märke som gör det tydligt att den nya modellen åtminstone bär ett namn som har sina rötter i Finland. Lite längre upp på baksidan sitter en ny kameramodul som kombinerar två kamerasensorer, Zeiss-objektiv, ett laserbaserat fokussystem och dubbla LED-lampor. Kameramodulen sticker ut en knapp millimeter från baksidan av telefonen. Det utsätter glaset, som skyddar linserna, för större risk att repas.

Metallbaksidan är rundad längs alla sidor och hörn. Det gör att Nokia 8 ligger bekvämt i handen. På telefonens högra sida finns en av/på-knapp och två knappar för att styra ljudvolym. Knapparna är lätta att känna sig fram till och ger helt okej fysisk återkoppling. Vi hade ändå gärna sett att knapparna var lite mer utstickande och att de erbjöd mer respons när de trycks in.

Nokia 8

Underlig kombination

På ovansidan av Nokia 8 sitter en hörlursport. Här finns också en plastkomponent som agerar som en öppning för telefonens antenner. Plasten har en ljusare grå ton och ett blankt utseende. Nokias materialval passar inte in särskilt väl med metallen på baksidan. Smaken är som baken men vi tycker att Nokia inte riktigt har lyckats skapa en bra kombination mellan metallen på baksidan och plasten på ovansidan.

På vänster sida finns en kortläsare som erbjuder stöd för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det går alltså att använda maximalt två kort samtidigt. På undersidan finns också en mikrofon, högtalare och USB Typ-C-port med stöd för USB On-The-Go. Porten saknar möjlighet att skicka ut video. Faktumet att USB-porten och hörlursporten sitter på olika sidor av telefonen kan också göra det lite krångligt för dig som vill ladda och lyssna på musik samtidigt.

Skärm som alltid är på

På framsidan av Nokia 8 sitter en 5,3 tum skärm som täcks av ett Corning Gorilla Glass 5-glas. Glaset är lätt rundat längs sidorna och har en integrerad fingeravtrycksläsare samt två kapacitiva navigeringsknappar på framsidan. Fingeravtrycksläsaren är snabb och pålitlig men den är inte riktigt lika kvick som läsaren i OnePlus 5. Ovanför skärmen finns i alla fall en hörlur, en videosamtalskamera och en Nokia-logga. Det finns alltså gott om utrymme runt skärmen av Nokia 8. Nokia har inte hunnit applicera det nya skärmramstunna designspråk som vissa konkurrenter har börjat använda.

Skärmen på Nokia 8 har en always-on-funktion som alltid gör det möjligt att se vad klockan är och ta del av de senaste notiserna. Det är bra eftersom telefonen saknar en LED-indikator för att berätta om nya meddelanden. Eftersom skärmen använder sig av LCD-teknik så är hela skärmen alltid upplyst när always-on-funktionen är aktiverad. Det betyder till exempel att skärmen alltid lyser märkbart när den ligger i ett mörkt rum. Det går givetvis att stänga av om så önskas.

Stäng

 

Skärm

Nokia 8 har en 5,3 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen har en av de mest kraftfulla LED-belysningarna vi någonsin sett i en smartphone. I våra tester nådde Nokia 8 över 700 nits på en helvit skärm i direkt solljus. Det gör den till en av branschens mest lättlästa skärm i ljusa miljöer. Skärmen är dock allt annat än felfri. Den är till exempel alldeles för blå i sin vitbalans. Det gör att många färger ser onaturligt kalla ut på skärmen. Det är synd på en skärm som är så ljusstark och som erbjuder annars bra prestanda vid höga betraktningsvinklar.

 

Högtalare

Nokia 8 har en monohögtalare som sitter på undersidan av telefonen. Det är inte optimalt. Den är dock en av de mest kraftfulla monohögtalarna vi någonsin testat. I vårt test kommer den upp till 82,7 decibel medan Samsung Galaxy S7 inte ens kommer upp till 80 decibel. Det är en tydlig skillnad som gör Nokia 8 till en utmärkt högtalartelefon i miljöer där det krävs ordentligt tryck från högtalaren. Telefoner så som HTC U11 är fortfarande bättre alternativ för musik tack vare sina dubbla högtalare men Nokia 8 har i alla fall en av marknadens mest kraftfulla monohögtalare just nu.

 

Batteri

Nokia 8 har ett batteri som mäter 3 090 mAh. Med den energieffektiva Qualcomm Snapdragon 835-processorn har Nokia 8 därför potential att erbjuda bra batteritid. I praktiken är batteriet mer än tillräckligt för att erbjuda en hel dags användning för normala användare, med minst 20 procents marginal. Hårdare användare kan dock stöta på problem. Konkurrenter så som Samsung Galaxy S7 Edge har kort sagt mer att erbjuda när det gäller batteritid. Om du har höga krav på din smartphones batteri bör du med andra ord vara redo med laddaren under slutet av dagen.

 

Kamera

Test Nokia 8Nokia 8 kommer utrustad med två 13 megapixelkameror som fångar bilder med ett bländarvärde på f/2,0. Kamerorna är Zeiss-märkta, vilket innebär att kamerornas objektiv är utvecklade i samarbete med den klassiska objektivtillverkaren. Det betyder dock inte att Nokia 8 har en riktigt bra kamera. Det har den nämligen inte. Den har problem med dynamiska miljöer och kan inte konkurrera med Samsung när ljuset tryter.

Läs mer om kameran

Kameran i Nokia 8 fångar skarpa bilder som oftast hittar en bra vitbalans och färgåtergivning. I ljusa miljöer lyckas den hitta rätt för att återge den detaljrikedom som vi blivit vana vid att se från moderna smartphonekameror. Kamerans mjukvara väljer dock kontinuerligt en exponering som är mörkare än vad som är motiverat. Det gör att bilder som är tagna i ljusa miljöer, utan höga krav på dynamik, ofta blir underexponerade. I ljusa miljöer där ett stort dynamiskt omfång krävs för att både fånga ljusa och mörka delar av bilden, har kameran också svårt att återskapa detaljer i hela bilden. Kameran väljer då ofta att prioritera en del av bilden och strunta i exponering av andra delar av bilden. Det ger oss bilder som är delvis under- eller överexponerade.

Nokia 8 har inte samma problem med dynamik i mörka miljöer. När vi jämför den med Samsung Galaxy S7 Edge är det ändå uppenbart att Nokia 8 inte kommer i närheten. Nokia 8 har stora problem med att fånga tillräckligt mycket ljus för att erbjuda en bra exponering, utan att få allt för stora problem med brus. I våra tester såg vi att Nokia 8 är lite bättre än OnePlus 5 i många mörka situationer. Det säger dock inte så mycket eftersom OnePlus 5 också är dålig i mörka miljöer.

Stäng

 

Mjukvara

”Ren, säker och uppdaterad”. Så beskriver Nokia mjukvaran i Nokia 8 på sin egen hemsida. De har nästan rätt. Nokia 8 erbjuder en av marknadens mest avskalade, enklaste och renaste mjukvara som finns. Under vår testperiod har dessutom mjukvaruppdateringar kommit riktigt snabbt. Företaget har dock fortfarande små optimeringar som behöver göras och Sony håller på att springa om dem.

Läs mer om mjukvaran

När vi testade Nokia 5, HMD:s budegtmobil, kom vi fram till att en av telefonens största problem var dess dåligt optimerade mjukvara som gjorde hela telefonen långsam. Med Nokia 8 har HMD helt annan hårdvara att använda sig av och det ger resultat. Nokia 8 flyger fram i appar och i operativsystemet. Trots det ser vi att mjukvaran skulle kunna vara ännu lite snabbare. Telefonen tvekar ibland vid laddning av vissa appar och delar av operativsystemet. Samsung har samma problem i Galaxy S7 Edge men det beror troligen främst på Samsungs tunga och krävande mjukvara. Nokia 8 har en otroligt ren och enkel mjukvara som borde vara helt fri från prestandaproblem.

Fokus på det som räknas

Nokia 8:s optimeringsproblem är små och faktumet att vi tar upp dem i detta testet kan ses som en komplimang. Det finns nämligen så få andra saker att klaga på. Istället för att erbjuda en telefon med många unika funktioner har Nokia fokuserat på grunderna och skapat en telefon som verkligen är enkel och effektiv. Det användargränssnitt som Google har designat är bekvämt och anpassat för vad Googles tjänster, appar och vad hela operativsystemet är byggt för. Det gör att Nokia 8 fungerar bra i alla situationer. Den saknar de unika funktioner som till exempel Samsung erbjuder. Det kan dock ses som en fördel.

Nokia 8 är helt fri från onödiga appar. När telefonen först startas är det bara Google och Androids standardappar som tar plats. Det enda undantaget är en Support-app från Nokia som ger användare tillgång till en manual och supportkontakt. Vi ser inga spår av onödiga reklamappar, antivirusprogram eller appar som påstår sig kunna ”rensa” mobilen. Det gillar vi starkt. Färre onödiga appar ger konsumenter en enklare användarupplevelse.

Egen kameraapp

Ett undantag tlll Nokias regel om helt ren mjukvara är telefonens kameraapp. Appen är inte riktigt den bästa vi använt. För det första har den två knappar med nästan identiska ikoner. Slutaren och kameralägesknappen är så gott som identisk. När kameralägesknappen trycks in öppnas alternativ för panoramafotografering, kamerans bokehläge och ett manuellt kameraläge. Det är inte helt enkelt att lista ut baserat på ikonen.

Kameraappen har fler liknande problem. Knappen för att byta mellan att fånga bilder med kamerasystemets dubbla kamerasensorer är svår att veta vad den innebär. För en konsument som inte har en förståelse för kamerans dubbla sensorer kan det också vara svårt att veta vad som är skillnaden mellan läget ”Dubbelt” och ”Färg”, särskilt eftersom Nokia har ett annat orelaterat läge som också kallas ”Dubbelt”.

Det sistnämnda ”Dubbelt”-läget marknadsför Nokia under termen ”Bothie”. Läget gör det möjligt att dela en bild på mitten och ta två sånär kvadratiska bilder bredvid varandra. Den ena bilden fångas av de två bakre kamerorna och den andra av den främre kameran. Läget fungerar även för videos, vilket gör det möjligt att till exempel filma videos där tittaren får se fotografen och den bakre kamerans vy samtidigt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Nokia 8

Nokia 8 har mycket att erbjuda när det gäller prestanda. Ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset ger telefonen prestanda som ligger i toppklass. Den version av Nokia 8 som vi har testat har dock 4 GB RAM, vilket är mindre än OnePlus 5 som har 6 eller 8 GB RAM beroende på modell. I praktiken kan det betyda att det kan finnas minimala skillnader i appars uppstartstid när väldigt många applikationer används kontinuerligt under en kort tid. Mängden arbetsminne kan också ha betydelse på längre sikt när applikationer kräver mer i framtiden. I dag är dock skillnaden i praktisk prestanda minimal och med en av världens mest kraftfulla processor kommer Nokia 8 långt ändå.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,3 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 151,5 × 73,7 × 7,9 mm
Vikt 160 gram
Kamera 13 MP, 13 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,5 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 090 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

 1. Tjena !
  Vill bara påpeka eller fråga om rättelse… är det ett Q S 825 eller 835 ?
  [ – Batteri: QS835 // – Prestanda och lagring: QS825 ]
  Påpekar endast för att få ”saker att vara rätt.. ” så att man, d.v.s. alla, vet.
  – Tack för en övrigt bra genomgång…
  T.

  • Hej Thomas!
   Tack för påpekandet! 🙂
   Vi skrev rätt i specifikationslistan men fel i sista stycket. Jag har rättat detta nu. 835 är korrekt.
   /Joel

 2. Några saker till där nokia 8 ligger före s7 edge och på de flesta punkter op5

  1. nokia 8 har usb-c 3.1 (gen 2)
  Inte 2.0 som ni skriver i nackdelar i toppen

  2. nokia 8 har överlägsen ljudinspelning med nokia ozo surround (kräver ingen codec, dvs kan upplevas på vilken stereo som helst) och 3st mycket bra mikrofoner.
  Dessutom har den audio zoom.
  Ovanpå det kan man välja om man vill spela in video med:
  -Bakre mic (berättarläge)
  -Främre mic (fånga det som händer framför)
  -Alla 3miccar (ozo 360 spatial audio)

  3. bluetooth 5

  4 wifi a,b,g,n,ac dual channel MED mimo

  Vid tvivel på spec, se
  https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-8

  • Hej!
   Du har helt rätt i USB-standarden. Där blev det fel och jag har rättat det i artikeln. Tack!
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + fem =