OnePlus 9 Pro
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Det finns en 128 och en 256 GB-modell av OnePlus 9 Pro med 8 respektive 12 GB RAM.
Fördelar
+ Bra vidvinkelkamera
+ Högupplöst skärm
+ Vattentät, IP68
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Saknar eSIM
- Sämre batteritid än konkurrenter
- Saknar microSD-stöd
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.3
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 9 Pro är märkets mest kompletta och konkurrenskraftiga flaggskepp någonsin. Företagets förnyade fokus på kamerateknik bär frukt och stärker varumärkets historiskt största svaghet. De närmar sig den höga ribba som etablerade spelare såsom Samsung håller med sina bästa smartphones. OnePlus har lite att jobba på när det gäller batteritid och det finns utrymme för förbättring med kameran. OnePlus 9 Pro kan ändå räknas som en av marknadens bästa, inom det mesta. För den som gillar märkets enkla mjukvara, är OnePlus 9 Pro ett mycket bra val.

 

Hårdvarudesign

Test OnePlus 9 Pro

OnePlus 9 Pro visar att OnePlus är ute efter att konkurrera med marknadens dyraste flaggskepp. Konstruktionen är lyxig och stilren. Den är samtidigt proppfull med funktioner, inklusive snabb trådlös laddning och vattentätning. Den rundade skärmen ger en extra premium-känsla gentemot OnePlus 9, även om platta skärmar kan vara mer praktiska.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 9 Pro är ett flaggskepp som höjer ambitionerna kring kamerateknik, för att stärka en svaghet i företagets tidigare modeller. Utöver nya sensorer, har OnePlus 9 Pro också designnyheter som är fokuserade på kamerateknik. Kamerorna sitter nu längs vänster sida i en rektangulär modul, likt OnePlus 8T och OnePlus 9. I modulen finns fyra kameror, en mer än i OnePlus 9. På modulen skryter OnePlus om sitt nya samarbete med Hasselblad. Hur stor betydelse samarbetet har för kameran avslöjar vi senare i testet. Även om den nya designen inte har särskilt stor praktisk betydelse, är det ändå uppenbart att det är kameran som OnePlus vill att vi fokuserar på.

Trådlöst och snabbt

Baksidan är i övrigt täckt av glas. Vår silverfärgade modell har en blank finish som är tonad mot en mer matt finish längs ovansidan. Det är en stilren design som inte sticker ut. Med det sagt säljs modellen i flera färger. Glasbaksidan gömmer en hel del teknik. Här finns självklarheter såsom NFC men också ett förbättrat stöd för trådlös laddning. Med OnePlus egen laddare kan den nu laddas med upp till 50 watt utan kabel.

OnePlus 9 Pro

Längs sidorna är det aluminium som gäller. Det ger en stadig konstruktion. Det böjda glaset på både fram- och baksida gör sidorna bekväma i handen men gör också glasskivorna mer utsatta för fallskador. Längs höger sida finns en på/av-knapp och ett volymreglage som är en fortsatt unik funktion för OnePlus. Reglaget kan sättas i tre lägen och är en perfekt kombination för Androids media-fokuserade volymkontroller sedan Android 9.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs höger sida finns volymknappar. Alla knapparna är lätta att känna sig fram till och ger bra fysisk återkoppling. Längs undersidan finns en USB C-port, en mikrofon och en högtalare. Kortläsaren har plats för dubbla nanoSIM-kort. Det finns alltså ingen plats för microSD-kort. Det är dessutom värt att notera att OnePlus 9 Pro saknar stöd för eSIM, till skillnad från flera konkurrenter i klassen.

Mindre rundad

Framsidan av OnePlus 9 Pro är mycket lik men inte identisk med sin föregångare. Skärmen mäter 6,7 tum och är alltså en gnutta mindre. Skärmen är fortfarande mer kraftigt rundad längs sidorna än den mindre modellen men rundningen är inte lika extrem som på föregångaren. Det är tacksamt. OnePlus 8 Pro hade stora problem med ofrivilliga tryck på skärmen. Det är problem som vi inte har noterat med OnePlus 9 Pro. Den lite mindre skärmen gör för övrigt OnePlus 9 Pro lite mindre än sin föregångare. OnePlus 9 Pro är fortfarande en väldigt stor smartphone. Den är designad för två händer och stora fickor.

Skärmen har en selfiekamera i sitt övre vänstra hörn. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men ingen notislampa. Notiser kan istället visas med skärmens alltid på-funktion. I skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare som är relativt lågt placerad men som är både snabb och pålitlig. Den fungerar inte så bra med fuktiga fingrar men kan ändå beskrivas som en av branschens bästa optiska läsare.

OnePlus

OnePlus 9 Pro skiljer sig från OnePlus 9 med sin större skärm, sitt större batteri och med vissa extrafunktioner. Pro-modellen erbjuder dessutom en bättre vattenskyddad design med IP68-klassificering. Det skyddar den från regn och förhoppningsvis från ett glas vatten som välts över den eller kanske till och med ett ofrivilligt besök i badkaret.

Stäng

 

Skärm

Recension OnePlus 9 Pro 5G

OnePlus 9 Pro har en ny AMOLED-skärm som mäter 6,7 tum och en upplösning på 1 440 x 3 216 pixlar. Det ger skärmen detaljrikedom i likhet med marknadens bästa skärmar. Skärmen har dessutom stöd för uppdateringsfrekvenser mellan 1 och 120 Hz. Det betyder att den kan visa snabba animationer när det behövs och spara energi med lägre frekvenser när det går. Skärmen ser mycket bra ut och är lätt att att använda utomhus tack vare en maximal ljusstyrka över 800 nits. Skärmen på vårt testexemplar är samtidigt inte så väl kalibrerad som de bästa konkurrenterna och når inte de ljusstyrkor som konkurrenterna kan med HDR-material. Skillnaderna är samtidigt små och OnePlus 9 Pro har på det stora hela en mycket bra skärm för sin klass.

 

Högtalare

OnePlus 9 Pro test

OnePlus 9 Pro har dubbla högtalare. En sitter på undersidan och en annan i hörluren. Tillsammans ger de en bra stereobild för till exempel videos. De fungerar även bra för musik med ett detaljrikt mellanregister och bra hantering av högre frekvenser, även på maxvolym. För sin klass presterar de bra, även om Apple iPhone 12 ligger steget före med en jämnare stereobild och ett klarare mellanregister.

 

Batteri

OnePlus 9 Pro

Med en ny och mer energisnål skärm har OnePlus 9 Pro märkbart bättre batteritid än sin föregångare. Den har samtidigt sämre batteritid än konkurrenter såsom Xiaomi Mi 11. Med OnePlus 9 Pro kan normala användare kan klara sig genom långa dagar med runt 40 procents marginal, medan mer krävande användare får nöja sig med en betydligt mindre marginal. Den goda nyheten är att de flesta kan hålla sig borta från batteriångest, även om två dagars batteritid inte är aktuell. En annan god nyhet är laddning. OnePlus 9 Pro har den snabbaste laddningen vi sett. Den inkluderade laddaren kan ta telefonen från 1 till 100 procent på mindre än en halvtimma. Med stöd för extremt snabb trådlös 50 watt-laddning, får OnePlus också ett plus i kanten för hur lätt det är att hålla mobilen laddad.

 

Kamera

OnePlus 9 Pro har en ny kamera som tar stora steg för OnePlus. Den har en 50 MP-sensor för vidvinkelkameran och en ny huvudkamera som är betydligt mer påkostad än den liknande sensorn i OnePlus 9. Resultatet är ett riktigt bra kamerasystem som är pålitligt bra i alla miljöer. Det finns punkter att förbättra för OnePlus men de börjar bli få.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i OnePlus 9 Pro använder en ny Sony IMX789-sensor som har ett stort 1/43 tum-format och en hög 48 MP-upplösning. Den är optiskt stabiliserad, till skillnad från huvudkameran i OnePlus 9, och har ett bländarvärde på f/1,8. Även om sensorn i OnePlus 9 kanske verkar ganska liknande på pappret, presterar huvudkameran i OnePlus 9 Pro betydligt bättre. Den erbjuder högre detaljrikedom och främst mycket bättre brusreducering. Det ger skarpare bilder med betydligt bättre hantering av enfärgade områden, såsom himmel. Bilderna har en tendens att se lite överskärpta ut och konkurrenter såsom Xiaomi Mi 11 erbjuder märkbart högre detaljrikedom. Huvudkameran har i alla fall ett brett dynamiskt omfång och generellt bra prestanda i ljusa miljöer.

När ljuset tryter presterar OnePlus 9 Pro bra. Här ser vi stor skillnad gentemot OnePlus 9. Mjukvarans brusreducering är tyvärr lite ojämn, särskilt i jämförelse med Xiaomi Mi 11, och Apple iPhone 12 erbjuder lite högre detaljrikedom. OnePlus imponerar dock med ett brett dynamiskt omfång och bra exponeringar som ger naturliga bilder i även mycket mörka miljöer.

 50 MP vidvinkel

Vidvinkelkameran erbjuder stora förbättringar, som samtidigt inte är så stora som vi hade hoppats. Våra förhoppningar var kanske för högt satta men faktum är att OnePlus 9 Pro inte kommer i närheten av den kvalitet som till exempel Huawei erbjuder med sina vidvinkelkameror. Med det sagt har OnePlus 9 Pro ändå en bättre vidvinkelkamera än de flesta konkurrenterna i klassen. Det inkluderar Apple, Samsung och Xiaomi. I ljusa miljöer erbjuder den nya OnePlus-kameran betydligt bättre skärpa än konkurrenterna. Det gör många bilder användbara, när de är tråkigt oskarpa och brusiga från andra mobiler. Skillnaden i kvalitet är också stor i mörka miljöer, där OnePlus erbjuder högst detaljrikedom.

OnePlus 9 Pro har en telefotokamera med 3,3 gånger zoom, i relation till huvudkameran. Telefotokameran är en tacksam bonus som ger betydligt bättre detaljrikedom än den digitala zoom som många konkurrenter förlitar sig på.

Vidvinkelkameran kan användas för makrofotografering, tack vare autofokus. I makroläget presterar kameran helt okej. Den är bättre än när vi testade OnePlus 9 – vi misstänker att det beror på skillnader i mjukvara vid testtillfällena. Den har definitiva problem med brus men erbjuder en mjukare bokeh-effekt än konkurrenter som har dedikerade makrokameror.

Hasselblad och video

Här är det kanske dags att nämna elefanten i rummet, Hasselblad. Det svenska varumärket har samarbetat med OnePlus för att anpassa kamerans mjukvara, inklusive färghantering och kameraappen. Vilka förbättringar i OnePlus 9 Pro som är ett direkt resultat av Hasselblad-samarbetet, är högst oklart. Vår gissning är att samarbetet är relativt litet i dagsläget och att vi har betydligt mer att vänta. Vi ser med andra ord inte Haselblad-märket som mycket mer än ett marknadsföringsgimick.

När det gäller video presterar OnePlus 9 Pro lika bra som med stillbilder. Den har stöd särskilt högupplöst 8K-video och slow motion i Full HD-upplösning med 240 bilder per sekund. I 4K-upplösning erbjuder kameran effektiv stabilisering, bättre än OnePlus 9, och ett bra fokussystem. Vi måste samtidigt erkänna att iPhone 12 är bättre på video i många situationer, till stor del tack vare unikt bra HDR-stöd.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus 9 Pro har en enkel mjukvara som visserligen har en unikt estetisk identitet men som är pålitligt enkel och förutsägbar för ett Android-fan. Den har gott om funktionalitet men trycker det inte i användarens ansikte. Mjukvara är definitivt en styrka för OnePlus 9 Pro. Nu önskar vi bara att OnePlus kan möta Samsung i att utlova mer långsiktigt stöd för sin mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av OnePlus 9, eftersom de två modellerna är delvis identiska.

OnePlus har gjort sig kända för sin mjukvara. Sedan företagets grundande har mjukvaran i OnePlus-mobiler marknadsförts som enkel och ”ren”. Den inställningen har förändrats med åren, när OnePlus har lagt mer vikt vid en egen identitet. Sedan OnePlus 8T och Android 11 har företagets mjukvara en ganska unik stil som inte alls är så ”ren” och fri från anpassningar som företagets mjukvara tidigare har varit.

Minimalistisk design

Anpassningarna av mjukvaran är till stor del estetiska. Som standard har nu mjukvaran ett designspråk som är minimalistiskt och modernt. Minimalismen spiller ibland över på gränssnittets tydlighet. OnePlus erbjuder till exempel två teckensnitt, Googles Roboto och ett nytt teckensnitt kallat OnePlus Sans. OnePlus Sans ersätter OnePlus Slate med en tunnare stil. Den är så tunn och modern att vi tror att många användare riskerar att välja bort den eftersom den kan vara svårläst. På samma sätt har OnePlus förenklat till exempel systeminställningar med enfärgade ikoner som gör dem mindre unika och svårare att hitta. Vi kan förstå användare som föredrar OnePlus nerskalade design men vi vill också vara tydliga med att minimalism inte nödvändigtvis gör vardagen enklare.

Funktioner i operativsystemet är till stor del oförändrade. Det inkluderar till exempel den meny som dyker upp när vi håller in på/av-knappen. Här har vi snabb tillgång till mobil betalning samt kontroll över smarta enheter i hemmet. På samma sätt hanterar OnePlus notiser och mediaspelare likt den vanliga versionen av Android. Det placerar medieappar på en separat plats, ovanför notiser. Även om OnePlus har börjat göra allt större förändringar av designen av operativsystemet, är OnePlus mjukvara fortfarande väldigt lik Googles Android när det gäller funktionalitet.

OnePlus-funktioner

Med det sagt har OnePlus lagt till ganska många egna funktioner. OnePlus 9 Pro levereras till exempel med en aktiverad ”aktiv låsskärm” som kan visa klockan och notiser på en låst skärm. Det är en tacksam funktion för en skärm som saknar notislampa.

En av de mest unika funktionerna i Oxygen OS är Zen Mode 2. Appen kan enklast startas från snabbgenvägarna och låter dig koppla av en stund. Appen kan spela lugnande musik eller brus och stänger av inkommande notiser för att du inte ska bli störd. Raka motsatsen till Zen Mode är OnePlus Games och Pro Gaming mode, som blockerar notiser för att inte störa aktiva mobilspelare och ger genvägar för att snabbt spela in vad som händer på skärmen.

Oxygen OS 11 är ett enkelt operativsystem som gör det roligt att använda OnePlus 9 Pro. Medan vi ofta klagar på buggig mjukvara med OnePlus-mobiler, har vi inte haft problem med den senaste mjukvaran. OnePlus erbjuder en av branschens mest polerad mjukvara. Företaget utlovar två år av uppdateringar för funktion och tre år för säkerhet. Det är ett löfte som till exempel Xiaomi inte kan ge. Det är samtidigt sämre än de fyra år av uppdateringar som utlovas av Samsung.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus 9 Pro har ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset. Det levererar den bästa prestanda vi har sett i någon Android-smartphone men har samma problem som OnePlus 9. När den blir varm sjunker prestandan substantiellt. I 3DMarks Wild Life-test sjunker grafikprestandan med drygt 40 procent efter bara femton minuter. Med det sagt har vi svårt att återskapa samma prestandafall i faktiska applikationer. Det är kort sagt ett sannolikt litet problem för många. Bristen på microSD-kortläsare kan vara ett större problem. OnePlus 9 Pro säljs i två modeller med 128 GB eller 256 GB för att råda bot på lagringsbekymmer. Den mindre modellen har 8 GB RAM och den stora, som vi har testat, har 12 GB. Vi ser inget behov av mer än 8 GB RAM. 12 GB RAM blir en bonus för dig som vill ha mer lagring.

 

5G

Test OnePlus 9 Pro 5G

OnePlus 9 Pro har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med OnePlus 9 Pro kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 216
Storlek 163,2 × 73,6 × 8,7 mm
Vikt 197 gram
Kamera 48 MP, 50 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva + 3 =