+ Bra skärm för klassen
+ Bra snabbladdare
+ Har hörlursport
- Medioker prestanda
- Dålig vidvinkelkamera
- Saknar microSD-plats
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
OnePlus Nord CE är en mellanklassmobil som inte gör mycket för att sticka ut. Tvärt om. Den är så anonym och enkel den kan vara. Det finns samtidigt inget behov av att sticka ut. Den erbjuder en pålitlig och enkel användarupplevelse som är bra för klassen. Vi är särskilt imponerade av skärmen, som är kvick och ljusstark. Kameran är bra för klassen och både batteritiden och laddaren är riktigt bra. Mjukvaran är dessutom enkel och problemfri. Processorn är inte mycket mer än medioker och det finns utrymme för förbättringar i hårdvaran. För klassen är OnePlus Nord CE en stark konkurrent.
Hårdvarudesign
OnePlus Nord CE är inte en unik smartphone. Den ser ut som de flesta moderna smartphones och gör inget tydligt försök att sticka ut. Den är enkel, praktisk och stilren. Det kan ses som både en fördel och nackdel. Plastkonstruktionen är i alla fall stadig, även om den inte känns lyxig.
Läs mer om hårdvaranOnePlus Nord CE har en design som påminner starkt om OnePlus Nord. Designen spelar oss dock ett spratt. I själva verket är Nord CE snarare en uppföljare till Nord N10. Nord CE känns samtidigt mer som en OnePlus-mobil än de billiga Nord N-modellerna från 2020. Designen är visserligen enkel men sofistikerad för sitt pris. Baksidan på vårt svarta exemplar har en mörkgrå spegelliknande finish som kan se matt ut när den ses från sidan. Den stilrena designen störs bara av OnePlus enkla logga i mitten samt en närmast osynlig text i botten. Nord CE har sannerligen ett stiligt utseende.
Kameramodulen sticker ut en millimeter från baksidan. Den inkluderar tre kameror och har en LED-lampa bredvid. Kamerorna skyddas av glas men skyddas bäst med det inkluderade skalet, som fyller utrymmet runt modulen. Plastskalet skyddar också baksidan, som är gjord av plast, inte glas. Det betyder att baksidan är enkel att råka repa, även med saker såsom nycklar. Det är i alla fall närmast omöjligt att spräcka bakstycket.
Praktisk design
Baksidan är lätt rundad längs sidorna för att möta plastsidorna. Längs höger sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling men som sitter en gnutta löst på vårt exemplar. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon, medan vänster sida har två volymknappar och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Undersidan bjuder på en USB C-port, en högtalare, mikrofon och hörlursport. OnePlus Nord CE håller alltså fast vid den analoga ljudanslutningen. Den sitter dessutom på samma sida som USB C-porten, så att vi inte har kablar som sticker ut ur båda ändarna av mobilen. Det är definitivt inte vanligt på dagens marknad.
Framsidan av OnePlus Nord påminner en hel del om den första OnePlus Nord-modellen. Här finns nämligen en AMOLED-skärm som mäter 6,43 tum, nästan exakt samma som förra årets modell. Skärmen ersätter alltså LCD-skärmen som satt i Nord N10. Medan Nord hade dubbla främre kameror, nöjer sig Nord CE med en kamera. Det ger ett mindre hål i skärmen. Tack vare AMOLED-skärmen har Nord CE utrymme för en fingeravtrycksläsare i skärmen. Den är inte världens snabbaste men mer än tillräcklig för klassen. Den är pålitlig, så länge vi håller våra fingrar rena. Ovanför skärmen finns en hörlur men ingen notislampa. OnePlus inkluderar en alltid-på-skärm för att ge snabb tillgång till information om laddning, notiser och klockan, utan att behöva väcka telefonen.
OnePlus har valt en traditionell och okontroversiell design för Nord CE. Den inkluderar inga unika hårdvarufunktioner som skulle få den att sticka ut ur mängden. Den har varken vattentätning, trådlös laddning eller ens OnePlus klassiska hårdvarureglage för ljudinställningar. Den är kort sagt både enkel och generisk. Den sticker inte ut men erbjuder åtminstone en praktisk design som är stabil och gedigen.
Stäng
Skärm
OnePlus Nord CE har en ny AMOLED-skärm som skiljer sig från den skärm som användes i OnePlus Nord. Den nya skärmen mäter 6,43 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Den är ljusstark med en maximal ljusstyrka på 683 nits, enligt vårt labbtest. Det gör den samtidigt märkbart svagare än OnePlus Nord, som nådde 844 i samma test. I Display P3-läget kan vi justera skärmens vitbalans och erbjuds då bra färgexakthet för klassen. Med AMOLED-teknikens många fördelar, inklusive bra svärta och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar, har OnePlus Nord CE en bra skärm för klassen.
Högtalare
OnePlus Nord CE har en monohögtalare på sin undersida. Den är medioker, även för sin klass. Den har ett burkigt mellanregister, som åtminstone lyckas undvika att låta obehagligt dålig på höga volymer. Förra årets vanliga OnePlus Nord-modell höll betydligt högre nivå och även Nord N10 var bättre, tack vare sin sekundära högtalare i hörluren. Nord CE fungerar helt okej för röstsamtal men vi kan inte rekommendera den till någon som vill använda den för musik eller videos.
Batteri
OnePlus Nord CE har ett batteri på 4 500 mAh. Det är det största i OnePlus Nord-serien. Tillsammans med den energisnåla kretsen från Qualcomm, ger det riktigt bra batteritid. Normala användare kan vänta sig minst två och upp till tre dagars batteritid. Även krävande användare kan klara två hela dagar. Det ger en pålitlig användarupplevelse för alla. Det blir bara bättre av den utmärkta inkluderade snabbladdaren som tar oss från 1 till 70 procent batteri på runt 30 minuter.
Kamera
På pappret verkar OnePlus Nord CE ha ett kamerasystem som är nära identiskt med Nord N10. I praktiken har OnePlus förbättrat kamerorna, troligen tack vare mjukvara och bildbehandling. Resultatet är en huvudkamera som presterar ganska bra för klassen.
Läs mer om kameranHuvudkameran i OnePlus Nord CE använder en 64 MP-sensor. Den är vanlig bland konkurrenter i klassen. I Nord CE presterar den ovanligt bra och den är tydligt bättre än den till synes identiska kameran i Nord N10. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra detaljrikedom, även om vi gärna hade sett lite mindre skärpa i efterhand. I ljusa miljöer är det främst optiken som står för problemen. Xiaomi Mi 10 Lite har betydligt bättre optik, som erbjuder betydligt bättre detaljrikedom längs kanterna och hörnen av bilden.
I mörka miljöer erbjuder Nord CE också bättre prestanda än Nord N10. Brusreduceringen är bättre och samma gäller kamerans detaljrikedom. I vissa fall skulle vi till och med säga att Nord CE ligger steget före Xiaomi Mi 10 Lite. Utan optisk bildstabilisering är det kritiskt att telefonen hålls stadigt för att bilder tagna i mörka miljöer ska vara användbara. Det är dock väntat i klassen. För sitt pris erbjuder Nord CE kort sagt hög kvalitet.
Dålig vidvinkel
Vidvinkelkameran är dessvärre dålig. Den erbjuder visserligen ett imponerande brett dynamiskt omfång men den gör det med grova kromatiska aberrationer, dålig skärpa och stora problem med brus. Vi kan uppskatta att OnePlus har valt bort makro-kameran i Nord CE. Vi hade gärna också sett en modell utan vidvinkelkamera. Den är nämligen så dålig att den är svår att använda i många sammanhang.
Nord CE kan spela in video i 4K 30p. Även i det högupplösta läget erbjuder kameran elektronisk stabilisering som är effektiv men skapar tydliga artefakter. Videoläget är helt okej för klassen.
Stäng
Mjukvara
OnePlus Nord CE har enkel mjukvara som visserligen har en unik estetisk identitet men som är pålitligt enkel och förutsägbar för ett Android-fan. Den har gott om funktionalitet men trycker det inte i användarens ansikte. Mjukvara är definitivt en styrka för OnePlus Nord CE.
Läs mer om mjukvaranDelar av detta test är mycket likt vårt test av OnePlus 9, eftersom de två modellerna har likheter med varandra.
OnePlus har gjort sig kända för sin mjukvara. Sedan företagets grundande har mjukvaran i OnePlus-mobiler marknadsförts som enkel och ”ren”. Den inställningen har förändrats med åren, när OnePlus har lagt mer vikt vid en egen identitet. Sedan OnePlus 8T och Android 11 har företagets mjukvara en ganska unik stil som inte alls är så ”ren” och fri från anpassningar som företagets mjukvara tidigare har varit.
Minimalistisk design
Anpassningarna av mjukvaran är till stor del estetiska. Som standard har nu mjukvaran ett designspråk som är minimalistiskt och modernt. Minimalismen spiller ibland över på gränssnittets tydlighet. OnePlus erbjuder till exempel två teckensnitt, Googles Roboto och ett nytt teckensnitt kallat OnePlus Sans. OnePlus Sans ersätter OnePlus Slate med en tunnare stil. Den är så tunn och modern att vi tror att många användare riskerar att välja bort den eftersom den kan vara svårläst. På samma sätt har OnePlus förenklat till exempel systeminställningar med enfärgade ikoner som gör dem mindre unika och svårare att hitta. Vi kan förstå användare som föredrar OnePlus nerskalade design men vi vill också vara tydliga med att minimalism inte nödvändigtvis gör vardagen enklare.
Funktioner i operativsystemet är till stor del oförändrade. Det inkluderar till exempel den meny som dyker upp när vi håller in på/av-knappen. Här har vi snabb tillgång till mobil betalning samt kontroll över smarta enheter i hemmet. På samma sätt hanterar OnePlus notiser och mediaspelare likt den vanliga versionen av Android. Det placerar medieappar på en separat plats, ovanför notiser. Även om OnePlus har börjat göra allt större förändringar av designen av operativsystemet, är OnePlus mjukvara fortfarande väldigt lik Googles Android när det gäller funktionalitet.
OnePlus-funktioner
Med det sagt har OnePlus lagt till ganska många egna funktioner. OnePlus Nord CE levereras till exempel med en aktiverad ”aktiv låsskärm” som kan visa klockan och notiser på en låst skärm. Det är en tacksam funktion för en skärm som saknar notislampa.
En av de mest unika funktionerna i Oxygen OS är Zen Mode 2. Appen kan enklast startas från snabbgenvägarna och låter dig koppla av en stund. Appen kan spela lugnande musik eller brus och stänger av inkommande notiser för att du inte ska bli störd. Raka motsatsen till Zen Mode är OnePlus Games och Pro Gaming mode, som blockerar notiser för att inte störa aktiva mobilspelare och ger genvägar för att snabbt spela in vad som händer på skärmen.
Oxygen OS 11 är ett enkelt operativsystem som gör det roligt att använda OnePlus Nord CE. Medan vi ofta klagar på buggig mjukvara med OnePlus-mobiler, har vi inte haft problem med den senaste mjukvaran. OnePlus erbjuder en av branschens mest polerad mjukvara. Företaget utlovar två år av uppdateringar för funktion och tre år för säkerhet. Det är ett löfte som till exempel Xiaomi inte kan ge. Det är samtidigt sämre än de fyra år av uppdateringar som utlovas av Samsung.
Stäng
Prestanda och lagring
OnePlus Nord CE har en Qualcomm Snapdragon 750G-krets som tidigare använts i Samsung Galaxy A52 5G, som vi kritiserade för sin mediokra prestanda. I OnePlus Nord CE presterar kretsen identiskt i syntetiska tester. I praktiken är Nord CE ändå märkbart bättre. Det kan bero på bättre mjukvara i kombination med både mer RAM och lite snabbare lagring. Faktum är att OnePlus Nord CE har helt okej prestanda för sin klass. Äldre modeller, såsom Xiaomi Mi 10 Lite presterar bättre och det märks i vardaglig användning. I spel presterar Mi 10 Lite runt 50 procent bättre. Nord CE är alltså inte det bästa valet för spelintresserade. För många andra är dock prestandan tillräcklig. Med 8 eller 12 GB RAM finns dessutom onödigt mycket arbetsminne. Den bästa anledningen att välja 12 GB RAM är att det ger 256 GB lagring, istället för 128 GB. Det finns nämligen ingen microSD-kortplats.
5G
OnePlus Nord CE har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med OnePlus Nord CE kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.