Samsung Galaxy S20 Ultra
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,9 tum
Bra att veta:Två nummer kan användas tillsammans med microSD-kort. Då med ett eSIM och ett nanoSIM.
Fördelar
+ 120 Hz-skärm
+ Utmärkt zoomkamera
+ Bra batteritid
+ Kraftfull grafikkrets
Nackdelar
- 120 Hz påverkar batteritiden mycket
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar hörlursport
Kamera8.5
Skärm9
Batteri7.7
Kamera8.5
Skärm9
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S20 Ultra är mer extrem än någon annan mobil från Samsung, någonsin. Den har en extremt stor skärm som presterar oerhört bra med rekordsättande ljusstyrka och stöd för 120 Hz, för mjuka animationer. Den har dessutom en rekordupplöst kamera med ”100X zoom”, som verkar bra på pappret och som är utmärkt i praktiken, även om ”100x zoom” inte är anledningen. S20 Ultra har dessutom rekordsättande prestanda, ett rekordstort 5 000 mAh-batteri, överdrivet mycket RAM-minne och de flesta funktioner man kan tänka sig – inklusive trådlös laddning, vattentäthet, microSD-kortläsare och 5G sub-6-nätstöd. Den extrema och i vissa fall överdrivna prestandan och funktionaliteten gör S20 Ultra till en otroligt bra smartphone på många sätt. Det är svårt att säga annat. För många är prestandan dock onödig, priset ohållbart högt och hela telefonen orimligt stor. För andra är Galaxy S20 Ultra allt de drömt om.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S20 Ultra är en gigant. Den har inga planer på att be om ursäkt för hur extrem den är. Kameran sticker ut mer än på någon mobil vi testat och hela telefonen är lång och klumpig. De tunna skärmramarna hjälper i alla fall för att få den att se modern ut och byggkvalitet går inte att klaga på.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S20 Ultra är mer av ett flaggskepp än vad vi någonsin sett från Samsung. Den är större och mer extrem. Det gör den sannolikt opraktisk för många men samtidigt väldigt bra på väldigt mycket. Storleken är den mest uppenbara anledningen till att den är opraktisk. Den gigantiska kameramodulen bidrar och den stora och avlånga skärmen gör hela telefonen till en av marknadens absolut längsta. Hela känns tung och klumpig i handen. Med det sagt är den inte riktigt så jobbig att använda som man kanske skulle kunna tro. Det avlånga skärmformatet gör nämligen S20 Ultra märkbart smalare än flera konkurrenter. Faktumet att S20 Ultra är två millimeter smalare än Apple iPhone 11 Pro Max gör faktiskt att vi skulle säga att S20 Ultra är lättare att använda med en hand.

Skrytsam design

Den stora kameramodulen gör mycket för att få S20 Ultra att både se ut och kännas klumpig. Din gigantiska modulen sticker ut mer än i någon smartphonekamera och placeringen gör att den lätt kan kännas som att den sitter i vägen på baksidan. På modulen finns en text som skryter om kamerans ”Space Zoom 100X”. En text som säger ganska mycket om S20 Ultra – en mobil som är gjord för att främst se bra ut på papper.

Baksidan av Galaxy S20 Ultra är gjord av glas. Vårt gråa exemplar har mycket riktigt en grå baksida, utan häftiga effekter eller ljusbrytningar, som annars blivit så populära på senare år. Vi skulle beskriva utseendet som stilrent men ganska tråkigt. Smaken är givetvis som baken. Risken med glas är i alla fall att det kan spricka vid fall.

Glaset från baksidan är rundat längs sidorna för att möta en metallram. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som är lätta att nå och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hybridhållare för kort. Här finns alltså plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Med stöd för eSIM kan alltså totalt två telefonnummer och ett microSD-kort användas samtidigt. Samsung har dock gett upp stöd för hörlursuttag. Det finns däremot en USB Typ C-port på undersidan och det ingår ett par USB-hörlurar i lådan. Det ingår däremot ingen adapter för vanliga hörlurar. USB-porten har fortsatt stöd för USB 3 och video ut för att koppla till externa bildskärmar och för att använda Samsung DeX. Undersidan bjuder dessutom på en mikrofon och en högtalare.

En gigantisk skärm, inte mycket mer

Framsidan av Galaxy S20 Ultra är den visuella höjdpunkten. Ingen annan tillverkare kan slå Samsung när det gäller just skärmen. På flera sätt. För det första är den större än så gott som alla andra. Den har dessutom en högre upplösning än många konkurrenter och med nytt stöd för 120 Hz presterar den bättre än alla konkurrenter. Det är dock främst de rundade sidorna och tunna skärmramarna som gör Galaxy S20 Ultra till en telefon som erbjuder en otroligt distraktionsfri användarupplevelse. Det lilla centrerade hålet i toppen av skärmen är det enda undantaget.

Utöver skärmen och kameran har skärmen bokstavligt talat inget annat synligt. Sensorer är gömda bakom skärmen och till och med hörluren har inget synligt hål på framsidan. Den inbyggda fingeravtrycksläsaren är baserad på ultraljudteknik och presterar så gott som identiskt med S10-seriens ultraljudssensor. Den är alltså ganska snabb och pålitlig. Den är särskilt imponerande med blöta fingrar, som optiska läsare sällan kan hantera. Med det sagt är mer traditionella kapacitiva läsare fortfarande snabbare, flera år efter lanseringen av skärminbyggda fingeravtrycksläsare.

Med undantag för hörlursporten fortsätter Samsung sin tradition med att inkludera nästan varje funktion som en människa kan tänkas vilja ha. Det inkluderar till exempel trådlös laddning. Det inkluderar dessutom ett ordentligt IP68-stöd för att hålla vattenskador borta.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S20 Ultra har världens just nu bästa mobila bildskärm. Den mäter 6,9 tum och har en upplösning på 1 440 x 3 200. Det är dock varken storleken eller upplösning som är mest imponerande. Skärmen erbjuder utmärkt färgexakthet i sitt naturliga skärmläge och extrem ljusstyrka som gör den lätt se utomhus, med en högsta ljusstyrka på 1 549 nits i vårt 1 procents-test. Det slår Samsungs tidigare rekordsättande modeller. Den är dessutom först med stöd för 120 Hz-animationer. Stödet sträcker sig visserligen inte till skärmens fulla upplösning men vi har svårt att se någon skillnad mellan den högsta och näst högsta skärmupplösningen i mjukvaran. Vi ser däremot stor skillnad på 60 Hz- respektive 120 Hz-läget, där det senare erbjuder snabba och mjuka animationer som ger en imponerande mjuk upplevelse. Både nördar och vanliga konsumenter kan uppskatta S20 Ultras utmärkta bildskärm.

 

Högtalare

S20 Ultra har dubbla högtalare, en i hörluren och en på undersidan. Tillsammans producerar de riktigt bra ljud för röstsamtal, musik och videos. De är relativt väl balanserade för en bra stereobild och erbjuder ett ovanligt klart och detaljrikt mellanregister med helt okej täckning bland lägre frekvenser. Vi är villiga att ge iPhone 11 Pro Max titeln som marknadsledande, tack are exceptionell stereoseparation och bättre en fylligare bas. S20 Ultra är dock i den absoluta toppen och passar bra för dig som gärna använder högtalarna för att lyssna på allt från poddar till musik och videos.

 

Batteri

Samsung Galaxy S20 Ultra slår Galaxy S-serie-rekord med ett batteri som mäter 5 000 mAh. Det är ett batteri som definitivt krävs för en så extrem mobil. De krävande komponenterna betyder att batteritiden visserligen är bra. Vid normal användning klarar den två dagar utan problem. Vid tuffare användning sjunker dock batteritiden snabbt och krävande användare kan avsluta dagen med 40 batteriprocents marginal. Likt flera tidigare Samsung-mobiler slukar den ljusstarka skärmen mycket energi. Vi noterar dessutom substantiell batteripåverkan, på upp till 25 procent i de mest krävande applikationerna, mellan 60 och 120 Hz-läget för skärmen. Batteritiden kan alltså variera mer än normalt mellan användare. Den är ändå mycket bra för de flesta. Samsung fortsätter dessutom att ge bra stöd för snabb trådlös laddning och kabelladdning, med en bra laddare inkluderad i lådan.

 

Kamera

Galaxy S20 Ultra har ett rekordsättande kamerasystem som hämtar kompetens från en ny 108 megapixelsensor och ett nytt chipset som kan hantera upplösningen. Det ger blandade resultat med utmärkt bildkvalitet i de flesta lägen men vissa fokusproblem i andra. Ett nytt zoomsystem höjer samtidigt ribban för en zoomkamera i en smartphone och en kraftfull processor gör 8K-inspelning möjlig för första gången.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S20 Ultra har ett komplext kamerasystem. I grunden har den en huvudkamera med en 1/1,33 tum sensor med 108 megapixlar och ett bländarvärde på f/1,8. Den är lik men inte identisk med kameran i Xiaomi Mi Note 10.

Den höga upplösningen är inte till för att erbjuda bilder med ovanligt hög detaljrikedom. Vi ser faktiskt inte någon märkbar skillnad mellan Apple iPhone 11 Pro och Samsung Galaxy S20 Ultra i de flesta bilder. Båda sparar 12 megapixelbilder. Xiaomi Mi Note 10 sparar 27 megapixelbilder med märkbart högre detaljrikedom men också med klumpigare filstorlekar. Vi noterar samtidigt att S20 Ultra erbjuder bättre detaljrikedom än Mi Note 10 i det lite överflödiga 108 megapixelläget.

Stor sensor = kort skärpedjup

Huvudkameran erbjuder ett brett dynamiskt omfång och ganska bra färgåtergivning, som ibland tappar lite färgmättnad när HDR-funktionen är aktiv. Vi har noterat vissa fokuseringsproblem, särskilt på nära håll. Likt Mi Note 10 har S20 Ultra svårt att få bra fokus, när motivet är nära kameran. Ett begränsat skärpedjup påverkar bland annat risken för att fokus missas. På det stora hela presterar huvudkameran ändå i väntad världsklass i ljusa miljöer.

I mörka miljöer presterar huvudkameran också mycket bra med bra brusreducering och verklighetstrogen färgåtergivning. Både Apple och Xiaomi väljer ofta ljusare exponeringar men Samsung lyckas oftast bäst med färg. Apple har en särskild tendens att öka färgmättnad för mycket.

I mörka miljöer med hög dynamik fortsätter Samsung att imponera med ett brett dynamiskt omfång. Vi lutar åt att föredra iPhone 11 Pro:s lite plattare resultat, som inte är rädd för att överexponera små delar av bilder. Samsung lyckas dock bäst med att inte förlora detaljrikedom i krävande delar av bilder.

Superzoom

Samsung skryter med en ”100X zoom” som baseras på en periskop-kamera med cirka fyra gånger zoom, i relation till huvudkameran. Det delvis digitala zoomsystemet fungerar mycket riktigt väldigt bra. Vid upp till 50 gånger zoom är många bilder användbara i små format. 100 gånger zoom verkar dock inte vara mycket mer än en symbolisk nivå att nå, eftersom vi har svårt att se så inzoomade bilder vara användbara. Zoom-funktionaliteten är dock bra och stabiliseringen är tillräcklig för att faktiskt göra det möjligt att ta bilder på motiv som inte rör sig, även med 100 gånger zoom. I jämförelse med till exempel Apple iPhone 11 Pro är kvaliteten i extremt inzoomade bilder väldigt stor.

Vidvinkelkameran lyckas inte med några underverk. Den presterar i klass med de bästa vidvinkelkamerorna som vi har testat. Det betyder att den saknar detaljrikedom och skärpa längs kanterna och att den snabbt får problem med brus vid dynamiskt krävande motiv. Den är i alla fall märkbart bättre än vidvinkelkameran i Mi Note 10, till stor del tack vare bättre bildbehandling i HDR-läget.

När det gäller video springer Samsung åtminstone om iPhone 11 Pro när det gäller funktionalitet. Med stöd för 8K-inspelning kan den fånga fyra gånger högre upplösning än konkurrenterna. Det betyder inte fyra gånger högre detaljrikedom. Det betyder dock definitivt märkbart högre detaljrikedom. Stöd för HDR 10+-inspelning ger dessutom ett brett dynamiskt omfång som faktiskt kan visas på HDR-skärmar. Vi imponeras dessutom av ett effektivt stabiliseringssystem som gör skakig video riktigt mjuk.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är minst sagt unik. Den har Android i grunden men skiljer sig både funktionellt och estetiskt från Googles tolkning av vad Android borde vara. Det ger mjukvara som har ett överflöd av funktionalitet. Det hjälper användaren att faktiskt dra nytta av den extrema hårdvaran men kan också förvirra.

Läs mer om mjukvaran

OneUI 2.1 bygger vidare på den OneUI-mjukvara som vi såg Samsung introducera med Android 9. Nu bygger den istället på Android 10, vilket ger nyheter så som ett mörkt läge för hela operativsystemet. I vanlig ordning har inte Samsung kunnat hålla sina fingrar borta från kakburken. I detta fallet betyder det till exempel att Androids ganska primitiva system för Mörkt läge har fått funktionalitet för att låta användaren ställa in läget enligt ett schema eller enligt solens upp- och nedgång. Det är funktionalitet som Android-purister kanske kan kalla onödig. Vi tycker dock att många av Samsungs förändringar faktiskt täpper till brister i Androids användarupplevelse.

Samsungs mjukvara är på många sätt ganska konservativ. Som standard håller den sig fast vid de tre knapparna för navigation och delar av hur till exempel ljud och snabbgenvägar fungerar. OneUI påminner mer om Android 8 än om Android 10. Det betyder att Samsungs mjukvara inte har blivit av med många av de funktioner som Google har tagit bort i Android 9 och 10.

Mjukvara för hårdvarans skull

OneUI 2.1 fortsätter också att använda en hårdvarukompenserande mjukvarudesign, som sätter fokus på innehåll som visas längre ner på skärmen. Designen är tänkt att göra telefonen lättare att använda, eftersom den gör viktiga knappar lättare att nå med en hand. Designen funkar bra i praktiken. Samsungs design faller kanske inte alla i smak men den är i alla fall någorlunda kontinuerlig genom alla delar av operativsystemet. Den nya skärmen gör dessutom att Samsungs mjukvara känns snabbare än någonsin.

S20 Ultra har flera mjukvarunyheter för att hantera sin nya hårdvara. Det finns till exempel en inställning för att sätta skärmen i ett 120 Hz-läge. Inställningen som kallas Rörelseutjämning aktiveras med ett klick, så länge skärmens upplösning inte är satt till max. Därefter visas allt innehåll i den höga bildfrekvensen.

Samsung fortsätter sin tradition med att installera en lång rad egenutvecklade appar. Det finns en Samsung-webbläsare, Samsungs egen appbutik och ersättare för mail, kalkylator, kalender och mycket mer. Många av Samsungs appar är frivilliga och kan avinstalleras. I kombination med ett oerhört funktionsrikt operativsystem är det ändå inte konstigt att många användare kan känna att Samsungs mjukvara är lite krångligare än vad det hade behövt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Samsung Exynos 990-chipset sätter S20 Ultra en ny ribba för prestanda. På CPU-sidan är förbättringarna 10–15 procent i jämförelse med S10+. På grafiksidan ökas prestandan med upp till 40 procent, i våra tester. Problemet är att kylningen inte är tillräcklig. Det betyder att prestandavinsten sjunker till 25 procent efter 15 minuters användande. När det gäller RAM finns 12 GB att tillgå. Det är nästan ett slöseri av resurser. Det ger en orimligt stor marginal för framtida applikationer, som vi har svårt att se kan ge 12 GB RAM ett rimligt användningsområde under telefonens livstid. 128 GB lagring är i kontrast inte särskilt mycket för ett flaggskepp. Vi uppskattar visserligen möjligheten att expandera genom microSD-kortminnen. Vi hade ändå gärna sett antingen en dedikerad microSD-kortläsare eller möjlighet att betala extra för mer intern lagring, för att göra flitig 4K- och 8K-inspelning praktisk.

 

5G

I detta testet har vi inte testat telefonens 5G-funktionalitet. Det finns fortfarande inget publikt 5G-nätverk i Sverige som vi kan testa den mot. S20 Ultra är i alla fall redo för delar av framtidens telekomteknik. Den kommer med stöd för vissa så kallade sub-6-frekvenser. Det gör att den kommer att ha stöd för de frekvenser som kommer att vara först ut i den svenska 5G-utbyggnaden. Den version av S20 Ultra som säljs i Sverige saknar helt stöd för så kallad mmWave-teknik, som utnyttjar nya och högre radiofrekvenser för ännu högre hastigheter. När sådan teknik byggs ut kan S20 Ultra alltså inte använda den tekniken. Eftersom 5G-näten fortfarande är ganska långt ifrån svenska konsumenter, så ser vi inte just nu 5G som ett stort argument för konsumenter att köpa S20 Ultra.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,9 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 166,9 × 76 × 8,8 mm
Vikt 222 gram
Kamera 108 MP, 48 MP, 12 MP, 0,3 MP
Främre kamera 40 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 990, 2,73 GHz
Lagring 128 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

  1. Hej! Jag har en IPhone 8 som jag haft i drygt två år. Jag vill nu byta men vet inte vilken jag ska välja. Kan det var en bra uppgradering till en Huawei p30 pro eller en Samsung Galaxy s20? Eller kan du rekommendera något annat?
    Mvh/Tony

  2. Hej Joel Oscarsson
    Min nya Samsung S20 Ultra är jag mycket nöjd med men jag undrar varför kameran inte orkar ta fler än ca 50-60 bilder i följd? Mobilen blev varm och det kom upp ett meddelande att det gick inte att ta fler foto förrän mobilen hade kylts ned.
    Har du Joel Oscarsson märkt det under din testning av Samsung S20 Ultra? Mvh Agneta S.

  3. Är garanterat nöjd med min samsung s20 ultra hög nitz brightness om jag jämnförde min arbetspolare med sin iphone 13 pro max man såg ingeting på skärmen i solljus hade full ljusstyrka och själv på min samsung hade bara 50% ljusstyrka inget som man pratar om tycker det är dårlig stil sanningen ska bara fram samma sak med min frus iphone 13 pro max testade 3ggr zoom inomhus var sämre bild när jag jämför min bild med 100ggr zoom! Iphone foto är okej när man inte använder zoom!

    Superslowmotion är helt underbart samma sak gäller hyperlapse för snabbinspelning samma sak med dubbelinspelning eller skifta front och bakkameran vid filmning är ett stort måste och dessa finesser finns inte på iphone! Bytte från iphone hade iphone 12 pro max ångrar inte en sekund! Get samung and start your new life!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 8 =