Samsung Galaxy Watch Active
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:iOS och Android
Specifikationer:Storlek: 40 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 4 GB
4G-stöd: Nej
Fördelar
+ Passar även små handleder
+ Ljusstark skärm
+ Mäter styrketräning
Nackdelar
- Apputbud
- Batteritid
- Pulsmätaren
- Bixby
Hälsa/träning7.5
Batteri6.3
Skärm9
Hälsa/träning7.5
Batteri6.3
Skärm9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Watch Active är en allt-i-ett-klocka med ett följsamt gränssnitt och en drös inbyggda tränings- och hälsofunktioner. Mätning av puls och vardagsaktiviteter fungerar bra och likaså GPS-spårning. Här saknas dock mer avancerade hälsomätningar, så som VO2Max, medan stressmätning saknar något tydligt värde. Klockans mindre storlek och lätta vikt ger ett bekvämt armbandsur som sticker ut bland de annars större konkurrenterna. För den som tycker att dagens smartklockor är för klumpiga kan Galaxy Watch Active därför vara ett bra alternativ. Glöm dock inte att en mindre storlek ger kortare batteritid än många konkurrenter.

 

Hårdvara

Trots att den är liten och har en imponerande låg vikt, bjuder Samsung Galaxy Watch Active på ett yttre av kvalitetskänsla där varken material eller användarupplevelse har offrats.

Läs mer om hårdvaran

Samsungs senaste smartklocka fokuserar utvändigt på att vara minimalistisk och lättviktig. Det mest imponerande sett till design är just hur lite den väger och hur bekväm den är på armen. Klockan beskrivs som 40 mm i storlek, det är alltså dess diagonala storlek. Klockans kropp stiger cirka en centimeter från armen och tenderar att inte fastnat i varken tröjor eller skjortärmar.

Galaxy Watch Active är vattentät enligt märkningen 5 ATM, vilket motsvarar 50 meters vattendjup. Det betyder att den klarar regn, duschar och simning. Det rekommenderas dock inte att den används för djupdykning.

Vår testmodell är svart med borstad aluminium. Klockan kommer även i rosé-guld och silver/stål för den som vill ha en mer glansig design.

På höger sida återfinns två funktionsknappar som båda ger feedback i form av tydliga men tysta klick. Knapparna är små och saknar mycket i form av profil men är ändå lätta att känna och trycka in.

Mindre proprietära lösningar = bättre

På ovan- och undersidan finns fästen för klockarmbanden. De har fästen för 20 mm standard-armband. Den har alltså ingen proprietär lösning från Samsung, vilket vi uppskattar. Med klockan medföljer ett ganska enkelt gummiarmband i två storlekar. Remmen göms under sig själv, så som vissa av Apples klockarmband, istället för att fästa på utsidan. Det är en praktisk lösning eftersom det som blir över av bandet inte sticker ut på andra sidan.

Mellan de övre fästena för armbandet sitter två öppningar för mikrofoner. Klockan har däremot inga högtalare, vilket Samsungs dyrare smartklockor har. Mikrofonen plockar upp röstkommandon bra för att aktivera röstassistenten Bixby.

På undersidan sitter de optiska sensorerna som möjliggör pulsmätning. Mätarna skyddas av en glasskiva som ligger plant med resten av klockan. Här ser vi inga mottagare för proprietära laddare eftersom klockan stödjer trådlös laddning genom Qi-standarden.

Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar tydlig uppmärksamhet och aktiveras främst vid inkommande notiser. Den har inte den absolut bekvämaste vibrationen vi känt men den låter heller inte mycket. Den riskerar helt enkelt inte att distrahera omgivningen.

Stäng

 

Skärm

Trots sin mindre storlek har Galaxy Watch Active en pixeltät skärm med hög kvalitet och trevligt presenterade färger. Den är ljusstark men det reflektiva glaset kan göra den lite svår att se på soliga dagar.

Läs mer om skärmen

Displayen är en rund 1,1 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 360 x 360. Det gör den lilla skärmen till en av de mer pixeltäta och högupplösta på marknaden för smarta klockor. Storleken bör dock ses som mer en smaksak än något annat då det också innebär att innehållet blir mindre.

Skärmen tänds snabbt när armen höjs och är väldigt responsiv vid navigering. Detta är speciellt positivt då pekskärmen är det enda sättet att interagera med mjukvaran. Här finns alltså inte Samsungs tidigare populära roterande boett.

Ljusstark men reflektiv

Värt att notera är att skärmen har en böjd profil som stiger smått ovanför klockans kropp. Med sina svarta skärmkanter är hela ovansidan också täckt av glas. Jämfört med Samsungs tidigare smartklockor lämnar det skärmen mer sårbar för smällar och repor från allt möjligt som handleden kan stöta emot.

Skärmen är behaglig att titta på och når bra nivåer av ljusstyrka. Det är dock uppenbart att både skärmen och den svarta kanten har en tendens att reflektera ljuskällor, vilket kan bli jobbigt på soliga dagar.

Stäng

 

Hälsa och Träning

GPS och pulsmätare blir alltmer vanliga i dyrare smartklockor. Det Samsung erbjuder för priset är dock över förväntan. Det finns möjlighet att mäta diverse former av träning men daglig puls- och stressmätning lämnar en del frågetecken.

Läs mer om hälsa och träning

Galaxy Watch Active kommer in på marknaden som en uppföljare till Gear Sport. Fokus ligger på att vara en hälsokompanjon. För att möjliggöra detta inkluderas både pulsmätare och GPS. Klockan kan också automatiskt identifiera och registrera fem olika aktiviteter efter tio minuters kontinuitet. När klockan börjar mäta får användaren en enkel vibration och en beskrivning av vad som mäts. Det kan vara så kallat hälsosamt tempo (promenad/löpning), cykling, elliptisk träningsmaskin, roddmaskin och dynamisk träning.

Pålitlig GPS men kräsen styrketräning

GPS används endast när den aktiveras manuellt. Om användaren ger klockan och telefonappen tillåtelse kan den dock spara i vilket område ett automatiska pass har ägt rum. När den inbyggda GPSen används i en aktivitet bidrar den till att mäta data såsom avstånd, hastighet och steglängd.

Testet nedan utfördes i skogsmiljö då det är här GPS-signaler ofta har svårigheter att hänga med. Den presterar bra. Kartan som ritas upp presenteras som ojämnt kantig men distansen stämmer för den planerade rutten. På kartan kan vi också följa var vi befann oss i de olika loppen, där ett lopp är en sträcka på en kilometer.

Till träningsutbudet ingår också olika former av styrketräning. Dessa kräver en korrekt hållning och positionering som kan vara svår att lyckas med. Situps har exempelvis strikta krav på var armarna befinner sig under upp- och nedgång.

Daglig hälsospårning

Under dagen räknar klockan automatiskt antal steg, klättrade trappor samt användarens puls och dagliga aktivitet. Stegräkningen tenderar att överräkna med små marginaler under en aktiv promenad. Även så kallade trappor mäts när barometern identifierar en ökning på tre meter i följd. Här tenderar klockan att missa två av tio trappor.

Pulsmätaren kan antingen aktiveras kontinuerligt, alltså varje sekund, eller var tionde minut. Under testning får vi en felmarginal på mellan ett och fyra slag per minut för både vila och efter ett träningspass.

Galaxy Watch Active beräknar puls utifrån vad som kallas genomsnittspuls för dagen. Den visar alltså inga synliga försök på att mäta en generell vilopuls utan ger istället dagliga intervaller. Den räknar inte heller populära mått såsom VO2Max, vilket mer avancerade användare kan komma att sakna.

Stress och tupplurer

Baserat på pulsen mäter klockan även en tolkning av användarens stressnivå över dagen, något som är svårt att tolka i sin helhet. Det är också svårt att avgöra hur träning skiljer sig från stress, då fysisk aktivitet ökar pulsen och påverkar skalan.

Galaxy Watch Active mäter också sömnkvalitet men här är det också svårare att bevisa korrekthet. Klockan mäter de olika sömnstadierna (lätt-, djup-, och REM-sömn) samt hur mycket användaren var vaken. Den visar också en beräknad sömneffektivitet som motsvarar tiden användaren låg i sängen och faktiskt sov.

Även om det är svårt att validera sömnmätningen är det enkelt att påpeka samt ifrågasätta att klockan vid fler än ett tillfälle under vår testperiod fick för sig att identifiera långa perioder i soffan som sömn. Även här förekommer utmätt lättsömn. Det betyder visserligen att den kan mäta kortare tupplurar, vilket många andra klockor har svårigheter med, men det innebär även en del felaktig data.

Stäng

 

Mjukvara

Galaxy Watch Active har den senaste versionen av operativsystemet Tizen OS. Det bjuder på stabilitet, snabbhet men också en del förvirring när Samsungs klassiska roterande boett är försvunnen. Tizens apputbud är också mindre än hos de stora konkurrenterna.

Läs mer om mjukvaran

Operativsystemet är stabilt och snabbt och har en kort inlärningskurva. Navigering sker primärt genom höger- och vänstersvep. Till vänster om klockansiktet samlas inkomna notiser och till höger finns widgetar såsom genvägar, väderinformation och musikuppspelning som användaren själv kan ändra ordningen på.

Ett svep nedåt från toppen av skärmen erbjuder snabbinställningar och en batteriindikator samt information om huruvida klockan är uppkopplad genom Bluetooth eller Wi-Fi. I appar är det dock vertikal navigation som gäller, vilket inte alltid är lika intuitivt på den lilla skärmen.

När notiser tas emot visas de i helskärm när skärmen tänds. Om det finns nya notiser listade finns det också en indikator i form av en orange prick på klockansiktet, som kan inaktiveras om så önskas. Om en applikation har tagit emot flera notiser samlas de under samma ikon, vilket bidrar till mindre bläddrande.

Den avsaknade boetten

Även om Tizen har ett välfungerande gränssnitt, uppmärksammar vi en del designval som ligger kvar från tidigare klockor, där den roterande boetten var ett primärt sätt att bläddra på. När applikationer ska öppnas från applådan krävs till exempel två klick, ett för att markera ikonen och ett till för att öppna applikationen. Även inställningar för larm eller tidtagare är väldigt små när vi navigerar med pekfingret.

Om klockan är uppkopplad till en Android-telefon går det att svara på meddelanden, antingen genom röstdiktering, ett T9-tangentbord eller i form av emojis. Om klockan används med en iPhone är dock svarsfunktionen helt inaktiverad. En iOS-uppkoppling tillåter inte heller appköp genom Galaxy Store och Samsung Pay går inte att aktivera. Parkoppling till en Samsung-telefon möjliggör flest funktioner och gör dessutom att ett par extra applikationer installeras i form av E-postläsaren och SMS-appen. Med en Android-telefon från en annan tillverkare finns inte tillgång till tidigare mottagna (eller skickade) SMS eller mail men Samsung Pay och övriga funktioner fungerar.

Färre appar och Bixbys brister

Galaxy Watch Active använder NFC för betalsystemet Samsung Pay. Det fungerar i princip på samma sätt som om du blippar ett debit-kort men för att låsa upp Pay-applikationen krävs med jämna mellanrum en egenvald PIN-kod. Funktionen fungerar pålitligt och Samsung Pay är än så länge den betaltjänst som har flest banker bakom sig i Sverige.

På tal om applikationer finns det inte så värst många att ta del av jämfört med till Wear OS och Watch OS från Google respektive Apple. Det är också lite konstigt att en smartklocka varken har tidtagare eller stoppklocka förinstallerat.

Förutom Garmin är Samsung den enda tillverkaren som har stöd för offlinemusik från Spotify, vilket fungerar väl med ett par trådlösa hörlurar. Till skillnad från Apple Watch saknas dock stöd för att påbörja uppspelning på en Spotify Connect-kompatibel högtalare.

Samsungs röstassistent Bixby har inget större värde i Galaxy Watch Active. Bixby pratar inte svenska och vid de flesta kommandon ombeds användaren att titta på sin telefon för svar. Det går inte heller att be Bixby ändra inställningar på klockan eller starta träningspass.

En telefon, två appar

På telefonen kopplas klockan upp mot Galaxy Wearable-appen som erbjuder en robust mängd av klockans interna inställningar. Det är bra eftersom det ofta är lättare att ändra grundinställningar på en större skärm.

Som komplement används Samsung Health för att synkronisera den hälsodata och de träningspass som klockan samlar in under dagen. Innehållet bjuder på en enkel överblick med möjlighet att dyka ner i en mer detaljerad analys. Här ingår också hälsorekommendationer samt enkla program för att motivera till diverse träningsmål, så som fem kilometer löpning eller morgonstretching.

Stäng

 

Batteri

Galaxy Watch Actives batteriuthållighet matchar den mediokra marknaden med upp till två dagars användning per laddning. Extra inställningar kan märkbart ta ifrån detta och det krävs utsatt tid för att ladda batteriet fullt ut.

Läs mer om batteriet

För den som inte tycker om att ladda uppkopplade produkter är Galaxy Watch Active definitivt inte bäst på marknaden. Den ligger snarare rätt mediokert till. Sett till storleken är det dock ingen överraskning eftersom mindre chassin som regel betyder ett mindre batteri, i detta fallet 230 mAh.

Om ”Klockan alltid på”-läget är avslaget kan användare som tar emot flera notifikationer och genomför några betalningar varje dag förvänta sig de påstådda två dagarna av batteritid. För att kunna mäta en hel natts sömn därefter rekommenderas dock en kvällsladdning den andra dagen. Om skärmen alltid är på drar den utan problem 50 procent under loppet av en arbetsdag och därefter resterande ström under natten.

Trådlös laddning

Den medföljande laddaren påminner i stora drag om laddaren till Apple Watch. Den är som en liten puck som fäster till klockan magnetiskt och laddar trådlöst. Det är en tacksam lösning och märkbart lättare än när magnetiska mottagare behöver placeras korrekt. Att ladda klockan kan dock ta uppemot två timmar från 20 procent till 100 procent, vilket är betydligt längre än många konkurrenter.

Det är värt att nämna att de mottagande spolerna för laddningen är mindre inuti klockan än vad de brukar vara i telefoner med trådlös laddning. Detta resulterar i att vanliga trådlösa laddare inte klarar att ladda enheten, hur vi än vrider och vänder på den. Som komplement säljer Samsung sin egen laddare, Duo, som har dubbla plattor för telefon och smartklocka, för den som önskar det.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here