Huawei Watch GT 2 Pro
6.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 47 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 4 GB
4G-stöd: Nej
Fördelar
+ Grym batteritid
+ Enkel mjukvara
+ Ljusstark skärm
+ Qi-laddare
Nackdelar
- Funktionssnål
- Pulsmätaren
- GPS-kalibrering
- SPo2-sensor opålitlig
Hälsa/träning7
Batteri8.8
Skärm8.9
Hälsa/träning7
Batteri8.8
Skärm8.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huaweis Watch GT 2 Pro är tillverkarens dyraste men stiligaste smartklocka. ”Smartklocka” är dock att ta i då Huaweis mjukvara fortfarande inte bjuder på uppkopplade funktioner, tredjeparts-appar, populära musiktjänster eller exempelvis NFC-betalning. Istället får vi ett enkelt men funktionssnålt gränssnitt som tydligt syftar till att erbjuda en snabb överblick av häslomätningar som pulsvärden och stegräkning. Klockan har tyvärr en pulsmätare som fortfarande inte ger korrekta resultat, varken vid stillasittande eller under aktivitet. Årets klocka visar också problem med GPS-kalibrering och ger sämre resultat än konkurrerande modeller. Som vanligt ger dock Huaweis klocka en imponerande bra batteritid. Tillsammans med sömnmätningen, som är bättre än vanligt, kan Watch GT 2 Pro användas som en stor och klumpig men riktigt bra sömnmätare och stegräknare med bra batteritid. För priset hade vi förvänta oss lite mer än så.

 

Design och hårdvara

Huawei Watch GT 2 Pro Hårdvara design

Huawei Watch GT 2 Pro är en gedigen smartklocka i lyxiga material. Trots sin storlek och höga vikt sitter den bekvämt på armen, åtminstone på stora armar. Klockans material erbjuder ett exklusivt yttre, särskilt i jämförelse med till exempel Samsung Galaxy Watch 3 som gömmer plast på sin undersida. Klockan kompenserar sina enkla specifikationer med en mängd sensorer för att skapa en lyxklocka med träningsfokus.

Läs mer om hårdvaran

Titanisk träningsklocka

Huawei har sedan lanseringen av Watch GT 2 lyckats lanserat ytterligare två produkter under samma serie. GT 2e var en billigare och lätt förenklad modell med ett tydligare hälsofokus. Sist ut kommer då Watch GT 2 Pro, där vi återigen får fundera på huruvida ”Pro” bara betyder dyrt. Designmässigt ser vi ett tydligt fokus på mer exklusiva material, såsom titan och keramiska material. Detta står i kontrast till tidigare modellers rostfria stål och plast. Om inte orginalmodellen var tillräckligt stor så är den nya modellen nu ännu större, 0,8 mm åt vardera håll. Det innebär en yttre dimension på 46,7 x 46,7 mm diagonalt och 11,4 mm på höjden. Med en vikt på 52 gram är den också tyngre än tidigare modeller.

Huawei Watch GT 2 Pro är alltså den största klockan vi har testat. Tillverkaren har inte tagit fram en mindre modell heller, vilket betyder att användare med mindre handleder får leta vidare. Längs klockan ser vi stiligt formad titan som möts av skärmglaset på toppen och en keramisk yta under klockan. Till skillnad från tidigare modeller ser vi ingen upphöjd ram runt skärmen utan bara en slät yta glas. Det innebär också att den är mer exponerad för stötar. Undersidans keramiska yta är slät, och kanske lite väl hal, men ger en mer exklusiv känsla än tidigare modeller. På undersidan finns pulsoxymeter-sensorer som möjliggör det Huawei kallar för ”TruSeen” för pulsmätningar.

Standard, inte standard

Precis som på tidigare modeller använder Huawei standard-fästen för klockarmband, nu med 22 mm bredd. I praktiken betyder det att vi kan gå in i valfri butik som säljer klockor och hitta ett nytt armband i det material vi önskar. Klockan erbjuds som sagt endast i sin stora modell, och inte heller i andra färger. Vår testmodell kallas Svart, baserat på det svarta gummi-armband som medföljer. Klockan säljs också i Grå, där det medföljer ett läderarmband i en grå/kallbrun färg. Båda dessa modeller har dock samma gråa färg på klockan. Det medföljande armbandet är gediget och stabilt men samtidigt böjbart nog för att vara bekvämt. Klockan är också förvånansvärt bekväm, trots sin storlek. Detta kan givetvis variera beroende på vems arm den sitter på.

Huawei Watch GT 2 Pro armband

Huawei har en tendens att konfigurera sina smartklockor med ovanligt lätta specifikationer och Watch GT 2 Pro är inget undantag. Det proprietära processorchipsetet Kirin A1 erbjuder strömsnålhet med viktiga funktioner som pulsmätning i bakgrunden. Klockans RAM-minne ligger också på imponerande låga 32 MB. De senaste klockorna från Samsung och Fossil ligger på cirka 1 GB. Huawei har dock inte snålat på sensorer. En hjärtfrekvenssensor, eller PPG-mätare, används för att mäta puls, pulsvariationer och syremättnad. Detta betyder att Watch GT 2 Pro kan mäta syresättningen i blodet, precis som Galaxy Watch 3 och Apple Watch Series 6.

Mycket samma, något nytt

Watch GT 2 Pro använder också sensorer som en accelerometer och ett gyroskop för att registrera rörelsedata. Här hittar vi också en geomagnetisk sensor och en lufttryckssensor för att läsa av omgivningen och räkna ut värden som höjd. Enligt Huawei ska den till och med kunna mäta väderförhållanden och har en kompass. Huawei Watch GT 2 Pro kan alltså i teorin mäta en hel del intressanta värden. Till skillnad från den billigare Watch GT 2e-modellen är även högtalaren och mikrofonen tillbaka, vilket vi uppskattar. Watch GT 2 Pro är också vattenresistent enligt 5 ATM, vilket ger den ett teoretiskt skydd på upp till 50 meters djup. Vi rekommenderar som vanligt inte att man djupdyker med klockan.

Huawei Watch GT 2 Pro puls laddare

Den inbyggda vibrationsmotorn låter oss välja mellan Stark och Svag intensitet. Under testet märker vi hur tyst vibratorn är, även på det starka läget.

Något som saknas på Huawei Watch GT 2 Pro är de magnetiska mottagarna för laddaren på undersidan. Detta beror på att Huawei äntligen har implementerat trådlös laddning genom Qi-standarden, där vi till och med lyckas ladda klockan på en vanlig Qi-laddare för telefoner.

Stäng

 

Skärm

Skärmtest

Huawei Watch GT 2 Pro liknar tidigare GT-klockor genom att erbjuda en stor, högupplöst och lättläst skärm med god standard. Den har en upplösning på 454 x 454, fördelat över en skärm på 1,39 tum. Den har alltså en större skärm än många konkurrenter och en skärm med relativt hög pixeltäthet. Skärmen använder AMOLED-teknik, vilket ger bra svärta som passar det mörka gränssnittet väl. Tillsammans med skärmens höga kontrast erbjuder klockan också en maximal ljusstyrka på 1.000 nits, vilket gör den lättläst i solljus. Som vanligt ser vi dock en skärm som har svårt att dimmas tillräckligt lågt, vilket innebär att armrörelser kan göra skärmen jobbig under nattsömnen. Watch GT 2 Pros skärm lyckas ändå stå i samma liga som skärmar i andra klockor från Samsung, Apple och Fitbit.

 

Hälsa och träning

Hälsa och träning

Huawei Watch GT 2 Pro försöker vara en effektiv träningsklocka och hälsocoach med över 100 spårbara aktiviteter. För det mesta är dessa dock generiska träningsaktiviteter. Det är också svårt för en träningsklocka att vara bra när den har en opålitlig pulsmätare. Det förstör nästan alla försök som klockan gör på att mäta hälsa. Den mäter SPo2-värden men lyckas inte heller återge dessa pålitligt. Sömnmätningen lyckas den i alla fall imponera med.

Läs mer om hälsa och träning

Allt eller inget

Huawei slår som vanligt stort på sport-trumman vad gäller Huawei Watch GT 2 Pro, med ett marknadsfört utbud på över 100 spårbara aktiviteter. Bland lite ovanliga aktiviteter finns Snowboard och Skidåkning samt Golf som nya tillägg. En stor mängd av dessa är dock generella aktiviteter där klockan mäter puls och tidsåtgång för att samla en ungefärlig kaloriförbränning. Det är i praktiken vad som ofta brukar kallas ”Övrigt”, bara med mer passande namn. Styrketräning är tyvärr ett sådant exempel. Det gör att klockan inte lämpar sig till den som vill ha en gym-coach. Här passar istället Garmin Venu eller Galaxy Watch Active 2 bättre.

GPS och resultat

Något som Huawei utnyttjar för den träningsintresserade är en inbyggd GPS. Med den kan klockan spåra rutt för exempelvis joggingturer eller cykling, för att sedan rapportera avstånd, hastighet och med hjälp av pulsdata. Redan vid första försöket ser vi tyvärr att klockan har kalibreringsproblem, där den ber oss gå omkring för att kalibrera. En kort fram-och-tillbaka-gång resulterar i sämre kalibrering och på vårt standard 2,3 kilometer-test ger klockan ett resultat på 1,7 kilometer med krokiga svängar. När vi går längre för får klockan mer rätt på vår plats och visar istället 2,6 och 2,7 kilometer vid olika tillfällen. Huawei Watch GT 2 Pro kan alltså ge konsekventa resultat, men kräver ofta att vi tar en extra promenaden innan vår aktivitet. Även när den är kalibrerad är den inte lika pålitlig som till exempel Apple Watch Series 5.

Efter ett träningspass får vi en mängd information gällande medelhastighet, antal steg, steglängd samt kadens. Här samlar klockan också pulsvärden från träningen och erbjuder  både redovisad kaloriförbränning och Vo2Max-data för en uppmätt konditionsnivå. Trots Huaweis uppdaterade pulsmätare ser vi dock inkonsekventa resultat, där klockan gärna ligger för högt i början för att sedan ligga för lågt mot slutet. Klockan påverkas mycket av hur den sitter på armen, både i höjd och stramhet, men ger trots det inte resultat inom en godkänd felmarginal. Det betyder också att både kaloriförbränning och Vo2Max-värdet går att ifrågasätta.

Pulsmätaren och vitala värden

Pulsmätare är svåra eftersom de kan påverkas av allt från rörelse till hur mycket ljus som smiter in från sidan, tatueringar och kroppsbehåring. I Huawei Watch GT 2 Pros fall lyckas vi inte få klockan att ge värden inom en godkänd felmarginal särskilt ofta. Det händer att den visar korrekt över en stunds stillasittande, för att sedan ändra sig och både öka och minska eller helt stå still när pulsen egentligen har ändras. Förändringar i puls kan vara viktiga att fånga men de är också viktiga att inte läsa fel. Huaweis senaste pulsmätare lyckas tyvärr inte. Klockan använder också sensorns värden för att mäta stressnivån, ett värde som inte bara är svårt att validera utan som också inte tillför så mycket i dagens smartklockor.

2020 års mest populära nya sensor är den så kallade SPo2-sensorn, som mäter blodets syrenivå. Precis som andra tillverkare så marknadsför Huawei funktionen som en övervakare för personligt bruk. Vi ser tyvärr inte att sensorn lyckas ge en pålitlig läsning. Den pendlar ofta mellan 99 och 100 procent för att sedan fastna på 100. När det rekommenderade värdet är att ligga på är över 90 procent, kanske felmarginalen verkar oviktig, men ett fel på två eller tre procent för kan ge en falsk trygghet och resultera i viktiga förändringar.

Steg och vardagsaktivitet

För vardagsaktivitet använder Huawei Watch GT 2 Pro sin hårdvara för att räkna steg, höjdökning i meter och uppskattad distans. Som stegräknare har Huawei länge klarat sig bra och detta stämmer fortfarande. Under vårt test på 500 steg ser vi en felmarginal på två steg för mycket. Det innebär att Huaweis senaste klocka ligger i nivå med de bästa stegräknande smartklockorna, såsom Fitbit Versa 2. Klockan presenterar stegen i staplar för att visa när på dagen vi gick mycket och när vi satt stilla. Många klockor räknar trappor, men Huawei presenterar istället antal meter i höjdförändring. Klockan räknar imponerande nog rätt och ger endast obetydliga avvikelser.

Något som är lite tråkigt är att den snålar på att registrera när vi rör oss med så kallad moderat eller hög intensitet. Här får vi under testet inga poäng, vare sig när vi tränar eller bara går ovanligt mycket. Huawei försöker också registrera träningspass automatiskt efter en viss tids aktivitet. Tyvärr varierar det hur snabbt den väljer att känna av exempelvis en promenad och då har ofta cirka tio minuter försvunnit från aktiviteten. Klockan frågar i alla fall om vi vill registrera en promenad som träning och utnyttjar därefter GPS för att mäta aktiviteten mer exakt. Den som faktiskt vill följa ett pass bör helt enkelt aktivera det i förhand.

Ledande sömnmätning

Huawei har levererat ovanligt pålitlig sömnmätning i flera år nu och Huawei Watch GT 2 Pro är inget undantag. Klockan registrerar effektivt både insomning och uppvaknande. Under nattsömn mäter den även de tre sömnvärdena Lätt-, Djup- och REM-sömn. Jämfört med Galaxy Watch 3 ger den stabila resultat, men värdena är också väldigt svåra att validera. Huawei registrerar i alla fall endast äkta uppvaknanden under natten. Under vårt test har vi sett att vi kan relatera till samtliga registrerade tillfällen som klockan visar att vi har vaknat. Detta skiljer sig från Fitbit, som gärna visar en stor mängd omedvetna uppvaknanden.

Vad som gör Huaweis TruSleep så intressant är all data som registreras i tillägg till sömnfaserna, såsom djupsömnens kontinuitet och andningskvalitet. Varje kategori går att öppna för tips och rekommendationer. Vi uppskattar också att Huawei presenterar sina faktakällor. Sömnmätningen kan kontrolleras per sömnfas eller med ett beräknat sömnpoänget som presenteras i stora siffror mitt på skärmen. Appen visar också veckostatistik eller till och med månadsstatistik. Huawei mäter också tupplurar men all sömn som är kortare än en timma visas utan faser eller djupare sömndata. Den användare som vill ha en pålitlig sömnmätare kan i alla fall titta på Huawei Watch GT 2 Pro.

Stäng

 

Mjukvara

Lite OS Huawei test

Huaweis Lite OS är enkelt. Det saknas många smarta funktioner. Trots det erbjuder Huawei Watch GT 2 Pro musikuppspelning, handsfree telefonsamtal och en Alltid på-skärm. Tyvärr är både Alltid på-skärmen och musikuppspelningen ovanligt klumpiga jämfört med andra konkurrenter. De låga specifikationerna låter dock klockan hålla god prestanda och de enkla appar som finns öppnas snabbt.

Läs mer om mjukvaran

Lätt med en eftersmak av avsaknad

Huawei Lite OS erbjuder ett batterisnålt och otroligt simpelt operativsystem. Begreppet ”what you see is what you get” är ovanligt passande här då det som ligger på klockan är vad du får. Detta innebär att Huawei Watch GT 2 Pro är en av de minst distraherande smartklockorna på marknaden, men också en av de mindre användbara. Huawei har förinstallerat ett fåtal funktionella appar som inte har med hälsa att göra, såsom Telefon, Timer, Stoppur och Larm. Gränssnittet bygger i stora delar på att vi navigerar mellan klockansiktet och de fem befintliga widgets som inte går att flytta. Av dessa är två inte relaterade till hälsa, Väder och Musik-kontrollen.

Klockans två knappar används för navigation, där den övre knappen öppnar applådan och går tillbaka. Den nedre knappen öppnar träningsmenyn och går tillbaka till klockansiktet. Två mer avancerade funktioner är musikuppspelning och telefonsamtal. Den sistnämnda låter klockan agera som en handsfree-högtalare för att ta emot och starta samtal. Högtalaren blir imponerande hög och duger väl till samtal, medan mikrofonen låter oss kommunicera effektivt. Klockans lagringsutrymme låter oss lagra musik i form av mp3-filer men vi rekommenderar inte den inbyggda högtalaren för detta. Då kan vi istället ansluta trådlösa hörlurar. Avsaknaden av stöd för musiktjänster märks väl, till skillnad från andra smartklockor från Fitbit, Samsung och Apple.

Besvärligt Alltid på-läge

Huawei har två typer av lägen som låter skärmen förbli tänd. ”Skärm på” hindrar klockan från att släckas och låter den vara fullt användbar i antingen fem, tio, femton eller tjugo minuter per tillfälle. Klockans Alltid på-läge förvånar i hur klumpigt det är. Här får vi välja mellan sex urtavlor som tar över när skärmen annars släcks. Vi uppskattar att kunna läsa tiden utan att vrida på armen. Tyvärr fungerar läget väldigt klumpigt. Skärmen tänds inte när vi väl lyfter på armen. Det betyder att vi måste klicka på en av knapparna för att göra något på klockan. Det är en begränsning vi inte riktigt förstår.

Huawei Watch GT 2 Pros hantering av notiser får oss också att inse att Huawei inte har fokuserat på mjukvara sedan den första GT-klockan. Notiser tas emot snabbt och effektivt men förutom det finns det inte mycket att säga. För att svepa bort en notis, vilket är det enda vi kan göra med dem, måste vi först öppna notisen och sedan svepa. Detta tar oss tillbaka till klockansiktet. Vill vi bli av med notiser måste vi bläddra till botten, där Huawei har placerat en knapp för ändamålet.

Huaweis Lite OS är fokuserat på enkelhet, träning och hälsa. Prestandamässigt fungerar klockan riktigt bra med appar menyer som öppnas snabbt. Bristen på funktioner gör det dock svårt att rekommendera Huawei Watch GT 2 Pro som en smartklocka.

Telefonuppkoppling

Huawei Watch GT 2 Pro kan kopplas till både Android-telefoner och iPhones. Funktionellt sett förlorar vi inte mycket vad vi än väljer. För att parkoppla klockan används appen Huawei Health. Precis som Fitbit använder Huawei endast en app för att hantera både hälsodata och för att hantera klockan. Vissa enhetsinställnignar kan hanteras på telefonens större skärm, vilket vi uppskattar. Skillnaden mellan iOS hittar vi direkt vid parkopplingen, då iOS-versionen kräver två Bluetooth-anslutningar, en för klockan och en för samtal. Vi hittar också färre inställningar i iOS-appen. Från klockans inställningar kan vi installera nya urtavlor och här finns den andra skillnaden mellan Android och iOS. På Android-sidan erbjuds en lång lista av urtavlor från olika designers. iOS-användare får nöja sig med Huaweis basutbud.

Huawei Health listar en sammanfattning av data såsom stegräkning, trappklättring, pulsvärden och träningspass på förstasidan. Varje kategori går att öppna för en mer djupdykande analys där vi kan se daglig prestanda eller sammanfattningar för veckor eller månader. Huaweis app är lättnavigerad och tydlig i sin beskrivning. Vi önskar dock att vi kunde stänga av användning av telefonens stegräknare om vi önskar.

Stäng

 

Batteri

Batter Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro fortsätter tillverkarens tradition av imponerande batteritid. Åtminstone med tanke på klockans högupplösta skärm och kontinuerliga pulsmätare. Den når inte riktigt upp till 14 dagar utan att offra den lilla funktionalitet som den har. Vi ser snarare strax över nio dagar, om vi stänger av skärmens Alltid på-funktion, eller fem dagar med den aktiverad. Laddaren är äntligen en regelrätt trådlös Qi-laddare men det medför också en dubbelt så långsam laddningshastighet.

Läs mer om batteriet

Alltid lika coolt

Batteriuthållighet och högupplösta AMOLED-skärmar är inte en vanlig kombination. Huawei har ändå lyckats än en gång. Endast Amazfit är bättre. Upp till 14 dagar säger Huawei men till skillnad från till exempel Apple beskriver inte Huawei vilken typ av användning som representeras. Trots det ser vi en smartklocka som klarar fem dagar med Alltid på-skärmen aktiverad. Vi kan alltså bära klockan i nästan en arbetsvecka utan att använda laddaren. Om vi slår av Alltid på-skärmen når vi ursprungligen en hållbarhet på nästan det dubbla, med nio dagars hållbarhet om vi låter pulsmätaren vara på konstant. Stänger vi av den sparar vi lite ström, vilket innebär en dag eller två i Huawei Watch GT 2 Pros fall.

Vi ser alltså inte riktigt 14 dagars hållbarhet. Om vi låter bli att träna och mäta SPo2-värden går det att nå 14 dagar. Frågan är om vi ska låta bli att använda en träningsklocka för att slippa ladda den. GPS är ofta en batteri-bov men med Huawei Watch GT 2 Pros relativt stora batteri, på cirka 455 mAh, ser vi en minskning på två procent efter femton minuter. Detta är betydelsefullt mindre än andra klockor med en inbyggd GPS. Huawei Watch GT 2 Pro behåller samma goda batteri-kvalitet som tidigare modeller och har inga problem med att klara en arbetsvecka per laddning. De marknadsförda 14 dagarna kräver dock att vi offrar funktionalitet på en smartklocka som redan har rätt få funktioner.

QI laddare trådlös

Äntligen Qi

Huawei har äntligen bytt sin kontaktladdare mot en Qi-kompatibel variant. Det innebär i praktiken att vi inte längre behöver oroa oss för vilket håll klockan behöver placeras eller för att den laddar långsammare. Speciellt positivt för Huaweis laddare är att USB-C-kontakten kan plockas av, något som Apple och Samsung inte tillåter. Detta ger en mindre sömlös design men betyder också att användare med Android-telefoner endast behöver ta med den lilla pucken på resan.

Qi-laddare är smidiga men ofta också långsamma. Huawei Watch GT 2 Pro laddar till fullt från 15 procent på strax över två timmar, vilket är normalt. Vi behöver alltså planera lite när vi laddar klockan. Positivt är att vi lyckas ladda klockan på en vanlig Qi-laddare gjord för telefoner. Detta är inte alltid möjligt då en smartklocka är betydligt mindre än en modern telefon och är svårare att lägga på rätt plats.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here