Huawei Watch GT 2e
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 46 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 4 GB
4G-stöd: Nej
Fördelar
- Skärmkvalitet
- Batteriuthållighet
- Stegräknare
- Sömnmätning
Nackdelar
- Pulsmätare i aktivitet
- Funktionssnål
- Bortplockad mikrofon/högtalare
Hälsa/träning7.1
Batteri8.8
Skärm8.9
Hälsa/träning7.1
Batteri8.8
Skärm8.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Watch GT 2e tar mycket från sin föregångare, Watch GT 2, bantar bort vissa funktioner och byter ut den klassiska designen mot en mer sportig sådan. Den har samma för- och nackdelar som flera äldre klockor från Huawei, däribland en pulsmätare som presterar väl när vi sitter stilla men som snabbt tappar kontrollen vid rörelse. En GPS som presterar helt okej räddar Watch GT 2e och gör den åtminstone till en bra stegräknare med några extra funktioner. Den enda fördelen som seriösa fitness-användare kan hitta i klockan är fortfarande batteritiden, som imponerar rejält. Att ladda klockan en gång på en till två veckor är en lyx som endast en annan konkurrent kan erbjuda i nuläget. Priset för batteritiden är dock avsaknaden av nästan alla smarta funktioner.

 

Design och hårdvara

Huawei Watch GT 2e design och hårdvara

Huawei Watch GT 2e är välbyggd, men också gedigen i storlek. Borta är den tidigare klassiska klock-designen som nu bytts ut mot en sportig look. Klockans runda utförande låter den fortfarande efterlikna ett armbandsur till viss del, men den är svår att missta för något annat än en uppkopplad klocka med en modern skärm. Till skillnad från föregångaren är extra funktionalitet genom högtalare och mikrofon borta. Vad Huawei har valt att behålla är de imponerande låga hårdvaru-specifikationer, som trots allt lyckas hålla klockan fungerande.

Läs mer om hårdvaran

Sportigt värre

Huaweis senaste smartklocka, Watch GT 2e, är en nydesignad version av Watch GT 2, med ett yttre fokuserat på träning. Det innebär en mindre klassisk design med mer sportsliga former, inte minst genom de medföljande armbanden. Som träningsklocka är det lätt att tänka sig att Watch GT 2e skulle väga mindre än sin föregångare. Det tar istället upp vikten med två gram, till cirka 43 gram. Även storleken har påverkats lite. Nu mäter den 53 x 46,8 millimeter tvärs över och 10,8 på höjden. Det är alltså en snäppet större klocka än den redan stora Huawei Watch GT 2.

På höger sida hittar vi två funktionsknappar som istället för kronor mer påminner om knapparna på en telefon. Fördelen med detta är att knapparna aldrig är i vägen under intensiva träningspass. Knapparna ger inte mycket till fysisk feedback när vi klickar på dem, men lyckas ändå ge ifrån sig ett tydligt klick.

Något som märkbart saknas från Watch GT 2 är öppningar för mikrofon och högtalare, vilket innebär att klockans vänstra sida är helt plan. Till skillnad från tidigare klockor har Huawei även valt en ny design för armbandens fästen. Dessa är fortfarande standardiserade med 22 millimeter bredd. Den nya designen innebär dock att olika armband kommer att passa olika bra, där Huaweis egna armband är gjorda för den nya öppningen.

Smaken är som baken – design och valmöjligheter

Undersidan av Watch GT 2e är gjord av hård plast. Här hittar vi den optiska pulssensorn och mottagare för den magnetiska laddaren. Dessa är placerade på en lätt upphöjd yta som inte skapar obehag när vi bär klockan. Huawei Watch GT 2e är annars gjord i rostfritt stål och kommer i tre utföranden. Vår testmodell kallas Grå och har en svart kropp med ett medföljande sportarmband i silikon med färgerna rött och svart. Färgen Svart skiljer sig endast i form av färg medan Silver har en silvrig klock-design med ett grönaktigt armband. Till skillnad från Watch GT 2 finns det ingen mindre modell av GT 2e.

Låga specifikationer imponerar fortfarande

Precis som sina två föregångare imponerar Huawei Watch GT 2e med ovanligt låga specifikationer. Här ser vi samma 4 GB lagringsutrymme, varav cirka 2,2 GB är tillgängligt för användaren, tillsammans med 16 MB RAM-minne. Tillsammans med Huaweis eget processor-chipset, Kirin A1, och ett batteri på 455 milliamperetimmar är Watch GT 2e en energisnål och långvarande klocka. Den är inget krafthus men den är inte heller gjord för att vara det.

För att mäta hälsa- och träningsdata använder den sig av en accelerometer, ett gyroskop och en magnetometer. En hjärtfrekvenssensor, eller PPG-mätare, används för att mäta puls, pulsvariationer och syremättnad. Huawei Watch GT 2 har alltså, precis som Fitbit och Garmins klockor, förmågan att mäta syresättningen i blodet och därav även andning.

Klockan är också rustad för att klara utomhusaktiviteter med en vattenresistens klassificerad som 5 ATM. Det innebär en teoretisk hållbarhet på 50 meters djup mätt i tryckenheter och betyder att klockan utan problem kan bäras i duschen, semesterpoolen eller på stranden. Vad Watch GT 2e dock saknar är ett Wi-Fi-chip, vilket innebär att klockan får klara sig med en uppkoppling genom Bluetooth. Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar sig i alla fall effektivt uppmärksamhet och till skillnad från den tidigare modellen stör den inte omgivningen. Vi kan välja mellan Stark, Svag eller ingen vibration, där de två aktiva valen också påverkar hur länge klockan vibrerar.

Stäng

 

Skärm

Skärmkvalitet Huawei Watch GT 2e

Precis som på Huaweis tidigare smartklockor är det svårt att klaga på skärmkvaliteten. Watch GT 2e har en rund AMOLED-skärm på 1,5 tum med en upplösning på hela 454 x 454. Det är alltså samma skärmen som på Huawei Watch GT 2 och en av marknadens mest pixeltäta. Även i solljus mäter sig klockan med stora konkurrenter såsom Apple, Samsung och Fitbit eftersom vi i vårt test ser en maximal ljusstyrka på 1 000 nits. Detta är en stor fördel mot smartklockor som Fossil Q Gen 5 eller Mobvoi Ticwatch S2. Med sitt goda kontrastförhållande har vi inga svårigheter att läsa av klockan utomhus en solig sommardag. Likt många andra smartklockor ser vi dock att Huawei Watch GT 2e har svårt att dämpa ljusstyrkan tillräckligt, vilket kan leda till irritation när vi ska sova.

 

Hälsa och träning

Träning och hälsa recension

För en klocka som vill konkurrera som aktivitetsmätare har Huawei ännu inte lyckats träffa rätt vad gäller pulsmätaren. Det är lite olyckligt då Watch GT 2e annars hade kunnat konkurrera med jätten Fitbits klockor. Den har en GPS som presterar okej och en stegräknare som imponerar. Huaweis sömnmätning lyckas dessutom erbjuda mycket mer information än flera konkurrenter. Watch GT 2e gör alltså mycket rätt. Då är det extra tråkigt att pulsmätaren inte hänger med i svängarna.

Läs mer om hälsa och träning

GPS och träning

Huawei Watch GT 2e är utrustad för att spåra diverse träningsmoment. Baserat på hårdvaran visas dock ett tydligt fokus på konditionsbaserad träning. Här hittar vi allt från löpning till promenad, cykel och simning i öppet vatten. Under vårt test på 2,3 kilometer ser vi ett slutresultat på 2,25. GPS-signaler kan variera baserat på väder och omgivning. Speciellt påtagligt kan höghus och höga träd vara och vi ser att Huawei Watch GT 2e:s GPS-data har det svårare bland höga hinder. På den fångade kartan kan vi se hur klockan registrerar fler avvikande svängar från den väg som vi faktiskt tog. Resultatet är inom en godkänd felmarginal, men inte imponerande bredvid Garmins Vivoactive 4s eller Apple Watch 5. Efter passet kan vi följa allt från stegräkning, snitthastigheter, höjdskillnader och pulsdata.

Till Watch GT 2e har Huawei stolt utvecklat stöd för att spåra 85 nya träningsaktiviteter. Dessa inkluderar Spinning, Pilates, CrossFit och till och med Bowling och Biljard. Majoriteten av dessa är dock endast glorifierade versioner av det som tidigare kallades ”Övrigt”, där klockan mäter puls och därefter räknar ut en kaloriförbrukning samt effekt. Skillnaden blir att aktiviteten nu får ett namn som gör förbättringar lättare att följa i appen. Huaweis system är inte nödvändigtvis negativt men till skillnad från Garmin och Samsungs klockor kan Huawei Watch GT 2e inte mäta antalet repetitioner under olika typer av styrketräning.

Pulsmätaren

Huawei Watch GT 2e har tre lägen att välja mellan till sin pulsmätare – Smart, 24 timmars-övervakning och av. Smart övervakning syftar till att minska antalet mätningar när klockan märker av stillasittande och på så sätt spara ström. Detta påminner lite om hur exempelvis Apple Watch hanterar pulsmätning. Med 24 timmar-läget mäter klockan pulsen så ofta som möjligt. Smart är ett nytt läge och vi uppskattar möjligheten att välja det, trots att klockan egentligen inte behöver hjälp att spara ström. Under stillasittande presterar pulsmätaren bra, med godkänd felmarginal. När vi börjar röra oss ser vi dock en ökad risk för felmätning eftersom klockan allt för ofta visar tio slag för mycket, för att sedan visa en för låg puls. Om vi istället aktiverar ett träningspass lägger sig pulsmätaren snabbt i värden mellan 95 och 105 slag per minut, och fortsätter att ligga högt även om vi stannar.

Till skillnad från Apple Watch 5 och Fitbit Versa 2 har Huawei Watch GT 2e alltså inte en pålitlig pulsmätare för den som vill hålla koll på hjärtats hälsa under aktivitet och rörelse. En ny funktion för Huawei Watch GT 2e är förmågan att när som helst mäta SPo2-värdet. SPo2 är ett värde som i procent representerar hur väl blodet är syresatt, där över 90 procent (helst över 95 procent) är det rekommenderade standardvärdet. När vi testar sensorn på Watch GT 2e ser vi ett resultat som nästan alltid ligger på rätt värde, med enstaka tillfällen då den mäter en procent för lite. Det är även värt att nämna att samma funktion har aktiverats på Watch GT 2 i efterhand.

Vardagsaktivitet

För att hålla koll på vardagsaktiviteter räknar Watch GT 2e antal steg och hur många minuter per dag som ägnas till aktiv rörelse. Klockan skiljer också på aktiviteter som gång, löpning och cykel samt om vi går på plan mark eller upp för en trappa eller kulle. Just som stegräknare gör klockan ett bra jobb. I vårt test med 500 steg ser vi att den räknar ett steg fel, vilket är klart en godkänt. Watch GT 2e räknar också trappor, eller Våningar, och precis som med andra tillverkare definieras dessa som tre meter av kontinuerlig höjdökning. Huawei presenterar dock även värdet i antal meter, vilket vi uppskattar. Detta är något som andra smartklockor inte gör. Under vårt test ser vi att klockan räknar både trappor och kullar rätt, med endast små avvikelser i centimeter.

Efter cirka en timmes stillasittande vibrerar klockan och rekommenderar en bensträckare. Detta är det lättaste, men också vanligaste sättet för en smartklocka att påminna om hur viktigt det är att vi rör på oss. Den stora konkurrenten inom aktivitetsmätning, Fitbit, har gjort en lek av detta genom att sammanställa hur många timmar om dagen användaren har varit stilla eller rört sig. Huawei har inget sådant värde. Huruvida det är viktigt eller inte låter vi vara en smaksak. Watch GT 2e mäter i alla fall stress, något som av oförklarade skäl bara fungerar med Android-telefoner. Stressvärdet är svårt att validera. Under vårt test har vi inte heller sett en tydlig indikation på att stressvärdet faktiskt pekar på något användbart.

Sömnmätning – Huawei Trusleep

Något Huawei har lyckats bra med sedan den ursprungliga Watch GT-klockan är sömnmätning. Watch GT 2e har en imponerande responsiv och informationsrik genomgång av vår nattsömn, men också en sammanfattning av veckans och till och med månadens sömn. Det finns tre sömnlägen: Lätt-, Djup, och REM-sömn. Här visas också tiden som användaren har varit vaken under natten. Det är svårt att verifiera om dessa mätningar stämmer men vi kan konstatera att klockan snabbt reagerar på insomning och uppvaknanden. Vi kan också se att klockan, till skillnad från Fitbits klockor, inte registrerar minuter-långa uppvaknanden under natten som vi inte är medvetna om. För den som vill ha information att djupdyka i, samt sömnforskning att ta till sig, finns det också i appen. För den som föredrar en lättare sömnmätning ger Huawei även ett så kallat sömnpoäng som är lätt att jämföra över tid.

I Huawei Health-appen kan vi också se hur kontinuerlig djupsömnen har varit. Ännu mer intressant är värdet Andningskvalitet som utnyttjar pulsmätarens SPo2-läsning. Detta är ett viktigt värde för att mäta tillstånd som exempelvis sömnapné. Huawei påstår att klockan kan identifiera sex vanliga sömnproblem. Precis som Huawei så rekommenderar vi givetvis att träffa en läkare om det finns skäl att vara orolig. Trusleep ger i alla fall ett seriöst intryck när det gäller sömnmätning och det gör Huawei till den enda riktiga rivalen till Fitbits sömnmätning.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara test Lite OS

LiteOS, Huaweis proprietära operativsystem för smartklockor, förblir ett busenkelt system som låter oss göra det enklaste, inget mer. Här finns inga tredjepartsappar, ingen butik för klockansikten och inga direkt ”smarta” funktioner. Å andra sidan finns det inte heller något som distraherar oss i vardagen. Ett klumpigt Alltid på-läge innebär dock viss frustration, och att inte kunna interagera med notiser betyder att klockan aldrig kan ersätta telefonen längre än tills vi behöver svara på ett sms.

Läs mer om mjukvaran

Detta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Huawei Watch GT 2, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.

Lite OS – snål enkelhet

Sedan Huaweis första och väldigt stiliga smartklocka, som använde Google Wear OS, har Huawei utvecklat ett eget operativsystem för smarta klockor. Lite OS har, precis som namnet antyder, ett nerskalat gränssnitt som fokuserar på enkelhet och de mest essentiella funktionerna. Grunden för mjukvaran är enkel. Ett snabbt svep till höger eller vänster från klockansiktet skiftar till en av fem widgets, som ligger i en förutbestämd ordning. Ett svep ned visar istället snabbinställningar och ett svep uppåt visar notiser. Detta påminner i grund och botten om Googles operativsystem men fungerar bara från klockansiktet. Ett snabbt tryck på den övre funktionsknappen öppnar applådan. Funktionen för den nedre knappen kan vi själv bestämma för att till exempel öppna träningsskärmen eller dagens värden. Den övre knappen kan vi också hålla ner för att komma till ström-menyn.

Det tar inte lång tid innan det nedbantade systemet visar vissa problem. Trots mer lagringsutrymme och RAM-minne än i den första modellen, så ser vi fler pauser mellan vår inmatning och klockans reaktion än vi gjorde på den ett år äldre Watch GT. Det är inte ovanligt att vi klickar på den övre knappen för att stänga snabbinställningarna, därefter väntar vi en sekund eller två och trycker igen för att istället hamna i applådan. Detta är speciellt påtagligt om vi inte har rört klockan på ett tag. Att öppna appar går dock på en sekund från att vi klickar på ikonen. Precis som tidigare har Lite OS inte stöd för tredjeparts-appar. Det innebär att de förinstallerade apparna är vad som finns att tillgå. Här hittar vi som vanligt Alarm, Tidtagare, Stoppur och diverse hälsoappar. Det finns en app för dagens sammanfattning, kallad Hälsorekord, en app för puls, en för stress och så vidare.

Vänteläge urtavla

Ett Alltid på-läge är väntat för smarta klockor i dag och Huawei har implementerat det genom den klumpigt döpta funktionen ”Vänteläge Urtavla”. Här får vi välja ett klockansikte som ska visas när vi inte aktivt använder skärmen. Till skillnad från konkurrenters löningar kan alltså de två klockansiktena skilja sig markant. Funktionen visar alltid den valöda urtavlan men hindrar också klockan från att aktiveras när vi lyfter armen. För att använda pekskärmen måste vi då först trycka på den, eller en knapp. Detta ger en betydligt mindre sömlös lösning än vad konkurrenterna kan erbjuda.

Funktionen ”Visa tid” finns också kvar. Den låter oss behålla skärmen fullständigt tänd i fem, tio, femton eller tjugo minuter. Vi hittar dock inga direkta fördelar med funktionen, förutom att den låter en app vara öppen under den utsatta tiden.

Notiser, klockansikten och musik

Test huawei Watch GT 2e Alltid på

Notiser är en av de vanligaste funktionerna i smarta klockor, med olika bra hantering mellan operativsystemen. Med Huawei Watch GT 2e tar klockan emot notiser utan anmärkning. Förutom att visa notiser i sin enklaste form kan den dock inte göra mycket mer. Om klockan har stöd för den aktiva appens ikon visas den men vi noterar att det är ett undantag än en regel. Som regel syns istället en ikon som påminner om vilken SMS-app som helst. Därtill visas notisens text mot en svart bakgrund. Vi kan svepa bort notiser men inte mycket mer. Det finns alltså inget sätt att svara på meddelanden eller välja mellan notisers inbyggda alternativ. Huawei har markant ökat produktionen av nya klockansikten den senaste tiden. Watch GT 2e har 12 förinstallerade ansikten och totalt 128 att välja mellan. Vi måste dock öppna telefonappen för att installera nya.

Till skillnad från Watch GT 2 saknar den nya modellen både mikrofon och högtalare. Det innebär alltså att funktioner för att ta emot samtal direkt på klockan har plockats bort. Här hittar vi då såklart inte heller en röstassistent. Musikuppspelning till trådlösa hörlurar finns kvar men är fortfarande begränsad till MP3-filer, som vi kan föra över genom mobilappen. Det finns alltså inget stöd för streamingtjänster. Om vi bortser från den bristen så fungerar musikströmningen bra, vilket innebär att vi kan lämna telefonen hemma under ett joggingpass.

Telefonanslutning

Huawei Watch GT 2e ansluts till telefonen genom appen Huawei Health. Här hittar vi möjligheten att se över både spårad hälso- och träningsdata samt ändra klockans inställningar. Som tidigare nämnt är det också härifrån som vi kan byta klockansikte eller lägga till musik. Klockan fungerar med både Android- och iOS-enheter och vi ser relativt få begränsningar eller skillnader beroende på vilket operativsystem vi använder. Health-appen är lättnavigerad och ger en enkel överblick av dagens värden samt ett överskådligt sätt att navigera i klockans alternativ. Här sparas även prestationer och totala värden för exempelvis hur många steg vi gått med klockan. På Android-sidan har vi fullt stöd för alla alternativ och får även ett värde för stresshantering. Klockan använder då sin pulssensor för att beräkna stress över dagen.

De olika versionerna skiljer sig som sagt inte mycket, med undantag för att iOS-versionen saknar stress-mätningen. Vi kan inte heller styra musik som spelas på telefonen från iOS, något som fungerar väldigt bra på Android. Förutom dessa skillnader är den största begränsningen att vi inte kan välja mer än de 14 förinstallerade klockansiktena när vi kopplar klockan till en iPhone. Ännu mindre roligt är att klockan slutar synkronisera med iPhone om vi inte har öppnat appen på några dagar. För iPhone-användare finns det alltså betydligt mer funktionsrika alternativ än Watch GT 2e, så som Fitbit Versa 2 eller Apple Watch 5, beroende på budget.

Stäng

 

Batteri

Batteri Test Recension Huawei Watch

Att inte behöva ladda en uppkopplad produkt var och varannan dag är en lyx som Huawei fortsätter att erbjuda med Watch GT-serien. Under vårt test ser vi mellan 6 och 14 dagar per laddning, beroende på hur klockan används. En kombination av bra optimeringar och brist på anledningar att pilla på klockan låter Watch GT 2e förbli en batterikämpe. Den medföljande laddaren behöver dock en uppfräschning från sin gamla design. Inte för att den laddar långsamt, den är en av marknadens snabbaste. Den behöver uppdateras för att den är lite för klumpig.

Läs mer om batteriet

Varför ladda oftare?

Området där Huaweis senaste smartklockor briljerar är batteriuthållighet. Huawei Watch GT 2e är, precis som sina föregångare, utrustad för att klara upp till 14 dagar per laddning. Under vårt test ser vi att det absolut är möjligt att bära klockan i två veckor utan att ta av den. Nya funktioner gör det dock lättare att minska uthålligheten med så mycket som nio dagar, beroende på vad vi väljer. Som vanligt är den mest påverkande batteriboven Alltid på-skärmen, som utan problem kan halvera batteriprestandan. Att sedan använda klockan för GPS-spårad träning tenderar att dränera batteriet på cirka tre till fyra procent per femton minuter. Det är värt att nämna att upp till sju dagar med en så detaljrik skärm påslagen hela dagen fortfarande placerar Watch GT 2e i topp vad gäller batteriuthållighet.

Samma gamla laddare

På en marknad där Apple och Samsung laddar sina klockor med smidig trådlös laddning är det alltid tråkigt att behöva fundera på vilket håll klockan ska ligga åt för att ladda. Detta blir särskilt irriterande när Fossil Q gen 5 använder en liknande magnetisk teknologi som Huawei, men utan samma krav på att placera klockan lika exakt på laddaren. Huaweis laddare ser på många sätt ut som Apples laddare, men med två magnetiska pinnar för strömtillförsel. Dessa är som tidigare beroende av att de möter rätt mottagare på klockan för att fungera. Som ett plus ansluter laddplattan till en USB-C-kabel, vilket innebär att vi kan använda valfri modern laddare när vi reser med lätt packning. En positiv aspekt till den magnetiska laddaren är också att det endast tar lite över en timme att ladda klockan från tio procent, vilket är hälften av vad vissa trådlösa Qi-laddare behöver.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here