Bäst i test

Apple Watch 5
9.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:iOS
Specifikationer:Storlek: 44 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 32 GB
4G-stöd: Ja
Fördelar
+ Alltid på-skärm
+ Pulsmätaren
+ Praktisk skärm
+ Självständig
Nackdelar
- Saknar sömnmätning
- Batteritiden
- Bara kompatibel med iPhone
Hälsa/träning8.8
Batteri6.7
Skärm9.4
Hälsa/träning8.8
Batteri6.7
Skärm9.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple Watch Series 5 är en förfining av fjolårets Series 4. Även om det inte regnar nya funktioner är det som tillkommit riktigt bra. Med en beprövad design är Apple Watch 5 utvändigt identisk med sin föregångare. Det ger ett lätt och praktiskt yttre. Watch OS är smidigt och lättnavigerat och med en självständig App Store kan Apple Watch 5 agera mer självständigt än någonsin. Den riktigt stora nyheten är dock skärmens Alltid på-läge vars batteriförbrukning är imponerande liten. Att drömma om en batteriuthållighet på flera dagar är ändå lönlöst. Två dagar är max vid lätt användning. Istället för strålande batteritid erbjuder Apple dock en funktionell smartklocka med gott om smarta funktioner och ett bra hälso- och träningsutbud. Med stöd för eSIM kan Apple Watch 5 också ersätta en telefon på ett sätt som konkurrenterna inte lyckas med.

 

Hårdvara och design

Apples senaste smartklocka liknar väldigt mycket sin föregångare. Utvändigt är det faktiskt svårt att se en direkt skillnad. Det innebär att den har samma bekväma och praktiska design som Series 4 med en låg vikt och ett smidigt utförande. Smarta tillägg som kompassen för tydligare navigering i appen Kartor, större lagringsutrymme och skärmteknik som tillåter ett Alltid på-läge skapar dock en värdig årsuppdatering till den smartaste smartklockan.

Läs mer om hårdvaran

Apple Watch 5 är utseendemässigt en liten uppdatering jämfört med Apple Watch 4. Sett till storleken är klockan konstruerad med samma yttermått, alltså 4,3 centimeter på längden och 3,8 centimeter på bredden. Klockan har också samma tjocklek, som bygger strax över en centimeter på armen. Här ser vi också samma skärmstorlek med rundade hörn som täcker större delen av framsidan. Glasskärmen är inte omringad av någon upphöjd ram, vilket bidrar till den rena designen men innebär också att skärmen är oskyddad. Klockan väger cirka 35 gram, vilket innebär att den bara är snäppet tyngre än Samsungs Galaxy Watch Active 2, som väger 30 gram.

Mycket är sig likt

Även knapparna är sig lika sedan den första Apple Watch-modellen. En roterande krona kan användas för att navigera i mjukvaran och en nedre knapp smälter in med kroppen. Båda knapparna är lätta att hitta och ger ifrån sig ett enkelt men tydligt klick när vi trycker på dem. I den roterande kronan finns även Apples EKG-mätare. Mellan knapparna sitter mikrofonen och på motsatt sida sitter klockans högtalare. På undersidan ser vi en yta av keramik och safirkristaller som huserar pulsmätaren, omringad av elektroner för EKG-mätaren. Undersidan är lätt upphöjd från resten av kroppen men skapar inget obehag på armen. Här hittar vi inga synliga laddkontakter då Apple Watch 5 laddar trådlöst. Klockan har dock inte stöd för den trådlösa standarden Qi.

Samtliga modeller av Apple Watch 5 har inbyggt stöd för både GPS, Wi-Fi och Bluetooth. Vi har testat 44 millimetersmodellen i guld som är konstruerad av aluminium och som dessutom har stöd för eSIM. Apple Watch 5 finns också i färgerna rymdgrå och silver och med materialen rostfritt stål, keramik och titanium med diverse pris- och viktpåslag. Klockan kommer också i en 40 millimetersmodell med en snäppet mindre skärm, vikt och batterikapacitet. Klockans armband fästs med en proprietär lösning som Apple har tagit fram. Vanligtvis föredrar vi när tillverkare använder standardfästen, såsom Garmin och Samsung gör. Eftersom Apple har använt samma fästen sedan den första Apple Watch-modellen finns det dock en mängd tredje- och förstapartsalternativ på marknaden. Det finns alltså en hel del versioner av både Apple Watch 5 och armbanden att välja mellan.

Funktioner för alla

Vi har skrivit att Apple Watch 4 har de flesta tänkbara funktionerna en smart klocka. Apple Watch 5 bygger vidare på det. Den har en inbyggd accelerometer, ett gyroskop och en barometer för att bidra till aktivitetsmätning. Den är också vattentålig enligt både IP68 och 5 ATM, vilket betyder att den ska tåla ett vattendjup på 50 meter. Klockan klarar alltså av både simning och ösregn såväl som duschstrålar. Det rekommenderas dock inte att använda klockan under högintensiva vattenaktiviteter såsom vattenskidor eller djupdykning. Klockans mikrofon och högtalare kan användas för telefonsamtal, att anropa och få svar från röstassistenten Siri eller för notissignaler och alarm. Precis som på Apples telefoner sitter det också en behaglig vibrationsmotor i Apple Watch 5, som används för att tillkalla uppmärksamhet. Vibrationsintensiteten har två lägen kallade Förval och Tydlig. Vi uppskattar valmöjligheten, men hade önskat tydligare namn som säger mer om hur de skiljer sig.

Nytt för Apple Watch 5 är en inbyggd kompass som hjälper till att skapa bättre navigationsförmågor, då klockan vet om den pekar mot norr eller söder. Processorchippet Apple S5 är så gott som samma som fjolårets S4, med undantag för bland annat kompassen. Då Apple S4 redan var marknadens snabbaste chipset för smarta klockor, finns det inte direkt något att klaga på här. Apple Watch 4 hade ett lagringsutrymme på hela 16 gigabyte, vilket redan utkonkurrerar alla konkurrenter. Årets modell dubblar det och sträcker sig till 32 gigabyte, vilket innebär att klockan rymmer en stor mängd musik, podcasts och ljudböcker. Allra viktigast är dock skärmens nya Alltid på-läge som bidrar till att Apple Watch 5 är mer mogen än någonsin.

Stäng

 

Skärm

Skärmen på Apple Watch 5 är nästan identisk den på Apple Watch 4. På den större modellen ser vi en AMOLED-skärm på 1,78 tum med en upplösning på 368 × 448. Det är alltså inte marknadens högsta pixeltäthet, men tillräckligt för klockarmen. Den mindre modellen har istället en skärmstorlek på 1,55 tum med upplösningen 324 × 394. Även ljusstyrkan är den samma där vi ser en maxstyrka på 1 000 nits. Det innebär att den är lätt att använda i solljus, speciellt jämfört med billigare klockor såsom Huawei Watch GT som har en maximal ljusstyrka på 400 nits. Apple Watch 5:s stora nyhet är Alltid på-läget som möjliggörs genom ny hård- och mjukvara. En ny kontrollenhet i skärmen gör att uppdateringsfrekvensen sänks dynamiskt för att minska strömförbrukningen när skärmen inte behöver visa snabba animationer. Apple Watch 5 är också tillverkarens enda enhet som lanseras år 2019 och som behåller 3D Touch-tekniken.

 

Hälsa och träning

Apple Watch 5 är utrustad med det mesta för att mäta träning och hälsa. Med en väl presterande GPS och pulsmätare kan den utmana som en av marknadens bästa träningsklocka. För vardagsaktivitet presterar den också bra och trots att pulssensorn mäter mindre kontinuerligt än andra klockor, lyckas den samla mycket information. Med unika funktioner som EKG-sensorn och en ljudmätare för hörselhälsa är det egentligen bara sömnmätning som saknas.

Läs mer om hälsa och träning

GPS och träning

Apple Watch 5 mäter diverse träningsaktiviteter med hjälp av sina sensorer. Störst fokus får konditionsbaserad träning där klockan kan spåra jogging, promenader och cykel både inomhus och utomhus. Det finns dock en enorm lista av aktiviteter som yoga, styrketräning, volleyboll och kickboxing men dessa spåras utifrån pulsmätning och spenderad tid för att ge en ungefärlig kaloriförbränning. De erbjuder alltså kontext i form av namngivning, men inte mer avancerade mätningar såsom repetitioner för situps som Samsungs Galaxy Watch gör.

För GPS-träning har vi testat med joggingpass på 2,3 kilometer i skogsmiljö. Vi väljer att testa träningsklockor i skogen för att det bland annat är här som GPS-signaler är svårare att fånga. Under testet ser vi att Apple Watch 5 mäter 2,31 kilometer, vilket ligger närmre målet än konkurrenterna vi har testat. Under träningspass presterar pulsmätaren väl och håller för det mesta en stabil ökning, inom godkänd felmarginal. Överlag innebär det att Apple Watch 5 har en stabil GPS-signal och pulsmätare och gör sig bra som en seriös träningsklocka för konditionsträning utomhus. Efter träningen sparas data som höjdökning, snittkadens, genomsnittliga steg per minut, takt och puls. Efter träningspasset håller Apple Watch 5 även koll på hur lång tid det tar för pulsen att nå vilande.

Hälsocoachen

Apple Watch 5 håller koll på vardagshälsan genom att mäta aktivitet, stillasittande och hjärtats värden. Det sistnämnda är en ganska unik tillgång tack vare den inbyggda EKG-mätaren. Apple Watch 5 försöker mäta pulsen var tionde minut. Det är alltså enbart under träningspass som pulsmätaren är aktiv kontinuerligt. Det är betydligt färre läsningar per dag än de flesta mätare på marknaden från Fitbit, Samsung och Huawei. Samtidigt mäter klockan en så kallad genomsnittspuls för promenader och lyckas alltså ändå erbjuda mycket information på mindre uppmätt tid. Under vårt test ser vi att pulsmätaren presterar mycket bra under stillasittande med en felmarginal på bara ett till två slag per minut.

Vardagsaktivitet

För att redovisa daglig aktivitet använder Apple tre ringar som fylls upp baserat på aktivitet. Den yttre ringen visar rörelse som mäts i förbrända kalorier. Den mittersta ringen är för träning och mäts utifrån minuter, där klockan registrerar aktivitet såsom kontinuerliga promenader. Den innersta ringen mäter ”Stå”, som helt enkelt registrerar om användaren har ställt sig upp och gått under den pågående timmen. Samtliga ringar fylls baserat på mål som kan anpassas. Detta är ett enkelt sätt att påvisa aktivitet samt motivera till rörelse. Klockan påminner kontinuerligt under dagen och jämför med tidigare dagar i syfte att inspirera till aktivitet. Jämfört med exempelvis Huaweis Watch GT uppskattar vi att Apple sparar värdena för samtliga kategorier, inklusive Stå i appen Hälsa.

Apple Watch 5 mäter även grundläggande aktivitetsvärden såsom steg. Under ett test på 500 steg ser vi att klockan räknar fem steg för mycket. Detta går att jämföra med Samsung Galaxy Watch som räknade sex steg för lite eller Fitbit Versa Lite som missade målet med 18 steg för mycket. Apple Watch 5 presterar alltså ganska bra på marknaden för stegräknande smartklockor. Som många andra träningsklockor mäter Apple Watch 5 även antal klättrade trappor för dagen. Varje trappa räknas som kontinuerlig gång i ungefär tre meters höjdökning. Under vårt test ser vi att klockan räknar korrekt antal trappor i följd. Detta gäller även för kullar som matchar i höjdökning.

Mindfulness och hörselvård

En populär mätning som saknas på Watch 4 är sömnmätning, något som Apple än så länge inte utför. Det finns tredjepartsappar för det men inget inbyggt. Klockan påminner oss däremot gärna om att ta en paus och andas två gånger om dagen. Den inbyggda funktionen kallas Mindfulness-minuter och indikerar visuellt och genom vibrationer när vi ska andas in och ut. Någon intressant data sparas dock inte av detta, då klockan saknar sensorer för att exempelvis mäta syret i blodet. Istället lagras andningstillfällen med prickar på ett diagram, som ett plus i kanten för att vi tog oss tid att sitta stilla.

Apple Watch 5 har en ny funktion genom appen Buller. Appens syfte är att hålla koll på omgivningens ljudnivå och varna för överexponering av just buller. Mätningarna görs i decibel och förinställt varnar klockan om ljudnivån går över 90 decibel i tre minuter eller mer. I en värld full av trafikljud, hög musik och trånga möteslokalen anser vi att detta är en smart hälsofunktion, om än en funktion vi inte hade bett om.

Stäng

 

Mjukvara

Watch OS är ett smidigt gränssnitt som utnyttjar Apple Watchs större och mer konventionella skärm till sin fördel. Gränssnittet är lättnavigerat både i och utanför appar  och är minst sagt snabbt. Med version 6 har Apple också lanserat en fristående App Store för klockarmen, något som bidrar till en mer självständig produkt. Telefonappen Hälsa har också fått ett större lyft. Det nya Alltid på-läget saknar dock en tydlig inställning för att släcka skärmen under nattetid.

Läs mer om mjukvaran

Ljuset i mörkret

I Watch OS har Apple designat ett mörkt, eller svart, gränssnitt som inte räds för att färglägga viktig information. De konstant mörka bakgrunderna matchar AMOLED-skärmen väl. För erfarna iPhone-användare är det lätt att navigera i Watch OS eftersom det på många sätt efterliknar mjukvaran i Apples äldre mobiltelefoner. Precis som förväntat hittar vi då notiser genom att svepa ner från den övre skärmkanten. Snabbinställningarna befinner sig istället under den nedre kanten, som de gjorde till och med iPhone 8. Med nya funktioner som skärmens Alltid på-läge och App Store finns det snart inte mycket kvar att sakna i Watch OS.

Att ha skärmen ”Alltid på” fungerar precis som det låter. När vi aktiverar skärmen tänds den till sitt högpresterande läge, precis som om när den tidigare vore släckt. När klockan inte används dimmas skärmen ner men förblir läsbar. Detta fungerar med samtliga klockansikten och det går att välja om ”känslig data” ska visas i viloläget. För att bevara ett bra flyt i gränssnittet visas inte klockansiktet om vi till exempel har musikappen öppen. När skärmen dimmas syns istället klockan på skärmens högra sida. Att ha skärmen ”Alltid på” fungerar alltså precis som det låter och i sann Apple Watch-anda ser vi inga avbrott i hur skärmen tänds eller släcks. Vi saknar dock möjlighet att enkelt släcka skärmen på natten, både för att ljuset inte ska störa och för en liten batteribesparing. Det närmsta vi hittar är biografläget, som släcker skärmen och dämpar notiser. Vi saknar ett tydligare val.

Apple Watch 5 Alltid på, Always on

Praktiska fördelar och smidigt flyt

Apple Watch 5 presterar på många sätt precis som sin föregångare. Det betyder, som tidigare nämnt, att animationer flyter på utan märkbara pauser. Appar öppnas så gott som direkt. Det är bara appar som behöver hämta data, såsom Google Keep, som visar tecken på en kort laddskärm. Med Apple Watch 5 ser vi helt enkelt ett flyt som konkurrerande smartklockor inte riktigt kan nå. Den rektangulära skärmen har också praktiska fördelar där exempelvis e-post och meddelanden lättare kan visas i sitt ursprungliga format, med bilder och radbryt utan att skärmen skär av dem.

Appar som installeras på telefonen erbjuder ofta kompanjonappar för klockan. Exempel är populära appar såsom Google Keep, Spotify och Facebook Messenger. I Watch OS 6 har Apple också lanserat App Store, där det är möjligt att direkt installera appar från klockans skärm. Detta är något som både Googles Wear OS och Samsungs Tizen har erbjudit tidigare och som är ett välkommet tillägg till Apple Watch. I App Store hittar vi appar såsom podcast-spelaren Outcast och iTranslate för översättning av konversationer. Eftersom appar i klockan är en nylanserad funktion är apputbudet dock inte riktigt där ännu. Det består i nuläget främst av tränings- och hälsoappar. Att installera fristående appar går även när det krävs inloggning i dem. Med ett större apputbud i framtiden kan det leda till en mer självständig smartklocka.

Apple Pay och musikströmning

För mobila betalningar erbjuds Apple Pay. Det är samma lösning som tillverkarens telefoner använder. Att importera betalkort och flygbiljetter till klockan fungerar väldigt smidigt. För att använda Pay krävs dock att klockan är skyddad med en PIN-kod. Jämfört med andra smartklockor krävs samtidigt inte den fyrsiffriga koden för varje betalning, med undantag för när vi tar av oss klockan. Apple Watch 5 reagerar snabbt när den lämnar armen och låser sig därefter. Under våra tester har det aldrig slagit fel och klockan låser sig inte av misstag heller när vi bär den.

Av lagringsutrymmet tar operativsystemet och förinstallerade appar upp 5,1 gigabyte. Det lämnar cirka 26,9 kvar till användaren för nya appar, musik och podcasts. Apple Music har möjligheten att lagra musik lokalt på klockan, men tredje parter som Spotify kan inte utnyttja den möjligheten i nuläget. För podcasts finns både förinstallerade Apple Podcaster och tredjepartsappen Outcast som kan utnyttja lokal lagring. Klockan envisas med att enbart ladda ner när den ligger på laddning och använder Wi-Fi, för att spara mobildata och batteri. I tillägg till Offline-lagring kan samtliga media-appar strömma musik över nätet, vilket ger tillgång till appens fullständiga bibliotek direkt på armen. Att styra media går smidigt på den stora skärmen och den roterande kronan agerar volymreglage. Detta gäller även när media spelas på telefonen, där Apple Watch 5 snabbt växlar om till att agera fjärrkontroll.

Notiser och Siri

För inkomna notiser erbjuder Watch OS stora möjligheter att anpassa vad och hur information visas för förinstallerade appar. Majoriteten av de förinstallerade apparna erbjuder inställningar för att antingen spegla telefonnotiser eller anpassa hur de tas emot på klockan med ljud och haptik. För tredjepartsappar går det enbart att välja om notiser ska skickas till klockan eller inte. Mottagna notiser har förmågan att ge mycket information på ett smidigt sätt, tack vare skärmens storlek och formfaktor. Dessa går att interagera med, beroende på vilken app det är, genom att exempelvis svara på meddelanden. Svarsmöjligheter inkluderar röstdiktering, emojis eller förinställda snabbsvar. Att diktera meddelanden fungerar mycket bra och Siri tar emot specialtecken som ”punkt” och ”utropstecken” smidigt. Vi saknar dock möjligheten att skriva på ett tangentbord för stunder när det inte passar att prata in ett meddelande.

Röstassistenten Siri på Apple Watch 5 erbjuder så gott som samma funktionalitet som i iOS. Som en smart assistent har den inte alltid svar på alla frågor men kommandon som ”ställ en timer” eller ”släck lamporna” fungerar både snabbt och utmärkt. För Homekit-användare finns möjligheten att snabbt och enkelt reglera enheter både genom appen eller med rösten. Siri ger också utförliga svar och det är fullt möjligt att be assistenten hitta information på nätet eller exempelvis söka på surfa.se, eller andra hemsidor. Därefter är det också möjligt att på klockans relativt lilla skärm läsa de senaste testerna. Jämfört med Google Assistenten på Ticwatch S2 eller Bixby på Samsungs Galaxy Watch, erbjuder Siri snabba svar. Detta gör den till klockvärldens hittills mest effektiva röstassistent.

Telefonuppkoppling – välbehövligt lyft

Apple Watch 5 största miss, ur ett konsumentperspektiv, är att den enbart går att parkoppla med iPhones. Detta innebär att majoriteten av världens smartphone-användare inte kan ta del av Apples smartklocka. Som en hälsoenhet som Apples påstår ska bidra till mänsklighetens hälsa, vill vi påstå att detta är en miss. Samtidigt erbjuder Apples låsta kompatibilitet en sömlös interaktion mellan enheterna. Apple Watch kopplas till tre appar på telefonen. Watch-appen styr parkopplingen och tillåter djupa klockinställningar på den större skärmen. Här är det också enkelt att välja och anpassa klockansikten och se över användning av data, lagringsutrymme och programuppdateringar.

Två appar för hälsa och aktivitet

För att synkronisera hälsa och data direkt från klockan används appen Aktivitet, som i stora drag visar samma information som klockan visar men med möjligheten att titta på flera dagar, veckor eller månader tillbaka. Aktivitet samlar och visar de tre aktivitetsringarna för en överskådlig blick samt mer ingående data för steg och trappor. Här ser vi också Trender som visar om klockan identifierar mer eller mindre rörelse och aktivitet jämfört med tidigare perioder. I Aktivitet finns också funktioner för att dela framsteg med och utmana vänner. För den som gillar framsteg, eller så kallade ”achievements”, har Apple också bakat in diverse medaljer som användare kan låsa upp.

Appen Hälsa fungerar som en hub för träning- och hälsodata både från Apple Watch och andra aktörer. När vi testade Apple Watch 4 skrev vi att ”Väldigt många av kategorierna som visas kan vara överflödiga”. Appen visade då flera kategorier som inte har med klockan att göra i fyra flikar. Med ett nytt gränssnitt visar Hälsa nu två flikar: Sammanfattning och Bläddra, där första sidan ger oss en tydlig bild av värden vi valt att favorisera. Hälsa samlar fortfarande lika mycket information men en ny möjlighet att djupdyka i samtliga kategorier gör det lättare och mer överskådligt. Nya användare bör alltså inte bli lika överväldigade av den nya designen. Det är ett välbehövligt lyft från Apples sida. Tredje parter som Withings, Xiaomi och diverse sömnappar kan fortfarande synkronisera mätningar till Hälsa, vilket låter appen vara en central punkt där vi slipper bläddra igenom flertalet appar.

Stäng

 

eSIM – 4G på Apple Watch

Med eSIM kan Apple Watch 5 ta emot notiser och skicka meddelanden, även om telefonen är långt utom räckhåll. Om telefonen är avslagen fungerar dock inte vanliga SMS till och från klockan. Däremot fungerar fortfarande iMessage, telefonsamtal och exempelvis Facebook Messenger. Inom Sverige fungerar tjänsten bra och erbjuder en självständighet som smartklockor tidigare bara kunnat drömma om.

Läs mer om eSIM

Lämna telefonen hemma

Sedan kategorins begynnelse har många smarta klockor använt sig av Wi-Fi för att minska behovet av att bära telefonen. Det möjliggörs främst genom att passera notiser över molnet. Med eSIM förstärks räckvidden ytterligare genom att tillåta samma funktionalitet mitt ute i skogen. Inte bara det men Apple Watch 5 kan även ta emot och starta samtal och meddelanden eftersom den använder samma abonnemang som telefonen. I skrivande stund är det Telenor, Tre och Telia som har implementerat eSIM som extra-tjänst. Efter att tjänsten aktiveras kopplar Apple Watch 5 snabbt och stabilt upp sig till mobilnätet så fort telefonen hamnar utom räckvidd.

För den som ständigt rör sig och gärna lämnar telefonen men kanske fortfarande vill kunna lyssna på musik eller podcaster, är eSIM en given förbättring. Det innebär i praktiken att smartklockan inte längre är bunden till lokal lagring utan att det går bra att strömma direkt den. Både med och utan hörlurar kan klockan också ta emot och starta telefonsamtal. Om telefonen är påslagen kan samtliga notiser skickas till Apple Watch över mobilnätet. Om telefonen är avstängd begränsas dock vissa funktioner. Vanliga SMS kan inte skickas eller tas emot utan att telefonen har en internetuppkoppling. Däremot kan appar som Facebook Messenger fortfarande skicka och ta emot meddelanden utan telefonens medvetenhet och även iMessage fungerar fristående. Apple Watch 5 fungerar också fristående på många sätt som en iPhone, där platsdata används flitigt för att exempelvis navigering i Apple Maps eller för att spara information om var bilen parkerades.

Stäng

 

Batteri

Apple Watch 5 har möjlighet att vara i allt mellan 24 och 36 timmar. Det beror på hur aktivt funktioner som GPS och eSIM används men inte minst på skärmens Alltid på-läge. Jämfört med konkurrenter ser vi dock att skärmens förmåga att sänka uppdateringsfrekvensen lönar sig. Den medföljande laddaren är också smidig och laddar med en hastighet som lägger den mitt mellan konkurrenterna.

Läs mer om batteriet

Är hållbarhet allt?

Apple fortsätter att marknadsföra en batteritid på 18 timmar per laddning. Under vårt test ser vi dock att klockan ofta går om den påstådda uthålligheten och varar i cirka 36 timmar. Att ha skärmen tänd dygnet runt innebär såklart en viss påfrestning och att det påverkar vårt testresultat är det ingen fråga om. Den nya Alltid på-skärmen har dock en imponerande låg påverkan på batteriet, som ofta ligger på strax under 50 procent vid dagens slut. Detta jämfört med cirka 40 procents förbrukning med läget avstängt. Det innebär att tyngre användande med eSIM och GPS-aktiviteter fortfarande kan ge en hel dags användning mellan laddningar. Det finns såklart klockor som varar längre än så, men ingen av dem erbjuder den funktionalitet som Apple Watch gör.

Vid användning av GPS ser vi en ungefärlig förbrukning på cirka tre procent på 15 minuter, utan att skärmen alltid är på. Detta underskrider konkurrenter med ett fåtal procent. Om läget Alltid på är aktiverat ser vi snarare en femprocentig förbrukning. eSIM har som förväntat mest påverkan på batteriets uthållighet. Trots det är det långt ifrån svårt att klara av en heldag utan telefonen. Efter en åtta timmars arbetsdag ser vi batteriprocent på mellan 37 och 45 procent, beroende på om skärmens Alltid på-läge är aktiverat eller inte. Det är alltså fullt möjligt att använda Apple Watch 5 som en ensam, mindre distraherande, mobiltelefon under en arbetsdag med marginal för resten av kvällen. Om eSIM istället används när vi bara lämnar telefonen sporadiskt, ser vi en minimal påverkan på batteriförbrukningen med så lite som några procents förbrukning än om den vore helt utan 4G-uppkoppling.

Smidig laddare

Apple Watch 5 laddar trådlöst. Det gör den med den medföljande plattan som enkelt fästs med magneter. Det är dock inte Qi-laddning som gäller. Diverse trådlösa laddare som vanligen används till telefoner fungerar alltså inte. Tredjepartstillverkare har dock tagit fram alternativ som låter telefonen och klockan laddas på samma stativ. Den medföljande laddaren är i sig själv smidig och lätt att placera klockan på. Snabbladdning är dock inte en del av Apple Watch 5:s vokabulär. Det tar cirka en och en halv timme att ladda klockan fullt från 18 procent. Detta lägger laddningshastigheten mellan Samsungs snabba Galaxy-klockor och billigare modeller såsom Huawei Watch GT.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here