Huawei Watch GT
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:iOS och Android
Specifikationer:Storlek: 46 mm
Offline-musik: Nej
Lagring: 128 MB
4G-stöd: Nej
Fördelar
+ Utomordentlig batteritid
+ Lätt gränssnitt
+ Snabb laddare
Nackdelar
- Skärmen
- Ingen appbutik
- Få funktioner
- Pulsmätaren
Hälsa/träning7.2
Batteri9
Skärm6.4
Hälsa/träning7.2
Batteri9
Skärm6.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Watch GT riktar sig till dig som vill ha en klocka för konditionsbaserad träning och hälsa. Den presterar bra för ändamålet men bland annat en förvirrande mobilapp sätter käppar i hjulet för aspirationer om att vara ett seriöst alternativ till konkurrenter så som Garmin och Fitbit. Även för dig som letar efter en smartklocka, istället för en träningsklocka, är Watch GT svår att rekommendera. Med ett nytt operativsystem tar Huawei ett stort steg framåt med till exempel en imponerande batteritid på upp till två veckor. Bristen på många grundläggande funktioner gör den dock inte till en särskilt smart smartklocka.

 

Hårdvara och design

Test Huawei Watch GT Design

Huawei Watch GT erbjuder ett rejält bygge av stål, plast och keramik. Klockan är på den stora sidan men den offrar inte mycket i form av bekvämlighet. Låga specifikationer kan se skrämmande ut men det är den rasslande vibrationsmotorn som främst förstör kvalitetskänslan.

Läs mer om hårdvaran

Watch GT är en stor klocka med ett yttermått på 4,65 centimeter, tvärs över, och en höjd på 1,6 centimeter. Storlek är en smakfråga men Watch GT kan absolut vara för stor för vissa och det är värt att ha i åtanke. Runt skärmen hittar vi en ram av keramik med graverade siffror och runt kroppen finns metall. Vänster sida är tom medan höger sida rymmer två större knappar. Knapparna är lätta att hitta och ger ett tydligt och tillfredsställande klick.

Huawei Watch GT

På undersidan hittar vi en yta av hård plast. Här sitter också den optiska pulsmätaren, tillsammans med de magnetiska mottagarna för laddning. Huawei Watch GT har alltså en proprietär lösning och laddaren är inte lika lätt att sätta på plats som vissa trådlösa laddare. Fästena för klockarmbanden följer däremot en standard. Precis som Samsungs större Galaxy Watch-modell är det ett 22 mm-band som gäller – en lösning som vi gärna ser mer av eftersom det innebär att konsumenter kan köpa nya armband i valfri klockbutik.

Watch GT – aktivt färgglad

Vår testmodell kallas ”Active” och kommer med ett orange- eller turkos-färgat gummiarmband. Huawei säljer även modellen ”Sport” i svart och ”Classic” med en ståldesign och ett hybridarmband av läder och gummi. Dessa modeller skiljer sig inte i varken storlek eller funktionalitet. Tyvärr medföljer enbart en storlek av armband och även om det är justerbart kan det vara lite för stort för många smala armar.

Den uppresta ramen runt skärmen och siffrorna därtill fyller ingen direkt funktion. Däremot uppskattar vi det extra skydd som ramen medför då det ofta är den som slår emot diverse bordskanter och dörrkarmar, vilket skyddar glasskärmen. Huawei marknadsför också en vattenresistens på 5 ATM, vilket innebär att klockan ska tåla 50 meter djupt i vatten. Den går alltså att ha på sig i duschen, regnväder och för simpass.

Watch GT

Skrämmande låga specifikationer

Det är lätt att hålla på att sätta kaffet i halsen när man läser specifikationerna för Watch GT. Den har nämligen ynka 16 MB RAM-minne tillsammans med 128 MB lagringsutrymme. Huawei Watch GT saknar också stöd för Wi-Fi, vilket innebär att den inte kan få notiser eller synkronisera om telefonen inte är inom räckhåll. Det finns inte heller något chip för NFC och klockan kan därmed inte användas för mobila betalningar. Huawei har också valt att inte montera varken högtalare eller mikrofoner på klockan och det finns alltså därför ingen röststyrning.

Den inbyggda vibrationsmotorn i Watch GT sticker ut från konkurrenterna som en ovanligt kraftig men också högljudd sådan. Av den anledningen önskar vi att det fanns någon inställning för att minska intensiteten på vibratorn. Ingen i ett tyst rum kan gå miste om när bäraren får en notis. Detta är ett stort minus som tar ifrån en del av syftet med att få notiser på armen.

Stäng

 

Skärm

Test Huawei Watch GT Skärm

Huawei Watch GT har en rund AMOLED-skärm på 1,39 tum med en upplösning på 454 x 454. Den har alltså hög upplösning men liknande detaljrikedom som konkurrenterna. Skärmens ljusstyrka är inte särskilt hög, strax under 400 nits i vårt test. Det betyder att den går att använda utomhus men att det är svårt att se den när solen skiner. Apple Watch 4 har inte samma problem, tack vare en ljustyrka på över 1 000 nits. Watch GT kostar visserligen nästan hälften så mycket men är lustigt nog också lite för ljusstark i sitt svagaste läge och kan därför behöva sättas i Stör ej-läge för att inte störa mitt i natten. Skärmen tänds när vi lyfter upp armen men det går tyvärr inte att väcka den genom pekskärmen. Knapparna är det enda andra alternativet. När skärmen väl är aktiv är den i alla fall följsam med bra touchrespons.

 

Hälsa och träning

Test Huawei Watch GT Hälsa

Med en tydlig riktning mot hälsa har Huawei Watch GT ett utbud av träningsaktiviteter som riktar sig till konditionsträning. Detta stärks av en inbyggd GPS som presterar bra. Klockans stegräknare imponerar men en förvirrande och halvdan telefonimplementering gör slutresultatet mindre pålitligt. Dagliga hälsokontroller görs genom pulsmätning och sömnregistrering som presterar bra för det mesta. De förvirrande metoderna för stegräkning, en otydlig telefonapp och flera saknade funktioner förstör dock tyvärr för Watch GT som en seriös träningsklocka.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS-aktiviteter

Som träningsklocka fokuserar Watch GT på konditionsträning, precis som majoriteten av konkurrenterna. För att möjliggöra detta används den inbyggda pulsmätaren tillsammans med GPS-baserad spårning för aktiviteter såsom jogging, promenader, simning och cykling. Samtliga aktiviteter har alternativ för inomhus- och utomhusträning. I tillägg till dessa finns även ett läge för Triathlon-lopp och ett som kallas Övriga. Övriga mäter enbart fysisk ansträngning, baserat på pulsmätningar. Det möjliggör exempelvis styrketräning men mätningarna sker helt utan kontext.

För GPS-baserade aktiviteter presterar klockan bra och visar 2,25 kilometer i vårt test, som utgår från en skogsrunda på 2,3 km. Under passet visar klockan nuvarande puls, tempo, distans samt hur lång tid som har passerat – allt på första skärmen. Informationen som visas här går att ändra men det är långt ifrån uppenbart. De kan bytas ut mot valfria värden genom att hålla inne skärmen. Vidare kan användaren bläddra upp och ned för att se mer information, såsom hur många steg som har tagits under passet och hur mycket höjd som klättrats sedan träningen startade.

Efter att träningen slutförts sparas all insamlad data på både klockan och i telefonappen. Här listas träningseffekt och allt ifrån enkla siffror som tid och distans till mer ingående data som steglängd, stegfrekvens samt aktuella pulszoner och VO2max. På telefonen finns också sträckan utmålad på en karta. Allt som allt är Huawei Watch GT en bra kompanjon när det gäller att spåra konditionsträning.

Daglig hälsospårning

Huawei Watch GT håller koll på användarens dagliga hälsa genom att räkna steg, fysiskt aktiva minuter och att bäraren inte sitter stilla för ofta eller länge. I tillägg till det mäter den puls kontinuerligt genom dagen och nattsömn med vad Huawei kallar “TruSleep”.

Klockans stegräkning imponerar i vårt test, där den räknar över med endast ett steg i vårt 500-stegstest. Huawei har dock försökt efterlikna Apple och Fitbit, där telefonen ska ta vid och räkna steg när klockan inte används. Resultatet blir tyvärr att telefonen ibland börjar räkna steg, även när klockan sitter på handleden. Det innebär att två skilda beräkningar visas. Efter dagens slut finns det inget sätt att se stegräkning från enbart klockan, då dessa slås samman. Funktionen går inte att stänga av och innebär att telefoner som inte har inbyggda stegräknare faktiskt fungerar bättre med Watch GT. För att minimera risken för falska steg är klockan begränsad till att börja räkna efter 15 steg i följd. För den som ofta går korta sträckor kan detta innebära att Watch GT räknar för få steg.

Trots sin inbyggda barometer räknar Watch GT inte hur många trappor användaren går upp för per dag. Detta är speciellt förvirrande eftersom Huawei Health i telefonen har ett värde för trappor, även kallat klättring, som ständigt står på 0. Stigning mäts som sagt under träningspass, men även då förblir detta värdet nollställt. Detta är en rent av förvirrande implementering som gör att vi ställer frågan: “varför finns värdet med till att börja med?”.

Meningslös data?

Fysiskt aktiva minuter är ett värde som ska motivera till kontinuerlig aktivitet genom att räkna aktiva minuter. Här räknas tyvärr inte promenader automatiskt. De kräver att passen aktiveras manuellt. Eftersom både Samsung och Fitbit räknar manuella och automatiska träningspass eller aktiviteter, ser Huawei ganska dåliga ut i jämförelse.

Om klockan märker att den har varit stilla länge, vibrerar den för att berätta att det är dags att röra sig. Påminnelsen ska bidra till mindre stillasittande och räknar också om du låter bli att sitta stilla för länge. Den håller koll på hur många timmar användaren har stått upp och rört sig, vilket kan vara intressant. Denna data går dock bara att se dag för dag. Det går alltså inte att jämföra med tidigare dagar.

Pulsmätaren kan antingen aktiveras kontinuerligt eller inte alls för vardaglig spårning. På klockan visas ett diagram, tillsammans med nuvarande, högsta och lägsta pulsmätning samt vilopuls. Klockan har också en funktion som varnar användaren om pulsen varit högre än en viss nivå i över tio minuter. På telefonen visar appen även tidigare dagar samt pulsmätning på vecko-, månads- och årsbasis med beräknade genomsnitt.

I vårt test ligger klockans pulsmätare inom en godkänd felmarginal men den kontinuerliga pulsmätaren uppdaterar inte alltid snabbt nog och kan då ligga tio slag per minut för högt i flera sekunder. Under fysisk aktivitet ser mätaren ibland ut att fastna och rapportera felaktiga pulsvärden på mellan 10 och 20 slag per minut för mycket. Detta kan bero på att sensorerna har svårt att läsa korrekt när de är i rörelse men det innebär att Watch GT inte passar för seriösa träningsentusiaster.

Sömn och vila

Watch GT har en funktion som kallas “TruSleep” som presenterar både sömnmätningar och sömnforskning. Huawei säger sig ha referenser för funktionen som är kopplade till ett samarbete med Harvard Medical School. TruSleep imponerar med ett stort antal tips som telefonappen erbjuder baserade på tidigare nätters sömn. Här visas förslag på hur lätt-, djup- och REM-sömn kan förbättras samt statistik kopplat till kontinuitet, hur ofta du vaknar och om du tar en tupplur. Just tupplurar bedöms dock inte för mer än för längd, eftersom algoritmerna för sömnkvalitet bara fungerar efter minst tre timmars kontinuerlig sömn.

Trots att mätningarnas kvalitet är svåra att validera går det att konstatera att Watch GT sällan rapporterar att användaren vaknar på nätterna. Det har dock inträffat att klockan fått för sig att registrera en flera timmar lång vakenhet som helt enkelt inte stämmer. Om klockan tror att användaren har vaknat två gånger under en natt kan appen föreslå att hen bör dricka mindre på kvällen – även om användaren inte ens steg upp ur sängen under natten. Det är alltså bäst att se vissa råd som generella rekommendationer och inte som personliga förbättringsplaner.

Kopplat till sömn kan även ett så kallat smart larm aktiveras på klockan. Då kommer larmet att vibrera, inom ett intervall på 10, 20 eller 30 minuter, när klockan inte mäter den nuvarande fasen som djupsömn, vilket sägs leda till en lättare uppvakning.

Allt som allt innehåller Huawei Health ett bibliotek av sömnforskning och råd som är väl översatta till svenska. Tillsammans med sömnmätningen kan råden erbjuda robusta verktyg för att hjälpa användare att förstå sin sömn.

Stäng

 

Mjukvara

Test Huawei Watch GT mjukvara

Till Watch GT har Huawei konstruerat sitt eget operativsystem, Lite OS. Lite OS är, som namnet antyder, väldigt lätt och enkelt. Du som vill ha ett tidur med bara lite extra funktioner, får en mjukvara som inte distraherar. Om du istället vill kunna välja bland appar eller styra musik är Lite OS alldeles för begränsat.

Läs mer om mjukvaran

Huaweis Lite OS visar vid första anblick ett ganska normalt gränssnitt för smarta klockor. Användaren möts först av klockansiktet och kan bläddra till höger eller vänster för att se widgetar som visar pulsmätning, väder och de populära aktivitetscirklarna. Ett svep ned visar snabbinställningar, batteristatus och om klockan är uppkopplad med Bluetooth. Ett svep uppåt visar istället en lista med inkomna notiser. Snabbinställningar och notiser kan enbart aktiveras med gester från den första skärmen, vilket inte stämmer särskilt väl med normen för mobila gränssnitt.

Bristande valmöjligheter

Notiser är en av klockans uppenbara svagheter. Ett fåtal notiser, för till exempel SMS, presenteras med en relevant appikon och en medföljande text. Resterande applikationer får nöja sig med en standardikon som liknar nästan vilken SMS-app som helst. Det innebär att man måste läsa vilken app notisen gäller för. Klockan kan inte heller visa emojis, vilket kan göra meddelanden förvirrande eller i värsta fall tomma. För att ta bort enstaka notiser behöver de först klickas för att sedan svepas till höger, vilket är klockans “tillbaka”-gest. Det gör det lätt att ta bort en notis av misstag. Alternativt kan samtliga notiser rensas genom en knapp i botten av listan. Detta är allt Lite OS kan göra med meddelanden. Det finns alltså inga funktioner för att interagera eller svara på dem.

Trots sin fina OLED-skärm har Huawei Watch GT inget ordentligt “Alltid på”-läge. Istället finns ett “Visa tid”-läge som hindrar klockan från att släcka skärmen på fem minuter. Du kan inte välja hur länge läget ska vara aktivt. Det står i stark kontrast till Samsung som låter skärmen vara aktiv konstant.

Den övre funktionsknappen fyller tre funktioner. Ett enkeltryck från klockansiktet öppnar applådan och fungerar annars som en hemknapp. Vid långtryck fungerar den också som en strömknapp, varifrån det går att starta om eller stänga av klockan. Den nedre knappen öppnar alltid träningsappen och kan även användas för att välja den markerade träningen. Hålls knappen in aktiveras och inaktiveras istället skärmlåset.

Lite bra eller mycket lite?

En anledning till att Watch GT klarar sig på så lite lagringsutrymme är att det varken finns en butik för appar eller klockansikten. Med Huawei Watch GT är alltså användaren låst till vad Huawei tycker att klockan ska kunna göra. Det finns till exempel ingen funktion för att styra musikuppspelning. Det säger kanske sig självt men det finns inte heller stöd för musikapplikationer eller någon möjlighet att streama musik från klockan till trådlösa hörlurar. Huawei Watch GT är inte en klocka som på något sätt försöker ersätta behovet av en smarttelefon. Den är snarare en träningsklocka som kan interagera med telefonen.

Fördelen med det lite begränsade funktionsutbudet är att klockan aldrig distraherar, annat än när notiser sätter igång vibrationsmotorn. Trots sina låga specifikationer flyter gränssnittet också på bättre än konkurrenter från exempelvis Fitbit och Garmin. Med det sagt kan gränssnittets flöde inte mäta sig med det i Apple Watch 4 eller Samsung Galaxy Watch. Huawei Watch GT är inte en prestandakämpe men den är långt ifrån långsam, sett till navigering och animationer.

Huawei Watch GT påstås vara kompatibel med telefoner från så gott som alla tillverkare. I praktiken fungerar dock inte alla telefoner likadant. En telefon från OnePlus vägrade till exempel att synkronisera GPS-spårade aktiviteter. Vissa funktioner saknas också till iOS-uppkopplingen, så som automatisk synkronisering. På iPhone kan du inte heller välja vilka appar som ska få skicka notiser till klockan. Det går bara att välja om notiser ska tas emot eller inte. En fördel med iPhone är att Huaweis hälsoapp inte kan läsa stegdata från telefonen. Det betyder alltså att användaren slipper tampas med hopslagna siffror.

Huawei Health – allt i ett

För att ansluta klockan till telefonen används appen Huawei Health. Likt motsvarande appar för Fitbit och Garmins klockor är Huawei Health ett försök att inkludera hela uppkopplingen och datainsamlingen i samma gränssnitt, både för inställningar och hälsodata. Här skiljer sig versionerna på Android och iOS märkbart gällande layout, både till för- och nackdel för respektive system.

På Android bjuder första sidan på användarens dagliga aktivitetsstatistik, sett till stegräkning, högintensiva minuter och tidigare träningspass. Nedanför placeras sömn, vikt och puls, där användaren själv kan välja ordningen. Dessa visar sig som små lådor i gränssnittet och ger en väldigt simpel överblick. Lådorna kan klickas för att visa mer information.

På andra fliken hittar vi träning med information om löpning, promenader och cykling, med hjälp av telefonens GPS. På tredje fliken, som kallas “Jag”, finns användarens profil, data och vilka enheter som är kopplade till telefonen. Härifrån kommer vi också åt klockans inställningar för exempelvis sömn- och pulsmätning samt larm och meddelanden. Här går det också att välja klockansikte från telefonen. Gränssnitten är tyvärr ganska ofärdigt vad gäller just klockansikten. Vad som ser ut som en längre lista är statiskt placerad så att den klipper bort de nedre klockornas titel, utan möjlighet till bläddring.

För den erfarne träningsentusiasten finns det flertalet appar att välja på för att lagra data från flera tjänster. Vad Huawei har missat är att möjliggöra och stabilisera kopplingen till andra tjänster. Här saknas flera stora aktörer, vilket betyder att Huawei låser användaren till sitt system, utan en ordentlig möjlighet att ta med insamlad data om man vid ett senare skede byter till en annan tillverkare. På Android går det bara att synka data till Google Fit och MyFitnessPal.

iOS-appen – mindre men lättare

Första skärmen i appen för Apples operativsystem låter samtliga kategorier ta mer plats och ger då en mer överskådlig blick av den data som samlats in. Det är märkbart att klockans inställningar är mindre tillgängliga och här finns till exempel ingen möjlighet att byta klockansikte från telefonen. På iOS kan data synkas till Apple Health men risken för felaktig stegräkning är stor. Även om det ser ut som att den skickar rätt antal steg, visar Apple Health en felmarginal på 500–2 000 steg. På iOS har Huawei Health också svårigheter att rapportera korrekt sömnmätning, där det vid flertalet dagar saknas data för sömnkvalitet under sista timmen. Under samma natt är sömnkvaliteten synlig på Android-appen för hela natten. Huawei Health ska också kunna hämta data från Apple Health, något som inte fungerar för till exempel viktregistrering, som helt enkelt uteblir.

Layouten skiljer sig också i form av flikar jämfört med Android-appen. Här hittar vi Start följt av Upptäck och Enheter. Upptäck ger genvägar till en tydlig sammanställning av aktiviteter och hälsa för dagen. Här hittar vi även Workout och träningsplan där användaren kan använda telefonen för träningsspårning eller starta en joggingplan. Under Enheter hittar vi just vilka enheter som är kopplade samt åtkomst till deras inställningar. Överlag känns gränssnittet mer användarvänligt till iOS även om vissa inställningsmöjligheter saknas.

Stäng

 

Batteri

Test Huawei Watch GT

Huawei Watch GT imponerar som mest när det gäller batteriuthålligheten. Här utklassas nästan alla andra smartklockor på marknaden med möjligheten att nå två veckor per laddning, utan att allt för många funktioner behöver stängas av. Den medföljande laddaren är inte optimal vad gäller placering men den laddar snabbt och effektivt.

Läs mer om batteriet

Huaweis trumfkort med Watch GT är just hur sällan den behöver laddas. Detta är särskilt imponerande med tanke på den relativt normala batterikapaciteten på 420 mAh, vilket till och med är lägre än Samsung Galaxy Watchs 472 mAh. Under vår testning ser vi att det är möjligt att nå de två veckorna som tillverkaren marknadsförd, dock bara genom att stänga av funktioner så som automatisk synkronisering och vibrationsvarningen om telefonkopplingen bryts. Under GPS-aktiviteter ser vi en dränering på cirka fyra procent per 15 minuter.

Det är viktigt att komma ihåg att även antalet mottagna notiser och hur ofta skärmen tänds påverkar den individuella batteridräneringen. Med samtliga funktioner påslagna och inkommande notiser ser vi snarare en till en och en halv veckas användning per laddning. Det är ändå imponerande när många konkurrenter ligger på två till fyra dagars batteritid.

Som nämnt ovan kräver den medföljande laddaren att vi placerar klockan korrekt med de magnetiska pinnarna. Om de inte sätts rätt stöter magneterna ifrån. Klockan varnar också för att laddningsmottagarna kan behöva rengöras, något som har behövts under testperioden. Att ladda klockan tar bara strax över en timme från 15 procent till fullt, vilket är väldigt bra i jämförelse med flera konkurrenter såsom Samsung. Vi uppskattar också att laddaren kopplas till en USB C-kontakt, istället för micro-USB.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here