Bästa lilla klocka

Apple Watch 5 40 mm
9.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:iOS
Specifikationer:Storlek: 40 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 32 GB
4G-stöd: Ja
Fördelar
+ Smart smartklocka
+ eSIM
+ Pulsmätaren
+ Smidig Alltid på-skärm
Nackdelar
- Saknar sömnmätning
- Batteritid
- Bara kompatibel med iPhone
Hälsa/träning8.8
Batteri6.6
Skärm9.4
Hälsa/träning8.8
Batteri6.6
Skärm9.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Den lilla modellen av Apple Watch Series 5 har allt som krävs för att vara en sämre produkt än sitt större syskon. Precis som med Apples telefoner är dock begränsningarna små. I ett praktiskt och nätt format erbjuder 40 mm-modellen samma smarta funktioner och samma stabila batteriuthållighet. Med en pulsmätare som presterar i topp och en GPS som ger konsekventa och bra resultat kan Apple Watch 5 rekommenderas till alla som vill spåra sin konditionsträning. Ett stor antal smarta funktioner, ett bra app-stöd och eSIM gör också att den kan ersätta en telefon i många situationer. Apple Watch 5 är definitionen av en smart träningsklocka och den lilla modellen håller ribban högt.

 

Design och hårdvara

test hårdvara och design Apple Watch series 5 rostfritt stål

Den mindre Apple Watch-modellen tar med sig allt från sin större version, däribland en bekväm design och samma imponerande hårdvara. Den som avskräcks från 44 millimeters-modellen behöver alltså inte fundera på uppoffringar. Här får vi ovanligt mycket lagringsutrymme, inbyggt stöd för Alltid på-skärmen och en vibrationsmotor i högsta klass. Precis som på den större modellen finns det också en drös material och färger att välja mellan, såväl som armband.

Läs mer om hårdvaran

För många alternativ?

Utvändigt är det svårt att hitta skillnader på Apple Watch Series 5s två storlekar. Den mindre modellen erbjuder samma design och valmöjligheter som sitt större syskon. Det mindre utförandet innebär att klockan mäter 40 x 34 millimeter tvärs över och 10,74 millimeter på höjden. Den som kommer ihåg storleken på 44 millimeters-modellen vet att det på pappret är en liten skillnad. På armen är storlekskillnaden betydligt mer påtaglig. Resultatet blir såklart också en lättare klocka. Vår testmodell är gjord av blankt rostfritt stål med ett medföljande armband i metallänk, även kallat ”Milanese loop”. Klockan väger cirka 40,6 gram och den som oroar sig för vikten kan trösta sig med att detta är 40 millimeters-modellens tyngsta version. Klockan är tyngre än exempelvis Samsungs Galaxy Watch Active, som väger ynka 30 gram, men den som köper aluminium-modellen av Apple Watch 5 kan vänta sig en vikt på 30,8 gram.

Apple Watch Series 5 40 millimeter hårdvara

Apple Watch Series 5 kommer i flera material och färger, inkluderat aluminium, rostfritt stål, titan och keramik. Aluminium- och stål-modellerna erbjuds i färgerna Silver, Rymdgrå och Guld. Titan-modellen säljs i färgerna Titan och Rymdsvart, medan keramik-modellen endast erbjuds i Vit. Som vi antydde ovan skiljer sig klockans vikt beroende på materialet, där Titan väger 35,1 och Keramik väger 39,7 gram. Till klockan säljer Apple också ett väldigt stort urval av armband i olika färger och material att välja mellan. Apple använder sig av ett proprietärt fäste för dessa armband, vilket innebär att vi inte kan köpa nya enligt standard-klockfästen. Den inbyggda designen innebär ett mer sömlöst yttre för hur armbanden sitter i klockan. Även om standardfästen är att föredra är det svårt att klandra ett koncept som använts sedan den första Apple Watch och numera erbjuder orimligt många alternativ både från Apple och från tredje parter.

Praktisk design

Precis som tidigare Apple Watch-klockor så är Series 5 utformad som en rektangel med rundade hörn, inte som en mer klassiskt rund klocka. Vi kan inte säga vad som är snyggast, då smaken är som baken, men den mer telefonliknande designen ger vissa praktiska fördelar. Skärmglaset är här upphöjt över klockans kropp med rundade skärmkanter. Det innebär att skärmen inte har något skydd mot stötar. På höger sida av klockan hittar vi två väldigt olika knappar. Den övre är en roterande krona och den nedre är en plan och klassisk knapp som smälter in med kroppen. Knapparna ger tydlig fysisk och auditiv återkoppling, på olika sätt. Den roterande kronan är klädd med en röd ring, som huserar dioder för den inbyggda EKG-mätaren. Mellan knapparna hittar vi även en öppning för en mikrofon och på vänster sida av klockan hittar vi öppningar för klockans högtalare.

På undersidan ser vi en yta av keramik och safirkristaller som huserar pulsmätaren, omringad av elektroner för EKG-mätaren. Undersidan är lätt upphöjd från resten av kroppen men skapar inget obehag på armen. Här hittar vi inga synliga laddkontakter, då Apple Watch 5 laddar trådlöst. Klockan saknar dock stöd för den trådlösa standarden Qi.

Funktioner för alla

Den lilla Apple Watch-modellen innehåller samtliga funktioner som sin större motpart. Den har en inbyggd accelerometer, ett gyroskop och en barometer för att bidra till aktivitetsmätning. Den är också vattentålig enligt både IP68 och 5 ATM, vilket betyder att den ska tåla ett vattendjup på 50 meter. Klockan klarar alltså av både simning och ösregn, såväl som duschstrålar. Det rekommenderas dock inte att använda klockan under högintensiva vattenaktiviteter såsom vattenskidor eller djupdykning. Klockans mikrofon och högtalare kan användas för telefonsamtal, för att anropa och få svar från röstassistenten Siri eller för notissignaler och alarm. Precis som på Apples telefoner sitter det också en behaglig vibrationsmotor i Apple Watch 5, som används för att tillkalla uppmärksamhet. Vibrationsintensiteten har två lägen kallade Förval och Tydlig. Vi uppskattar valmöjligheten, men hade önskat tydligare namn som säger mer om hur de skiljer sig.

Pulsmätaren keramik Apple WAtch 5 40mm

Nytt för Apple Watch 5 är en inbyggd kompass som hjälper för att skapa bättre navigationsförmågor, då klockan vet om den pekar mot norr eller söder. Processorchippet Apple S5 är så gott som samma som förra generationens S4, med undantag för bland annat kompassen. Då Apple S4 redan var marknadens snabbaste chipset för smarta klockor, finns det inte direkt något att klaga på här. Vi hittar också det onödigt stora lagringsutrymmet på hela 32 GB. Lagringen ger utrymme för en stor mängd musik, podcasts och ljudböcker. Apple utklassar samtliga konkurrenter på marknaden, som än så länge nöjer sig med upp till 8 GB. Allra viktigast är dock skärmens nya Alltid på-läge som bidrar till att Apple Watch 5 är mer mogen än någonsin. Apple Watch Series 5 är alltså utrustad för att hantera mycket av det vi annars använder telefonen till, vare sig det är den stora eller lilla modellen av klockan.

Stäng

 

Skärm

Skärm skärmkvalitet Apple Watch 5

Skärmen på Apple Watch Series 5 är väldigt lik Series 4. Nytt är skärmens Alltid på-läge som möjliggörs genom en ny kontrollenhet som sänker uppdateringsfrekvensen för att spara ström. Det betyder att vi på 40 mm-modellen tittar på en 1,57 tum skärm med en upplösning på 394 x 324. Den större klockan har en skärm på 1,78 tum med upplösningen 448 x 368. Apple Watch 5 bjuder på en riktigt bra skärmupplevelse med en god pixeltäthet och bra färgåtergivning. En smartklockas skärm bygger mycket på ljusstyrka och kontrast, där vi under vårt test ser en maximal ljusstyrka på cirka 1 000 nits. Med klockans kontrastförhållanden innebär det att Apple Watch Series 5 erbjuder en bra skärmkvalitet även i solljus. Detta är en stor fördel jämfört med vissa klockor såsom Fossil Q Carlyle, men också något som inte längre är exklusivt för dyra smartklockor.

 

Hälsa och träning

Hälsa och träning, sportklocka

Precis som den större modellen presterar Apple Watch 5 40 millimeter riktigt bra som träningsklocka för den som vill mäta konditionsbaserad träning. Här hittar vi också diverse andra typer av aktiviteter, men dessa spåras endast på enkla sätt. Med en pålitlig GPS och en bra pulsmätare som även hänger med i farten är det lätt att rekommendera klockan till fitness-entusiaster. Även enklare saker såsom stegräkning gör klockan bra, men vissa populära mätare så som för sömn och SPo2-värden saknas fortfarande.

Läs mer om hälsa och träning

GPS och träning

Apple Watch 5 40 mm är bäst för den som vill ha en träningsklocka för konditionsbaserad träning. Klockan spårar utan klagomål aktiviteter som jogging, cykling, simning och gång utomhus med hjälp av sina sensorer och den inbyggda GPSen. Det betyder inte att klockan inte kan spåra annat, då vi även hittar aktiviteter som Rodd, Yoga, Pilates och diverse sporter som Badminton och Basket. Dessa aktiviteter mäter dock kaloriförbränning utifrån pulsmätningen och därmed träningseffekt, eller helt enkelt resultat baserat på tid klassat som en rask promenad. Styrketräning mäter alltså inte repititioner såsom på Samsung och Garmins klockor. Aktiviteter som utnyttjar GPSen samlar alltså mer relevant och specifik data, såsom distans, hastighet och höjdskillnader. Under vårt test på 2,3 kilometer ser vi att den lilla Apple Watch 5 mäter ett avstånd på 2,28 vid två tillfällen på två olika rutter.

GPS-prestanda kan påverkas av allt från höga hus och träd till att det växlar från soligt till molnigt, därför testar vi klockor i miljöer med träd. Lilla Apple Watch 5 ger bra resultat och märkvärdigt konsekventa resultat. Under aktiviteter presterar även pulsmätaren riktigt bra, även om det medföljande metallbandet inte är optimalt för att fästa klockan enligt Apples anvisningar. Efter träningen sparas data som höjdökning, snittkadens, genomsnittliga steg per minut, takt och puls. Efter träningspasset håller Apple Watch 5 även koll på hur lång tid det tar för pulsen att nå vilande. Lilla Apple Watch 5 är alltså en riktigt kompetent träningsklocka, precis som sin storebror, och med den pålitliga pulsmätaren står den fortfarande högt på topplistan.

Hälsan i fokus

Apple Watch 5 håller koll på vardagshälsan genom att mäta aktivitet, stillasittande och hjärtats värden. Det sistnämnda är en ganska unik tillgång tack vare den inbyggda EKG-mätaren. Apple Watch 5 försöker mäta puls var tionde minut. Det är alltså enbart under träningspass som pulsmätaren är kontinuerligt aktiv. Det är betydligt färre läsningar per dag än de flesta mätare på marknaden från Fitbit, Samsung och Huawei. Samtidigt mäter klockan en så kallad genomsnittspuls för promenader och för vilopuls. Den erbjuder alltså mycket information på mindre uppmätt tid än konkurrenterna. Under vårt test ser vi att pulsmätaren presterar bra och att den håller sig inom en godkänd felmarginal. Uppdateringsfrekvensen är ibland aningen låg men klockan kommer alltid ikapp vår referens-sensor.

För att redovisa daglig aktivitet använder Apple tre ringar som fylls upp baserat på aktivitet. Den yttre ringen visar rörelse som mäts i förbrända kalorier. Den mittersta ringen är för träning och mäts utifrån minuter, där klockan registrerar aktivitet såsom kontinuerliga promenader. Den innersta ringen mäter ”Stå”, som helt enkelt registrerar om användaren har ställt sig upp och gått under den pågående timmen. Samtliga ringar fylls baserat på mål som kan anpassas. Detta är ett enkelt sätt att påvisa aktivitet samt motivera till rörelse. Klockan påminner kontinuerligt under dagen och jämför med tidigare dagar i syfte att inspirera till aktivitet. Jämfört med exempelvis Huaweis Watch GT 2e uppskattar vi att Apple sparar värden för samtliga kategorier, inklusive Stå, i appen Hälsa.

Aktivitet och vila

I tillägg till aktivitetsringarna mäter Apple Watch 5 även mer klassiska siffror. Den agerar till exempel stegräknare och räknar antal trappor per dag. Under vårt test på 500 steg ser vi att klockan räknar tre steg för mycket. Det innebär att klockan är en av de mer pålitliga stegräknande smartklockorna vi har testat. Den konkurrerar dock med en del väldigt precisa smartklockor såsom Garmin Venu och Fitbit Versa 2. Precis som konkurrenterna räknar Apple Watch en trappa som tre meters kontinuerlig ökning. När vi testar detta räknar klockan korrekt antal, både i trappor och uppför kullar. Apple Watch 5 mäter även omgivningsljud, i form av ”Buller” och varnar om exponeringen kan vara farlig för hörseln, en unik och uppskattad funktion. Vi har dock svårt att validera exakt hur korrekta dessa mätningar är.

Apple Watch 5 mäter varken sömn eller stress, två värden som många andra smartklockor har börjat ta seriöst. Även förmågan att mäta SPo2, blodets syrenivå, saknas här. Under dagen påminner dock klockan flitigt om att vi bör ta en paus och andas och erbjuder att aktivera appen Andning. Under den vägledda övningen ser vi vår nuvarande puls samt indikationer på när vi ska andas in eller ut. Dessa lagras i telefonappen men endast som en prick på en egen tabell. Det är viktigt att ta pauser men vi ser även att flertalet användare riskerar att stänga av rekommendationen då det verkliga värdet av övningarna saknas. Här hade kanske en SPo2-sensor hjälpt.

Stäng

 

Mjukvara

Watch OS 6 recension Apple Watch 5

Watch OS är ett moget och väl optimerat operativsystem för klockarmen. Den rektangulära skärmen erbjuder en telefon-lik upplevelse som är lättnavigerad och effektiv. Med marknadsledande prestanda behöver vi inte heller vänta på att klockan tänker mellan knapptrycken. En smidig röstassistent, effektiv mobilbetalning och det smidiga gränssnittet gör Apple Watch 5 till en fröjd att använda. Vi saknar dock fortfarande stöd för fler fristående appar och Spotify har inte stöd för offline-listor.

Läs mer om mjukvaran

Detta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Apple Watch Series 5, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.

Ljuset i mörkret

I Watch OS har Apple designat ett mörkt, eller svart, gränssnitt som inte räds för att färglägga viktig information. De konstant mörka bakgrunderna matchar AMOLED-skärmen väl. För erfarna iPhone-användare är det lätt att navigera i Watch OS eftersom det på många sätt efterliknar mjukvaran i Apples äldre mobiltelefoner. Precis som förväntat hittar vi då notiser genom att svepa ner från den övre skärmkanten. Snabbinställningarna befinner sig istället under den nedre kanten, som de gjorde till och med iPhone 8. Med nya funktioner, som skärmens Alltid på-läge och App Store, finns det snart inte mycket kvar att sakna i Watch OS.

Att ha skärmen ”Alltid på” fungerar precis som det låter. När vi aktiverar skärmen tänds den till sitt högpresterande läge, precis som om när den tidigare vore släckt. När klockan inte används dimmas skärmen ner men förblir läsbar. Detta fungerar med samtliga klockansikten och det går att välja om ”känslig data” ska visas i viloläget. För att bevara ett bra flyt i gränssnittet visas inte klockansiktet om vi till exempel har musikappen öppen. När skärmen dimmas syns istället klockan på skärmens högra sida. Att ha skärmen ”Alltid på” fungerar alltså precis som det låter och i sann Apple Watch-anda ser vi inga avbrott i hur skärmen tänds eller släcks. Vi saknar dock möjlighet att enkelt släcka skärmen på natten, både för att ljuset inte ska störa och för en liten batteribesparing. Det närmsta vi hittar är biografläget, som släcker skärmen och dämpar notiser. Vi saknar ett tydligare val.

Praktiska fördelar och smidigt flyt

Precis som sin storebror visar den mindre Apple Watch 5 marknadsledande prestanda. Det betyder, som tidigare nämnt, att bland annat animationer flyter på utan märkbara pauser. Appar öppnas så gott som direkt. Det är bara appar som behöver hämta data, såsom Google Keep, som visar tecken på en kort laddskärm. Med Apple Watch 5 ser vi helt enkelt ett flyt som konkurrerande smartklockor inte riktigt kan nå. Den rektangulära skärmen har också praktiska fördelar där exempelvis e-post och meddelanden lättare kan visas i sitt ursprungliga format, med bilder och radbryt utan att skärmen skär av dem.

Alltid på-skärm Apple Watch 5

Appar som installeras på telefonen erbjuder ofta kompanjonappar för klockan. Exempel är populära appar såsom Google Keep, Spotify och Facebook Messenger. I Watch OS 6 har Apple också lanserat App Store, där det är möjligt att direkt installera appar från klockans skärm. Detta är något som både Googles Wear OS och Samsungs Tizen har erbjudit tidigare och som är ett välkommet tillägg till Apple Watch. I App Store hittar vi appar såsom podcast-spelaren Outcast och iTranslate för översättning av konversationer. Sedan lanseringen har det dock inte hänt speciellt mycket, och utbudet för fristående appar är lite snävt. Det består i nuläget främst av tränings- och hälsoappar. Att installera fristående appar går även när det krävs inloggning i dem tack vare möjligheten att skriva med handstil på pekskärmen. Med ett större apputbud i framtiden kan det leda till en mer självständig smartklocka.

Apple Pay och musikströmning

För mobila betalningar erbjuds Apple Pay. Det är samma lösning som tillverkarens telefoner använder. Att importera betalkort och flygbiljetter till klockan fungerar väldigt smidigt. För att använda Pay krävs dock att klockan är skyddad med en PIN-kod. Jämfört med andra smartklockor krävs samtidigt inte den fyrsiffriga koden för varje betalning, med undantag för när vi tar av oss klockan. Apple Watch 5 reagerar snabbt när den lämnar armen och låser sig därefter. Under våra tester har det aldrig slagit fel och klockan låser sig inte av misstag heller när vi bär den. Det gör Apple Watch till ett praktiskt, smidigt och säkert alternativ till plånboken.

Apple Watch 5 musik hörlurar test

Av lagringsutrymmet tar operativsystemet och förinstallerade appar upp 5,1 gigabyte. Det lämnar cirka 26,8 kvar till användaren för nya appar, musik och podcasts. Apple Music har möjligheten att lagra musik lokalt på klockan, men tredje parter som Spotify kan inte utnyttja den möjligheten i nuläget. För podcasts finns både förinstallerade Apple Podcaster och tredjepartsappen Outcast som kan utnyttja lokal lagring. Klockan envisas med att enbart ladda ner när den ligger på laddning och använder Wi-Fi, för att spara mobildata och batteri. I tillägg till Offline-lagring kan samtliga media-appar strömma musik över nätet, vilket ger tillgång till appens fullständiga bibliotek direkt på armen. Att styra media går smidigt på den stora skärmen och den roterande kronan agerar volymreglage. Detta gäller även när media spelas på telefonen, där Apple Watch 5 snabbt växlar om till att agera fjärrkontroll.

Notiser och Siri

För inkomna notiser erbjuder Watch OS stora möjligheter att anpassa vad och hur information visas för förinstallerade appar. Majoriteten av de förinstallerade apparna erbjuder inställningar för att antingen spegla telefonnotiser eller anpassa hur de tas emot på klockan med ljud och haptik. För tredjepartsappar går det enbart att välja om notiser ska skickas till klockan eller inte. Trots skärmens mindre storlek har notiser förmågan att ge mycket information på ett smidigt sätt, tack vare skärmens formfaktor. Dessa går att interagera med, beroende på vilken app det är, genom att exempelvis svara på meddelanden. Svarsmöjligheter inkluderar röstdiktering, emojis eller förinställda snabbsvar. Att diktera meddelanden fungerar mycket bra och Siri tar emot specialtecken som ”punkt” och ”utropstecken” smidigt. Vi saknar dock möjligheten att skriva på ett tangentbord för stunder när det inte passar att prata in ett meddelande.

Röstassistenten Siri på Apple Watch 5 erbjuder så gott som samma funktionalitet som i iOS. Som en smart assistent har den inte alltid svar på alla frågor men kommandon som ”ställ en timer” eller ”släck lamporna” fungerar både snabbt och utmärkt. För Homekit-användare finns möjligheten att snabbt och enkelt reglera enheter både genom appen eller med rösten. Siri ger också utförliga svar och det är fullt möjligt att be assistenten hitta information på nätet eller exempelvis söka på surfa.se, eller andra hemsidor. Därefter är det också möjligt att på klockans relativt lilla skärm läsa de senaste testerna. Vi kan också be Siri att utföra klock-specifika kommandon som initiera en puls-mätning eller starta ett joggingpass. Jämfört med Google Assistenten på Fossil Q Gen 5 Carlyle eller Bixby på Samsungs Galaxy Watch, erbjuder Siri snabba svar. Detta gör den till klockvärldens hittills mest effektiva röstassistent.

Telefonuppkoppling – en klocka, tre appar

Apple Watch 5s största miss, ur ett konsumentperspektiv, är att den enbart går att parkoppla med iPhones. Detta innebär att majoriteten av världens smartphone-användare inte kan ta del av Apples smartklocka. Som en hälsoenhet som Apples påstår ska bidra till mänsklighetens hälsa, vill vi påstå att detta är en miss. Samtidigt erbjuder Apples låsta kompatibilitet en sömlös interaktion mellan enheterna. Till telefonen synkroniserar Apple Watch till tre appar. Watch-appen styr parkopplingen och tillåter djupa klockinställningar på den större skärmen. Här är det också enkelt att välja och anpassa klockansikten och se över användning av data, lagringsutrymme och programuppdateringar.

Klockans hälsa, annan hälsa

För att synkronisera hälsa och data direkt från klockan används appen Aktivitet. Appen erbjuder samma information som klockan visar men med möjligheten att titta på flera dagar, veckor eller månader tillbaka. Aktivitet samlar och visar de tre aktivitetsringarna för en överskådlig blick samt mer ingående data för steg och trappor. Här ser vi också Trender som visar om klockan identifierar mer eller mindre rörelse och aktivitet jämfört med tidigare perioder. I Aktivitet finns också funktioner för att dela framsteg med och utmana vänner. För den som gillar framsteg, eller så kallade ”achievements”, har Apple också bakat in diverse medaljer som användare kan låsa upp.

Appen Hälsa fungerar som en hub för träning- och hälsodata både från Apple Watch och andra aktörer. Appen lyckas blanda ihopa detta smidigt genom flikarna Sammanfattning och Bläddra, där första sidan ger oss en tydlig bild av värden vi valt att favorisera. Hälsa kan samla överväldigande mycket information men låter oss välja om vi vill djupdyka i samtliga kategorier. Annars presenteras data från Apple och tredje parter smidigt, nästan som om allt kom från samma plats. Nya användare bör alltså inte bli lika överväldigade av den nya designen som för ett år sedan när vi testade Apple Watch 4. Apple Hälsa låter Tredje-parter som Withings, Xiaomi och diverse sömnappar registrera sin data tydligt och enkelt, vilket innebär att vi inte behöver bläddra igenom allihopa för det den specifika tillverkarens produkter mäter. Lite som en hubb för all kompatibel träning- och hälsodata.

Stäng

 

eSIM

4G eSIM test Apple Watch 5

Med hjälp av eSIM kan Apple Watch 5 fungera självständigt utan telefonen. Om vi exempelvis glömmer att ladda ned spellistor till en joggingrunda kan vi då strömma musik från diverse appar. Även den som inte joggar kan hitta bra användningsområden med hjälp av eSIM, där klockan kan agera som telefon utan för många distraktioner. Begränsningar som att vi inte kan motta SMS utan att telefonen är påslagen och har en internetuppkoppling, kvarstår fortfarande. Apple Watch 5 är ändå den mest självständiga klockan vi har testat.

Läs mer om eSIM

Detta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Apple Watch Series 5, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.

Telefonfritt

Smartare smartklockor har länge använt Wi-Fi för att förlänga räckvidden mellan klocka och telefon. Tidiga Apple-, Samsung- och Google-klockor kunde till exempel använda det trådlösa nätet på ett cafe för att ta emot notiser från telefonen, även om den låg kvar på soffbordet där hemma. Med eSIM tar vi samma princip ett långt steg längre genom att möjliggöra samma princip överallt där det finns ett mobilt nätverk. Inte bara det men Apple Watch 5 kan även ta emot och starta samtal och meddelanden eftersom den använder samma abonnemang som telefonen. I skrivande stund är det Telenor, Tele2, Tre och Telia som har implementerat eSIM som extra-tjänst. Efter att tjänsten aktiveras kopplar Apple Watch 5 snabbt och stabilt upp sig till mobilnätet så fort telefonen hamnar utom räckvidd.

Watch OS 4G eSIM

För den som ständigt rör sig och gärna lämnar telefonen men kanske fortfarande vill kunna lyssna på musik eller podcaster, är eSIM en given förbättring. Det innebär i praktiken att smartklockan inte längre är bunden till lokal lagring utan att det går bra att strömma direkt den. Både med och utan hörlurar kan klockan också ta emot och starta telefonsamtal. När telefonen är påslagen kan samtliga notiser skickas till Apple Watch över mobilnätet. Om telefonen är avstängd begränsas dock vissa funktioner. Vanliga SMS kan inte skickas eller tas emot utan att telefonen har en internetuppkoppling. Däremot kan appar som Facebook Messenger fortfarande skicka och ta emot meddelanden utan telefonens medvetenhet och även iMessage fungerar fristående. Apple Watch 5 fungerar också fristående på många sätt som en iPhone, där platsdata används flitigt för att exempelvis navigering i Apple Maps eller för att spara information om var bilen parkerades.

Stäng

 

Batteri

Laddning Apple Watch 5 test

Apple Watch Series 5 40 millimeter har allt som krävs för att prestera sämre än sin större motpart. Trots det ser vi snarlika resultat i batteriprestanda, vilket innebär att även den lilla modellen är riktigt stabil och pålitlig. Det betyder inte att Apple Watch 5 vinner priser för uthållighet men vi kan vid dagens start räkna med att den klarar sig minst lika bra som gårdagen, vare sig den används mer eller mindre. Den trådlösa laddaren behövs var-varannan kväll. Det är då tur att den är riktigt smidig. Tyvärr vinner den inga priser för laddningshastighet.

Läs mer om batteriet

Vad offrar vi för storleken?

För konsumenter är ofta risken med en mindre modell att batteriet inte klarar lika mycket. En större klocka har ofta en större skärm som kräver mer energi. Samtidigt finns ofta utrymme för ett större batteri som kan kompensera för det. Medan den större modellen av Apple Watch har ett batteri på cirka 296 mAh, har 40 mm-modellen en kapacitet på cirka 245 mAh. Det är en storleksskillnad på cirka 18 procent. Samtidigt är det tio procent större än den mindre Series 4-modellen. I praktiken är det en klocka med ett behagligt litet format och samma stabila batteriprestanda. Apple påstår att deras smartklockor ska klara upp till 18 timmar per laddning, baserat på ett specifikt användarmönster. Vi ser förmågan att klara upp till två dagar vid lätt användning.

Som vanligt är det hur vi använder klockan som påverkar batteritiden. En aktiv användare kan vänta sig en arbetsdag, om klockan laddar under natten. Att använda klockan så att den inte klarar av en dag kräver mycket. Under vårt test ser vi att Alltid på-skärmen är en av de större batteri-bovarna, som på två timmar drar mellan åtta och tio procent vid lätt användning. Som vanligt är även GPS en stor faktor och för den som använder platsspårning så kan det absolut vara faktor. På cirka 15 minuter ser vi en förlust på upp till fyra procent. Om vi stänger av Alltid på-skärmen och använder klockan för notiser, stegräkning och musikkontroll, har vi dock inga problem med att klara de tidigare nämnda två dagarna.

eSIM och smidig laddning

Den som får fundera på batteri allra mest är den som använder eSIM. Det säger sig kanske självt men även med skärmen avstängd ser vi att klockan kan förlora allt från ett till fem procent på en halvtimme, utan att vi använder klockan aktivt. Lämnar vi telefonen på skrivbordet sporadiskt så behöver vi alltså inte oroa oss för att batteriet ska tömmas innan dagens slut. Även den som lämnar telefonen hemma under dagen kan vara lugn. Går vi ut en hel dag med eSIM aktivt och skärmen Alltid på så kan vi riskera att behöva springa hem till laddaren på kvällen. Allt som allt innebär det egentligen att den mindre Apple Watch 5 kan erbjuda en ”telefon-fri” dag. Det beror också på hur aktivt vi använder den.

Apple Watch 5 laddar trådlöst. Magneter fäster snabbt den medföljande laddaren under klockan, oavsett vilken riktning den pekar. Det är dock inte Qi-laddning som gäller. Trådlösa laddare avsedda för telefoner fungerar alltså inte. Tredjepartstillverkare har dock tagit fram alternativ som låter telefoner och klockan laddas på samma stativ. Den medföljande laddaren är i sig själv smidig och lätt att placera klockan på. Snabbladdning är dock inte en del av Apple Watch 5s vokabulär. Det tar cirka en och en halv timma att ladda klockan fullt från 18 procent. Detta lägger laddningshastigheten mellan Samsungs långsamma Galaxy-laddare och billigare modeller såsom Huawei Watch GT med kontaktladdning.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =