Fossil Q Gen 5 Carlyle
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 44mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 8 Gb
4G-stöd: Nej
Fördelar
- Skärmupplösning
- Google Assistent
- Prestanda
- Stort apputbud
Nackdelar
- Låg ljusstyrka
- Pulsmätaren
- Inkonsekvent mjukvara
- Få träningsfunktioner
Hälsa/träning6.2
Batteri5.5
Skärm7
Hälsa/träning6.2
Batteri5.5
Skärm7
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning

Fossil Q Gen 5 Carlyle är klock-tillverkarens senaste Wear OS-satsning med ett smidigt format och en enkel men stilig design. Som smartklocka erbjuder den flera bra funktioner, så som Google Assistent, som fungerar väldigt bra. Som träningsklocka rekommenderar vi den dock endast till dig som vill se distans eller antal repetitioner, inget mer. Med en riktigt bra GPS är det tråkigt att se en pulsmätare som inte levererar. Det är också ovanligt att se så lite information efter ett genomfört träningspass. Som spiken i kistan kan vi inte heller rekommendera klockan till den som vill undvika att ladda ofta. Denna fossilen kräver laddning minst en gång per dygn. Det är helt enkelt tråkigt att se gammal hårdvara och ett inkonsekvent ekosystem sätta käpparna i hjulet för en annars lovande klocka.

 

Design och hårdvara

Design och hårdvara test

Det är inte svårt att förvänta sig förstklassig design från en tillverkare av klassiska klockor. Fossil är en ledande skaparen av Wear OS-klockor och deras senaste smartklocka, Gen 5 Carlyle, bjuder på en rund design i en stabil konstruktion. Klockan är varken stor eller liten och innehåller, förutom ett åldrat processor-chipset, det mesta man kan vänta sig av en smartklocka. Här hittar vi dock inga speciellt utstående funktioner så som en EKG- eller blodtrycksmätare.

Läs mer om hårdvaran

Stor, liten eller mittemellan?

Från klassiska armbandsur till smarta klockor. Fossil har genom sina diverse marknadsnamn varit den tillverkare som har upprätthållit Googles Wear OS-satsning. Den femte generationen bygger mycket på utvändiga förfiningar. Jämfört med föregångaren ser vi en snäppet mindre klocka, men även en mindre skärm. Gen 5 Carlyle mäter 44 x 44 millimeter på bredden med ett djup på 12 millimeter. Det innebär att klockan inte är liten, till skillnad från Samsungs Galaxy Watch Active som mäter 40 x 40 millimeter på bredden. Fossils klocka kan inte heller klassas som stor eller klumpig. Fossil erbjuder ingen officiell vikt men vi väger den till cirka 55 gram. Klockan fäster med standardarmband enligt 22 millimeters-mått, något vi uppskattar då dessa är lätta att byta ut i diverse butiker. I kontrast med Fitbit och Apple, som har egna standarder för armbands-fästen.

Klockans yttre är gjort i rostfritt stål, med en mindre sömlös design än vi är vana vid att se på stiliga smartklockor. Smaken är som baken men den helt runda designen kan lättare imitera en klassisk klocka än vad en mer praktisk rektangulär design kan. På höger sida av klockan hittar vi inte två, men tre knappar. Samtliga ser ut som vanliga klockkronor, även om den mittersta är större än de andra. Två enkla mikrofon-hål finns på den övre kanten samt mellan knapparna. På vänster sida ser det tämligen tomt ut, bortsett från öppningen för den inbyggda högtalaren. Klockans undersida är primärt gjord i hårdplast, där vi som vanligt hittar pulsmätaren i mitten. Runt den sitter två metallringar för laddning.

Funktionellt utmanande?

En av de största svagheterna i Wear OS-klockor är deras processor-chipsets från Qualcomm. Efter att ha byggt klockor på det gamla Wear 2100 i flera år, släpptes uppföljaren 3100 i 2018, som alltså används i dag. Chippet är byggt på 14 nanometer-teknik, vilket i praktiken innebär mer energiförbrukning än moderna chipset på 7 nanometer-teknik. På många sätt påminner 3100 mycket om Wear 2100, som i sin tur påminde om ett gammalt chipset för billigare smartphones. Fossils Gen 5-klockor försöker kontra detta genom att installera mer RAM-minne, vilket i Carlyle ligger på en gigabyte. Det är mer än tidigare Wear OS-klockor som ofta hade mellan 500-750 megabyte och det gör faktiskt en märkbar skillnad.

Klockan har ett lagringsutrymme på 8 GB, vilket är mindre än Apple Watch 5s 32 GB. Det räcker dock gott och väl till musik och appar. I övrigt är klockan utrustad med både Wi-Fi och Bluetooth i tillägg till NFC för trådlös kommunikation.

pulsmätare Fossil Q carlyle

För att spåra hälsa och träning är klockan utrustad med en optisk pulsmätare, en GPS, en altimeter, en accelerometer och ett gyroskop. Tillsammans möjliggör dessa, precis som så många andra smarta klockor, mätningar genom dagens gång. Fossil Gen 5 Carlyle är även vattenresistent enligt standarden 3 ATM. Det innebär att den klarar ett teoretiskt djup på 30 meter, varav klockan utan problem kan användas för simning, i duschen och i regnväder. Det är mindre än vissa konkurrenters resistans, men duger gott och väl då det ändå aldrig är rekommenderat att djupdyka med smarta klockor.

Den inbyggda mikrofonen tar tydligt emot kommandon och, med en högtalare, kan röstassistenten svara på frågor utan att vi behöver läsa dem på skärmen. Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar sig tydligt uppmärksamhet och är lagom stark utan att väsnas. Vi kan dock inte ställa in vibrations-styrkan men kan välja mellan mönster kallade Normal, Lång och dubbel.

Stäng

 

Skärm

Fossil Q carlyle skärm test skärmtest

Fossil Q Gen 5 Carlyle har en rund AMOLED-skärm på 1,28 tum med en ganska stor svart skärmkant. Med en upplösning på 416 x 416 har skärmen en hög pixeltäthet som gör den likvärdig med skärmen på Apple Watch 5. Tyvärr har den svårt att verkligen konkurrera när vi är utomhus. Under vårt test ser vi en maximal ljusstyrka på cirka 600 nits, vilket skiljer sig märkbart från Apple Watch som når 1 000 nits. Även billigare klockor så som Huawei Watch GT 2 och Fitbit Versa 2 når högre ljusstyrkor än Fossil Q Gen 5. Detta visar sig som mest utomhus i solljus där klockan oftast är läsbar men där den reflekterar mycket ljus och då kan vara svårare att se. Klockans ljussensor anpassar sig snabbt efter sin omgivning, vilket betyder att den snabbt stärker ljusstyrkan vid behov, men också att den ibland dimmas för tidigt.

 

Hälsa och träning

GPS Fossil Q carlyle test

Fossil Q Gen 5 Carlyle är inte en träningsklocka. Dess inbyggda GPSen mäter sig med marknadens bästa, men pulsmätaren gör oss snabbt besvikna. Framförallt reagerar vi på hur lite data vi får efter träningspass. Som stegräknare fungerar den bra när vi räknar steg. Den lägger dock till lite extra här och där, till exempel när vi lägger telefonen i fickan. Den saknar också en drös funktioner som andra, billigare, smartklockor inkluderar.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS

Som träningsklocka använder Fossil Q Gen 5 Googles Fitness-app för att spåra aktiviteter. Det innebär att det finns väldigt många träningsaktiviteter i en till synes oändlig lista. Styrketräning är en aktivitet och precis som på Garmins klockor försöker Google identifiera vilken typ av träning som genomförs. Under våra tester registrerar den bicepcurls korrekt men misstar situps för chins. Den räknar dock repetitioner korrekt och låter oss ändra när aktiviteten blir fel. Aktiviteter som löpning, simning och gång använder GPS. Under vårt test på 2,3 kilometer visar klockan ett resultat på 2,31, vilket är inom en klart godkänd felmarginal och placerar den i nivå med Apple och Garmin. För att spara batteri kan klockan också utnyttja telefonens GPS men då varierar resultatet beroende på vilken telefon som används.

Under ett träningspass ser vi hur länge vi har hållit på, vår nuvarande puls samt uppmätt avstånd. Efter träningspasset reagerar vi på hur lite data som samlas in och redovisas. Google brukar annars vara duktiga på att samla och redovisa mycket information. Här kan vi se kartan som registrerats, som i vårt fall är väldigt krokig med udda svängar. Framförallt reagerar vi på att den inte visar hela löpningsrundan, trots att avståndet stämmer. Vi får också veta hur många steg vi tog, hur många så-kallade Hjärtpoäng vi samlade in, vårt medeltempo, kaloriförbränning och hur pulsen låg i genomsnitt. Här saknas kadens eller en tydlig redovisning av högsta och lägsta puls samt höjdskillnader. Pulsmätaren tar ett stort kliv upp när vi börjar röra på oss, nästan som att den förväntar sig pulsens uppgång. Den jämnar ut sig när pulsen går upp på riktigt men ligger ofta utanför en godkänd felmarginal.

Vardagsmotion och hälsa

Fossil har så gott som byggt hela sin fitness-spårning på Googles ekosystem. Det innebär att Google Fit och dess funktioner är vad som väntar, något som passar den som vill ha en enkel träningsklocka. För att spåra vardagsaktiviteter räknar Fossil Gen 5 Carlyle steg under dagen. Till skillnad från Mobvois Ticwatch S2 finns det ingen extra app som räknar ett andra värde utöver det som visas av Google. Efter ett test på 500 steg ser vi att klockan räknar tre steg för mycket. Som stegräknare under aktivitet är klockan alltså riktigt bra, men det händer även att den registrerar ett eller två felsteg när vi tar upp telefonen ur fickan. Detta gör det slutgiltiga värdet per dag mindre pålitligt. Hjärtpoäng samlas genom att vi utför mer intensiv aktivitet, som till exempel en rask promenad. Dessa samlas per dag, bygger upp till ett förinställt veckomål och kan motivera till aktivitet.

Den optiska pulsmätaren presterar bättre vid stillasittande än den gör under aktivitet. Här ser vi att klockan ofta mäter inom en godkänd felmarginal. Det är dock väldigt diffust när klockan mäter pulsen automatiskt och under vilka förutsättningar. Till skillnad från Apple Watch har Google inte tydligt specificerat detta och vi får betydligt mindre användbar data från sensorn. Som ett sätt att kontra detta har Fossil installerat appen Cardiogram, där vi kan ställa in att klockan ska ta pulsen en gång per minut. Det kräver då ytterligare en app på telefonen. Eftersom klockan behöver laddas dagligen ser vi också att vilopulsen blir aningen hög, då den ofta laddas på natten.

Bristen på populär-funktioner

Något Fossil Q Gen 5 Carlyle inte försöker göra är att mäta sömn. Detta är något som kan förvirra användare då Google Fit-appen innehåller en sektion för just sömnmätning. Här hittar vi även beskrivningar om att klockan behöver kunna mäta puls och bäras under natten för att genomföra mätningen. Trots att den funktionaliteten saknas. Det finns appar från tredjeparts-utvecklare för att mäta sömn. Vissa av dem kan till och med synkronisera med Googles hälso-app. Trots den inbyggda altimetern räknar klockan inte heller hur många trappor vi går upp- eller ner för. Det är ett värde som flera andra smartklockor inkluderar.

Google Fit är generellt sett en väldigt enkel app, som inte erbjuder fler finesser än det absolut mest nödvändiga. Detta kan passa vissa, men det innebär också att Fossil Q Gen 5 inte är en särskilt bra träning- eller hälsoklocka.

Stäng

 

Mjukvara

Wear OS Fossil Q carlyle recension

Googles Wear OS är hjärnan bakom Fossils smartklockor. Med operativsystemet kan vi inte klaga på bristande utbud av funktioner. Det finns appar för det mesta, både från Google och från tredje parter. Navigeringen är lite inkonsekvent och har en envis förmåga att släcka skärmen för tidigt, vilket tar ifrån användarupplevelsen en smula. Google Assistent fungerar i alla fall bra på årets modell.

Läs mer om mjukvaran

Som vanligt men ändå inte

Google har haft operativsystemet Wear OS (tidigare Android Wear) på marknaden sedan 2014. Trots ett sju månaders försprång mot Apple, har satsningen inte riktigt lyckats fånga en markant andel av marknaden för smarta klockor. Med Fossil Gen 5 Carlyle hoppas man på att kunna ta ifatt de fördelar som konsumenter ser hos andra tillverkare. Ett ojämnt operativsystem riskerar att sätta käpparna i hjulet för den satsningen. Jämfört med Mobvois Ticwatch S2, ser vi framförallt att det extra RAM-minnet ger en tydlig fördel när det gäller prestanda. Wear OS fungerar som många andra smartklockor på ett sätt där klockansiktet agerar som hemskärm. Härifrån kan vi svepa ned för snabbinställningar och upp för notiser. Som tidigare kan dessa inte nås om vi inte befinner oss på klockansiktet, något Apple har lyckats implementera betydligt bättre.

Från klockansiktet kan vi även svepa till höger för att komma till Google Assistent. Sveper vi istället åt vänster hittar vi widgets, eller slides. Här har det inte hänt mycket det senaste året och om vi jämför med Samsungs klockor finns det väldigt få widgets att välja mellan. I en begränsande anda kan vi ha max fem synliga åt gången. Som vanligt kan vi byta design genom ett långtryck på klockansiktet. Om det är något Wear OS har gott om så är det just klockansikten. Notiser mottas snabbt och enkelt av klockan och tar då upp hela skärmen. Dessa kan antingen ignoreras, eller svaras på. Här får vi alternativet att antingen prata in ett svar genom diktering eller skriva på ett väldigt litet QWERTY-tangentbord. Om en app har stöd för Androids snabbsvar kan vi även välja mellan dessa eller exempelvis ”gilla” på Facebook Messenger.

Prestanda, appar och inkonsekvens

Som vi nämnde tidigare så gör det ökade RAM-minnet stor skillnad, något som påminner om hur tillverkare av Android-telefoner förhåller sig till just minne. Det är sällan som animationer behöver pausas och appar som inte behöver hämta data online öppnas snabbt. Prestandan är dock inte i Apple Watch-nivå och vi reagerar ofta på att appar stäng snabbt och att skärmen slocknar. Detta är speciellt opraktiskt om vi till exempel försöker läsa från en app. Det går såklart att förlänga hur länge skärmen ska vara tänd som standard men då med ökad risk för batteri-påverkan.

Vid navigering i gränssnittet och i inbyggda appar kan vi även flitigt använda den roterande mittenknappen. Precisionen som Apples roterande krona uppvisar är inte riktigt här än. Detta beror dock mycket på att klockan inte vibrerar tillsammans med rörelsen. Utan återkoppling är det lätt att snabbt svepa lite för långt. Vi ser också att det inte alltid går att utnyttja den roterande knappen, där appar så som Spotify inte förstår inmatningen. Vi lägger också märke till att den kronan slutar fungera om vi djupdyker i klockans inställningar. Kronan är alltså lite inkonsekvens i hur den navigerar i gränssnittet, något som varken Apple eller Samsungs smartklockor har problem med.

För att installera appar används Google Play-butiken, som kan nås direkt från klockan. Här kan vi bläddra genom olika kategorier. I apputbudet ingår bland annat Spotify och Googles egna appar, så som Keep.

Assistent och den saknade betalfunktionen

På marknaden för röstassistenter vinner just Google Assistent många lovord. Tillsammans med Apples Siri är den också ensam om att förstå och tala svenska. Med hjälp av ett långtryck på mitten-knappen, eller kommandot ”Ok Google”, får vi upp assistenten med kommandon för att tända lampor eller be om vädret. Dessa startar med en respektabel hastighet. Det är ett stort lyft i jämförelse med till exempel Mobvoi Ticwatch S2 och det betyder att Google Assistent faktiskt kan vara användbar. Mikrofonen plockar effektivt upp kommandon och om vi väljer att ha ljud på klockan får vi röst-återkoppling. Tyvärr ser vi även här att klockan gärna släcks efter en stunds inaktivitet, vilket kan resultera i att ett kommando inte genomförs.

Fossil Q carlyle Google Assistenten

Med NFC inbyggt är det inte svårt att tänka sig att konsumenter förväntar sig att utnyttja Google Pay. Här måste vi tyvärr meddela att tjänsten enbart är aktiverad för klockor i vissa länder, där Sverige inte är inkluderat. Det finns sätt att kringgå restriktionen men det har vi inte utnyttjat under vårt test. Carlyle kan alltså inte användas för mobila betalningar utan att utnyttja inofficiella metoder. Det är ett tråkigt resultat av Googles svårigheter med att erbjuda sina tjänster för alla kunder i flera länder.

Telefonuppkoppling

Det är lätt att anta att Googles operativsystem endast skulle fungera med Android-telefoner. Det är ju trots allt så som Apples smartklockor begränsas. När det gäller Wear OS och Fossil Q Gen 5, kan vi dock koppla klockan till både Android och iOS. Detta innebär att alla smartphone-ägare över hela världen kan använda klockan. Antalet begränsningar minskar också snabbt, där det nu till och med går att ta emot samtal på klockan när vi använder en iPhone. Något som fortfarande inte fungerar är att svara på meddelanden, en restriktion som samtliga icke-Apple Watch-klockor stöter på emellanåt. Mindre kul är att den senaste versionen av iOS ofta stryper Bluetooth-anslutningen till klockan. Vi tvingas att gång på gång öppna appen för att återansluta den igen. Det är svårt att rekommendera klockan till iPhone-användare av den orsaken, då vi ofta missar notiser och ofta påminns om att anslutningen bröts.

För att ansluta klockan krävs appen ”Wear OS”. Genom den sköts parkopplingen mellan telefon och klocka. Härifrån kan vi även ändra vissa av klockans inställningar, så som om Alltid på-skärmen ska vara aktiv, vilka appar som får skicka notiser och vilka kalendrar som ska visas på klockan. Den som tycker om att byta telefon ofta kommer dock få vänja sig med att återställa klockan. Det går nämligen endast att ha en telefon parkopplad åt gången. Appen Google Fit används primärt för att lagra träning- och hälsodata. I jämförelse med Samsung och Apples hälso-app är dock Google Fit ganska enkel, både gällande mängden utbud och data. Till skillnad från Mobvois Ticwatch har inte Fossil en drös tredje parts-appar, förutom en Fossil-app, där vi kan motta eller skapa egna klockansikten och spara dem.

Stäng

 

Batteri

batteritest Fossil Q carlyle

Batteritid har aldrig varit en stark sida av Wear OS-klockor, och det gäller även Fossil Q Gen 5 Carlyle. Vi ser som regel en dags användning per laddning, med en ovanligt hög förbrukning vid GPS-användning. Det inbyggda batteri-sparläget hjälper men inte så mycket som man hade kunnat hoppas. Den medföljande laddaren är smidig och ganska snabb men inte heller riktigt den livräddare som hade behövts.

Läs mer om batteriet

Inte sämst, långt ifrån bäst

Frågan om batteri och uthållighet har varit en het potatis nästan så länge som det har funnits smarta telefoner. Detta är även en fråga som smarta klockor inte undkommer och valet av klocka beror ofta på batteriuthållighet och funktionalitet. Wear OS-klockor har historiskt sett fått låga batteri-betyg, inte minst för att batteritiden varierar väldigt mycket beroende på användning. Fossil Q Gen 5 Carlyle kan utan svårigheter klara en arbetsdag per laddning, med Alltid på-skärmen aktiv. Till skillnad från Apple Watch 5 ser vi dock en stor variation från dag till dag. Klockan kan behöva laddas antingen på kvällen eller morgonen efter. Över natten kan den förlora allt mellan 10 och 20 procent, även utan att skärmen är på. Att slå av Alltid på-läget kan hjälpa men det är vanligt att den ändå förlorar minst lika mycket batteri under dagen.

Ett löfte från processor-chippet Wear 3100 är just bättre batteriprestanda. För att förbättra för användaren har Fossil tagit fram mer avancerade batteri-inställningar som kan anpassas direkt på klockan. Det går till exempel att välja om skärmen alltid ska vara tänd, om klockan ska kunna vibrera och om skärmen ska tändas när vi lyfter armen. De förinställda profilerna ”Dagligen” och ”Utökat” visar tydligt vad som är aktivt och inte, där Utökat exempelvis stänger av Bluetooth mellan tio på kvällen och sex på morgonen. Inget av lägena tänder skärmen automatiskt när vi lyfter armen, något vi får skapa en anpassad profil för att aktivera. En vanlig batteri-bov är användning av GPS, något som i Fossil Gen 5s fall drar 12 procent på cirka 15 minuter. Detta är betydligt mer än konkurrerande smartklockor och innebär att den som planerar för ett träningspass behöver ladda klockan oftare.

Inte Qi men ändå smidig

Valet av laddare är en spännande del av smarta klockor. Både Apple och Samsung använder trådlös laddning, dock inte alltid enligt Qi-standarden. Billigare smartklockor utnyttjar ofta magnetiska laddare med direkt-kontakt genom mottagare som måste placeras rätt. Fossil använder en liknande metod, där laddaren har två tydliga pinnar. Fossil Gen 5 har istället för två enkla mottagare två ringar runt pulsmätaren, där hela ringen kan ta emot laddning. Det innebär att vi inte behöver tänka på vilken riktning vi lägger klockan åt. Det är i princip lika lätt att ladda som om den hade Qi-laddning. Fördelen med magnetiska laddare är ofta hastigheten. I Fossil Gen 5s fall tar det strax över en timme att ladda klockan från 15 procent. Det är i nivå med andra magnetiska laddare. Det är också 30 minuter snabbare än Apple Watch 5 och nästan en timme snabbare än Samsungs klockor.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + fem =