Bäst för Android

Samsung Galaxy Watch
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 46 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 4 GB
4G-stöd: Ja
Fördelar
+ Roterande boetten
+ Alltid på-skärm
+ Ljusstark skärm
+ Mäter styrketräning
Nackdelar
- Apputbud
- Pulsmätare i aktivitet
- Osäker sömnmätning
- Bixby
Hälsa/träning7.5
Batteri7.3
Skärm8.8
Hälsa/träning7.5
Batteri7.3
Skärm8.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Watch är funktionsrik och erbjuder många smarta funktioner som kan minska behovet av att alltid bära en telefon. Med en design som påminner om klassiska klockor och den intuitiva roterande boetten är den lätt att navigera, men den runda skärmen skär också av text som annars hade visats i hörnen. Stöd för eSIM gör att klockan än mer kan mäta sig som telefonersättare men tekniken påverkar också batteritiden drastiskt. Ett stort utbud av hälso- och träningsfunktioner gör det extra synd att pulsmätaren inte klarar av rörelser, vilket innebär att Samsungs klocka inte kan ses som en komplett träningskompanjon. Galaxy Watch är trots det den just nu smartaste smartklockan för Android-användare.

 

Hårdvara och design

Galaxy watch recension klocka

Galaxy Watch är utseendemässigt en stilren klocka. Sedan tidigare modeller har den roterande boetten bytts ut från metall till hård plast, men den är också stabilare. Mitten möter rostfritt stål där undersidan också är i plast. Klockan håller en relativt låg vikt, men högre än flera konkurrerande smartklockor, och sitter bekvämt på armen. Med en mängd inbyggda funktioner för träning, tålighet och mer ger Galaxy Watch ett fullsmockat intryck och den mest kompletta hårdvaran för Android-användare.

Läs mer om hårdvaran

En stabil uppdatering

Samsungs Galaxy Watch bygger vidare på Gear S3-seriens design med en kropp av rostfritt stål. Även storleken är så gott som identisk med dimensionerna 4,9 x 4,6 centimeter och 1,3 centimeter på höjden. Vikten ligger på 63 gram, vilket är betydligt mycket mer än Samsung Galaxy Watch Active som väger 25 gram. Ramen runtom skärmen, också kallad den roterande boetten, är gjord av plast. Jämfört med föregångaren känns den stabilare på Galaxy Watch då den inte klickar vid beröring. Klockans undersida är också av plast med undantag för den lilla glasskivan som huserar den optiska pulsmätaren. På höger sida av klockan hittar vi två knappar som båda har en mönstrad gummiremsa på utsidan. Dessa är lätta att hitta och ger ifrån sig ett tydligt klick vid aktivering.

Vår testmodell är den större 46 millimeters-modellen med en glansig stålyta. Samsung Galaxy Watch kommer också i färgerna svart och roséguld men dessa är snäppet mindre på 42 millimeter, alltså 45,7 x 41,9 centimeter tvärs över. Utöver små skillnader på skärm- och kroppsstorlek är batterierna nästan hälften så stora i de mindre modellerna. Det medföljande armbandet är av gummi och har en robust design. Detta passar bra om klockan ska användas till träningsaktiviteter. Samsung har använt sig av 22 millimetersstandarden för armbandsfästen vilket betyder att de är lätta att byta ut hos en vanlig klockhandlare, något som vi uppskattar. Med sitt runda utförande har Galaxy Watch lätt att imitera ett klassiskt tidtagarur. Jämfört med Apple Watch 4, som är mer rektangulär, innebär det dock vissa kompromisser för vad som kan rymmas på skärmen samtidigt.

En modell för alla?

I kontrast till med Apple har Samsung bara valt att lansera en version av sina klockor i Sverige. Det är den modell med både GPS, Bluetooth och stöd för eSIM. Det finns även modeller som enbart stödjer GPS och Bluetooth, men dessa säljs inte på den svenska marknaden. På dem fungerar exempelvis inte Samsung Pay. Det betyder att svenska konsumenter enbart kan välja den dyrare modellen, vare sig eSIM är av intresse eller inte. För Android-användare är Samsungs senaste smartklockor det mest kompletta alternativet vad gäller hårdvara, då Samsung inte är beroende av processorchippen Snapdragon Wear 2100/3100 från Qualcomm. Istället har Samsung konstruerat ett eget chipset, Exynos 9110, som bygger på 10 nanometersteknik, jämfört med Qualcomms 28 nm. Det ger hägre energieffektivitet.

Galaxy Watch bild på pulsmätare

Det bästa alternativet för Android?

Samsung har även bakat in funktioner så som GPS, accelerometer, barometer och gyroskop för att bidra till aktivitetsmätningar i Galaxy Watch. Klockan är också vattenresistent enligt IP68 och 5 ATM, vilket innebär att den tål vatten upp till 50 meters djup och går att använda för simning. Det rekommenderas dock inte att klockan används för djupdykning. Som sig bör har klockan även högtalare och mikrofon som fungerar för både röstassistenten Bixby och telefonsamtal. Klockans mikrofoner plockar smidigt upp kommandon och är tydlig under telefonsamtal. Högtalaren ger ifrån sig onyanserat ljud men det är inga problem att föra ett enkelt samtal direkt på armen. Jämfört med Apple Watch 4 saknar Galaxy Watch djup i röster. Det går även att lyssna på musik genom klockans högtalare, men ljudkvaliteten hindrar oss från att rekommendera det som ett seriöst alternativ.

Det inbyggda lagringsutrymmet ligger på 4 GB, vilket är marknadsstandard men inte i närheten av Apple Watch 4 som har 16 GB. Den inbyggda vibrationsmotorn har två valbara lägen, Lätt och Stark och vi uppskattar möjligheten att kunna byta mellan dem. Vibrationen drar tydligt till sig uppmärksamhet utan att vara obekväm. Den låter inte heller högt nog för att dra till sig uppmärksamhet från andra, vilket uppskattas.

Stäng

 

Skärm

Galaxy Watch skärmtest

Galaxy Watch har en helt rund skärm på 1,3 tum med AMOLED-teknik och en upplösning på 360 x 360. Det innebär en pixeltäthet som matchar konkurrensen ganska väl, men den underskrider exempelvis Huawei Watch GT och Apple Watch 4. Den relativt lilla skärmen gör det dock svårt att svårt avgöra individuella pixlar, speciellt på ärmlängds avstånd. Den mindre modellen har en skärm på 1,2 tums skärm med samma upplösning, vilket innebär att pixeltätheten är något högre. När det gäller ljusstyrka ser vi i vårt test att Galaxy Watch  når 1000 nits, vilket innebär att den är lätt att urskilja i solljus. Detta ger klockan en klar fördel jämfört med billigare smartklockor som Huawei Watch GT, som högst når 400 nits ljusstyrka. Klockan ställer automatiskt in ljusstyrka baserat på omgivningen men den blir inte tillräckligt mörk för att vara behaglig om den skulle lysa upp mitt i natten.

 

Hälsa och träning

Recension av Galaxy Watch träning och hälsa

Galaxy Watch räknar steg och trappor, mäter aktivitetsnivåer, sömn och registrerar träningspass manuellt eller automatiskt. Det finns mycket att hitta i Samsung Health men en pulsmätare som är opålitlig under rörelse och sömnmätning med udda preferenser gör klockan svår att rekommendera som en hälsoenhet.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS

Precis som Samsungs telefoner vill Galaxy Watch gärna visa upp sig som en allt-i-ett produkt. Således har smartklockan en mängd träningsfunktioner inbakade i systemet för aktiviteter som jogging/löpning, simning, promenader, vandring, cykel och styrketräning. För det sistnämnda kan flera aktiviteter så som Situps, Burpees och Axelpress mätas med repetitioner där klockan mäter utifrån armrörelse. Under vårt test ser vi att klockan räknar tio av tio situps. Flertalet andra specificerade aktiviteter mäter dock inte själva rörelsen, utan kaloriförbränning baserat på total tid och puls.

För konditionsbaserad träning utomhus används GPS för att kartlägga rutt, avstånd och hastighet. Vi testar detta i skogsmiljö då det är där och bland höghus som GPS-signaler behöver jobba lite extra. Under testet mäter klockan 2,26 av 2,3 kilometer. Under aktiviteter som löpning har pulsmätaren svårt att hänga med. Den tappar kontakten och ligger som regel för lågt, men även för högt, vilket ger en felaktig snitt- och maxpuls. Att mäta puls under fysisk aktivitet ger en tydligare bild av hälsa, kondition och kaloriförbränning. Galaxy Watch pulsmätare lämpar sig alltså inte för seriös träningsspårning.

Under träningspasset visar klockan valbara värden såsom hastighet, avstånd och tid. Det visas också en smidig vy för att byta musik. Efteråt sparas informationen till telefonen där det går att läsa värden för kalorier, hastighet och tempo, höjdökning, puls och takt samt steg per minut. Samsung Health visar dock endast träningspass från de senaste 30 dagarna, vilket är lite underligt. Det gör det omöjligt att göra långsiktiga tillbakablickar, vilket innebär att det inte går att följa framsteg för exempelvis konditionsbaserad träning.

Vardagshälsa och aktivitet

Galaxy Watch håller koll på vardagshälsa och aktivitet genom att räkna steg, klättrade trappor, stillasittande, sömn och puls. Pulsmätaren har en standardinställning som mäter var tionde minut, såvida klockan inte registrerar rörelse. Jämfört med Apple Watch 4 mäter klockan inte genomsnittspuls för gång och aktivitet i det läget. Det går också att aktivera pulsmätningen kontinuerligt, eller Alltid som Samsung kallar det. Då ser vi en uppdatering cirka en gång per sekund. Under stillasittande mäter Galaxy Watch med godkända resultat och håller sig inom en bra felmarginal.

Under ett test på 500 steg ser vi att Galaxy Watch missar 6 steg. Det är i sig inte så mycket jämfört med konkurrenter, där Apple Watch 4 exempelvis räknade 3 steg för mycket. Det innebär att Galaxy Watch räknar med mer exakthet än till exempel Fitbit Versa Lite, som under samma test visade 20 steg för mycket. Samsung Health räknar samtidigt steg från både klockan och telefonen. På tidigare modeller var det möjligt att välja vilken av enheternas steg som skulle visas. Med Galaxy Watch är det inte längre ett val. Vi ser att stegräknaren på klockan uppdaterar sina steg när data synkas med telefonen. Även om klockan suttit på armen hela dagen eller direkt efter aktiviteter där telefonen har legat stilla länge. Det gör det svårt att avgöra om klockan räknar för få steg, eller om telefonen lägger till extra steg som råkar komma med i resultatet.

Klockan som håller koll

Med en inbyggda barometer och lufttryck mäter Galaxy Watch trappklättring. Att klättra i trappor räknas som att gå tre meter i följd uppåt. Vi ser att Galaxy Watch räknar korrekt om vi går två trappor upp, vilket matchar beskrivningen. Om man trapptränar och rör sig upp och ned utan uppehåll har klockan dock svårt att hänga med och lägger till en trappa när vi egentligen klättrar tio trappor.

Samsung Health sparar också aktiviteter automatiskt. Automatiskt spårbara aktiviteter inkluderar promenad, löpning, cykel, elliptisk träningsmaskin, roddmaskin och dynamisk träning. Exempelvis promenader eller jogging registreras snabbt och sparas som enskilda träningspass. Träningspass räknas in i vad Samsung kallar Aktiv tid, som är en indikator för hur mycket hälsosam aktivitet användaren utför dagligen. Jämfört med Huawei Watch GT räknas dessa automatiska aktiviteter med i dagens Aktiva tid, vilket gör målet mer realistiskt att nå, då vi inte behöver aktivera manuella träningspass dagligen. Aktiv tid sparas också i telefonappen, vilket gör det möjligt att följa upp och jämföra värdet med tidigare dagar, veckor eller månader.

Sömnmätning – vad är sömn?

Samsungs Galaxy Watch mäter även nattsömn när klockan sitter på armen. Detta görs regelrätt genom att mäta sömnstadierna lätt, djup, och REM-sömn i tillägg till vaken tid. Det är svårt att validera dessa mätningar. Det vi däremot kan påpeka är att Galaxy Watch, precis som Fitbits klockor, visar en hel del korta och omedvetna uppvaknanden. Samsung definierar Vaken som uppvaknanden och rastlös sömn, vilket i statistiken snabbt kan ge över en timmes vaken tid per natt. De olika stadierna presenteras sedan med sin totala tid och procent per natt, tillsammans med sömnens effektivitet. Just effektiviteten beräknas baserat på total sömntid och den faktiska sömntiden utan uppvaknande. Klockan har också svårt att fånga uppvaknande om användaren stannar i sängen och kan då lägga på extra Lättsömn, som kategoriseras som en tupplur.

Just tupplurar är både Samsungs styrka och svaghet när det gäller sömnmätning. Galaxy Watch kan, jämfört med konkurrenter som Fitbit, mäta korta tupplurar med både tid och sömnstadier. Problem uppstår dock när klockan också räknar stillasittande eller långa sessioner av TV-seriemaraton som sömn. Här mäts då samtliga sömnstadier och de felaktiga mätningarna väger in i dagens totala sovtid. Det får oss att ifrågasätta sömnmätningens korrekthet överlag.

Stäng

 

Mjukvara

Test av mjukvara

Inuti Galaxy Watch hittar vi Samsungs operativsystem, Tizen. Gränssnittet är i stora drag anpassat efter den runda skärmen, där huvudnavigeringen sker horisontellt. Trots det är appar och inställningar designade för att bläddrar i listor. Tizen har gott om smarta funktioner men det mindre apputbudet och att klockan inte automatiskt anpassar sig gör den mindre följsam än Apple Watch 4. Röstassistenten Bixby har inte förbättrats sedan sist och imponerar inte. Samsung Pay fungerar utmärkt med fler betalkort än konkurrenterna och den roterande boetten gör operativsystemet lättnavigerat i alla lägen.

Läs mer om mjukvaran

Smidig navigering men mindre följsamhet

Samsungs operativsystem Tizen är anpassat efter den runda skärmen och matchar AMOLED-tekniken väl med gemytligt mörka bakgrunder. Jämfört med andra smartklockor, som antingen placerar notiser över eller under klockansiktet, hittar vi dem här till vänster. Detta förenklar navigeringen med den roterande boetten, som då lätt och effektivt bläddrar mellan notiserna och widgetar, som ligger till höger. Snabbinställningar nås genom att svepa ned från toppen av skärmen. Dessa nås genom hela gränssnittet, vilket är en fördel för att snabbt stänga av Wi-Fi eller slå på “Stör ej”-läget.

Jämfört med Apple Watch 4, som vi kallar den smartaste smartklockan, finns det fortfarande vissa tydliga förbättringsområden. Galaxy Watch brister på att snabbt anpassa sig efter den parkopplade telefonen, vilket gör det krångligare att styra mediauppspelning. Appen skiftar inte automatiskt om medias spelas på klockan eller telefonen. Vi behöver istället manuellt välja mellan enheterna. Att läsa meddelanden från tredjepartsappar är ofta också mindre smidigt då de presenteras som vit text på en svart bakgrund, utan uppdelning eller historik. Likaså saknar e-postmeddelanden bilder eller någon bra uppdelning, då de tappar sin ursprungliga formatering. Som smartklocka är Galaxy Watch ändå det mest kompetenta alternativet för Android-användare. Den har ett gränssnitt som flyter på bra och som är lätt att navigera efter en kort inlärningsperiod.

Det som lyfter och det som brister

Samsungs lösning för mobila betalningar var en av de första som lanserades i Sverige. Samsung Pay erbjuder möjligheten att blippa konto- och kreditkort från godkända utfärdare med klockan genom NFC. Betalappen har ett försprång när det gäller både betal- och medlemskort som stöds, i kontrast till konkurrenterna. För att betala håller vi in den övre knappen och slår in pinkoden. Just pinkodsskärmen är klumpigt designad i en cirkel runt skärmkanten. Förutom det fungerar tjänsten utmärkt. Samsungs röstassistent, Bixby, är på Galaxy Watch en enkel funktion som kan utföra simpla kommandon. Exempelvis går det att ställa timers, efter att vi manuellt installerar appen, eller initiera telefonsamtal. För den som har Samsung Smartthings installerat i hemmet går det även att styra uppkopplade lampor och liknande.

Jämfört med Apples Siri är det dock tydligt att Bixby inte är mogen för att utföra kommandon lika snabbt och effektivt. Det tar längre tid och kräver ofta att behörigheter godkänns. Den är snabbare än Google Assistenten på till exempel Mobvois Ticwatch S2, men sett till funktioner lämnar Bixby ett stort utrymme för förbättring. Eftersom Bixby fortfarande har ett svagt utbud för språkstöd är det också svårt att rekommendera assistenten för svenska konsumenter.

Fristående appbutik med bristande apputbud

Tizen på Galaxy Watch har stöd för att installera appar, antingen genom den parkopplade telefonen eller direkt på klockan. Appbutiken, Galaxy Store, har ett massivt utbud av klockansikten att välja mellan. I regel så många att det är opraktiskt att bläddra efter något önskvärt. Apputbudet är dock mindre imponerande med en tydlig brist på populära appar från exempelvis Google. Det finns dock en del träningsappar från stora tredje parter som Strava, Under Armour och MapmyRun. Även Spotify skiner med en app, där det precis som på Garmins klockor, går att ladda ned spellistor för att smidigt spela upp utan telefonens närvaro. Butikens gränssnitt på klockan lämnar mycket att önska. Vi uppskattar att det går att ladda ned appar direkt från armen men det går inte att läsa appars beskrivningar och allt vi ser av skärmdumpar är appikonen.

Galaxy Watch Spotify

Musik kan som sagt spelas upp på Spotify men det går också att föra över MP3-filer från telefonen. Att parkoppla trådlösa hörlurar är smidigt tack vare genvägen i snabbinställningarna. Vi ser dock att olika hörlurar har olika svårt att upprätthålla en stabil uppspelning. Under vårt test fungerar det ojämnt mellan olika trådlösa hörlurar, där Apples Airpods och OnePlus Bullets 2 fungerar utan störningar. Jämfört med att spela upp musik på Apple Watch 4 ser vi en stor nackdel i gränssnittets layout. Galaxy Watch väljer att stänga mediaappar under uppspelning, vilket innebär att vi behöver öppna dem igen för att byta spår. På Apple Watch är det lätt att justera volymen med den roterande kronan. På Galaxy Watch byter boetten istället låt. Det innebär att det krävs flera knapptryck för att höja eller sänka volymen.

Telefonanslutning och appar

Samsung Galaxy Watch kräver två till fyra appinstallationer för att anslutas till telefonen. Galaxy Wearable står för synkronisering av notiser, inställningar och själva kopplingen till telefonen. Här går det smidigt att ändra klockans djupare inställningar genom telefonens större skärm. I Samsung Health går det att avläsa data från varje dag, vecka eller månad. Samsung Health har också sociala aspekter för att utmana vänner eller delta i större utmaningar.

Samsung Galaxy Watch fungerar på både Android och iOS. Listan på funktioner minskar dock i tre etapper. Med en modern Samsung-telefon har klockan fullt stöd för samtliga funktioner på klockan. Android-telefoner från andra tillverkare tappar inbyggt stöd för SMS- och e-post-appar. Notiser från sådana appar visas istället som för vanliga appar, även om de fortfarande går att svara på. Andra appar, så som Skype, tillåter också att läsa tidigare meddelanden, om den parkopplade telefonen är från Samsung. Att parkoppla en Galaxy Watch till andra Android-telefoner kräver också två extra installationer, kallad Galaxy Watch Plugin och Samsung Accessory Service, vilket kan vara förvirrande. Lyckligtvis guidar appen smidigt användaren genom processen.

Att fungera är inte alltid tillräckligt

Eftersom Galaxy Watch kan parkopplas till iPhones innebär det att världens smartphone-användare kan nyttja klockan. I och med Apples mer låsta mjukvara återfinns dock vissa restriktioner. För att ta emot och hålla telefonsamtal på klockan över Bluetooth krävs exempelvis en sekundär Bluetooth-parkoppling. Detta är långt ifrån uppenbart och går endast att initiera när ett samtal initieras från klockan. Det går inte heller att skicka eller svara på SMS eller meddelanden med en iPhone, Samsung Pay går inte att aktivera och det går inte att köpa appar i Galaxy Store. Kort och gott går det alltså att använda Galaxy Watch med iPhones, men förutom att klockan är rund finns det ingen anledning att rekommendera den före Apple Watch, förutom möjligtvis priset eller för hängivna Spotify-användare.

För inte så länge sedan publicerade vi artikeln iOS 13 lanseras snart men du borde vänta och det gäller inte minst för användare av Galaxy Watch. Klockan ansluter och får notiser som den ska, men Samsung Health uppvisar svårigheter där data inte synkas, eller enbart innehåller morgonens steg och aktiviteter. Vi förväntar oss att dessa problem försvinner i framtiden men just nu fungerar Galaxy Watch dåligt med iOS 13.

Stäng

 

eSIM – 4G på armen

eSIM-test Galaxy Watch

eSIM förlänger Galaxy Watchs räckvidd och låter den ta emot samtal, notiser och sms där det finns täckning. Tekniken erbjuder en frihet som annars inte är vanlig på smartklockor idag. Även appar går att ladda ned över mobilnätet och det går att strömma musik över Spotify som förväntat.

Läs mer om eSIM

Galaxy Watch använder Wi-Fi flitigt för att förlänga kopplingen till telefonen på avstånd. Det är enkelt att koppla till nya nätverk tack vare tangentbordet, som gör det smidigt att fylla i lösenord. eSIM tar konceptet längre, där klockan kan ta emot notiser och samtal även i skogen, när telefonen ligger kvar hemma. eSIM, eller Embeded SIM, är ett inbyggt SIM-kort som kan aktiveras genom mobiloperatörer som stödjer tjänsten. Klockan får då samma telefonnummer som mobiltelefonen och kan självständigt ringa och ta emot telefonsamtal. I skrivande stund är det operatörerna Tre, Tele2, Telenor och Telia som har stöd för eSIM på Samsung Galaxy Watch. Det går att aktivera tjänsten på både Android och iOS med samma begränsningar i funktionalitet som när klockan ansluts via Bluetooth.

Med SIM-kortet aktiverat ser vi att Galaxy Watch smidigt ansluter till det mobila nätet, när telefonen är utom räckhåll. Detta ger fristående tillgång till notiser, meddelanden, strömmande musik genom Spotify och telefonfunktioner. Inställningarna för klockans SIM-kort är inte helt enkla att förstå då ursprungliga operatörsinställningar finns under ”Mobilnät”. Vårt testexemplar valde en förinställd datagräns på noll megabyte. Inställningen gömmer sig i en separat meny, vilket knappast gör den enkel att hitta.

Recension mobildata

Smidigt, men inte helt fritt

eSIM fungerar för det mesta som förväntat där notiser från telefonens appar når klockan, även om vi befinner oss på andra sidan staden. Det går också att svara på meddelanden eftersom klockan skickar data till telefonen som mellanhand. Detta innebär att den är beroende av att telefonen är påslagen och har en datauppkoppling. Galaxy Watch kan alltså inte ta emot notiser från appar på egen hand, med samma premisser som Apple Watch 4. Om telefonen är avstängd eller inte har en datauppkoppling fungerar fortfarande funktioner som musikstreaming och telefonsamtal. Att skicka sms går dock inte, då klockan försöker ansluta till och skicka meddelandet genom telefonen.

Stäng

 

Batteri

Test av batteri - laddaren

Galaxy Watch utmanar marknaden av smarta klockor genom en påstådd batteriuthållighet på upp till fyra dagar. Klockan drar ganska lite ström när den inte används, vilket ger lång batteritid. Under vårt test ser vi dock att även snabba interaktioner med skärmen sätter batteriet på prov. Vi når som mest tre dagar men ofta mindre. Funktioner så som skärmens ”Alltid på”-läge eller eSIM drar ner försprånget från konkurrenterna ytterligare. Den medföljande laddaren är smidig och klockan är lätt att ansluta till den. Det tar dock över två timmar att ladda Galaxy Watch.

Läs mer om batteriet

Att vara eller inte vara

Användarmönster har alltid haft en stor påverkan på batteriuthållighet, och det är inte minst märkbart på Galaxy Watch. Samsung marknadsför att klockan ska klara tre till fyra dagar per laddning, något som sällan stämmer under vårt test. Med “Alltid på”-läge för pulsmätaren, flertalet notiser och Samsung Pay ser vi istället två dagars hållbarhet innan klockan varnar för lågt batteri. Desto mer klockan används för annat än att svara på notiser, desto tydligare ser försämringar i batteritiden. Skärmens “Alltid på”-läge drar också ned batteriet märkbart, varav en arbetsdag med lätt användning resulterar i en dränering på cirka 30 procent. Det resulterar i cirka två arbetsdagar med lätt användning per laddning, med lågt batteri inför den andra natten.

Används klockan sparsamt utan att skärmen alltid är på, men med pulsmätarens “Alltid på”-läge, ser vi en hållbarhet på cirka tre dagar. För att nå längre måste klockan användas minimalt. Det krävs lite aktiv användning för att sätta fart på batteriförbränningen. Att svara på meddelanden eller aktivera tidtagare med röstassistenten minskar exempelvis hållbarheten markant. Träningspass där GPS används visar en dränering på cirka sju procent per 15 minuter, vilket är mer än många konkurrenter som kräver cirka fyra procent. Galaxy Watch håller helt enkelt en bra standby-tid men under användning dräneras batteriet snabbt.

Ett snabbt förlorat försprång

Det gäller inte minst vid bruk av eSIM, där vi ser 25 procent försvinner efter en förmiddag med lätt användning. Då tar vi emot notiser och kontrollerar dagens steg. Under en lunchrast på 60 minuter går det snabbt att genom musikuppspelning och ett kort samtal dra ytterligare 20 procent. En 20 minuters promenad med mobildata och musikuppspelning drar för den delen tio procent under vårt test. Det innebär att klockan klarar en hel arbetsdag utan telefonen, men inte mycket mer. Fördelarna med eSIM är många. Jämfört med Apple Watch 4, som under vårt test klarade en arbetsdag på cirka 50 procent, innebär det att Galaxy Watch förlorar sitt batteri-försprång när mobildata aktiveras.

Trådlös laddning – inte alltid samma sak

Galaxy Watch laddas trådlöst genom Qi-standarden. Det gör det lätt och smidigt att placera klockan på laddaren. Det är också enkelt för tredje parter att sälja egna laddare till klockan. Tyvärr innebär den mindre ytan att trådlösa laddare för telefoner inte fungerar, på grund av att de mottagande spolarna på klockan är för små. Den medföljande laddaren är i alla fall smidig att använda och lämnar Galaxy Watch i ett upprest läge. Tyvärr används fortfarande micro-USB, istället för USB-C, vilket innebär att laddaren kräver en annan kabel än moderna telefoner. Samsung har inte heller implementerat någon typ av snabbladdning för Galaxy Watch och det tar cirka 2 timmar och 15 minuter att ladda till 100 procent från 15 procent. Jämfört med billigare smartklockor med magnetiska laddkontakter är det dubbelt så lång tid, vilket kräver planering för att inte missa steg eller sömnmätning

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Samsung Health visar dock endast träningspass från de senaste 30 dagarna, vilket är lite underligt. Det gör det omöjligt att göra långsiktiga tillbakablickar, vilket innebär att det inte går att följa framsteg för exempelvis konditionsbaserad träning.

    Stämmer inte riktigt då man kan gå in på enskild träningsform och se vad som hänt under längre tid

  2. min samsung galaxy watch har 100 procent bström men är hel svart och död
    vad är fel ?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here