Fitbit Versa Lite
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 41 mm
Offline-musik: Nej
Lagring: Okänt
4G-stöd: Nej
Fördelar
+ Batteritiden
+ Fitbit-appen
+ Pulsmätaren
+ Sömnmätaren
Nackdelar
- Dåligt apputbud
- Prestanda
- Fungerar dåligt med vissa telefoner
Hälsa/träning7.9
Batteri7.8
Skärm8.7
Hälsa/träning7.9
Batteri7.8
Skärm8.7
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning

Fitbit Versa Lite är en udda modell – en instegsmodell vars existens är svår att förstå. På ena sidan har vi en klocka som efterliknar sin företrädare Versa med nästan exakt samma funktioner. På andra sidan saknas delar av hårdvaran och priset är inte lågt nog för att motivera bristerna. Utan inbyggd GPS tvingas klockan använda en telefon för platsspårning med resultat som skiljer sig mellan olika modeller. Samtidigt betyder det att klockan faktiskt kan användas för enklare träningsintressen. Med en stegräknare som misslyckas jämfört med andra smartklockor men samtidigt en pulsmätaren som imponerar, har Fitbit Versa Lite ett splittrat värde. Det är svårt att argumentera emot byggkvaliteten sett till priset men för de flesta konsumenter kan den vanliga Versa-modellen troligen vara ett bättre alternativ.

 

Hårdvara

Test Fitbit Versa Lite hårdvara

Fitbit Versa Lite Edition är en nätt liten smartklocka som inte försöker vara mer än vad den är. Den bjuder på en stabil konstruktion av aluminium men med ett billigt medföljande armband. Proprietära lösningar för laddare och armbandsfästen begränsar och bristen på hårdvara för både funktioner och aktivitetsmätning hjälper inte.

Läs mer om hårdvaran

Fitbit Versa Lite är en udda instegsmodell inom marknaden för smarta klockor. Den ursprungliga Versa-modellen lanserades 2018 som ett billigare alternativ till tillverkarens första smartklocka, Ionic. Versa Lite är en ännu billigare version. Den första Versa-klockan hade en markant prisskillnad på 1 000 kronor upp till Ionic och det var lätt att se vart prissänkningen kom ifrån, bland annat avsaknaden av en inbyggd GPS. Versa Lite är dock ynka 300 kronor billigare, vilket sätter större krav på vad som exkluderas.

Nästan identisk till sitt ursprung

Vid ett första ögonkast är det inte helt lätt att identifiera yttre skillnader mellan Versa Lite och dess storebror. Precis som sin föregångare är klockan byggd i aluminium med en sluttande glasskiva på ovansidan. Den har ett yttermått på 3,5 x 2,4 centimeter samt en höjd på 1,12 centimeter och väger ynka 38 gram. Detta är alltså en liten och nätt smartklocka som sällan märks på armen. På vänster sida sitter en knapp som är lätt att aktivera och ger ifrån sig ett enkelt men tydligt klick. Jämfört med sin marginellt dyrare storebror saknar dock Lite Edition de två funktionsknapparna på höger sida. Det finns inte heller någon inbyggd mikrofon eller högtalare, något som Fitbit än så länge aldrig haft på sina smartklockor.

En relativt ny trend inom marknaden för smarta telefoner är att billigare modeller ofta har fler, eller mer extrema, färgalternativ. Exempelvis fick Apple iPhone XR, om den går att kalla billig, sex olika färger. Fitbit Versa Lite följer samma idé med två nya färger. Vår testmodell är det så kallat marinblåa alternativet men det finns också en lila modell kallad mullbär. Den mer diskreta färgen silver finns också med tre olika färger på armbanden.

Proprietära lösningar splittrar utbudet

Den proprietära armbandslösningen har fästen som smälter in i klockans kropp. Med proprietära fästen finns det alltid en risk att alternativ från tredjepartstillverkare är svåra att hitta. Eftersom Versa Lite använder samma fäste som Versa finns det dock redan en del att välja på. Mekanismen för att ta loss banden är enkel. När armbanden ska sättas på är det dock svårt att känna om de sitter helt rätt eller inte. Det är också värt att notera att Versa Lite inte har samma armbandsdesign som Fitbit Ionic. Det skapar en segregering mellan tillverkarens egna modeller.

Versa Lites medföljande armband kommer i storlekarna S/M och M/L. I jämförelse med de armband som följer med ursprungsmodellen känns Versa Lites armband billiga. De är hala och kanten på ovansidan är sträv och nästan vass istället för jämnt rundad. Jämfört med andra billiga smartklockor, som Mobvois Ticwatch S2, är i alla fall fästena av metall istället för plast.

Test Fitbit Versa Lite puls

Premiumutrustningen som kvarstår

På undersidan av klockan hittar vi en mindre glasskiva med den optiska pulsmätaren under. Här sitter också mottagarna för den klumpigaste proprietära laddaren vi har sett. Precis som för armbanden är detta inte heller samma lösning som Ionic utrustats med.

Fitbit Versa Lite Edition har inte NFC eller Wi-Fi. Klockan kan alltså inte användas för mobila betalningar, vilket den ursprungliga modellen kan. Fitbit Versa utnyttjade Wi-Fi för att ladda ner musikspellistor, uppdateringar av mjukvara samt för att uppdatera appar när klockan låg på laddaren. Med tanke på att Versa Lite inte heller har stöd för att ladda ner musik är behovet av Wi-Fi mindre men det betyder också att appar och mjukvara behöver uppdateras genom telefonens Bluetooth-uppkoppling. Fitbit har också valt att plocka bort både gyroskop och altimeter från klockan, vilket tar ifrån den förmågan att mäta vissa aktiviteter.

Den inbyggda vibrationsmotorn är enkel men tydlig. Den kan kittlas lite men låter inte och drar till sig precis lagom mycket uppmärksamhet för att inte vara jobbig. Det går att välja mellan Standard och Max intensitet för användare som behöver lite extra styrka. Fitbit Versa Lite är vattenresistent genom 5 ATM-standarden, vilket innebär att den klarar av tryck på upp till 50 meters djup. Den tål således vattenstänk, bad och duschar. Det rekommenderas dock inte att djupdyka med den.

Stäng

 

Skärm

Test Fitbit Versa Lite skärm

Fitbit Versa Lite Edition har en kvadratisk LCD-skärm med en officiellt odefinierad upplösning, som troligen är 300×300. Skärmen är diagonalt 3,4 centimeter stor, eller 1,34 tum. Runt skärmen finns sig en omodernt bred skärmkant som huserar tillverkarens logga och en ljussensor. Vi uppskattar ljussensorn då den låter skärmens ljusstyrka anpassa sig efter omgivningen. Hade skärmen använt OLED-teknik hade dock sensorn kunnat sitta under skärmen. Skärmen är i alla fall responsiv och reagerar snabbt på våra fingrar. Versa Lite är också lätt att använda utomhus. I vårt test såg vi en maximal ljusstyrka på cirka 1 000 nits. Detta är ovanligt högt för prisklassen. Huawei Watch GT har till exempel en ljusstyrka på cirka 400 nits.

 

Hälsa och träning

Fitbit Versa Lite

Fitbit Versa Lite mäter vardagshälsa och aktivitet såväl som konditionsbaserade träningspass. Bristen på en inbyggd GPS innebär att klockan är beroende av en närvarande telefon för korrekta mätningar. Vårt test ger godkänt resultat, även om det visar viss skillnad mellan olika modeller. Pulsmätaren imponerar och ger för det mesta bra värden, vilket innebär att Versa Lite ger betydligt bättre värden än konkurrenterna i liknande prisklass. Tyvärr imponerar inte stegräkningen lika mycket och räknar för höga värden.

Läs mer om hälsa och träning

Fitbits klockor är utrustade så gott som exklusivt för att mäta konditionsbaserad träning. Trots det finns det aktiviteter såsom Fria vikter, Workout, Yoga och Pilates som gör mätningar av intensitet baserat på puls, beräknad kaloriförbränning och tid. Fitbit Versa Lite Edition kan som mest ha sju valbara träningsaktiviteter åt gången som går att ta byta ut i mobilappen. Tyvärr gömmer sig också avancerade inställningar i appen, så som hur långa de olika intervallerna ska vara i “Interval Workout”.

En ansluten GPS

Alla Versa-modeller saknar inbyggd GPS. Istället förlitar de sig på så kallad Connected GPS, som använder en ansluten telefon för platsspårning. Detta gör att träningspass kan mätas med hastighet och distans samt att sträckan kan målas upp på en karta. Det en smart lösning för att spara pengar men gör det svårt att validera om klockan mäter korrekta avstånd – särskilt eftersom det beror på telefonens GPS och på att klockan bibehåller en bra koppling till telefonen. Vi rekommenderar att en GPS-enhet har fri sikt mot himlen under ett träningspass, vilket också är svårare med en telefon som oftast ligger i en ficka eller väska. Under vårt 2,3 kilometers GPS-test i skogsmiljö ser vi att klockan mäter 2,8 kilometer med en iPhone X och 2,5 kilometer med en Honor View 20. Detta är relativt små skillnader på korta sträckor men visar hur det kan skilja mellan olika telefoner.

Klockan stödjer också automatiska pauser. Detta ger, med en Samsung Galaxy S9+, 2,23 kilometer på samma runda med tydliga glapp på kartan. Inför ett träningspass går det att välja om klockans skärm ska vara på hela tiden eller inte. Det går också att välja vilken data som ska synas samt om klockan ska vibrera vid intervaller. Efter träningspasset visas en genomgång av passets genomsnittliga och maximala värden. På telefonen sparas dessutom kartan. Jämfört med mer avancerade spårare saknas värden för stegfrekvens och höjdmätning. Det sistnämnda är något som den ursprungliga Fitbit Versa har. Även för simning saknas möjligheten att mäta antal varv i poolen.

Under aktiviteter ser vi att pulsmätaren håller en hög nivå och för det mesta inom en godkänd felmarginal. Det händer att den hoppar ur balans men den återhämtar sig fort. Bra pulsmätning kräver såklart att den sitter korrekt och tillräckligt hårt så att den inte rör sig.

Vardagshälsa

Fitbit Versa Lite mäter vardagsaktivitet genom att räkna steg, stillasittande och en uppskattad kaloriförbränning. Vi uppskattar att Fitbit lagrar aktiviteter även om vi inte ber den göra det, till exempel promenader till jobbet/skolan eller med husdjur. Detta görs utan någon typ av platsspårning. Trots allt som Versa Lite gör rätt träffar tyvärr stegräknaren fel. Den räknar 20 steg för mycket under ett test på 500 steg. Det är inte en enorm summa i sig själv men till och med Mobvois Ticwatch S2 klarade sig betydligt bättre. Versa Lite räknar också steg när vi gör något så enkelt som att lägga telefonen i fickan. Det är inte heller ovanligt att den når dagens stegmål under aktiviteter såsom handdiskning. Fitbit säger att de hellre räknar för många steg än för få, för att belöna rörelse. För användare som letar efter en korrekt stegräknare mäter sig dock inte Versa Lite med konkurrenterna.

Med tanke på att Fitbit hade en altimeter för att räkna trappor redan i sitt aktivitetsarmband Charge 2, är det synd att det saknas i Versa Lite. För att motverka stillasittande räknar klockan antal steg per timme. Ett ursprungsmål ställs in på minst 250 steg men går att ändra i telefonappen. Varje timme påminner klockan när det är tio minuter kvar, ifall målet inte har uppnåtts. Detta gör att appen visar vilka timmar som stegmålet nåtts eller inte nåtts för att motivera till rörelse.

Pulsmätning och den mystiska sensorn

Den optiska pulsmätaren mäter kontinuerligt och Fitbit säger att mätaren aktiveras var femte sekund när aktiva träningspass inte är igång. Under stillasittande ser vi att klockan håller en korrekt pulsmätning med godkänd felmarginal. Det gör den ovanligt bra för sin prisklass och som aktivitetsklocka rent generellt. Att den inte uppdaterar varje sekund innebär att den kan missa snabba förändringar men det rättar den under träningspass, då den mäter varje sekund. I appen går det att se ett diagram för dygnets puls samt läsa vilopuls. Fitbit ger också tydliga klassifikationer för hur länge mätaren identifierade träning och intensitet. I tillägg till dagliga mätningar räknar Fitbit ut ett konditionspoäng, också kallat VO2 Max, som är ett populärt mått för prestanda.

Sedan den första Versa-modellen har Fitbit också installerat en SpO2-sensor, som i teorin kan mäta syrenivån i blodet. Den påstås exempelvis kunna bidra med att identifiera sjukdomar som sömnapne. Lustigt nog har sensorn ännu inte aktiverats på någon av de sedan lanserade enheterna och det finns ingen tydlig plan på när och hur detta skulle ske.

Sömnmätning

Fitbit har lagt mycket energi på att utveckla sin sömnmätning. Klockan skapar en uppskattning av sömnstadier genom att mäta både puls och rörelsemönster. Versa Lite har väldigt lätt för att identifiera när vi somnar och även när vi vaknar. För sitt pris är den en  kompetent sömnmätare som registrerar de regelrätta sömnstadierna lätt-, djup- och REM-sömn. Vi kan inte validera mätningen av sömnstadier. Något som vi kan ifrågasätta är dock klockans angivna antal uppvaknanden. Fitbit mäter en drös korta, en till två minuter långa, uppvaknanden. Detta beskrivs som helt normalt eftersom användaren är så lite vaken att det kan vara omedvetet. Det tar i alla fall bort runt 30 minuter från den uppskattade sömntiden i våra tester och skiljer sig markant från andra klockor som mäter sömn. Vi ser dock att klockan är väldigt duktig på att observera och registrera faktiska uppvaknanden som vi faktiskt kommer ihåg.

Stäng

 

Mjukvara

Test Fitbit Versa Lite Fitbit OS

Fitbit OS har ett enkelt och användarvänligt gränssnitt. Bristande apputbud och funktionalitet gör dock att Versa Lite är en osmart smartklocka. Telefonappen är smidig och lättnavigerad och Fitbit är duktiga på att beskriva hur funktioner fungerar och varför olika värden mäts. Tyvärr skiljer det sig hur väl klockan fungerar med olika telefoner, där Apples iPhones håller högsta kompatibilitet.

Läs mer om mjukvaran

Fitbit OS – kanske lite för enkelt

Fitbit Versa Lites gränssnitt är både så man förväntar sig att det ska vara och samtidigt inte. Klockansiktet är som vanligt grunden för all navigering. Härifrån sveper vi ner för inkomna notiser eller upp för skärmen “Idag”, som samlar dagens aktivitets- och hälsodata. Funktionsknappen trycks in för att tända eller släcka skärmen och hålls in för att nå snabbinställningar och musikkontroller. Till vänster om klockansiktet ligger listan på appar som visar fyra ikoner per sida.

Fitbit har valt att kalla sin mjukvara för operativsystemet Fitbit OS, sedan det blev möjligt att installera appar i det. Löftet om appar har dock tyvärr aldrig blivit verklighetsförankrat. Det finns bara ett minimalt apputbud. Här hittar vi förvisso guldkorn så som Strava, Philips Hue, Über och Google Nest, som hjälper klockan att kunna vara smart. Vi säger “kunna vara smart” eftersom det beror på om användaren har nytta av just dessa appar.

Klumpigt bortplockande

Klockansikten och appar installeras genom telefonappen. Här hittar vi ett utbud från både Fitbit och tredje parter. Klockan kan endast lagra ett klockansikte åt gången, vilket innebär att byten går genom telefonen och att nya måste laddas ned varje gång. Det finns ett fåtal tredjeparts-appar som kostar pengar. Här har Fitbit dock valt att ta en annorlunda ställning till andra appbutiker då man inte står bakom eller skyddar transaktioner. Dessa sköts istället helt och hållet genom utvecklaren.

Den ursprungliga Fitbit Versa-modellen hade två knappar på höger sida av skärmen. Dessa öppnade vid enkeltryck valfria appar och vid långtryck visades de övre notiserna. Eftersom dessa knappar har försvunnit med Versa Lite går det numera endast att se notiser från klockansiktet. När en notis uppenbarar sig är det möjligt att interagera med den, beroende på vilken app det gäller. Det går exempelvis att svara på SMS med förinställda snabbsvar eller arkivera inkomna e-postmeddelanden. Den lilla fyrkantiga skärmen hade inte varit effektiv för ett tangentbord men det är synd att det inte finns fler alternativ för att interagera med notiser, så som en smart klocka kanske bör ha.

Lättnavigerat men långsamt

Prestanda är på många sätt en personlig upplevelse, där vissa svär över millisekunders animationspauser och andra tycker att två sekund är en okej tid att vänta. Medan Googles Wear OS känns som att det är gjort för att bara fungera bra med prestandan från en modern smartphone, känns Fitbit OS inte lika krävande. Vi kan samtidigt konstatera att samtliga animationer har flertalet små märkbara pauser. Att öppna appar tar som regel två till tre sekunder, inte minst för att appikoner visas som en typ av laddningsskärm. Mest av allt är det märkbart att Fitbits Idag-vy tar minst tre sekunder att ladda, både när den öppnas och stängs. Fitbit Versa Lite är ingen snabb klocka, men den ger inte heller skenet av att vara det. Fitbit har också i alla fall lyckats skapa ett lättnavigerat operativsystem som gör precis det vi väntar oss efter en kort inlärningsperiod.

En sammanhängande telefonapp för alla

Fitbit har ett riktigt ess rockärmen med sin telefonapp, som först och främst är en hälsoapp med dagens och tidigare dagars aktivitets- och hälsodata. Härifrån sköts också kopplingen mellan telefonen och klockan, där inställningar för notiser, klockansikten och appar ändras. Appen är i stora drag sig lik på både Android och iOS. Den största skillnaden mellan dessa operativsystem är att Android tillåter större frihet för notiser och svarsmöjligheter. På Android-sidan går det att skapa egna snabbsvar och speciella svar till olika appar. På iOS går det inte heller att ställa in vilka appar som får skicka notiser förrän efter att den första notisen kommit in sedan appen installerades. En fördel med Fitbits klockor är möjligheten att byta telefon utan att fabriksåterställa klockan, något som annars krävs på exempelvis Samsung och Googles operativsystem.

Klockans förmåga att styra musik på telefonen är speciell på Android-telefoner. Här krävs en andra Bluetooth-parkoppling, “Fitbit Lite (classic)”, för att klockan ska kunna styra musiken. Efter detta krävs också att vi flera gånger per dag ansluter till den andra kopplingen för att upprätthålla funktionaliteten. På iOS fungerar det direkt från att vi sammankopplar Versa Lite och telefonen helt utan uppehåll.

En gammal lista

Fitbits största svårighet har länge varit kompatibilitet mellan Android-telefoner. Listan på kompatibla enheter uppdateras sällan och den sista telefonen från Samsung som ska fungera är Galaxy Note 9. Likaså är Huaweis senaste modell den nu över ett år gamla P20 Pro och för OnePlus är det tillverkarens första telefon, One. När vi använder klockan till en telefon från Huawei ser vi att det tar betydligt längre tid att synka än på iPhone. Inte bara det men anslutningen är ojämn och kan hänga sig emellanåt. Att få klockan att koppla sig till Connected GPS tar flera försök och felsökningar. Om Versa Lite är klockan att satsa på beror alltså på vilken typ av telefon man äger, eller tänker äga.

Stäng

 

Batteri

Test Fitbit Versa Lite

Med ett fyra dagars hållbart batteri, behöver Fitbit Versa Lite laddas hälften så ofta som mer funktionsrika smartklockor så som Apple Watch 4 eller Samsung Galaxy Watch Active. Tyvärr är det medföljande laddstället klumpigt och dåligt genomtänkt. Det finns inte heller mycket till alternativ på marknaden.

Läs mer om batteriet

Fitbit Versa Lite har en marknadsförd batteriuthållighet på cirka fyra dagar. Under vårt test ser vi att detta stämmer väl och att det är sällan den behöver laddas oftare. Begränsade funktioner och användningsområden bidrar till längre uthållighet. Bristen på krävande kommunikationsstandarder såsom Wi-Fi och inbyggd GPS visar sig också hjälpa. När vi lämnar telefonen bortom räckvidd är Versa Lite en enkel stegräknare, pulsmätare och klocka. Vi ser också att fördelen med att utnyttja telefonens GPS är att batteriet dräneras med max tre procent, om ens det, på 15 minuter uppmätt aktivitet. Eftersom apputbudet är så klent som det är kan Versa Lite heller inte användas till mycket mer. Det innebär att skärmen är tänd mer sällan och att vi använder den mindre aktivt än andra smartare klockor.

Sämre design får man leta efter

Den medföljande laddaren är något av det klumpigaste vi sett på länge. För att placera Fitbit Versa Lite behöver vi först öppna upp laddaren genom att klämma på sidorna. Smartklockor brukar annars ha magneter som håller klockan på plats, men inte här. Det är lätt att tro att laddaren är tänkt för att stå upp, vilket hade lämnat klockan med skärmen uppåt. Fitbit har dock valt att placera sladden på undersidan vilket innebär att den inte kan stå upp utan ett hål eller en springa i exempelvis bordet den placeras på. Detta resulterar helt enkelt i att Fitbit Versa Lite ligger på sidan, eller ännu värre, med skärmen nedåt under laddning. Klockan är kompatibel med den ursprungliga Versa-laddaren, men den kostar nästan lika mycket som mellanskillnaden för de två modellerna. När laddaren väl är på plats tar det bara lite över en timme att ladda klockan fullt från 18 procent.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Kan man byta glas på en Versa light klocka, min har en krosskada, men fungerar. Hur mycket kostar det?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + fjorton =