Garmin Vivoactive 4s
6.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 40 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 500 låtar
4G-stöd: Nej
Fördelar
+ Pålitlig GPS
+ Skärmen i solljus
+ Flera musik-appar
+ Alltid på-skärm
Nackdelar
- Pulsmätaren
- Stegräknaren
- Mindre smart
- Skärmen i mörker
Hälsa/träning7.6
Batteri8.2
Skärm7.5
Hälsa/träning7.6
Batteri8.2
Skärm7.5
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Garmins Vivoactive 4s är i första hand en träningsklocka som bara vill finnas i bakgrunden. Som varumärket utlovar har den en GPS som presterar riktigt bra och en klocka som mäter mycket, både under stillasittande och i rörelse. Varken den inbyggda pulsmätaren eller stegräknaren är dock särskilt pålitlig. På den ständigt växande marknaden för smarta klockor är Vivoactive 4s dessutom aningen blyg när det gäller funktionalitet. Den nöjer sig med funktioner så som mobil betalning och offline-musik. Skärmen imponerar i direkt solljus men tappar dessutom både färg och läsbarhet i mörka miljöer. Vivoactive 4s passar därför bäst för den som vill ha en bra GPS och en enkel klocka som bara behöver laddas efter minst fyra dagar. Den är inte den utmärkta träningsklocka som vi hade hoppats.

 

Hårdvara och design

Vivoactive 4s hårdvara och design test

Vivoactive 4s har ett enkelt yttre som primärt består av plast. Den låga vikten hade kunnat innebära en bekväm klocka, men de medföljande armbanden hindrar den från att sitta ostört. Den inbyggda vibrationsmotorn kan anpassas enligt tre lägen, som tyvärr alla är lite för starka. Förutom en inbyggd pulsoximeter finns det inte heller något som får Garmins senaste klocka att sticka ut.

Läs mer om hårdvaran

Ett enkelt yttre

Garmin är kanske mest kända för att vara stora inom GPS-världen, med navigationssystem till bilar och båtar. På marknaden för smarta klockor är tillverkaren dock Fitbits närmaste konkurrenten med klockor som försöker spåra vardagens aktivitet och hälsa. Garmin Vivoactive 4 bygger vidare på den tidigare modellen, Vivoactive 3, med en rund design och ett yttre primärt gjort av plast, eller ”fiberförstärkt polymer”. Runt skärmen sitter en smal ram av rostfritt stål. På höger sida hittar vi två knappar som ger ifrån sig enkla klick men inte särskilt tillfredsställande återkoppling. På undersidan av klockan hittar vi en lätt utåtbuktande glasskiva som huserar pulsmätaren samt en väldigt synlig port för laddning. För att hålla nere vikten är plast ett bra material och klockan väger 40 gram eller 50,5 gram beroende på storlek, där den större modellen heter Vivoactive 4. Den är inte marknadens absolut lättaste smartklocka, då Galaxy Watch Active väger 25 gram, men den är långt ifrån otymplig.

Vivoactive 4 kommer i två storlekar. Den större modellen är på 45 millimeter och den mindre, som kallas 4s, är på 40 millimeter. Det innebär alltså 45,1 x 45,1 x 12,8 eller 40 x 40 x 12,7 millimeter, där det skiljer 0,1 millimeter i tjocklek mellan de två. För båda storlekarna medföljer ett armband i mönstrat gummi. Detta fästs med standard armbandsfästen, 22 millimeter för den stora och 18 millimeter för den lilla, vilket vi uppskattar då dessa går att köpa lite överallt. Eftersom armbanden inte är särskilt bekväma när vi spänner åt dem, är standardfästen särskilt bra. Vår testmodell är den mindre modellen i färgen svart. Den kommer även i guld/rosa, roseguld/vit och silver/grå. Den större modellen finns enbart i svart och silver/mörkgrå. Även batteristorleken anpassar sig efter storleken, där den större modellen marknadsförs med en dags längre hållbarhet.

Är det insidan som räknas?

Som träningsklocka erbjuder Vivoactive 4s ett stabilt antal funktioner. Den har en pulsmätare med den unika förmågan att läsa blodets syresättning. Fitbits klockor har en liknande funktion men den används fortfarande inte aktivt. För aktivitetsmätning har Vivoactive 4s även en barometer, ett gyroskop, en accelerometer och en termometer. Platsspårning och navigering möjliggörs då klockan även har inbyggd GPS och kompass samt en termometer. För att synka information och musik har Vivoactive 4s även utrustats med Wi-Fi. Vi hittar dessutom NFC för mobila betalningar, något som billigare smartklockor ofta inte har. Klockan har dock varken mikrofon eller högtalare och kan alltså inte användas för att ta emot samtal eller kommunicera med en röstassistent. Med sin hårdvara är alltså Garmins senaste klocka utrustad med det mesta för att spåra hälsa men saknar det lilla extra, så som en EKG-mätare.

Garmin Vivoactive 4s test undersidan

Den inbyggda vibrationsmotorn erbjuder tre valbara lägen kallade Låg, Medel och Hög. Vi uppskattar valmöjligheten men när Låg är så stark att vibrationen hörs på en armlängds avstånd, är Medel och Hög både högljudda och lite för starka. Vivoactive 4s har i alla fall inga problem att tillkalla uppmärksamhet men vibrationen rasslar och tenderar att kittlas lite.

Garmin är långt ifrån tydliga med det inbyggda lagringsutrymmet och marknadsför en kapacitet för upp till 500 låtar.

Stäng

 

Skärm

Skärmtest vivoactive 4s

Skärmen på Vivoactive 4s är fullständigt rund med en storlek på 1,1 tum och upplösningen 218 x 218. Detta innebär en smidig liten skärm med en ganska låg pixeltäthet för sin prisklass. Garmins klockor är ganska unika i avseendet att de använder en så kallad transflektiv LCD-panel med memory-in-pixel-teknik. Detta innebär att skärmen reflekterar ljus och därmed blir mer läsbar i direkt solljus. Den kan också spara den nuvarande bilden när inget händer på klockan och således visa tiden med minimal strömförbrukning. Nackdelen med detta är att skärmen fortfarande behöver lysas upp i mörka miljöer och detta medför ett mindre trevligt kontrastförhållande, som får en svart bakgrund att se blå ut och en Alltid-på skärm som oftast är oläsbar i mörkret. Vivoactive 4s saknar sensor för omgivningsljus och kräver en manuellt inställd ljusstyrka, något som innebär att den ofta lyser som en ficklampa i mörkret.

 

Hälsa och träning

Garmin Vivoactive 4 test träning och hälsa

Med ett varumärke som Garmin har är det naturligt att förvänta sig en pålitlig GPS. Vivoactive 4s presterar mycket riktigt bra och även mätning av styrketräning imponerar. Tyvärr sätter en mindre pålitlig pulsmätare käppar i hjulet och det är svårt att rekommendera den för seriösa fitness-entusiaster. Mängden data som Garmin samlar innebär att det är synd att både stegräknare och sömnmätning skapar frågetecken.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS

Som vi tidigare nämnt är Garmin mest kända för sina GPS-enheter för fordon. Med det i åtanke har vi en förväntan att tillverkarens klockor bör prestera bra på GPS-fronten. Under vårt skogstest på 2,3 kilometer ser vi att klockan träffar mitt i prick, även när det är molnigt. Vi testar smartklockor i skogsmiljö eftersom både träd och höga hus kan störa GPS-signalen. Moln är ytterligare en utmaning som Garmin har lyckats överkomma. Under testet visar klockan nuvarande tid, hastighet, avstånd och puls med mer information om vi bläddrar. Det går att ställa in hur varv ska mätas, där standard är 10 minuter. Något som inte imponerar lika mycket är pulsmätaren som både mäter för lågt vid lätt aktivitet och för högt under vårt joggingpass. Sensorn är också beroende av att klockan sitter tillräckligt stramt, något som inte passar det medföljande armbandet särskilt väl.

I telefonens app hittar vi en drös information och det är här Garmins klockor skiner. Den som vill kunna mäta och läsa av all tänkbar information så som kadens, höjdstigning och tempo/hastighet hittar både medelvärden och diagram. Det är då extra synd att pulsmätaren inte riktigt är lika bra som Apple Watch 5 och Fitbit Versa Lite. Garmin har dock inte begränsat träningsutbdet till konditionsträning. Det finns stöd för aktiviteter som Styrketräning, Golf och Yoga. För gym och styrketräning finns endast ett val i aktivitetslistan, kallad ”Styrketräning”. Detta registrerar automatiskt repetitioner baserat på rörelse för valfri typ av träning. Vi har testat detta med både situps och fria vikter (curls) och ser att den vid båda aktiviteter räknar tio av tio repetitioner. Inte bara det men klockan beskriver efteråt vad för aktivitet den mätte och benämningar stämmer.

Vardagsaktivitet

Garmin Vivoactive 4s gör även allt den kan för att hålla koll på och mäta daglig aktivitet. Det gör den genom att räkna steg, trappor och intensitet. Stegräkning är en av de mer klassiska mätningarna för vardagsaktivitet och det är något som olika smartklockor har olika lätt för. Under vårt test, på 500 steg, räknar Vivoactive 4s elva steg för mycket. Ett snabbt test på 100 steg visar istället fyra steg för mycket. Felmarginalen är inte lika hög som på Fitbit Versa Lite, som räknade 18 steg över, men det är mer än exempelvis Apple Watch 5, som visade fem steg för mycket.

Unikt för just Garmin är att klockan räknar trappor både upp och ned. Det är annars vanligt att klockor endast räknar upp, även om det är mer ansträngande att gå nedför i en behaglig hastighet. När vi testar klockan ser vi att den räknar korrekt antal trappor i båda riktningarna.

Vivoactive 4s håller också koll på stillasittande och efter cirka en timme börjar klockan varna. Vid fortsatt stillasittande påminner den var 15:e minut. Det fortsätter tills klockan registrerar en kort promenad eller liknande. Något vi saknar är dock en indikation på stillasittande i appen, för att kunna jämföra dagar och hitta beteendemönster. För träning och aktivitet räknar klockan intensiva minuter under träningspass. Dessa klassas som medelhög eller hög intensitet och går mot ett förinställt mål. Dessa räknas dock inte under vanliga promenader utan enbart från dedikerade träningspass. Till skillnad från Fitbit och Samsung räknar Garmin alltså inte aktiva minuter och appen visar inte heller en stapel för vardagsaktivitet eller stillasittande.

Pulsmätare – mångsidig och opålitlig

Under träning skrev vi att Vivoactive 4s pulsmätare är beroende av att armbandet sitter rätt och det gäller även vid stillasittande. Klockan kan mäta pulsen rätt när vi sitter stilla. Då ligger den ofta upp till tio slag per minut för högt. När den jämnar ut sig kan den ligga inom en godkänd felmarginal, för att sedan istället dyka för lågt. Vi ser att stabiliteten påverkas av hur hårt armbandet sitter på armen men även när vi anpassar det blir det aldrig helt bra. Pulsmätaren på Vivoactive 4s kan alltså inte mäta sig med marknadens bästa, vilket är synd för en träningsklocka. Sensorn kan även mäta syresättning, eller SPO2, tack vare en inbyggd pulsoximeter. Detta värde visas i procent, där det rekommenderade värdet är mellan 95 och 100 procent. När vi testar den ser vi ett värde på 98, vilket är en procent för lågt men inom en godkänd felmarginal.

Precis som för Samsungs smartklockor försöker Vivoactive 4s även mäta stressnivå på en daglig basis. Detta värde baseras på definitionen att stress påverkar pulsens frekvens och variabilitet. Till skillnad från Samsungs Galaxy Watch Active 2 visar Vivoactive en ganska hög stressnivå, där det egentligen enbart är nattsömnen som är stressfri. Vi ifrågasätter detta då exempelvis lunchpromenader och lugna körturer ofta visar en ökad stressnivå. Dessa stress-spikar får oss att ifrågasätta om mätningarna till exempel kan mäta stress för kontorsarbetare. Det finns ingen inställning för hur ofta puls mäts av klockan, då mätningen antingen är automatisk eller manuell. Likaså går stressmätningen inte att stänga av. Däremot går det att definiera om SPO2 ska mätas, bara ska mätas på natten eller hela dagen.

Sömnmätning – lättsömn hela natten?

Vivoactive 4s mäter sömn baserat på rörelse, puls, antal andetag och SPO2. Mängden värden som mäts kan antas innebära en noggrann mätning av både sovtid och sömnstadier. Sömnmätningar är svåra att validera men vi kan konstatera att klockan effektivt registrerar insomning och oftast uppvaknande vid trovärdiga tillfällen. Klockan mäter även de tre sömnstadierna Lätt-, Djup- och REM-sömn. Vi noterar att Lättsömn får ovanligt mycket uppmärksamhet och att det ena övriga stadiet inte visas alls eller de två andra stadierna är väldigt låga. Klockan räknar också uppvaknande, något som ofta registreras ovanligt lågt, där de oftast räknas till fem minuter per natt.

Som pricket över i:et mäter Vivoactive 4s även SPO2 och andetag för en bättre bild av sömnhälsa. Syftet här är att kunna identifiera sjukdomar så som sömnapné. Båda dessa värden är såklart svåra att validera men vi kan konstatera att antal andetag per minut ofta hamnar på jämna värden. Det är vanligt att SPO2-värden sjunker under nattsömn, då vi andas mindre än vid vaket tillstånd. Klockan visar som regel runt 94 procent, vilket är rimligt. Sömnmätningen på Vivoactive 4s är alltså full av data men vi ifrågasätter speciellt mätningen av sömnstadierna.

Stäng

 

Mjukvara

recension Vivoactive 4s Garmin mjukvara operativsystem

Garmins operativsystem är enkelt men också förvirrande för nykomlingar. Avsaknaden av en applåda fungerar med det lilla utbudet funktioner men det innebär också att det är krångligt att exempelvis byta app för mediauppspelning. Telefonappen är väldesignad men även här saknar vi att kunna ändra inställningar direkt på telefonens större skärm.

Läs mer om mjukvaran

Simpelt, funktionellt och förvirrande

Garmins operativsystem för smarta klockor kan snabbt avfärdas som omodernt och simpelt. Navigationen sker primärt upp och ned med urtavlan som bas. Här går det att välja och organisera widgets för allt från pulsmätning, dagens steg och notiser. Till skillnad från andra smartklockor finns det alltså inget notisfällt. Dessa visas i en egen widget. Grundnavigeringen är alltså enkel men knapparnas funktioner kräver en del inlärning. Den övre knappen agerar genväg, där ett enkel-tryck öppnar listan av aktiviteter. Ett långtryck öppnar istället genvägar, där vi kan möblera om och välja bort/lägga till upp till tio ikoner. Den nedre knappen är istället en hemknapp som fungerar som en tillbaka-knapp när vi är i inställningar. Ett långtryck öppnar istället klockans inställningar eller den valda widgetens inställningar. Vi saknar en dedikerad applåda som ger oss enkel tillgång till alla installerade appar, som till exempel Spotify.

Just notiser känns som en eftertanke i Garmins operativsystem. När vi tar emot en notis täcks skärmen med information från notisen, vilket är standard. Appikoner saknas dock och när till exempel ett nytt podcast-avsnitt släpps ser notisen ut som ett SMS. Widgeten listar inkomna notiser kronologiskt men vi saknar ett dedikerat notisfält. Interaktionsmöjligheter beror på vilken app notisen kommer ifrån. Det går att svara på meddelanden men endast genom förinställda snabbmeddelanden. Det är alltså till exempel möjligt att snabbt svara ”snart hemma”, men inte mycket mer. Med konkurrenter som använder tangentbord eller röstdiktering bör den som prioriterar notiser kanske leta efter ett smartare alternativ. Vivoactive 4 kan inte heller mäta sig med exempelvis Apple eller Samsung när det gäller prestanda. Animationer är korta och ofta lite ryckiga. Appar öppnas däremot väldigt snabbt. Vi reagerar mest på att klockan enbart reagerar på snabba svep, där det alltså inte går att bläddra med en långsam fingerrörelse.

Appbutik och smarta funktioner

Trots sitt enkla och träningsfokuserade gränssnitt finns det fortfarande vissa funktioner som ger Vivoactive 4s möjlighet att agera smartklocka. Garmin Pay var tidigt ute i Sverige och fungerar med hjälp av NFC. Här ser vi stöd för så många svenska kortutfärdare att tjänsten nästan kan mäta sig med exempelvis Google Pay. I mjukvaran hittar vi också appar för klockfunktioner så som larm, timer och tidtagare. Garmin har dessutom lanserat en appbutik som heter Connect IQ där tredje parter kan publicera sina appar. Här hittar vi primärt urtavlor och nya träningsappar. Flera appar visar till exempel mätningar från den inbyggda termometern, något som Garmin inte har en app för. Det saknas dock utveckling från större aktörer och det är svårt att hitta appar.

Vivoactive 4s har stöd för musikleverantörer så som Spotify, Amazon Prime Music, iHeartRadio och Deezer. Klockan kan också spela upp egna MP3-filer, om så önskas. Vi har testat med Spotify och kan konstatera att det fungerar med ett par anslutna Apple Airpods och OnePlus Bullets 2. Mindre uppenbart är hur vi kommer igång med appen, då vi först måste rota i klockans inställningar för att aktivera inloggning i telefonens app – något som inte tydliggörs i appen till att börja med. När vi väl har musik på klockan kan ett svep till höger från urtavlan snabbt visa musik-spelaren. Vivoactive 4s kan dock inte strömma musik, även om det finns en nätverksuppkoppling. Det är endast offline-listor som gäller.

Vivoactive 4s Spotify test

Telefonuppkoppling – hälsa för alla

Garmin har skapat Vivoactive 4s för en bred publik och den fungerar med både iOS- och Android-telefoner. För att parkoppla enheterna krävs appen Garmin Connect. Precis som för Fitbit och Huawei är detta en samlad app för både registrering av hälsa- och träningsvärden såväl som klockans uppkoppling. Appen använder ett mörkt gränssnitt och listar enkelt dagens värden, gårdagens värden och en sammanfattning av de senaste sju dagarna. Den som vill ha en enkel överblick av aktivitet och hälsa får det på första skärmen, medan den som vill ha mer ingående information kan dyka in i samtliga kategorier. Skillnaden mellan Android och iOS syns endast i hanteringen av notiser, där det inte går att svara på meddelanden för iOS-användare. I appen kan vi dyka in i en del av klockans inställningar men inte alla. Detta skapar tyvärr lätt förvirring för när man behöver använda klockans lite stökiga inställningar eller inte.

En stor fördel som Garmin har är att det är busenkelt att parkoppla Vivoactive 4s med flera telefoner samtidigt, positivt för den som byter telefon ofta eller vill ha notiser från jobbtelefonen på dagtid. Connect IQ, som är Garmins appbutik, är lättnavigerad och bjuder på kategorier att bläddra i. Det är enkelt nog att installera appar och varje app har en beskrivning samt utrymme för användarrecensioner. Precis som Fitbit har Garmin inte valt att skapa ett system för betalningar i appbutiken. Detta innebär att det inte alltid är uppenbart om en app har betalningsalternativ. Garmin har inte heller något system för betalningar. Detta har lett till att tillverkare har skapat egna lösningar för premiumfunktioner.

Stäng

 

Batteri

Batteritid test Vivoactive 4s Garmin

Garmin marknadsför upp till sju dagars användning Vivoactive 4s. Den kan nå sitt mål men då utan avancerade funktioner. Den medföljande laddaren saknar modern finess och den korta sladden innebär ofta att klockan behöver laddas på golvet.

Läs mer om batteriet

Sju eller fyra dagar?

Garmin marknadsför Vivoactive 4s med en batteritid på upp till sju dagar. Om vi läser noga ser vi att detta är i smartwatch-läge. Enkelt definierat innebär det att klockan inte används med GPS och att pulsoximetern inte är påslagen. Under vårt test ser vi att klockan absolut kan snudda sju dagars-målet men att det innebär att vi måste offra funktionalitet. Allt från notiser till musikuppspelning påverkar batteriet olika snabbt. Vi ser därför upp till fyra dagars batteritid per laddning, något som absolut inte är fy skam för en klocka i Vivoactive 4s storlek. Det är tydligt att aktiv användning påverkar batteriet snabbt när skärmen behöver tändas. Den som vill ha en enkel stegräknare kan lita på att klara nästan en vecka per laddning. Mer aktiva användare får istället nöja sig med att ladda efter halva.

GPS marknadsförs som den största batteriboven med upp till fem timmars kontinuerlig användning med musikuppspelning. Under vårt test ser vi att klockan förbrukar mellan fyra och fem procent per 15 minuter, vilket styrker påståendet. För vardagsanvändning är det SPO2-sensorn som är den största boven, där även nattmätningen påverkar märkbart.

Enkel men inte smidig laddare

Medan majoriteten av Garmins konkurrenter använder magneter eller trådlös laddning, har Vivoactive 4S en lösning som sticker ut. På undersidan av Vivoactive 4s hittar vi ett tydligt utskuret hål med pinnar i mitten. Nästan som att en USB Typ C-adapter behöver stickas in i den. Sladden är också ovanligt kort, vilket får oss att uppskatta hur hårt klockan sitter fast i den. Det är alltså inte möjligt att bara släppa klockan på en laddplatta, men samtidigt inte speciellt svårt att initiera laddningen. Den annorlunda implementeringen innebär dock att det är ont om tredjepartslösningar på marknaden. Det positiva är det inte tar lång tid att ladda klockan. Från cirka 15 procent tar det strax över en timme att ladda klockan till 100 procent.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here