Samsung Galaxy Z Fold 3
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:7,6 tum
Bra att veta:Var försiktig! Den inre skärmen är gjord av plast, är lätt att repa och dyr att reparera.
Fördelar
+ Unik design med vikbar inre skärm
+ Bra högtalare
+ Vattentät, IPX8
Nackdelar
- Lättrepad plastskärm
- Dålig batteritid när inre skärm används
- Dålig selfiekamera
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.5
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Fold 3 är bättre än föregångaren på sätt som är svåra att se. På insidan gömmer sig en ny processor och på något sätt har Samsung lyckats vattentäta den vikbara designen. Vattentätningen är ett tekniskt underverk som speglar hur tekniskt imponerande hela telefonen är. Galaxy Z Fold 3 fortsätter vara helt unik på marknaden. Den vikbara skärmen erbjuder en upplevelse och funktionalitet som ingen annan smartphone kan ge. För vissa kan det vara guld värt, för andra är det onödigt krångligt. Vem Z Fold passar har inte ändrats sedan Z Fold 2. Faktum är att mycket är det samma. Skärmarna, kamerorna och designen är så gott som oförändrad och batteritiden är faktiskt lite sämre. Fold 2 är helt enkelt Fold 3s största konkurrent. Fold 3 är definitivt bäst i klassen men inte mycket bättre än sin föregångare.

 

Hårvarudesign

Samsung Galaxy Z Fold-serie är unik tack vare sin stora vikbara skärm som gör den till en verklig kombination mellan en smartphone och en liten surfplatta. Galaxy Z Fold 3 har en design som är i stort oförändrad men vattentätning gör den oväntat tålig och vi fortsätter att vara imponerade av Samsungs tekniska utveckling.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy Z Fold 3 är den tredje generationen i Fold-serien men den första generationen av finputsande. Tekniken har kommit tillräckligt långt för att det ska vara dags att stanna upp och polera på det viktiga men osynliga. Det betyder att Galaxy Z Fold 3 är väldigt lik sin föregångare. Vi kan inte beskylla någon för att tycka att det är svårt att se skillnad mellan Fold 2 och Fold 3. Det finns dock ett fåtal yttre skillnader också.

En högst estetisk nyhet är den lite mindre kameramodulen på baksidan av telefonen. Den är smalare men inkluderar fortfarande tre kameror. Kamerorna är oförändrade, så det är inte konstigt att designen är liknande. Resten av baksidan har en enkel och stilren design men vårt djupt mörkgröna exemplar har nu en matt finish. Vi föredrar utseendet gentemot föregångarens spegelfinish men smaken är som baken. Med undantag för några myndighetslogotyper är för övrigt baksidan verkligen helt ren. Det finns inte ens en Samsung-logotyp. Bakom glaset finns däremot mottagare för trådlös laddning, som också kan ladda andra enheter trådlöst.

Vikbar och vattentät

Samsungs varumärke sitter istället på ryggen av gångjärnet. Gångjärnet är en komplex konstruktion som gör att telefonen kan vikas ut för att visa den stora interna skärmen. Ryggen på den nya modellen är en gnutta mindre än på föregångaren men den verkliga nyheten gömmer sig under de yttre delarna. Samsung har installerat nya interna skydd i telefonen och vattenavstötande gelé i gångjärnet för att hålla vatten borta från de viktiga komponenterna. Det gör att Fold 3 kan marknadsföras som IPX8-certifierad. Enligt standarden betyder det att den är vattentät i grunt vatten. Vi skulle aldrig rekommendera någon att medvetet lägga den i vatten men med det nya skyddet ska den klara regn eller ett oväntade besök i toalettstolen utan problem. IPX8-certifieringen är otroligt imponerande för en så mekaniskt komplex produkt. Den är dock fortfarande inte partikeltät. Undvik sanden på stranden!

På framsidan av Fold 3 finns en avlång skärm med en liten centrerad selfiekamera i överkanten. Skärmen är identisk med föregångaren när det gäller storlek och design. Den har ett troligt smalt 25:9-format. Formatet har en tydlig praktisk fördel. Eftersom skärmen sitter relativt nära den högra kanten, kan den enkelt användas med höger hand. När vi håller den med en hand kan vi nå över hela skärmens bredd, som om telefonen vore relativt kompakt. Det är en smart design som gör Fold 3 till en oväntat bra smartphone när den är ihopvikt. För att snabbt kolla upp information eller bläddra på Facebook, Instagram eller YouTube, fungerar den yttre skärmen riktigt bra.

Bättre gångjärn

Det är lätt att tro att den yttre skärmen inte är något att ha när den inre skärmen drar åt sig så mycket uppmärksamhet. Det är mycket riktigt också den inre skärmen som borde få mest uppmärksamhet. När vi öppnar telefonen görs det med ett tillfredsställande motstånd. Samsung har förbättrat gångjärnet. Det nya gångjärnet ger ett mer konsekvent motstånd och låter mindre. Det går fortfarande att ställas i valfri vinkel, inte bara i sina två extremer. Skillnaderna mot föregångarna är små men Samsung har helt klart förbättrat gångjärnet med mer än bara vattentätning.

När vi öppnar Fold 3 är det mesta som förr. Skärmen har samma format som tidigare men en stor detalj har försvunnit. Föregångarens ganska stora hål för selfiekameran är borta. Det har ersatts av ett speciellt område på skärmen där OLED-panelen är gjord för att vara transparent för en kamera. Här finns fortfarande bildpixlar, men betydligt färre. Det ger ett område med låg pixeltäthet som ändå är en del av den stora bilden. Området är synligt när vi tittar på det, och nej, det behövs inga bra ögon – det är väl synligt. Efter en veckas användning försvinner det dock från vårt medvetande. Vi tänker inte längre på det. Det försvinner på samma sätt som hålet för selfiekameror försvinner ur vårt medvetande efter en stund. Fördelen med den nya lösningen är att den är en lite kompromiss för bilden. Nackdelen kommer vi tillbaka till i kameradelen.

Kameran som denna bilden är tagen med gör hålet mer synligt än det är i verkligheten.

Plast men mer likt glas

Skärmen är delvis gjord av glas men har en plastfilm ovanpå. Samsung säger att den nya filmen är 80 procent starkare än tidigare. Det har vi dessvärre inget sätt att verifiera. Vi kan ändå konstatera att den är gjord av plast och att den därför kan repas av till exempel metall, till skillnad från glas. Med det sagt tycker vi att vi känner en skillnad mellan Fold 2 och Fold 3 när vi rör fingret på skärmen. Skärmen känns hårdare på Fold 3. Det nya skyddet ger en bättre och mer glasliknande användarupplevelse. Vi föredrar fortfarande vanligt glas men Samsungs påstående om ett mer tåligt skydd är inte helt irrelevant.

S Pen, igen

Skärmen har nu stöd för S Pen. Pennan som är kompatibel kallas S Pen Pro och säljs separat. Det är en stor penna som är designad mer i stil med Apple Pencil än med tidigare S Pen för Note-modeller. Det gör den ergonomisk och enkel att hålla. Den känns mer påkostad och enklare än de små pennor som vi blivit vana vid från Note-serien. Det gör den samtidigt svårare att ta med. Samsung inkluderar därför ett fodral med pennan. Pennan känns för övrigt bra på plastskärmen och plastskärmen är för övrigt varför det krävs en speciell penna till telefonen. På tal om skärmen vill vi göra det klart att pennan bara fungerar på den inre skärmen.

Längs sidorna av Fold 3 är det mesta sig likt sen Fold 2. De är gjorda av metall och ger en stadig känsla i handen. När den är ihopvikt finns en fingeravtrycksläsare och på/av-knapp längs höger sida. Läsaren fungerar snabbt och pålitligt men kräver en bra inläsning eftersom den är relativt smal. Ovanför den finns volymknappar och i närheten finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Telefonen har även stöd för ett eSIM. På undersidan finns en högtalare, en mikrofon och en USB C-port. Ovansidan har en till högtalare och mikrofon men inget annat. Telefonen har varken microSD-kortplats eller hörlursport.

Med en vikt på 271 gram, väger Fold 3 lite mindre än sin föregångare. Telefonen är också en gnutta mindre än föregångare men i praktiken märks inte skillnaden så mycket. Galaxy Z Fold 3 är fortfarande en stor smartphone. Den vikta designen gör den tjock och gör att den tar upp mycket utrymme i fickan. Designen är annorlunda och klumpig. Fördelarna med designen kan dock vara stora. Vi pratar mer om det i mjukvarudelen av testet.

Stäng

 

Skärm

Galaxy Z Fold 3 har dubbla skärmar. De har relativt låg pixeltäthet, lägre än många Full HD-upplösta Samsung-mobiler. Det betyder att skärmarnas detaljrikedom inte är riktigt lika bra som Samsungs övriga flaggskepp. Bortom det är skärmarna mycket bra. De erbjuder hög ljusstyrka, över 900 nits vid normal användning och över 1 100 nits med HDR-material. Den största förändringen sedan förra året är att den yttre skärmen nu erbjuder 120 Hz uppdateringsfrekvens. Det gör den kvick och följsam. Bortom det är skillnaderna mot föregångaren små. Skärmarna ser med andra ord bra ut, även om de inte riktigt kan konkurrera med de bästa. Konkurrenterna är å andra sidan inte heller vikbara.

 

Batteri

Med 4 400 mAh har Galaxy Z Fold 3 ett lite mindre batteri än föregångaren. Batteritiden är också lite sämre men det beror främst på att den yttre skärm har fått stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens. Beroende på användning påverkar det givetvis batteritiden på olika sätt. Med vår blandade användning ser vi märkbart sämre batteritid med Galaxy Z Fold 3 än med Z Fold 2 och det är tråkigt. Batteritiden är nu ganska medioker, särskilt med tanke på hur stor mobilen är och hur tung användning vi gärna lägger på den stora interna skärmen. Krävande användare kan vänta sig runt 30 procents marginal vid slutet av dagen. Det ger inte det utrymme för marginal som vi vill ha. Faktum är nämligen att om vi använder den inre skärmen lite mer än vanligt, sjunker batteriet snabbt och det är möjligt att tömma telefonen innan dagens slut.

 

Högtalare

Z Fold 3 fortsätter att erbjuda några av marknadens bästa högtalare. I en stor telefon får Samsung plats med stora högtalare och det märks. De ger högre effekt än någon annan mobil och lyckas göra det med ett bra mellanregister och utan kraftig distorsion. Stereoseparationen är riktigt bra och högtalarnas position gör dem svåra att råka täcka över. Även ljudet får alltså Galaxy Z Fold 3 att bete sig som en liten surfplatta, snarare än en smartphone.

 

Kamera

Kamerorna i Galaxy Z Fold 3 är i stora drag identiska med Z Fold 2. Det gör dem också, i stora drag, tråkiga. Det finns inte så mycket att säga här. De är bra men de erbjuder samtidigt inget nytt och Samsungs övriga flaggskepp är snäppet bättre. Telefotokameran är till exempel bättre på Galaxy S-modellerna och det samma gäller huvudkameran i vissa situationer.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer presterar huvudkameran väl med bra hantering av brus, bra skärpa och detaljrikedom. Samsung fortsätter att levererar ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning med lite bristande skärpa i hörnen av bilden som enda betydande brist. Galaxy Z Fold 3 presterar så gott som identiskt med både föregångaren och Galaxy S21.

I mörka miljöer kan kameran använda sin optiska bildstabilisering för att fånga mycket ljus och gott om detaljer. Konkurrenter från Apple och Xiaomi är snäppet bättre men Galaxy Z Fold 3 levererar bra prestanda. Även med den optisk bildstabiliseringen behöver vi vara stabila på handen för att få kontinuerligt bra resultat. Än en gång ser vi inga betydande skillnader gentemot föregångaren.

Tele och vid

Telefotokameran har bara två gånger zoom i jämförelse med huvudkameran. Det är lite tråkigt när den lilla och kompakta Galaxy S21 har tre gånger zoom. S21 lyckas dessutom erbjuda bättre ljusinsläpp och därmed bättre prestanda när ljuset tryter. Telefotokameran i Galaxy Z Fold 3 känns kort sagt ganska meningslös i jämförelse med många andra mobiler.

Vidvinkelkameran är helt okej. Optiken är inte den bästa då den saknar skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Den erbjuder i alla fall ett brett dynamiskt omfång och kan ge bilder som åtminstone är användbara i små format.

Selfiekameran på utsidan av telefonen presterar i klass med konkurrenter i flaggskeppsklassen. Den inre kameran har dock en skärm framför sig och det påverkar kamerans bildkvalitet. Den har särskilt svårt med starka ljuskällor och brus. Bilder ser ofta kraftigt utsmetade ut, som om de kom från en mycket lågupplöst kamera med överdriven brusreducering. Vi kan tänka oss att använda den för videosamtal men inte för fotografering. Det lämnar vi åt kameran på utsidan eller åt huvudkameran. Eftersom den yttre skärmen pekar i samma riktning som huvudkameran, när telefonen har vikts ut, går huvudkameran att använda som selfiekamera med den yttre skärmen som sökare.

När det gäller video kan vi fortsatt konstatera att den presterar i klass med Samsungs övriga mobiler. Stabiliseringen är bra, ända upp till 4K-upplösningar. 8K-upplösning är samtidigt inte tillgänglig alls. Den 12 MP-upplösta sensorn har helt enkelt inte stöd för det. HDR-inspelning är tillgängligt i 4K 30p med HDR10+-video.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung har fortsatt förbättra sin mjukvara för Fold-serien och det blir verkligen bara bättre! Den lite buggiga upplevelsen från föregångaren är borta och Samsungs nära överflöd av funktion fortsätter att vara perfekt anpassade för det speciella formatet. Samsung vet hur de utnyttjar den stora skärmen och med nya S Pen kan vi vara mer produktiva än någonsin.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av Galaxy Z Fold 2, på grund av likheterna mellan modellerna.

En uppenbart viktig aspekt av mjukvaran är dess möjlighet att ta användare sömlöst från den yttre till den inre skärmen. Samsung har lyckats bra med många appar och funktioner. När vi öppnar en app på den yttre skärmen och sedan viker upp telefonen, ser vi samma app i samma tillstånd men i ett större format. Appar körs utan avbrott medan vi öppnar telefonen. Det betyder till exempel att vi kan bläddra efter videos på den yttre skärmen, starta en video och vika upp telefonen, samtidigt som videon fortsätter spela.

Medan vi klagade på delvis buggig mjukvara i föregångaren, är den nya modellen betydligt bättre. Buggarna är få och användarupplevelsen är enkel.

Stäng för att låsa

När vi stänger telefonen låses den. Det går alltså inte att snabbt byta från den inre till den yttre skärmen utan att passera låsskärmen. Det är ett fullt rimligt beteende eftersom det gör det lätt att stänga telefonen och automatiskt låsa den. I praktiken är det också ett bra beteende eftersom vi nästan aldrig känner ett behov av att gå från den stora till den lilla skärmen. Med det sagt finns det klara fördelar med att använda den lilla skärmen. Den mest uppenbara är att den långsmala skärmen gör den förhållandevis enkel att använda med en hand. Det är därför praktiskt att börja använda telefonen från utsidan och bara öppna den när den stora skärmen behövs.

När vi går från den lilla till den stora skärmen sparas inte bara enskilda öppna appar. Använder vi flera appar samtidigt på den yttre skärmen, speglas dessa till den inre. Den inre skärmen kan ha flera appar öppna samtidigt. Dessa kan enklast öppnas genom att svepa från sidan och dra appikoner till en önskad del av skärmen. Fyra appar kan vara öppna samtidigt, med två i fjärdedelar av skärmen och en i en halva av skärmen. En app kan dessutom vara flytande. Den flytande appen kan behållas öppen så att vi till exempel kan navigera på startskärmen och appskärmen med appen öppen i förgrunden.

Vikbara appar

När den inre skärmen börjar vikas kan innehållet på skärmen anpassas. I appar såsom YouTube kan till exempel en video spelas över hela skärmen men när skärmen viks delas den upp i två delar, där den ena delen visar videon och den andra visar beskrivningen, kommenterar och rekommenderade videos. Det är ett läge som liknar det vanliga minimerade läget i YouTube men som ger samma funktionalitet i landskapsläge. Vi är inte helt övertygade om varför denna funktion måste vara kopplad till att telefonen viks. Vi hade gärna haft liknande funktionalitet när den är helt utvikt. Det ger i alla fall YouTube-appen i Fold 3 ett läge som saknas i andra Android-telefoner.

Startskärmen är för övrigt separat mellan de två skärmarna. Alla inställningar är separata och kan bara styras från de respektive skärmarna. Om vi vill byta bakgrund för den yttre skärmen går det alltså bara att göra från den yttre skärmen och vice versa. Det betyder att även genvägar och widgets kan vara helt olika mellan skärmarna. Det är inte nödvändigtvis helt enkelt att förstå men för användare som gillar att anpassa sin smartphone ger det stora möjligheter. Vi ser till exempel potential i att ha informativa widgets på den yttre skärmen och ha mediatunga genvägar på den inre skärmen, för att optimera startskärmen för de olika skärmarnas respektive styrkor.

Mjukvara för funktionalitet

Mjukvaran är i stora drag mycket lik den mjukvara som Samsung redan har i Galaxy S21-serien. One UI 3.1 är fullpackat med funktionalitet men är också tillräckligt väl designat för att vara lätt att förstå. Det gäller särskilt mer avancerade användare. Vi har tidigare beskrivit Samsungs mjukvara som den optimala mjukvaran för företagets avancerade Note-mobiler. Samma gäller Fold-serien. Den höga funktionaliteten och anpassningsbarheten passar perfekt för att göra det enkelt att utnyttja prestandan och de unika skärmarna på bästa möjliga sätt.

Samsungs mjukvara kan också kännas överväldigande. Antalet funktioner och appar kan vara förvirrande och Samsungs komplicerade mjukvara gör att funktionsuppdateringar tar lång tid i relation till konkurrenterna. Samsungs funktionalitet ger unika fördelar men också opraktiska nackdelar. För Galaxy Z Fold 3 har Samsung ändå mjukvara som vi tycker passar hårdvaran bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Galaxy Z Fold 3 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset. Vi hade förhoppningar om att telefonens stora format skulle ge utrymme för bra kylning för processorn men den har samma problem med throttling som konkurrenterna med samma processor. I vårt test sjunker grafikprestandan med 40 procent efter 10 minuter i ett extremt test. Problemet är inte lika tydligt i icke syntetiska tester men det är uppenbart att den kraftfulla kretsen inte riktigt kan blomma ut. Den är ändå mer än tillräcklig för alla applikationer vi kan slänga på den i dag. Den håller gränssnittet kvickt under våra fingrar och har aldrig några problem med minne tack vare 12 GB RAM. Det finns ingen microSD-plats för expansion av lagring men det finns 256 eller 512 GB lagring, beroende på modell.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,23 tum AMOLED; 7,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 816 x 2 260, 1 768 x 2 208
Storlek 158,2 x 67,1 x 16; 159,2 × 128,1 × 6,4 mm
Vikt 271 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 4 MP, 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IPX8
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 1 =