Sony Xperia 1
6.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Xperia 1:s ”skärmstorlek” får den att verka större än den är på grund av ett avlångt 21:9-format.
Fördelar
+ Högupplöst skärm
+ HDR-videoinspelning
+ Bra mjukvara
+ Vattentät
Nackdelar
- Medioker högtalare
- Saknar trådlös laddning
- Reklamappar
- Bräcklig glasbaksida
Kamera7
Skärm8.2
Batteri6.6
Kamera7
Skärm8.2
Batteri6.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony är inte som alla andra och det är Xperia 1 ett tydligt bevis på. Den har en unikt högupplöst OLED-skärm med ett underligt avlångt format och en enkel design som saknar en skärminbyggd fingeravtrycksläsare eller konstiga kameralösningar. En mobil utan onödiga trender men unika perspektiv låter ju bra och det är faktiskt Xperia 1 också. Problemet är att en lite för dålig batteritid, lite för dålig kamera, lite för dålig högtalare och lite för få funktioner gör det svårt för den att konkurrera i flaggskeppens super-klass. För dig som vill ha en mobil som är perfekt för mobila biovisningar är åtminstone Xperia 1 ett av de bästa alternativen.

 

Hårdvarudesign

Xperia 1

Sony Xperia 1 har en annorlunda design som lyckas sticka ut ur mängden utan innovativa flärpar eller konstiga kameror. Den gör det med en ovanligt avlång men enkel design som ger Sony ett nytt unikt designspråk inför framtiden.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia 1 gör något som få flaggskepp verkligen lyckas med: den sticker ut ur mängden. Det gör den inte tack vare någon galen färg eller exotiska kamera. Den sticker ut tack vare ett ovanligt avlångt format. Formatet, som också används av Xperia 10 och Motorola One Vision, baseras på en ny och extra avlång 21:9-skärm. Xperia 1 är dock betydligt större. Det gör Xperia 1 till en av de längsta mobilerna vi testat. Den är nästan en halv centimeter längre än den gigantiskt stora OnePlus 7 Pro. Den är samtidigt bara en millimeter bredare än den relativt kompakta Apple iPhone XS. Den begränsade bredden gör den enkel att hålla men längden gör den inte helt enkel att få plats med i små byxfickor.

Stilrent och sofistikerat

Glas är ledordet för moderna flaggskepp och Xperia 1 är inget undantag. Baksidan har en platt glasskiva med lätt rundade sidor. På mitten sitter tre kameror i en lite utstickande kameramodul. Med en enkel Sony-logga i mitten och en Xperia-logga längre ner är hela baksidan uppfriskande enkel och stilren. Vi gillar Sonys steg tillbaka till ett lite mer hårt och industriellt utseende som ändå lyckas se sofistikerat ut. Vi gillar det men smaken är som baken.

Test Xperia 1

Längs sidorna finns ett metallband som bidrar till en stadig konstruktion och känsla av kvalitet. Den gör samtidigt inte Xperia 1 till en tung och klumpig mobil. Med tanke på sin storlek är Xperia 1 nästan exakt lika lätt som Galaxy S10+, som också lyckas kombinera låg vikt med hög byggkvalitet.

Längs höger sida finns en på/av-knapp med helt okej fysisk återkoppling. Längre ner finns en dedikerad kameraknapp med fokusläge, som fortsätter att vara en Sony-exklusiv egenskap. Längst upp finns två volymknappar och däremellan finns en fingeravtrycksläsare. Till skillnad från tidigare är fingeravtrycksläsaren inte en på/av-knapp. Den är dock konstant aktiv så att telefonen kan låsas upp med ett fingeravtryck. Fingeravtrycksläsaren fungerar bra. Dess avlånga format gör den lite mer petig med hur fingret placeras på den och den är inte riktigt lika snabb som de bästa kapacitiva fingeravtrycksläsarna. Den är i alla fall minst lika pålitlig och snabb som många av de fortfarande ganska mediokra skärminbyggda fingeravtrycksläsarna som används av många konkurrenter.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en korthållare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs undersidan finns en mikrofon, en USB Typ C-port och en högtalare vars position ser lite underlig ut bredvid den vackert centrerade USB-porten.

Fortfarande flärp-fri

Framsidan täcks av en stor och avlång skärm. Längs sidorna finns relativt tunna skärmramar. De är tunna utan att störa allt för mycket eftersom skärmen är helt platt. Här finns alltså inga problem med oväntade skärmtryck från handflatan. Ovanför skärmen finns en hörlur, selfiekamera och ett par sensorer. Sony fortsätter alltså envist att motstå frestelsen att inkludera en skärmflärp eller någon annan typ av nytänkande kameralösning. Det är ironiskt nog ovanligt. Den mer traditionsenliga designen får Xperia 1 att sticka ut lite. En annan lite ovanlig detalj är notislampan som sitter kvar ovanför skärmen. Den är flerfärgad och kan enkelt berätta om inkommande notiser och laddningsstatus. Det låter kanske som en löjligt liten sak men det är faktiskt relativt ovanligt på dagens marknad.

Som en av pionjärerna i branschen när det gäller vattentät smartphonedesign, har Sony Xperia 1 givetvis IP68-klassning för ett starkt skydd när olyckan är framme. En flaggskeppsfunktion som helt saknas är dock trådlös laddning. Trots att Xperia XZ3 hade stöd har alltså Xperia 1 lämnat den bakom sig. Det är lite synd när nästan uteslutet alla konkurrenter kan laddas utan kabel.

Stäng

 

Skärm

Recension Sony Xperia 1

Sony Xperia 1:s flaggskeppsfunktion är skärmen. Med en världsrekordsättande upplösning på 1 644 x 3 840 i en OLED-skärm, har Xperia 1 en väldigt speciell skärm. Upplösningen är imponerande och erbjuder en helt felfri detaljrikedom som dock är så gott som omöjlig att se skillnad på i jämförelse med flera 1440p-upplösta konkurrenter. Undantaget skulle kunna vara VR-applikationer. Utöver den höga upplösningen presterar skärmen bra. De förinstallerade skärmlägena är långt ifrån perfekta men med lite justering är Xperia 1 en av de bästa OLED-skärmarna vi har testat. Den enda märkbara nackdelen är den lägre maximala ljusstyrkan i direkt solljus i jämförelse med Galaxy S10+. För vitt innehåll kommer den bara upp till 550 nits, när Galaxy S10+ når över 700 nits.

Läs mer om skärmen

Sony marknadsför Xperia 1 som en smartphone för innehållsskapare. Skärmen sägs vara justerad av Sonys utvecklare av referensmonitorer som används inom filmproduktion. För att ta del av detta finns ett så kallat Skaparläge. Det skiljer sig från alla andra skärmlägen vi har sett i andra smartphones eftersom det har en dynamisk färgvolym som baseras på innehållet som visas. Som standard använder Skaparläget den lite begränsade Rec.709-färgvolymen. När HDR-material från till exempel Netflix och YouTube visas expanderas dock färgvolymen till BT.2020. Det ger i praktiken stöd för DCI P3-volymen, som används i många biografer, med rikare färger.

Lite för kallt

Skaparläget är bra och har unika fördelar. Det är dock synd att det inte är särskilt välkalibrerat som standard. Med en vitpunkt på över 7500 Kelvin, i det varma skärmläget, är skärmen alldeles för kall. Det får vita och gråa delar av bilden att se lite blåa ut och människors hud ser ofta blek ut. Vitbalansen ser ut att förbättras avsevärt när HDR-material visas men eftersom skärmen sällan är i HDR-läget ser skärmen nästan alltid alldeles för kallblå ut.

OnePlus 7 överst, Sony Xperia 1 underst.

Standardläget är tyvärr ännu värre som standard, med en vitpunkt på över 8000 Kelvin, där drygt 6500 anses vara korrekt. Standardläget har fördelen att det får hela telefonen att se lite roligare ut. Det renderar nämligen hela operativsystemet med den färgglada DCI P3-färgvolymen. Med en manuell vitbalansjustering kan skärmens kallblåa ton också justeras bort helt. De förinstallerade skärminställningarna gör tyvärr inte så stor skillnad, så det är manuell justering som gäller. Vi satte vårt exemplar till Röd 110 och Grön 77 men de exakta inställningarna kan variera mellan olika exemplar.

När vi har ställt in skärmen i ett justerat Standardläge presterar skärmen oerhört bra med nära felfri färgåtergivning. Det är imponerande och gör det särskilt frustrerande att skärmen är så underligt inställd som standard.

Skaparläge överst. Standardläge med manuell vitbalans underst.

Stäng

 

Högtalare

Test Sony Xperia 1 högtalare

Sony Xperia 1 har en högtalare på sin undersida och en i hörluren. Tillsammans presterar de tyvärr pinsamt dåligt. De är särskilt pinsamma eftersom Sony historiskt sett varit en av marknadens bästa på just högtalarteknik i smartphones. Xperia 1 låter burkigt, saknar helt täckning bland lägre frekvenser och lyckas inte ens pressa ut samma volym som till exempel Samsung Galaxy S10. Här ligger helt enkelt Xperia 1 långt bakom konkurrenterna.

 

Batteri

Test Sony Xperia 1 batteri

En ovanligt högupplöst skärm gör det svårt för Sony Xperia 1 att erbjuda en batteritid i toppklass. Ett energieffektivt chipset hjälper den ändå att leverera betydligt bättre batteritid än Sonys tidigare 4K-upplösta mobiler. Det betyder fortfarande att den inte kan konkurrera med de flesta i klassen men att den ändå håller en batterimarginal på runt 30 procent för normala användare. Även mer krävande användare kan klara sig genom en vanlig dags användning men Xperia 1 har definitivt inte samma batterimarginal som de flesta konkurrenterna i klassen.

 

Kamera

Test Sony Xperia 1 kamera

Sony Xperia 1 har tre 12 megapixelkameror med tre olika perspektiv och optisk bildstabilisering. Det gör den till Sonys helt klart mest avancerade kameramobil hittills. Den är också marknadsledande när det gäller video. Den presterar generellt bra för stillbildsfoton men är långsammare och har lite sämre dynamiskt omfång än de bästa konkurrenterna.

Läs mer om kameran

Huvudkameran tar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,6 och optisk bildstabilisering. Det ger den flera stora nyheter som Sony har saknat i många år. Likt tidigare kameror från Sony skiljer den sig dock mycket från konkurrenterna när det gäller det slutliga resultatet. I ljusa miljöer märks det till exempel tydligt att Xperia 1 har ett betydligt mindre dynamiskt omfång än konkurrenterna. Det gör att den ofta underexponerar i ljusa miljöer för att få bättre täckning i ljusa partier. Trots det lyckas den ändå inte behålla samma täckning som till exempel Samsung Galaxy S10+ och Huawei P30 Pro.

Bra men långsam

När ljuset tryter har Xperia 1 ett nytt Låg belysning-läge som aktiveras automatiskt, precis som i konkurrenterna. Det fungerar ganska bra tack vare effektiv stabilisering. Huawei P30 Pro är fortfarande i en helt egen klass och Samsung Galaxy S10+ erbjuder bättre färgåtergivning men resultaten är inte dåliga från Xperia 1. Det är synd att kameraappen är lite för långsam. Medan Huawei P30 Pro kan ta två sekunder för att ta en bild i mörker, tar det ofta 5–6 sekunder med Xperia 1. Det är alltså tiden det tar för kameran att fota, behandla bilden och sedan göra sig redo för att ta en ny bild. Det försämrar inte bildkvaliteten men det försämrar hela användarupplevelsen markant.

Kamerans bristande dynamiska omfång märks också i mörka miljöer. Det kan göra det utmanade att fota i till exempel statsmiljöer under natten eftersom det ofta kräver båda bra mörkerprestanda och ett brett dynamiskt omfång.

Nya perspektiv med Xperia 1

Xperia 1 har en ny telefotokamera med två gånger zoom i relation till huvudkameran. Den presterar väldigt likt huvudkameran med en liknande bildbehandling. Bilderna från telefotokameran har en gnutta överdriven skärpa och har lite sämre brusreducering än till exempel Galaxy S10+ men presterar i allmänhet bra. Kamerans största problem är dynamiskt omfång, precis som med huvudkameran.

Vidvinkelkameran är inte bra men lyckas ändå vara betydligt bättre än de motsvarande kamerorna i Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+. Xperia 1 erbjuder betydligt högre detaljrikedom och ett bättre objektiv med bättre skärpa längs kanterna av bilden. Färgåtergivning är dessutom betydligt bättre än från Huawei P30 Pro. Samsung Galaxy S10+ har ett betydligt bredare dynamiskt omfång och mindre problem med kromatiska aberrationer men den betydligt högre detaljrikedomen gör Xperia 1 till en bättre vidvinkelkamera.

Video fortsätter vara en av Sonys största styrka. Galaxy S10-serien är den enda konkurrenten som också har stöd för HDR-inspelning, som nu börjar bli allt mer relevant för konsumenter. Många moderna smartphones kommer med stöd och videotjänster så som YouTube har stöd för det HLG-format som Xperia 1 spelar in i. Det är en ovanlig styrka som Xperia 1 kan erbjuda. Videoinspelning är annars bra där den största svagheten är det förbättrade stabiliseringssystemet som fortfarande ligger en gnutta bakom de bästa konkurrenterna.

Stäng

 

Mjukvara

Sony erbjuder en av de mest avskalade Android-upplevelserna på marknaden. Åtminstone med undantag för det tråkigt många förinstallerade reklamapparna i den. Anpassningarna för den avlånga skärmen får i alla fall mjukvaran att passa Xperia 1-hårdvaran riktigt bra.

Läs mer om mjukvaran

Precis som den avskalade hårdvarudesignen är också mjukvaran avskalad och enkel. Android 9 ligger som grund och ovanpå det finns ett fåtal justeringar. Xperia Home fungerar numera nästan exakt identiskt med launchern i Android One. Inställningar, snabbgenvägar och notiser visas på samma sätt som vi är vana vid med bara ett fåtal tillägg. Xperia Assist kan till exempel justera hur telefonen laddas för att förlänga batteriets livslängd och Smart rensning sägs förbättra prestanda i bakgrunden. Hur mycket prestandan verkligen förbättras är svårt att mäta men vi uppskattar att Sony har implementerat sina speciallösningar utan att trycka upp dem i ansiktet på användaren.

Snabb och smidig multitasking

Side sense är en funktion som introducerades med XZ3 och som nu återkommer i Xperia 1. Funktionen kan aktiveras med tryck eller svepningar längs sidan av skärmen. Eftersom skärmen i Xperia 1 inte är rundad längs sidorna, är Side sense nu lite klurigare att aktivera. Med lite träning funkar det ändå ganska bra. Side sense kan användas för att snabbt starta favoritappar. En ny flerfönsterfunktion gör det också möjligt att snabbt öppna förkonfigurerade vyer av flera appar. Det är särskilt praktiskt på den avlånga skärmen. Tillsammans med en speciell flerfönsterknapp som visas när en appikon trycks in från hemskärmen och ett förbättrat fönsterhanteringssystem har Sony gjort bra justeringar för att göra riktig multitasking ännu enklare. Med det sagt är Side sense inte riktigt lika användbart nu när Sony har bytt till Androids nya gestbaserade navigeringssystem, som ändå gör det möjligt att öppna applådan från alla delar av operativsystemet.

App-överflöd

Sony har valt att skicka med fler reklamappar och andra förinstallerade appar än vi har sett i de senaste mobilerna från företaget. Xperia 1 är för det först full av de mer traditionella förinstallerade apparna så som fotoappen Album, Mejl, 3D-skapare, videoappen Cinema Pro och Spelförbättrare som förändrar systeminställningar för spel. Utöver dem skickar Sony också med appar så som Booking, AR-effekt, Nyheter, Video & TV SideView, PlayStation App, Movie Creator, Imaging Edge Mobile och AccuWeather Väder. Dessa appar kan användaren själv bestämma att installera när telefonen konfigureras, med undantag för AccuWeather som måste installeras. Utöver det inkluderas installationslänkar för spelen Arena of Valor, Asphalt 9 och Fortnite. Dessa går att inaktivera men kan inte avinstalleras. Xperia 1 är helt enkelt fullmatad med appar. Det är synd för en telefon som annars erbjuder en så enkel och avskalad användarupplevelse.

Trots överflödet av appar sätter Sony en hög ribba för bra mjukvara i en modern smartphone. Anpassningarna för den avlånga skärmen är bra, även om skärmens format främst är praktiskt för vissa avlånga videos och för just multitasking.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Sony Xperia 1

Med ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset under huven och uppbackning från 6 GB RAM finns det inte mycket att klaga på när det gäller prestanda. Qualcomms marknadsledande processor är perfekt för dig som vill spela krävande spel och se till att allt går så snabbt som möjligt. Med ett lagringsutrymme på 128 GB finns det gott om plats. Eftersom microSD-kortplatsen tar upp en av nanoSIM-platserna hade vi dock gärna sett varianter av Xperia 1 med ännu mer intern lagring för den som behöver det.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 644 x 3 840
Storlek 167 × 72 × 8,2 mm
Vikt 180 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 855, 2,8 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 330 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − fyra =