Sony Xperia L1
3.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Xperia L1 men det finns också som en vit utgåva.
Fördelar
+ Bra mjukvara
+ Gedigen plastdesign
+ Relativt kompakt
+ USB Typ C
Nackdelar
- Medioker skärm
- Lågmäld högtalare
- Saknar fingeravtrycksläsare
Kamera2.8
Skärm3.4
Batteri5.4
Kamera2.8
Skärm3.4
Batteri5.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia L1 är Sonys bästa budgetlur just nu. Företagets enkla mjukvara gör användarupplevelsen stabil och pålitlig. En gedigen konstruktion och relativt kompakt design, med tanke på den stora 5,5 tum skärmen, gör också Xperia L1 till en ganska unik produkt i sin prisklass. Med det sagt är skärmen, kameran och högtalaren inte särskilt bra. Den saknar dessutom en fingeravtrycksläsare. Det gör att Xperia L1 inte riktigt kan konkurrera med telefoner så som Motorola Moto G5. Om du är ute efter en riktigt billig smartphone med en stor skärm är ändå Xperia L1 ett helt okej alternativ.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia L1 är en stor och riktigt billig smartphone med en förvånansvärt bra hårdvarudesign. Sony har gjort ett bra jobb för att ge den en stadig konstruktion och kompakt design, trots att priset inte ger tillverkaren stora resurser att lägga på exotiska material.

Läs mer om hårdvaran

Plast, plast, plast. Det är plast som är ledordet i designen för Xperia L1. Det gör det svårt för Sony att erbjuda samma byggkvalitet som moderna flaggskepp kan erbjuda. Det hade nog dock ingen förväntat sig med tanke på priset. Med materialvalet är i alla fall Xperia L1 en riktigt välbyggd smartphone. Alla plastdelar sitter tätt inpå varandra och det finns inte ens en skymt av dåliga skarvar eller glapp i konstruktionen. Baksidan täcks av ett stycke plast som har en matt finish. Här finns en Xperia-logga och en NFC-logga. Längst upp till vänster sitter en kamera, som tyvärr sticker ut cirka en halv millimeter. Det utsätter kameralinsen för högre risk att bli repad. Kameran har i alla fall en LED-lampa som kan hjälpa till i mörka miljöer.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och en kombinerad volym upp- och nerknapp. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling. Det är dock värt att notera att på/av-knappen inte har någon inbyggd fingeravtrycksläsare, till skillnad från många andra Sony-mobiler. Xperia L1 har helt enkelt ingen fingeravtrycksläsare över huvud taget. Det kan ses som en stor brist när konkurrenter så som Motorola Moto G5 har en pålitlig läsare på sin framsida.

Ett SIM-kort som gäller

På ovansidan av Sony Xperia L1 sitter ett hörlursuttag och en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en lucka som gömmer en nanoSIM- och microSD-kortläsare. Läsarna är lätta att komma åt, utan något krav på ett SIM-kortsverktyg, men Xperia L1 har bara stöd för ett SIM-kort åt gången. Konkurrenten Motorola Moto G5 har stöd för dubbla SIM-kort.

På undersidan sitter en högtalare, huvudmikrofonen och en USB Typ-C-port. USB-porten i Xperia L1 gör Sony till en av få tillverkare som har gått över till den smidigare USB Typ-C-standarden, även på sin billigaste modell. Även om porten har formen av en USB Typ-C-port har den dock bara stöd för USB 2.0 och laddning. Den saknar stöd för USB On-The-Go och kan inte skicka ut video.

Stor skärm kräver ergonomisk design

Telefonens bakstycke har en rundad design som gör att den är bekväm att hålla i handen. Det går dock inte att komma undan faktumet att telefonens stora skärm gör den relativt klumpig. De hårda kanterna längs undersidan gör också att telefonens nedre hörn kan kännas lite obekväma i handen.

På framsidan av Xperia L1 sitter en 5,5 tum skärm. Skärmen gör Xperia L1 till en ganska unik mobil på marknaden. Det finns nästan ingen annan telefon som har samma prissättning och skärmstorlek som Xperia L1. Sony har dessutom gjort skärmramen under skärmen relativt liten och kanterna längs skärmens sidor är också ganska tunna. Ramen ovanför skärmen är fortfarande stor men den påverkar användarupplevelsen mindre. Den relativt lilla ”hakan” och tunna ramarna gör Xperia L1 ganska enkel att använda, trots den stor skärmen.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia L1 har en bildskärm som mäter 5,5 tum och har en upplösning på 720 x 1 280. Skärmen har ett flertal problem, utöver sin bristande upplösning. Skärmen är överdrivet blå i sin ton och har ovanligt dålig svärta. Den kan bli tillräckligt ljusstark för att vara användbar utomhus men det är bara med nöd och näppe. Den presterar helt okej vid höga betraktningsvinklar men med många andra problem är skärmen på Xperia L1 helt enkelt betydligt sämre än skärmen på till exempel Motorola Moto G5 och Nokia 5.

 

Högtalare

Sony Xperia L1 har en högtalare på sin undersida. Den är tyvärr en av telefonens största svaghet. Högtalaren kan producera ljud av acceptabel kvalitet men den är ovanligt svag. I vårt test når den bara knappt 75 decibel. Det kan jämföras med många budgetkonkurrenter som kan komma upp till 80 decibel. Det är en betydande skillnad som gör Xperia L1 svår att använda som till exempel högtalartelefon i bullriga miljöer, så som i en bil.

 

Batteri

Sony Xperia L1 har ett batteri som mäter 2 620 mAh. Det är förvånansvärt litet med tanke på telefonens storlek. Många konkurrenter som har ett liknande fotavtryck har batterier på minst 3 000 mAh. En energisnål processor ger ändå Xperia L1 en helt okej batteritid. Normala användare kan avsluta vanliga dagar med minst 20 batteriprocent kvar. Det betyder alltså att användare med högre krav kan behöva ta med sig en laddare för att klara sig tills det är läggdags. Xperia L1 har kort sagt konkurrenter i samma prisklass som har mer att erbjuda när det gäller batteritid.

 

Kamera

Sony Xperia L1 har en kamera som tyvärr inte är mycket att jubla över. Den fångar helt okej bilder i ljusa miljöer med begränsat dynamiskt omfång men när den stöter på lite svårare situationer blir det också svårare för kameran att ge bra resultat.

Läs mer om hårdvaran

Det är en 13 megapixelkamera som sitter på baksidan av Xperia L1. Kameran fångar bilder med ett bländarvärde på f/2,2. Den saknar optisk bildstabilisering och kan assisteras av en LED-lampa i mörka miljöer. Kameran är inte bra, även när den jämförs med minst lika billiga konkurrenter. I ljusa miljöer som kräver ett stort dynamiskt omfång ligger Xperia L1 en bra bit bakom konkurrenterna. Den kan helt enkelt inte hantera dynamiken i vissa miljöer, vilket gör att bilder blir delvis utbrända.

I ljusa miljöer, som inte ställer höga krav på dynamiskt omfång, lyckas Xperia L1 ta ganska bra bilder. De erbjuder hög detaljrikedom och bra färgåtergivning. När ljuset tryter får den det dock svårt. Den har stora problem med autofokus. Det betyder att även om den inte är sämst när det gäller detaljrikedom och inte har störst problem med brus, kan kamerans fokusproblem ändå förstöra bilden.

Stäng

 

Mjukvara

Sony fortsätter leverera en bra mjukvaruupplevelse, även i företagets billigaste mobil. Ren och enkel mjukvara förgyller telefonen och gör den stabil och pålitlig. Det är dock uppenbart att den inte har lika hög prioritet när det gäller mjukvaruuppdateringar som Sonys dyrare mobiler.

Läs mer om mjukvaran

Vi har skrivit många spaltmeter om hur duktiga Sony har blivit på att leverera enkel och pålitlig mjukvara för sina smartphones. Under det senaste året har så gott som alla nya Sony-smartphones haft uppdaterad och ren mjukvara som har fungerat bra. Xperia L1 använder samma mjukvara som vi blivit vana vid från Sony. När vi testar den är dock mjukvaran lite föråldrad. Telefonen drivs fortfarande av Android 7.0 med en säkerhetsuppdatering från maj 2017. Det är problematiskt eftersom Google släpper uppdateringar varje månad. Det är dock få konkurrenter som är bättre när det gäller uppdateringar för en så billig telefon. Nokia är ett av få undantag på marknaden.

Reklam-apparna fortsätter

Som vanligt fortsätter Sony att förinstallera antivirus-program och andra reklamappar på sin telefon. AVG Protection är en onödig app som bara riskerar att förvirra användare och sälja på dem onödiga tilläggstjänster. Appen går att inaktivera men borde intre vara förinstallerad från första början. Utöver det fortsätter Sony att installera ett flertal egenutvecklade appar som är överflödiga eller vars värden är svåra att motivera. Vi hade gärna sett Sony sluta förinstallera appar som användare lika gärna kan installera från Google Play, om de så skulle vilja.

Sony har gott om konkurrens när det gäller bra mjukvara i den låga prisklassen, både från Motorola och Nokia. De lyckas ändå leverera en bra upplevelse för konsumenter, även om Xperia L1 är långt ifrån perfekt när det gäller sin mjuka del.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia L1 drivs av ett MediaTek MT6735-chipset. Det är ett lite mer ovanligt chipset på den svenska marknaden men det presterar tillräckligt bra. Sony har lyckats med sina optimeringar vilket gör att alla grundläggande delar av mjukvaran flyter på bra. Det är dock värt att notera att Xperia L1 bara har 2 GB RAM medan till exempel Motorola Moto G5 har 3 GB. Det ger konkurrenten lite större möjligheter att erbjuda en snabb och smidig användarupplevelse när många appar används på kort tid. Xperia L1 har dessutom också bara 16 GB lagringsutrymme så du som vill lagra mycket media kan behöva köpa ett microSD-kort för att expandera dina möjligheter.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 280
Storlek 151 × 74 × 8,7 mm
Vikt 180 gram
Kamera 13 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor MediaTek MT6735 1,44 GHz
Lagring 16 GB
RAM 2 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 620 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × tre =