+ Hörlursport
+ MicroSD-läsare
- Tyst högtalare
- Överhettas
- Saknar trådlös laddning
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Sony Xperia PRO-I är en stor satsning på unik kamerateknik. Med en ny sensor och ny optik verkar den erbjuda något som ingen annan kan. Det kombineras med andra unika egenskaper från syskonet Xperia 1 III: såsom hörlursport, notislampa, microSD-läsare, skärm utan hål och en dedikerad kameraknapp. Den är minst sagt unik och kameran är verkligen en ordentlig uppgradering för Sony. Företaget har dock fortfarande mycket kvar att förbättra och har svårt att konkurrera med de bästa och betydligt billigare konkurrenterna. Med en medioker batteritid, en skärm som saknar ljusstyrka för ljusa dagar och en processor som tenderar att överhettas, är Xperia PRO-I dessvärre inte en särskilt bra mobil för professionella användare. För normala konsumenter är den fullständigt orimligt prissatt. Vi gillar Sonys ambition men kan konstatera att Xperia PRO-I nog inte är bra för någon.
Hårdvarudesign
Sony Xperia PRO-I har en unik design som erbjuder en egen identitet. Den skiljer sig från alla andra med sin kompromisslösa skärm, kantiga design, räfflade metallsidor, hörlursport och krok för armband. Den har en design och funktionalitet som vi tror kan tilltala professionella användare.
Läs mer om hårdvaranSony Xperia PRO-I (uttalas Pro-aj, inte Pro-one) är en smartphone som har en väldigt specifik användare i åtanke. Det är en användare som vill ha en smartphone för att fota med manuella inställningar eller för att använda telefonen tillsammans med sin Sony-kamera. Hårdvaran inkluderar flera funktioner för att göra den till ett attraktivt val för denna smala målgrupp. Det inkluderar en hårdvaruknapp för kameran som har ett räfflat mönster för att göra den enkel att känna sig fram till samt ett mellanläge för autofokus. Den andra långsidan har dessutom ett hål och ett fäste för ett armband, likt dåtidens kompaktkameror. Till och med de räfflade metallsidorna påminner om kamerahårdvara.
På baksidan sitter huvudnumret: kameramodulen. Den är stor men centrerad. Det gör telefonen mer stabil på ett platt underlag än de flesta konkurrenterna. Huvudkameran har Zeiss-märkning som skryter om kamerans objektiv, som för övrigt är först i världen med glasobjektiv istället för plast. Huvudkameran har en gigantisk sensor som dock inte utnyttjas till 100 procent. Vi återkommer till det ämnet lite senare. Ovanför huvudkameran finns en vidvinkelkamera och under den hittar vi en telefotokamera. Ovanför hela kameramodulen sitter en enkel LED-lampa som dessvärre är betydligt svagare än konkurrenterna.
Estetiskt distinkt
Baksidan är platt och gjord av glas. Glaset har en mattsvart finish som är en fingeravtrycksmagnet men som åtminstone ser stilren ut när den inte är smutsig. Glaset möter metall längs sidorna. Sony behåller sin lite kantiga design som gör företagets telefoner estetiskt distinkta på marknaden.
Det finns för övrigt många detaljer som skiljer Sony från alla andra. En sådan detalj är hörlursporten på ovansidan. Den ger tillgång till pålitligt ljud men också en utmärkt möjlighet att ansluta mikrofoner till telefonen. På ovansidan finns för övrigt också en sekundär mikrofon medan vänster sida bjuder på en kortläsare som erbjuder plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det finns inget stöd för eSIM, vilket är lite konstigt för en så dyr telefon från år 2021.
Längs vänster sida finns som sagt plats för ett armband. Undersidan har en USB C-port och en mikrofon. USB-porten är fullmatad med stöd för USB 3.2. Det gör det enkelt att snabbt för över filmer och bilder till en dator och ger bra stöd för att ansluta videokällor och bildskärmar till telefonen.
Knappkalas
Höger sida är ett kalas av knappar. Här finns en på/av-knapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men eftersom den är så smal är det viktigt att vara noga att få med hela fingret när det registreras. Ovanför läsaren finns två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. Längst ner på sidan finns en kameraknapp som har ett mellanläge för autofokus. Knappen på vårt exemplar sitter lite lösare än vi hade önskat men den gör ett bra jobb och är unik i branschen. Bredvid kameraknappen finns för övrigt en ny dedikerad knapp. Den är platt och därmed lite klurig att använda. Den leder i alla fall raka vägen till Sonys professionella videoinspelare.
Framsidan av Xperia PRO-I bjuder inte på några överraskningar. Den är närmast identisk med Xperia 1 III. Här finns en avlång 6,5 tum skärm med knappt rundade hörn, symmetriska skärmramar men inga hål i skärmen. Sony har gett tillräckligt mycket utrymme ovanför skärmen för att undvika kompromisser med skärmen. Ovanför skärmen finns en selfiekamera och en hörlur samt en ovanlig notislampa som hjälper oss att se när notiser har anlänt eller hur långt laddningen har kommit. Lampan kan kompletteras med en alltid-på-funktion i skärmen.
Vattentåligt men inte trådlöst
Sony Xperia PRO-I har samma typ av avlånga design som Xperia 1 III. Med ny hårdvara har Sony tvingats göra modellen runt en millimeter större åt alla håll. Det gör inte så stor skillnad. Vikten har större betydelse. Den går från 186 till 211 gram. Det ger en tyngre telefon som kan uppfattas som mer påkostad men som också kan göra att den känns lite klumpig i handen. Den klumpiga designen har i alla fall fortsatt skydd mot vatten, tack vare IP68-certifiering. Vad den inte kan erbjuda är trådlös laddning. Det ser vi som en stor miss. Xperia 1 III har bra stöd för trådlös laddning, inklusive omvänd trådlös laddning. Att betala betydligt mer och få mindre tycker vi låter som en underlig prioritering.
Stäng
Skärm
Xperia PRO-I verkar ha samma bildskärm som Xperia 1 III. Det är en världsunikt högupplöst bildskärm med en upplösning på 1 644 x 3 840. OLED-panelen erbjuder alltså extrem detaljrikedom, utöver utmärkt kontrast. Skärmens färgexakthet är bra men inte riktigt så bra som Sony lovar och för att få en bra vitbalans behöver vi sätta skärmen på D61, istället för branschstandarden D65. Även med så kallad juddmodifiering är den en gnutta kallblå. Nu petar vi dock i detaljerna. En mer betydelsefull egenskap är skärmens ljusstyrka på 525 nits, som är betydligt lägre än konkurrenter, som är dubbelt så starka i extrema fall. Med 120 Hz hänger i alla fall Xperia PRO-I med i svängarna och även om den inte är världsbäst på allt, har Xperia PRO-I en mycket bra bildskärm.
Högtalare
Med en högtalare ovanför och en under skärmen skulle man kunna tro att högtalarna i Xperia PRO-I är identiska med högtalarna i Xperia 1 III. Vi hade önskat att så var fallet men Xperia PRO-I:s högtalare är tyvärr ännu en nedgradering. Det största problemet är volymen. Den är sällan tillräcklig. Det kan vara svårt att ha ett samtal i en bullrig bil eller svårt att lyssna på en video medan kökskranen spolar. Högtalarnas kvalitet är inte låg men de är märkbart sämre än Xperia 1 III, då de bland annat saknar klarhet bland de högre frekvenserna.
Batteri
Den otroligt högupplösta OLED-skärmen körs i 120 Hz och Snapdragon 888-processorn slukar energi. Med skärmen satt till 120 Hz har Xperia PRO-I samma mediokra batteritid som Xperia 1 III. Batteriet kan ändå vara tillräckligt för många. Normala användare kan vänta sig en marginal på runt 30 batteriprocent vid slutet av en lång dag, medan krävande användare bör klara sig med antingen en liten marginal eller en snabb laddning under dagen. Xperia PRO-I är kort sagt inte det pålitliga flaggskepp som vi hade hoppats på. Vi uppskattar ändå Sonys utmärkta mjukvara, som gör det enkelt att underhålla batteriets hälsa.
Kamera
Sony Xperia PRO-I är en speciell telefon, till stor del tack vare kameran. Den är först på den svenska marknaden med en sensor som mäter en tum. Den är dessutom först med ett glasbaserat objektiv och har ett unikt dynamiskt bländarsystem. Resultatet är ett ordentligt lyft för Sony, som ändå inte är tillräckligt. Sony har mycket kvar att göra med sin mjukvara.
Läs mer om kameranDen rekordsättande sensorn i Xperia PRO-I är främst rekordsättande på pappret. Sensorn kan nämligen inte riktigt utnyttjas till sin fulla potential eftersom optiken inte är tillräcklig för att täcka hela sensorn. Sensorns faktiska storlek är närmare Galaxy S21 Ultra, som marknadsförs med en storlek på 1/1,33 tum. Sensorn i Xperia PRO-I sparar för övrigt också bilder i samma 12 MP-upplösning som flera konkurrenter, även om sensorns upplösning är högre. Till skillnad från till exempel Galaxy S21 Ultra finns inget läge för fotografering med en högre upplösning.
Hur bra en smartphonekamera är beror till stor del på dina preferenser. Hur vill du att dina bilder ska se ut när du fotar och hur mycket kontroll vill du ha? Vi testar generellt smartphonekameror i deras automatiska lägen, eftersom det oftast är så användare väljer att fota. Med Xperia PRO-I finns ovanligt många manuella kontroller som ger fördelar som få konkurrenter kan erbjuda. En nyhet är till exempel möjligheten att välja mellan f/2 och f/4 som bländarvärde. Det ger fotografen möjlighet att till exempel förändra kamerans skärpedjup utan att tvingas använda mjukvara.
Mindre bildbehandling
Xperia PRO-I är en stor kamerauppgradering för Sony, både i teorin och praktiken. Förbättringarna är dock inte så stora som Sony vill få det att framstå. Företaget har fortfarande stora utmaningar kvar att lösa med sina kameror. Det handlar till stor del om bildbehandling. Det är uppenbart att konkurrenterna är bättre på att producera bilder som fler kan uppskatta. Vi noterar till exempel att Sony fortfarande ligger efter när det gäller dynamiskt omfång. PRO-I ger bilder som har ett mer traditionellt utseende och som inte är lika uppenbart producerade av sammanfogade exponeringar. Sonys inställning till mobil fotografering ger samtidigt sämre dynamisk täckning och vi tror att många konsumenter föredrar både Apple och Samsungs behandling. I samma veva noterar vi att Sonys bilder ändå ofta saknar kontrast och att de ser tråkiga ut i jämförelse med bilder från till exempel iPhone 13 Pro Max.
I ljusa miljöer har vi svårt att hitta egenskaper som Sony är bättre på än konkurrenterna. Skärpan och detaljrikedomen är bra men den är inget speciellt. Färgåtergivningen likaså. Om vi verkligen ska försöka hitta komplimanger, kan vi nämna kamerans naturliga bokeh-effekt. Bakgrunden ser ofta naturligt oskarp ut. Vi föredrar den framför Apple och Samsungs ansträngda utseende. Vi är inte helt säkra på vad det beror på men med ett nytt glasbaserat objektiv känns som en sannolik förklaring.
Dynamisk bländare
Fördelen med kamerans ovanliga dynamiska bländare kan vara att kameran kan få ett bredare skärpedjup. f/2 och f/4 gör en betydande skillnad, åtminstone när vi fotar motiv som är nära kameran. Det är en funktion som vi tror kan bli vanligare allt eftersom kamerasensorer blir större och får kortare skärpedjup.
Vi har skrivit mycket om det tidigare men det är värt att nämna än en gång att det bästa med Sonys kameramobiler är deras exceptionellt snabba autofokus. Systemet kan följa objekt som rör sig snabbt framför kameran och ser till att vi alltid träffar rätt. Det åär otroligt tacksamt.
I mörka miljöer ser vi än en gång prov på bristande bildbehandling. För det första kan vi åter igen notera att det dynamisk omfånget inte är så bra som Apple och Samsung kan erbjuda. Vi kan samtidigt notera att kameran gör ett bra jobb med brusreducering, detaljrikedom och exponering i mörka miljöer. Apple ligger fortfarande steget före men Sony har helt klart förbättrat sig. Trots det tycker vi att även Samsung Galaxy S21 tar bättre bilder i många sammanhang. Samsung hittar en bättre balans för sin exponering som passar fler bättre, särskilt i mindre format.
När ljuset verkligen tryter får Sony lite problem med autofokus. När fokus väl sitter erbjuds bra detaljrikedom, även på fri hand. Apple prioriterar en ljusare exponering men får större problem med en grumlig bild som förstörs av hård brusreducering. Sony ger ett mer naturligt utseende och imponerar med detaljrikedomen. Än en gång visar Sony att de är mer intresserade av traditionell fotografering än av bildbehandling.
Brett och tätt
Vidvinkelkameran är helt okej men kommer inte i närheten av ens OnePlus 9 Pro, som kostar runt hälften så mycket. Kameran har problem med skärpa och dras i övrigt med Sonys tråkiga bildbehandling. Med det sagt skulle vi inte beskriva den som dålig. Den är överkomlig och kan funka för publicering i små format.
Telefotokameran har 2,1 gånger zoom, i relation till huvudkameran. Den är tyvärr inte så bra. Vi har lite svårt att förstå varför den ens ha inkluderats. Xperia 1 III hade en periskopkamera med upp till 4,4 gånger zoom. Den var mer användbar. Telefotokameran i PRO-I ger inte mycket bättre bilder än vi kan få från digital zoom med huvudkameran.
När det gäller video är nyheterna mindre. Vi imponeras fortfarande av kamerans 4K 120p-läge men konkurrenterna har förbättrats kraftigt de senaste åren. iPhone 13 Pro Max är en exceptionellt bra mobil för videoinspelning och Sony hamnar allt mer efter. Det största problemet för den uttalade målgruppen är dock att kameran helt enkelt överhettas och inte är så pålitlig som den skulle behöva vara som det professionella verktyg som Sony försöker den att framstå. Bara efter tio minuter i en inomhusmiljö kan inspelningar avslutas på grund av överhettning.
Stäng
Mjukvara
Sony Xperia PRO-I baseras på Android 11 och kommer med Sonys mjukvara kallad Xperia Home. Det inkluderar små förändringar av gränssnittet i både estetik och funktionalitet. I stora drag är Sonys mjukvara en av branschens enklaste och mest fria från anpassningar av Android. Med Xperia PRO-I är kameraappen den största nyheten. Appen gör manuella inställningar ovanligt enkla och tillgängliga.
Läs mer om mjukvaranSonys mjukvara är enkel. Den erbjuder en av branschens enklaste upplevelse. Sony har inkluderat ett fåtal extrafunktioner. Vi gillar till exempel möjligheten att sätta ett tak för hur högt batteriet ska laddas och när det ska laddas, för att förlänga batteriets totala livslängd. En annan väl behövd funktion i Xperia PRO-I kallas Flerfönster. Den gör det enkelt att välja två appar att använda samtidigt på den avlånga skärmen. Appar kan till och med paras ihop för att alltid visas tillsammans. App-paren kan snabbt öppnas med Side sense-funktionen, som är tillgänglig med två knack på sidan av skärmen. Det är ovanligt enkelt att vara ovanligt produktiv med Sonys mjukvara.
Manuell kontroll
Xperia PRO-I kommer med ny mjukvara för sin kamera. Appen Photo Pro ersätter Sonys tidigare kamera-app. Photo Pro påminner mycket om mjukvaran i en dedikerad kamera. Den inkluderar lägen såsom Basic, som motsvarar det klassiska auto-läget i en smartphone. Det tar hand om alla kamerainställningar och har ett fåtal extrafunktioner i form av knappar längs sidorna. Auto-läget är också automatiskt men ger mer information om slutartid, bländare och ISO samt snabb åtkomst till inställningar för bildformat och fokus. Utöver det finns ett P-, S- och M-läge, som vana fotografer känner igen. Det finns även ett MR-läge som kan användas för personligt anpassade och sparade inställningar. Appen inkluderar automatisk videoinspelning men för manuella inställningar finns en separat app. Vi hoppas att dessa kan slås samman i framtiden för att göra det enklare att spela in video manuellt.
Sony har tidigare inkluderat reklamspel i sina telefoner, även de dyrare modellerna. Dessa finns inte i Xperia PRO-I. Sony skickar fortfarande med appar från Amazon men dessa går enkelt att välja bort vid installation av telefonen.
Stäng
Prestanda och lagring
Xperia PRO-I drivs av ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset som vi har samlat stora erfarenheter av under 2021. Vår erfarenhet är att de flesta telefoner med kretsen snabbt överhettas och throttlar för att sänka sin prestanda och temperatur. Xperia PRO-I är ett av de värsta exemplen med prestanda som sjunker med runt 40 procent efter mindre än 10 minuter i testet Wild Life Extreme Stress Test. Det är tio procentenheter mer än Xperia 1 III och det bekräftar faktumet att Xperia PRO-I saknar det avancerade kylningssystem som den ännu dyrare Xperia PRO-modellen har. Det betyder dessvärre att modellen också har problem med att filma i högupplösta format under längre tid. Det gör att vi finner iPhones som ett mer pålitliga verktyg i många situationer. Sony begränsar oss i alla fall inte på andra plan då PRO-I har 12 GB RAM och 512 GB lagring, som dessutom kan expanderas med microSD-kort.
Helt klart en recension där man inte riktigt förstår vad Sony vill göra och vänder sig till. Om Sony ville förbättra din mjukvara till att fuska sig till bra bilder, hade man gjort detta. Sony använder hårdvara för att få till samma sak.