Xiaomi 13 Lite
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:256 GB-modellen är den officiellt svenska. 128 GB-versionen säljs främst internationellt.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Låg vikt
+ Bra huvudkamera
+ Snabbladdaren
Nackdelar
- Dåliga extrakameror
- Förvirrande mjukvara med reklamappar
- Saknar microSD-plats
Kamera8.1
Skärm8.4
Batteri7.7
Kamera8.1
Skärm8.4
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 13 Lite är en tunn och lätt mellanklassmobil som lägger design framför mycket annat. Det inkluderar en snygg framsida med rundade långsidor. Framsidan bjuder också på dubbla selfiekameror och frontmonterade LED-lampor för bättre selfies i mörka miljöer. Utöver det är Xiaomi 13 Lite en ganska vanlig mellanklassmobil med en kvick processor som dock inte är designad för tunga spel. Huvudkameran är bra men extrakamerorna är usla och batteritiden är helt okej. Vid lansering är det inte riktigt tillräckligt med tanke på telefonens pris men med lägre prissättning i framtiden, kan Xiaomi 13 Lite mycket väl bli en prisvärd mobil.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi 13 Lite har inget med resten av Xiaomi 13-serien att göra. Det märks inte minst på designen. Telefonen som lanserades i Kina under förra året under namnet Civi 2 har fått Xiaomi 13 Lite-namnet i Europa. Det är därför inte konstigt att designen inte alls påminner om varken Xiaomi 13 eller Xiaomi 13 Pro. Med det sagt påminner den en hel del om tidigare Lite-telefoner från märket. Det är en stor men tunn och lätt smartphone som har designmedvetna kunder som sin målgrupp, snarare än personer med höga krav på prestanda.

Baksidan bjuder på en kameramodul som sticker ut cirka två millimeter från resten av telefonen. I modulen finns tre kameror och dubbla LED-lampor. Resten av baksidan har en enkel glasdesign. För att skydda glasbaksidan inkluderar Xiaomi ett transparent plastskal i lådan.

Sidorna av Xiaomi 13 Lite är gjorda av plast men känns inte plastiga. Xiaomi har lyckats väl och skapat en stadig konstruktion. Längs höger sida finns en på/av-knapp samt volymkontroller. Längs ovansidan finns en IR-sändare för att styra till exempel TV-apparater och stereo-anläggningar och längs undersidan finns en USB C-port med USB 2, en högtalare, mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Telefonen har också stöd för eSIM, vilket inte är så vanligt i klassen.

Selfielampor!

Framsidan bjuder på en 6,55 tum skärm som har rundade långsidor och ett avlångt hål för två selfiekameror. Det är en modern design som ger ett ovanligt lyxigt utseende för klassen. Än mer lyxigt är de två främre LED-lamporna för selfies. Ja, du läste rätt. Telefonen har dubbla frontmonterade lampor för att ge mer ljus till selfies. De är svåra att se när de inte är aktiva men de sitter strax ovanför bildskärmen. Det är en unik och smart funktion.

Xiaomi 13 Lite har skydd mot vatten i form av IP53-certifiering. Det är en av de enklaste klassificeringarna som finns och betyder i princip att den kan användas i lätt regn. Den klarar sannolikt inte av att tappas ner i ett badkar eller ens att få vatten över sig från ett vattenglas som tippar omkull. Konkurrenter i klassen som erbjuder en vattentät design inkluderar Samsung Galaxy A54.

 

Skärm

Xiaomi 13 Lite har en bra AMOLED-skärm på 6,55 tum med Full HD-upplösning. Den är lätt att se utomhus tack vare en imponerande ljusstyrka på 935 nits och HDR-ljusstyrka på 1 190 nits. I skärmläget Originalfärg levererar skärmen nära perfekt vitbalans och helt okej färgåtergivning men utan ordentligt stöd för HDR-färger. P3-läget är bättre i det avseendet men kräver manuell inställning för att få bra vitbalans. Det är kort sagt svårt att få både mättade och korrekta vitbalans. Bortom färgåtergivningen har vi inget att klaga på. 120 Hz ger snabba animationer och tack vare den höga ljusstyrkan kan vi som sagt alltid lita på att vi kan se skärmen.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh erbjuder Xiaomi 13 Lite bra batteritid. Med tanke på andra Xiaomi-telefoner vi testat är den dock sämre än väntat. Även krävande användare kan klara sig genom en lång dag utan problem men marginalen är mindre än väntat. Det betyder att två dagar kan bli svårt att uppnå, även vid normal användning. Vi ser inte det som ett stort problem men vill vara tydliga med att flera konkurrenter erbjuder längre batteritid, om du är ute efter det.

Xiaomi inkluderar en snabbladdare i lådan. Den använder dessvärre en gammal USB A-port men imponerar med höga hastigheter. 67 watt-effekten tar telefonen från noll till 62 procent på 30 minuter och laddar till fullt på mindre än en timma.

 

Kamera

Xiaomi 13 Lite har samma huvudkamera-sensor som konkurrenter såsom OnePlus 10T och Samsung Galaxy A54. Den presterar bra i de flesta miljöerna och erbjuder hög kvalitet för sitt pris. Med det sagt skiljer de olika tillverkarnas bildbehandling åt ganska mycket. Xiaomi 13 Lite applicerar tung brusreducering som gör att till exempel mörka exponeringar kan se bra ut på avstånd men lite grötiga på nära håll. I jämförelse med Galaxy A54, föredrar vi Xiaomis färghantering, som ger ett mer naturligt utseende i ljusa miljöer.

Usla extrakameror

Xiaomi 13 Lite har en vidvinkelkamera som tyvärr är ganska dålig. Optiken har dålig skärpa längs kanterna av bilden. Det betyder att vidvinkelkameran kan fungera i små format på sociala medier men att den bör hållas borta från alla andra användningsområden.

Det finns dessutom en dedikerad makrokamera med en två megapixel-sensor som dessvärre är ett slöseri med resurser. Den tar usla bilder som har stora problem med brus. Vi kan inte rekommendera någon att använda den och önskar att Xiaomi lägger mer resurser på huvudkameran, istället för att inkludera meningslöst dåliga extrakameror.

Selfiekameran är helt okej men ger en mjuk bild som saknar detaljer. De främre LED-lamporna kan hjälpa till i mörka miljöer men eftersom de är kallblåa, passar de oftast dåligt. De ger ett spöklikt kallt ljus som inte ser så smickrande ut. De passar kort sagt bara bra om ljuset i miljön redan är relativt kallt, såsom under månljus.

13 Lite spelar in video i 4K-upplösning med 30 bilder per sekund. Videokvaliteten är bra för klassen med god stabilisering. Det finns ett läge för extra stabilisering men det sänker upplösningen till Full HD.

 

Mjukvara

Xiaomis mjukvara är komplicerad och funktionsrik. Den känns ofta överväldigande komplex på ett sätt som kan skrämma nya användare. Med lite erfarenhet kan vi dock uppskatta många ovanliga funktioner och mjukvaran fungerar generellt mycket bra med hög energieffektivitet och inte en tillstymmelse till dålig prestanda.

Utöver ett gränssnitt som är fyllt av många extrafunktioner, inkluderar Xiaomi också många extra appar. Det finns till exempel en förinstallerad app kallad Xiaomi Community som ger tillgång till forum, en Xiaomi-webbläsare, musik-spelare, SMS-app, väder-app och mycket mer. Xiaomi förinstallerar till och med spel såsom Solitaire och Genshin Impact. Vi ser dessa spel som reklam och inget som hör hemma i en dyr flaggskeppstelefon. Med det sagt går de åtminstone att avinstallera.

Xiaomi 13 Lite kommer med ett löfte om säkerhetsuppdateringar till augusti 2026. Det är bättre än inget men ligger inte på den nivå som vi förväntar oss för en telefon som lanseras 2023. Med Samsung som en stor konkurrent i klassen, som erbjuder fem år av säkerhetsuppdateringar, ser Xiaomi 13 Lite inte särskilt bra ut.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 13 Lite har en Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1-krets. Det är en mellanklass-krets som passar bra för målgruppen. Den presterar tillräckligt bra för att göra alla vardagsappar snabba och responsiva. Även om kretsen rent tekniskt sett presterar nära identiskt med den Exynos-krets som sitter i Samsung Galaxy A54, verkar Xiaomi 13 Lite ha bättre optimeringar då den levererar en bättre användarupplevelse med mer pålitligt hög responsivitet. Det gör stor skillnad i vardagen. Med det sagt är det inte en telefon för grafiskt krävande spel, då grafikkretsens prestanda uppgår till ungefär 25 procent av moderna flaggskepp.

Med 8 GB RAM är Xiaomi 13 Lite redo för framtidens tunga appar. Lagringsmängden på 256 GB är generös för klassen men den går tyvärr inte att expandera med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,55 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 159,2 x 72,7 x 7,2
Vikt 171 gram
Kamera 50 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP53
Processor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, 2,4 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,7
Demonteringsbetyg, av 20 15,4

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + nitton =