+ 2-3 dagar batteritid
+ Har hörlursport
- Tjock
- Saknar vattentätning
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Xiaomi Mi Note 10 är ännu ett banbrytande bidrag till ett redan lysande år för Xiaomi. Med Mi Note 10 erbjuds en enastående kamera och otrolig batteritid i en telefon som erbjuder ovanlig funktionalitet. 108 megapixel-kameran når upp till högt satta löften om bildkvalitet och Xiaomi lyckas göra passande kompromisser för att låta prisvärde möta kvalitet. Mi Note 10 passar inte alla men den sätter en ny ribba och låter sig inte begränsas av förväntningar på mobiler från klassen. Mi Note 10 visar att konsumenter inte måste betala för svindyra flaggskepp för att uppleva delar av det bästa som smartphones har att erbjuda.
Hårdvarudesign
Xiaomi Mi Note 10 sätter funktionalitet framför form med en design som ger utrymme för ett gigantiskt batteri, en hörlursport och en unik kameramodul. Det gör den ganska stor. Den behåller ändå ett modernt utseende och den känns inte så klumpig som den kanske verkar på papper.
Läs mer om hårdvaranXiaomi Mi Note 10 är en av de mest speciella telefonerna vi har testat i år. Det gäller allt från kameran och batteriet till processorn och faktiskt även designen. Den är inte speciell på grund av materialvalen men på grund av sina dimensioner. Mi Note 10 kan nämligen ses som en symbol för en vändande trend. Trenden som förföljt smartphonebranschen det senaste årtiondet har fått smartphones allt bli allt tunnare. Nu vänder den. Det ser vi till exempel i Apples senaste iPhone, som är tjockare än föregångaren. Mi Note 10 tar det till en ny nivå med en design som mäter 9,7 millimeter. Det gör den till en av de tjockaste mobilerna vi testat i år.
Tjock av en anledning
Tjockleken ger utrymme för ovanliga komponenter. Det ger också utrymme för tunga komponenter. Det ger Mi Note 10 en vikt på 208 gram och det gör den till en av de tyngsta mobilerna vi har testat. Det märks i handen och i fickan. Det är uppenbart att Mi Note 10 är en väl tilltagen mobil.
Trots tjockleken och vikten är den faktiskt inte riktigt lika svår att hantera som vissa konkurrenter. OnePlus 7T Pro är till exempel nästan två millimeter smalare och en halv centimeter kortare än Mi Note 10. Det gör faktiskt 7T Pro lite svårare att hålla och använda än Mi Note 10. Trots att Mi Note 10 är så stor och klumpig, är den alltså ändå relativt smidig i jämförelse med flera stora konkurrenter.
Med det sagt finns det ännu en detalj som gör Mi Note 10 ännu klumpigare. Den speciella kameran på baksidan av Mi Note 10 sticker ut ytterligare nästan två millimeter. Det gör hela telefonen väldigt ostabil på ett platt bord. Det är definitivt irriterande.
Den utstickande kameran sticker ut av en anledning. Den inkluderar nämligen kameror som kräver stora utrymmen. Här finns en kameramodul med tre kameror, en extra kamera strax under och ett litet hål för en femte kamera under den. Bredvid de tre huvudkamerorna finns två uppsättningar av dubbla LED-lampor och texten ”5X Optical” samt ”108 MP”. Det ger oss starka ledtrådar om vad vi har att vänta från kamerorna.
En modern glasmacka
Baksidan täcks av glas. Det är ett stadigt material som dessutom är lätt att hålla fritt från repor. Nackdelen är givetvis att det kan spricka. Trots glaset saknar Mi Note 10 stöd för trådlös laddning. Glaset på vårt vita testexemplar bryter i alla fall ljus i en regnbåge av färger. Det är rundat ner mot sidorna, som täcks av polerad metall. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som erbjuder bra fysisk återkoppling. Längre ner på sidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. På ovansidan finns en IR-sändare, för att styra till exempel TV-apparater och ljudanläggningar. Undersidan bjuder slutligen på en USB Typ C-port, en mikrofon, högtalare och hörlursport. Hörlursporten är ännu ett sätt som gör Mi Note 10 till en lite ovanlig mobil från 2019.
Framsidan bjuder på en stor skärm med tunna ramar. Glaset och skärmen böjer sig ner mot sidorna, vilket kan störa vissa användare som kan råka komma åt skärmen med handflatan. I toppen av skärmen sitter en kamera och ett par sensorer. Kameran har en droppformad flärp för att få plats. Ovanför kameran finns också en hörlur, som bara fungerar som en hörlur, trots trenden mot högtalare i hörlurar.
De moderna funktionerna
En trend som Xiaomi inte har missat är den skärmmonterade fingeravtrycksläsaren. Xiaomi använder en optisk läsare. Den är tillräckligt bra för sin klass men kan inte riktigt konkurrera med den hastighet som till exempel OnePlus kan erbjuda. Det betyder att vi återigen måste poängtera att betydligt billigare och äldre kapacitiva läsare fortfarande är snabbare och mer pålitliga.
Mi Note 10 är inte en riktig flaggskeppsmobil med aspirationer om att konkurrera med mobiler som kostar dubbelt så mycket. Det gör att Xiaomi också har valt att inte inkludera vissa funktioner. Det inkluderar stöd för trådlös laddning, som vi nämnt tidigare, men också vattentålighet. Xiaomi skryter inte om något som helst skydd mot vatten. Vi noterar visserligen att till exempel SIM-korthållaren har gummilister för grundläggande vattenskydd. Vi kan ändå inte betrakta Mi Note 10 som vattentät.
Stäng
Skärm
Xiaomi Mi Note 10 har en ny 6,47 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Den är den bästa bildskärm vi sett från Xiaomi hittills, tack vare ganska bra färgåtergivning, bra vitbalans efter manuell justering och hög ljusstyrka. Den har fortfarande en relativt låg upplösning och är inte riktigt lika enkel att se utomhus som marknadens dyrare flaggskepp. Den har inte heller stöd för ett 90 Hz-läge, som till exempel OnePlus telefoner. Den ser bra ut, även om skärmen inte är Mi Note 10:s flaggskeppsfunktion.
Batteri
Mi Note 10 är en hjälte när det gäller batteritid. Den är kanske inte bäst, men inte långt ifrån. Med den senaste mjukvaran från Xiaomi har vi sett extremt imponerande batteritider. I praktiken innebär det att normala användare kan vänta sig upp till tre dagars batteritid. Även vid tung användning klarar den två dagar utan större problem. Den extrema batteritiden kommer från ett batteri som mäter 5 260 mAh. Med tanke på Mi Note 10:s relativt svaga Qualcomm-processor är vi lite överraskade av att Asus ZenFone 6, med sitt 5 000 mAh-batteri och flaggskepps-processor, erbjuder en gnutta längre batteritid. Vi har dock svårt att klaga. Mi Note 10 erbjuder så lång batteritid att ingen användare rimligtvis kan ha något som helst problem med den.
Kamera
Xiaomi Mi Note 10 har en imponerande uppsättning kameror. Huvudkameran använder en ny sensor från Samsung som fångar bilder med 108 megapixlar. De slås samman och sparas till 27 megapixlar-bilder. Sensorn är dessutom betydligt större än i flera konkurrenter. Det ger den flera fördelar men också effekter i bilderna som konkurrenterna har svårt att replikera.
Läs mer om kameranI ljusa miljöer märker vi effekterna av den nya sensorn som bäst. Här ser vi att den högupplösta sensorn och de högupplösta bilderna som sparas har stor betydelse för detaljrikedom. Det är inget snack om saken. Mi Note 10 kan fånga de mest detaljrika HDR-bilderna vi någonsin sett. Skillnaderna mot de bästa konkurrenterna är inte gigantisk men det finns tydliga skillnader i detaljrikedom. När vi byter till 108 MP-läget blir skillnaderna ännu större. I detta läget skapas cirka 20 MB-filer. De är alltså ganska opraktiska. Vi är ändå överraskade av det breda dynamiska omfång som erbjuds även i detta extrema kameraläge.
Den stora kamerasensorn skapar ett snävare skärpedjup än konkurrenterna. Det kan ses som konstnärligt och kan få tittare att uppfatta bilden som mer professionell. Medan Samsung Galaxy Note 10+ har en variabel bländare som kan påverka skärpedjupet, är Mi Note 10 alltid fast med ett kort skärpedjup.
Ny ribba för detaljrikedom
Mi Note 10 har ett väldigt imponerande dynamiskt omfång. Samsung har briljerat branschen i flera år och Apple har tagit ett stort steg framåt med årets modeller. Mi Note 10 sätter dock en ny ribba. Även extrema situationer lyckas kameran behålla detaljrikedom i mörka delar av bilden medan konkurrenterna förlorar detaljer eller får stora problem med brus.
Färgåtergivning har kommit så långt i moderna mobilkameror att det har blivit en allt större fråga om smak. I många situationer väljer Xiaomi en väl balanserad färgåtergivning och vitbalans. När Samsung gärna går åt det varmare hållet, håller Xiaomi sig mer åt det neutrala. Medan Samsung tenderar att fota lite platta bilder drar Mi Note 10 på med ganska hög kontrast, utan att förlora detaljer.
Balanserad i mörker
I mörka miljöer fortsätter Xiaomi att leverera i världsklass. Den applicerar ganska hård brusreducering som tenderar att göra bilderna lite mjuka. Detaljrikedomen är ändå på plats. iPhone lyckas likvärdigt men väljer istället betydligt mer brus. Det ger ofta ett lite mer naturligt resultat. Även här är smaken lite som baken. Mi Note 10 har med andra ord inget större övertag när det gäller detaljrikedom. Vi skulle däremot vilja påstå att Mi Note 10 lyckas absolut bäst med färgåtergivning och exponering i mycket mörka miljöer. Den får kontinuerligt bra och ljusa exponeringar med naturliga färger medan Samsung ofta underexponerar och iPhone har betydande problem med övermättade färger när ljuset tryter. Huawei P30 Pro lyckas likvärdigt när det gäller exponering men vi föredrar Mi Note 10:s färger.
Bra bluffzoom
Mi Note 10 har två zoomkameror, en med 2 och en med 5 gånger optisk zoom. Det påstår i alla fall Xiaomi. I verkligheten har den andra zoomkameran bara 3,8 gånger zoom, i relation till huvudkameran. Mellanrummet mellan 3,8 och 5 täcks av att alla bilder beskärs för att motsvara 5 gånger zoom. Det är ett riktigt fult trick.
Bilder från kameran med två gånger zoom är bra. Än en gång ser vi prov på ett brett dynamiskt omfång. Vi ser dock också överdriven skärpa som gör bilderna lite onaturligt vassa. Samma problem har som tur inte kameran med ”fem” gånger zoom. Den är betydligt mildare behandlad och får konkurrenterna att svettas. Den erbjuder nämligen ett intressant perspektiv och backar upp det med hög detaljrikedom. Trots det fula siffertricket kan zoomkameran alltså erbjuda imponerande detaljrikedom. Den enda konkurrenten som gör det bättre är Huawei P30 Pro.
Både vid och nära vy
Likt nästan alla flaggskepp från 2019 har Mi Note 10 också en vidvinkelkamera. Den har ett smalare perspektiv än flera konkurrenter men har samma problem som konkurrenterna. Vi ser visserligen bättre skärpa i mitten av bilden än från konkurrenterna. Skärpan faller dock snabbt av mot kanterna. Det gör att det i princip bara är mitten som är skarp. Vi ser samtidigt att Xiaomi åter igen lägger sig mellan konkurrenterna när det gäller färg och kontrast. Samsung ligger steget före med ett brett dynamiskt omfång men Xiaomi lyckas hitta en bra balans som vi definitivt föredrar framför Apples.
Den sista kameran är en makrokamera. Den känns som något som Xiaomi har slängt in för att kunna skryta om ett kamerasystem med fem kameror. Den är nämligen ganska kass. Två megapixlar är inte tillräckligt och objektivet är inte bra nog för att den ska kunna erbjuda bilder av acceptabel kvalitet. Vi får betydligt bättre resultat genom att ta ett foto med zoomkameran och zooma in digitalt den sista biten.
Mi Note 10 fortsätter att imponera med bra video. Den presterar riktigt bra med endast ett par tekniska detaljer som saknas. Konkurrenterna ligger till exempel före med stöd för 4K 60p-inspelning, medan Mi Note 10 är begränsad till 4K 30p. Det finns inte heller stöd för HDR-inspelning. Det ger Mi Note 10 ett mer begränsat dynamiskt omfång än både iPhone 11 Pro och Samsung Galaxy Note 10+. Sådana begränsningar gör att den ligger strax under de topp-presterande flaggskeppsmobilerna.
Stäng
Mjukvara
MIUI 11 lanseras med en renare och enklare design. De underliga besluten i Xiaomis tidigare mjukvaror hänger dock kvar. Det gör mjukvaran till en av Mi Note 10:s största svaghet.
Läs mer om mjukvaranXiaomi Mi Note 10 är den första telefonen att lanseras med Xiaomis senaste mjukvara för Android, MIUI 11. Trots att den lanseras under hösten 2019 är den byggd på det ett år gamla operativsystemet Android 9. Det har viss praktisk betydelse. Det gör till exempel att det mörka läge som MIUI 11 har inte fungerar i appar på samma sätt som med Android 10.
MIUI 11 går i samma spår som föregångaren med mycket tunga anpassningar av Android, både estetiskt och funktionellt. Förändringarna innebär bland annat att hemskärmen inte har någon appskärm och att alla appikoner därför måste finnas på hemskärmen. De innebär också att många knappar och inställningar har bytt plats. Funktionen i Android för Delad skärm har till exempel fått en egen knapp i appbytaren, det finns en snabbgenväg till Inställningar ovanför snabbgenvägarna när vi sveper ner med ett finger från toppen av skärmen och alla inställningar har en annan ordning. Många förändringar har stor betydelse för hur Android fungerar men de är också till stor del väl genomtänkta. Inställningarna är till exempel sorterade så att de vanligaste inställningarna inte ligger längst upp, där de är svåra att nå med en hand.
Nya färger och gammalt skräp
De största förändringarna som introduceras med den nya mjukvaran är estetiska. För det mesta tycker vi att Xiaomi går i rätt riktning. Bättre användning av färgade ikoner gör det lättare att navigera och bättre struktur i till exempel appbytaren gör det lättare att snabbt hitta rätt app.
MIUI 11 är fortfarande fullt av appar. Appar från Xiaomi och appar från annonsörer. Flera av Xiaomis appar är praktiska eller rent av nödvändiga. Det finns till exempel en app för FM-radio och en för IR-sändaren. Appar så som Säkerhet uppmanar samtidigt användare att manuellt ”städa” telefonen från ”skräp” som i själva verket sparas av appar för att de ska fungera bättre och snabbare. Appen Säkerhet inkluderar dessutom virusskanning som laddar upp information om användarens telefon till tre olika molntjänster. Funktionen är inte aktiv som standard och användaren måste godkänna användarvillkor för att använda den. Det finns dock inget som pekar på att antivirusmjukvara krävs för Android-telefoner och mjukvara som kräver manuell ”Säkerhetsskanning” skapar främst oro bland användare. Det är kort sagt dags för Xiaomi att lägga ner sin ”Säkerhet”s-app.
MIUI 11 är en lite underlig mjukvara med lite underliga preferenser. Notisikoner går nu äntligen att aktivera men de är fortfarande inaktiverade som standard, av någon outgrundlig anledning. Det går att skaffa en appskärm med en launcher som kan installeras från Google Play. På det sättet kan MIUI 11 passa de flesta som gillar att justera inställningar. Vi önskar bara att Xiaomi höll sig borta från onödiga anpassningar som inte gör Android bättre.
Stäng
Prestanda och lagring
Mi Note 10 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 730G-chipset. Vi har aldrig testat G-versionen tidigare men vi har testat Snapdragon 730 i bland andra Xiaomi Mi 9T, en mobil som kostar ungefär hälften så mycket som Mi Note 10. Skillnaderna mellan 730 och 730G är ganska små. G-versionen erbjuder runt 10 procent högre grafikprestanda i våra tester. Det är visserligen tacksamt men det går inte att komma undan faktumet att konkurrenterna i klassen presterar runt 150 procent bättre. Med det sagt är 6 GB RAM och 128 GB lagring mer än tillräckligt för att hantera även tunga appar och CPUn är mer än tillräcklig för att hålla Xiaomi Mi Note 10 kvick. Det enda undantaget är spel, där konkurrenterna har uppenbara fördelar. Processorn är alltså en svaghet men för icke spelintresserade är det en ganska liten svaghet som är svår att märka i praktiken.