Trådlös laddning på tio meters avstånd med ”laser-IR”

0

På CES 2018 är trådlös laddning ett av de hetaste ämnena. Ett företag visar en liten annorlunda tolkning av vad trådlös laddning kan vara. Wi-Charge visar en trådlös laddningsteknik som låter användare ladda sin smartphone på upp till 10 meters avstånd, helt utan kablar eller onödigt hög ineffektivitet.

Laddare inbyggd i lampa

Wi-Charge gör en laddningsteknik som baseras på IR-strålning. Tekniken är inbyggd i en lampmodul som sätts i taket. Bakom ett svart glas finns en sändare som kan skicka strålning till upp till tre enheter samtidigt. Wi-Charge säger att de kan skapa sändare som kan hantera många fler men att de just nu bara har sändare som klarar antingen två eller tre enheter.

Trådlös laddning över IR

Sändningen sker alltså via IR. Till skillnad från många andra trådlösa laddningstekniker kan Wi-Charge ladda med en mycket riktad energistråle. Sändaren kan se var IR-mottagaren befinner sig och skicka den laser-liknande IR-strålen direkt till mottagaren. Sändaren kan följa mottagaren när den förflyttas, även i relativt hög hastighet och kan alltid hitta rätt. Så fort ett objekt eller en människa kommer mellan mottagaren och sändaren stoppas sändning. Det ska säkerställa att IR-strålen inte råkar skickas på eller till något annat än den tänkta mottagaren.

Wi-Charge

Snabb som en vanlig laddare

Sändningen innehåller tillräckligt mycket energi för att ladda en hel smartphone på cirka tre timmar. Det motsvarar en traditionell 5 watts-laddare som inte har snabbladdningsfunktion. Det kanske låter långsamt men det är i linje med den vanliga versionen av Qi, som används av Samsung och Apple. Tanken är också att Wi-Charge ska kunna ladda smartphones relativt konstant, så fort de befinner sig i ett fält på 50 grader under lampan.

Wi-Charge säger att de planerar att lansera sin sändare i slutet av 2018. Då planerar man också att lansera ett skal för iPhone X och Samsung Galaxy S8 som har stöd för tekniken. På längre sikt vill man bygga in tekniken i smartphones. Eftersom mottagaren är relativt stor kommer det dock troligen inte bli helt enkelt att övertyga smartphonetillverkare att implementera den i framtidens mobiler.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − tio =