Efter lanseringar i Stockholm av Telia och Tele2, lanseras under den kommande dryga veckan 5G-nät utanför huvudstaden. Lanseringen görs i Malmö, Lund, Uppsala, Helsingborg, Västerås, utöver delar av Stockholm, av teleoperatören Tre. Till en början väntas dock inga höga hastigheter.

Knappt snabbare än 4G

Tre ser alltså ut att kunna bli först ut med 5G-nät i flera svenska städer. Näten byggs på nationella tillstånd i 2,1 GHz-bandet och aktiveras med start den 17 juni i 384 master. Även om de nya näten har 5G-teknik, så medger Tre att konsumenter inte kan vänta stora hastighetsvinster i mobilen. Prestandavinsterna kommer först efter att nya tillstånd har delats ut, senare i år.

”Nätet, som aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, är stabilare och likvärdigt med eller något snabbare än 4G samt har lägre svarstider.”, meddelar Tre i ett pressmeddelande.

Näten som snart aktiveras verkar ha stora variationer i storlek och utbredning. De ser ut att täcka stora delar av Malmö och Lunds innerstad men har en mer ojämn täckning i andra städer. I Stockholmsområdet är nätet fokuserat på Kungsholmen, Kista, Bagarmossen, Bromma och delar av Solna, där 200 av de 384 masterna i landet är placerade.

Medan konkurrenter erbjuder 5G-tjänster exklusivt genom obegränsade abonnemang, så ger Tre 5G-uppkoppling till alla 3Surfa-abonnemang, så länge kunden också har köpt en 5G-mobil från operatören.

Den officiella aktiveringen sker i Malmö och Lund den 17 juni. De resterande städerna aktiveras den 22 juni. Alla operatörer väntas fortsätta bygga ut sina nät under sommaren och hösten, inför en auktion av viktiga 5G-frekvenser som sker den 11 november.

Uppdatering: Uppdaterad med korrekt uppgift om använd frekvens. (12 juni 17:00)

Källa: Tre

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 15 =