Trenden verkar nu ha nått sin topp när den fjärde och sista nätägande teleoperatören lanserar nya familjeerbjudanden. Teleoperatören Tre lanserar 3Samla som ser ut att bli marknadens mest konkurrenskraftiga erbjudande, som till och med kan konkurrera med budgetoperatörerna. Nackdelarna med familjeabonnemang är ändå betydande.

På en marknad med bättre villkor och mindre friktion för att byta abonnemang har det blivit svårare för operatörer att övertala konsumenter att binda sina abonnemang. Familjeabonnemang ser ut att vara de stora operatörernas nya strategi för att hålla fast abonnenter. Även om de inte alltid kräver långa bindningstider skapar familjeabonnemang snarare en social press på medlemmar att inte överge gruppen och därmed höja priset för alla andra. Det gör familjeabonnemang till en utmärkt strategi för att hålla kvar abonnenter över tid.

3Samla – bra för datahungriga

Vi har tidigare skrivit om familjeabonnemang som ett sätt för operatörer att låsa fast familjer. Vi har också beskrivit dem som generellt ganska dyra. I dag lanseras 3Samla av operatören Tre och det narrativet förändras något. Tres nya erbjudande är betydligt billigare än konkurrenternas. Medan Telenor tar 169 kronor extra per användare, Telia tar 189 kronor extra och Tele2 tar 199 kronor, tar Tre bara 99 kronor extra per användare och månad. Det gör att Tres familjeabonnemang blir särskilt billiga för större familjer. Skillnaden gentemot de stora nätägande konkurrenterna är tydligast för abonnemang med obegränsad surf. För fyra användare kostar Tre 796 kronor per månad medan det näst billigaste alternativet, från Telenor, kostar 1 076 kronor per månad.

Månadskostnad för obegränsade abonnemang för fyra personer.

Även för mindre abonnemang är Tres nya erbjudande oväntat prisvärt. Det är till och med svårt att hitta bättre lösa erbjudanden från budgetoperatörer så som Hallon och Vimla. Vimlas billigaste kombination av abonnemang, som ger samma totala surfmängd kostar 24 kronor mer per månad.

Månadskostnad och total månatlig surfmängd. De två sista exemplen inkluderar två vanliga och två abonnemang för barn/student. Klicka bilden för att förstora.

Gott om nackdelar

Även med attraktiva priser är Tres erbjudande inte nödvändigtvis det billigaste alternativet för familjer. Tres priser gäller bara om abonnemangen binds i minst 12 månader. Det betyder att abonnemangen inte kan hållas lika flexibla för nya erbjudanden eller förändrade behov. Lösa abonnemang hos budgetoperatörer kan anpassas när användarnas behov förändras samt efter rabatter för studenter och seniorer. De kan även anpassas med olika operatörer för olika familjemedlemmar, som till exempel har behov av olika nät med olika täckning. Utöver det är budgetoperatörerna definitivt billigare för familjer som surfar relativt lite, eftersom enskilda abonnemang då kan fås för runt 100 kronor. Det finns kort sagt många anledningar att välja lösa abonnemang från billigare operatörer. För första gången i den nya familjetrenden verkar dock Tre erbjuda konkurrenskraftiga priser.

Som vanligt kan du alltid hitta de billigaste abonnemangen för alla familjemedlemmar i Abonnemangsguiden. Där finns Sveriges bästa och billigaste abonnemang samlade på ett ställe.

Abonnemangsguiden

Källa: Tre

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here