UV-kamera för mobilen – vi testar med solkräm på CES

0

Alla smartphones har en eller flera kameror som kan användas för att fånga bilder och videos. Ingen smartphonekamera kan dock fånga UV-ljus. UV-ljus är mest känt att vara nyckeln till en fin solbränna men kan också vara skadligt för både människor och prylar. UV-ljus kommer främst från solen men kan också skapas av speciella lampor. UV-ljus kan dock inte ses av människor eller vanliga kameror. Det kan dock en ny UV-kamera som är anpassad för mobiltelefoner. Vi har tagit en titt på Nurugo SmartUV.

Fångar bara UV-ljus

I ett litet bås på CES-mässan i Las Vegas hittade vi Nurugo. Företaget har just startat en kampanj på gräsrotsfinansierings-sajten Kickstarter. Kampanjen fokuserar på en ny produkt kallad SmartUV. SmartUV är en kamera som kan fästas på undersidan av en smartphone. Med en särskild app kan kameran aktiveras och smartphoneskärmen kan visa vyn från tillbehörets inbyggda UV-kamera. Kameran fångar bara UV-ljus, vilket ger användare en unik vy. I många miljöer inomhus ser kameran ingenting alls. När vi testade SmartUV på mässgolvet såg vi inget annat än mörker från kameran. När vi gick in i ett bås som hade en UV-lampa ändrades dock kamerans beteende snabbt.

Många ändamål

UV-kameran kan användas till många saker. Vi testade att ta på oss genomskinliga, men UV-blockerande, skyddsglasögon och använde en solkräm som kom i en fast stickform. Så fort vi tryckte solkrämen mot huden blev den snabbt svart från kamerans perspektiv. Kameran kan också användas för att se människohudens hälsa och potentiellt upptäcka förändringar i huden. Den kan dessutom användas för många andra ändamål så som att lokalisera reparationer i lacken på bilar, upptäcka kroppsvätskor och visa lagningar i tänder.

Nurugo SmartUV finns att förbeställa på Kickstarter för drygt 1 000 kronor. Företaget förväntar sig att de första exemplaren av SmartUV kommer att skeppas under våren. Vi blev imponerade av kamerans unika egenskaper men kan inte säga hur pålitlig kameran är eller hur bra appen är eftersom vi inte fick möjlighet att testa den.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × 2 =