Vad hände med HTC?

1

På MWC 2016 har HTC ett ganska stort bås där de visar upp sina senaste prylar. Företaget lever kvar på smartphonemarknaden men det är inte alls vad det var en gång i tiden.

Tappade 98 procent

HTC är ett av fler smartphonetillverkare som har sett smartphonemarknaden förändras drastiskt framför deras ögon. Nokia är troligen det enda andra företaget i världen som har haft en liknande upplevelse av teknikens snabba utveckling. HTC är dock unik som en tillverkare som faktiskt lyckades sälja smartphones på den moderna smartphonemarknaden och som sedan, på rekordtid, tappade sin ledning. År 2011 var HTC USAs största smartphonetillverkare och hade då en större andel av marknaden än både Samsung och Apple. Två år senare redovisade företaget en vinst som hade sjunkit med 98,1 procent på ett år.

Små nyheter

På MWC 2016 var HTCs enda stora mobilnyhet introduktionen av HTC One X9, en telefon som tidigare introducerats i Kina men som nu kommer till Sverige. Nyheten står i stark kontrast till de många flaggskeppslanseringar som HTC satsat på under tidigare MWC-mässor.

Trots företagets dystra siffror lever varumärket kvar och många av HTCs telefoner finns att köpa i svenska butiker.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. HTC förlorade sina kunder på grund av för lite lagringsutrymme i telefonerna och för lite RAM-minne. Alla HTC-telefoner blev långsamma efter ett tag eftersom apparna fyllde upp minnet.

    Samsung Galaxy S saknade detta problem eftersom den lanserades med 4GB lagringsutrymme mot HTCs vanliga 300-500MB. Det var en telefon fungerade lite längre och var kompromisslös.

    HTC fortsatte att släppa nya modeller som alltid hade någon brist och aldrig var kompromisslösa. Sedan kom floppen med One X som hade ett Nvidia Tegra-chip till vilket Nvidia vägrade att släppa drivrutiner för nya Androidversioner.

    Resten är historia.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex − fem =