Den kinesiska smartphonetillverkaren Vivo säljer inte sina smartphones i Sverige. Företaget har dock samma ägare som OnePlus, som har en stark ställning i Sverige. Nu visar Vivo upp en konceptmobil kallad Apex 2020 med ett flera världsnyheter.

Framtidens innovation?

Även om Apex 2020 aldrig kommer att säljas till konsumenter, har Vivo en tradition av att visa koncept och faktiskt lansera de nya funktionerna i framtida mobiler. Vivo var till exempel först med pop-up-kameror, som nu finns i smartphones från flera tillverkare. Även om Vivo inte ens har visat upp ett fysiskt exemplar av koncept-mobilen Apex 2020, så är innovationerna som visas upp förhoppningsvis någorlunda nära verklighet. Det är särskilt spännande eftersom nyheterna i Apex 2020 faktiskt är ganska imponerande.

Apex 2020 har bland annat en ny bildskärm som kallas ”fullview edgeless”. Skärmen sträcker sig 120 grader över kanterna av framsidan för att ge ett helt ramlöst intryck. Det är en design som påminner lite om Huawei Mate 30 Pro och om Xiaomis lite mer extrema koncept. Designen är inte nödvändigtvis särskilt praktisk, eftersom den rimligtvis utsätter skärmen för stora risker vid fall. Den bjuder dock också på en annan nyhet. Under skärmen sitter nämligen telefonens selfiekamera. Kameran fotar genom en speciell del av OLED-skärmen för att kunna ta bilder, utan att kräva ett hål eller en flärp i skärmen.

Riktig zoomkamera

En av de kanske mest intressanta nyheterna sitter i kameran. Här finns en ny zoomkamera som har en riktig zoomkamera, inte bara en telefotokamera. Medan en telefotokamera kan fota bilder mer optisk zoom, i relation till huvudkameran, har en riktig zoomkamera rörliga delar som gör att samma kamera kan justera sitt perspektiv. I Apex 2020:s fall så har den 5 till 7,5 gånger zoom tack vare rörliga optiska komponenter. De rörliga komponenterna sitter i en periskopdesign som gör att hela kameramodulen bara mäter 6,2 millimeter. Den kan därför byggas in i en telefon som är 8,8 millimeter tunn.

Den nya zoomkameran sitter bredvid en huvudkamera med ett nytt stabiliseringssystem som Vivo kallar gimbal-liknande. Den har helt enkelt ett stabiliseringssystem som ska prestera 200 procent bättre än liknande system i dagens smartphones.

Laddning är en annan del av smartphoneteknik som Vivo har varit ledande inom i flera år. Företagets senaste nyhet är stöd för trådlös 60 watts-laddning, som ska kunna ladda telefonen med 2 000 mAh på 20 minuter. Energin krävs för att driva telefonens Qualcomm Snapdragon 865-chipset med 5G-stöd.

Vivo Apex 2020 är egentligen inte mycket mer än ett marknadsföringsknep. Den kommer som sagt aldrig kunna köpas av konsumenter. Den visar dock förhoppningsvis på teknik som vi kan se i verkliga smartphones under de kommande 1–2 åren.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + åtta =