Xiaomi har nu presenterat sitt senaste flaggskepp för lansering i Kina senare denna veckan. Xiaomi 12S Ultra är en stor smartphone med en gigantisk kameramodul, Leica-märkning och de senaste komponenterna, inklusive den nya Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-kretsen.

Tar över efter Huawei

Xiaomi 12S Ultra är ett flaggskepp som satsar hårt på att vara så extrem som möjligt. Likt föregångaren Xiaomi Mi 11 Ultra, lyckas den med det tack vare sin enorma kameramodul. Denna gången är modulen rund och saknar en inbyggd skärm. Istället ramas den runda kameralins-liknande modulen in av en rektangulär bas, som åtminstone skiljer designen av Xiaomi 12S Ultra från Huawei Mate 40 Pro, som annars hade en liknande design. Mate 40 Pro är relevant här eftersom den var Huaweis sista modell i Sverige med Leica-varumärkning. Xiaomi ska nu ta över efter Huaweis samarbete med Leica och gör det med en helt ny kamera.

Kamerasensorn i 12S Ultras huvudkamera är inte skapad av Leica. Den är istället ett samarbete med Sony, där Xiaomi ska ha varit involverade i att finansiera utvecklingen av sensorn. Sony IMX989 är en sensor som mäter en tum över diagonalen och som har en upplösning på 50,3 megapixlar. Det stora formatet är exceptionellt ovanligt i smartphonebranschen. I Sverige finns bara Sony Xperia PRO-I som har en lika stor sensor men den är inte designad för att utnyttja sensorns fulla storlek.

Utöver den nya huvudkameran finns också en vidvinkelkamera och en telefotokamera med perioskopdesign som ska ge fem gånger optisk zoom. Alla kameror har Leica-objektiv och ska ha en beläggning för att minska reflektioner i linsen. Båda extrakamerorna har 48 MP-kameror med IMX586-sensorer.

Samsung-skärm och nytt från Qualcomm

På framsidan av 12S Ultra finns en 6,73 tum AMOLED-panel från Samsung som har 1 440p-upplösning, 120 Hz adaptiv uppdateringsfrekvens och en ljusstyrka på 1 500 nits. Den har stöd för HDR 10+ och Dolby Vision och har därmed potential att konkurrera med Samsung om platsen som marknadens bästa mobilskärm.

Xiaomi 12S Ultra blir först ut med Qualcomms senaste flaggskeppskrets. Snapdragon 8+ Gen 1 är byggd på ny halvledar-teknik för att erbjuda betydligt högre effektivitet, närmare 30 procent. Den får också tillgång till 12 GB RAM och 512 GB lagring. Komponenterna får energi från ett batteri på 4 860 mAh som kan laddas till 67 watt med kabel och 50 watt med trådlös laddning.

Xiaomi 12S Pro och 12S

Xiaomi 12S Pro lanseras nu också som ett mindre extremt alternativ. Den har samma bildskärm som syskonet men har ett batteri på 4 600 mAh som har stöd för snabbare 120 watt-laddning. Kameran är inte heller densamma. 12S Pro har en ny IMX707-sensor, som ska likna den IMX700-sensor som satt i Huawei Mate 40 Pro. Det är alltså en sensor med ett 1/1,28 tum-format, vilket också är mycket stort för branschen.

Slutligen visar Xiaomi också upp en Xiaomi 12S som har samma kamera som 12S Pro men som har ett mindre format tack vare en 6,28 tum skärm och ett mindre batteri på 4 500 mAh.

Kommer 12S Ultra till Sverige?

Xiaomis strategi kring företagets Ultra-modeller har varierat mellan åren. Xiaomi Mi 10 Ultra lanserades aldrig i Sverige, medan Xiaomi Mi 11 Ultra såldes med extremt dålig distribution och tillgänglighet. Xiaomi 12S-serien ser ut att bli helt Kina-exklusiv. Vi bad Xiaomi om ytterligare information om lanseringsplanerna och fick detta svaret:

Xiaomi will offer Xiaomi 12S Series exclusively in Mainland China. Our Strategic Partnership in Imaging Technology will have long-term impacts beyond the scope of this series, into Xiaomi’s international markets.

Det låter minst sagt som att det inte finns några planer för en europeisk lansering. Svenskar som vill få tag på en 12S Ultra får helt enkelt importera den från Kina, utan stöd för Googles tjänster. Det motsvarande priset för 12S Ultra är 9 300 kronor medan 12S Pro kostar 7 300 kronor och 12S kostar 6 200 kronor. Lanseringen sker nu på onsdag.

Källa: Xiaomi

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva + fem =