Smartphones har blivit stora, väldigt stora. I maj testade vi till exempel OnePlus 7 Pro som har en 6,67 tum skärm. Det kan jämföras med Samsung Galaxy Note som lanserades år 2011 och förlöjligades av vissa på grund av sin ovanligt stora 5,3 tum skärm. Nu verkar den enda bra lilla Android-mobilen som fortfarande säljs vara på väg ut. Sony Xperia XZ2 Compact, med sin 5 tum skärm, lämnar butiker efter ett drygt år på marknaden.

Mobilen utan konkurrens

Vi vet att det finns konsumenter som inte vill ha stora och klumpiga smartphones. De vill ha de smarta och praktiska fördelarna med en modern smartphone, utan att bära en klump som är svår att få plats med i byxfickan och svår att använda med en hand. Det har gjort Sony Xperia XZ2 Compact till en mobil med en särskilt kräsen publik. XZ2 Compact har också haft ensamrätt på denna kräsna publik. Under det senaste året har inte en enda konkurrent sålt en liknande mobil. En av de senaste konkurrenterna är Apples iPhone SE som nu har tappat relevans eftersom den är mer än tre år gammal.

Efter flera månader av allt sämre tillgänglighet finns Sony Xperia XZ2 Compact nu bara kvar hos en återförsäljare i Sverige, Elgiganten. Alla andra stora svenska butiker har inga exemplar kvar i sina lager. Den går alltså visserligen fortfarande att köpa men det är uppenbart att den sjunger på sista versen. Med ett krav på tillgänglighet hos minst två etablerade svenska återförsäljare, har nu XZ2 Compact förlorat sin utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden. Eftersom XZ2 Compact inte har haft någon konkurrent finns det ingen att ta över utmärkelsen. För första gången kan vi därför inte längre rekommendera någon liten smartphone.

Mindre men inte liten

Det finns givetvis fortfarande mobiler som är mindre än andra. Apple iPhone 8 är ett exempel på en mobil som är betydligt mindre än många konkurrenter. Den är dock större än definitionen för vår utmärkelse för Bästa lilla telefonen. Allt är relativt men i nuläget behåller vi vår definition med målsättningen att inte peka konsumenter mot något som inte finns, en lite smartphone. Tiden för små och smidiga smartphones verkar vara förbi.

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =