Android 8.0 Oreo är en av den senaste versionen av Googles mobila operativsystem. Det lanserades under slutet av augusti 2017 och har äntligen börjat rulla ut till många användare. När det är dags att trycka på uppdateringsknappen finns det några saker som är bra att veta.

Android Oreo erbjuder en upplevelse av ett operativsystem som du troligen redan är bekant med. Som med alla nya versioner av Android finns det både roliga nyheter och ett par problem. Vi börjar givetvis med de roliga nyheterna.

Bild-i-bild

Android Oreo har ett nytt Bild-i-bild-läge som gör att du kan se på videos i ett löst fönster, samtidigt som du har andra appar öppna. Du kan till exempel starta en video, gå till hemskärmen, öppna en annan app och aldrig sluta titta på videon. Det lilla fönstret dyker upp så fort du trycker på hemknappen från en app med stöd och när videon spelas i helskärmsläge.

 

Smart Wi-Fi

Android Oreo kan lära sig av hur du använder Wi-Fi för att spara energi och se till att du alltid har en bra uppkoppling. Operativsystemet kan till exempel veta var du bor och vad ditt hemnätverk heter. Så fort du kommer hem aktiveras Wi-Fi och telefonen kopplas upp. När du är ute på resa inaktiveras Wi-Fi och du använder din mobils 4G-uppkoppling. På det sättet kan du spara energi och se till att du inte behöver krångla med dina Wi-Fi-inställningar.

 

Nya emojis

En av de mest efterfrågade nyheterna i nya operativsystem är alltid nya emojis. Android Oreo kommer utrustad med emojis från Unicode 10.0. Några av de stora nyheterna är paj, broccoli, T-Rex, zebra, giraff, handskar, älv, exploderande huvud och spyende ansikte.

 

Autofyll

Nu har Android inbyggt stöd för appar som kan fylla i adresser, bankkortsnummer och lösenord. Appar så som Dashlane, Lastpass och 1Password kan automatiskt fylla i dina lösenord på ett sätt som Google har välsignat.

 

Snabbgenvägar

Appar kan nu ha snabbgenvägar på hemskärmen. Håll in en apps ikon på hemskärmen så dyker fler alternativ upp. Du kan till exempel se vanligt använda adresser i Google Maps och starta en navigering till jobbet eller hem, utan att du först behöver öppna appen och trycka in adressen.

 

Notisprickar

Nu kan appar visa olästa notiser som en prick i ena hörnet av en appikon. Precis som med snabbgenvägar kan appikonen hållas in för att mer info ska dyka upp. När du håller in ikonen kan du få en översikt av missade notiser. Klicka på notiserna för att läsa dem.

 

Notiskanaler

Irriterande notiser har länge kunnat stängas av genom inställningar som dyker upp när du håller in en notis. Nu kan du dock göra lite mer exakta justeringar. Appar kan dela in notiser i olika kategorier så att du kan göra dig av med notiser som du inte vill ha men behålla de du verkligen inte vill bli av med.

 

Mer under huven

Android 8 Oreo

Android Oreo har också optimeringar för att starta snabbare, erbjuda högre säkerhet och ha längre batteritid. Det finns dessutom stöd för LDAC som är en Sony-standard för högre ljudkvalitet över Bluetooth. En annan mer grundläggande nyhet kallas Treble och gör det möjligt för telefoner som säljs med Android Oreo från början att uppdateras snabbare och lättare av smartphonetillverkare.

 

De mindre roliga delarna

Android Oreo är inte ett perfekt operativsystem. Vissa tillverkare har haft problem med att få operativsystemet att vara stabilt och vissa funktioner fungerar inte helt perfekt. Den nya autofyll-funktionen har till exempel skapat problem. Det gör bland annat att Lastpass-användare tvingas använda Beta-appen eftersom den vanliga versionen inte fungerar så bra med Android 8.

Ett annat problem är relaterat till YouTube. Trots att YouTube har stöd för Bild-i-bild-funktionen fungerar den inte i Sverige. Den fungerar nämligen bara för användare som prenumererar på YouTube Red, en tjänst som inte finns tillgänglig i Sverige.

Som med alla nya versioner av Android är det inte säkert att du får tillgång till alla nyheter. De flesta tillverkare anpassar sin mjukvara. Dessa anpassningar eller begränsningar i din telefons hårdvara kan göra att vissa nyheter saknas i din telefon.

 

Innan och efter du uppdaterar

Om du just har fått ett meddelande att det finns en Oreo-uppdatering tillgänglig för din telefon finns det ingen anledning att uppdatera samma sekund som du får notisen. De flesta tillverkare är försiktiga med sina uppdateringar men det skadar inte att vänta några veckor för att låta din smartphonetillverkare lösa potentiella problem, om det skulle finnas några.

När du väl uppdaterar och uppdateringen är färdigställd är det bara att börja använda din telefon som vanligt igen. Om någon app skulle bete sig konstigt är det viktigt att du först kollar på appens beskrivning i Google Play för att se om den har något Android Oreo-relatreat problem som du kan kanske göra något åt.

I ett fåtal fall kan vissa uppdateringar gå snett. Om din telefon är underligt långsam eller beter sig konstigt efter uppdateringen kan det vara värt att återställa den helt. Det är en ganska extrem åtgärd men det kan lösa vissa  problem.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − ett =