Bluetooth är en trådlös överföringsteknik som utvecklades av svenska Ericsson under mitten av 90-talet. I dag används den för allt från att koppla upp headsets till mobiltelefoner till att koppla upp bilar, termostater och lampor. Den senaste versionen av Bluetooth finns inbyggd i Samsungs senaste flaggskeppsmobiler och är på väg till fler nya smartphones. Nu är det därför dags att reda ut vad du som konsument verkligen behöver veta om Bluetooth 5.

Kräver ny hårdvara

För det första är det bra att veta att Bluetooth 5 kräver ny hårdvara i din smartphone. Det betyder att du behöver köpa en ny mobil för att ta del av de nya funktionerna. I nuläget finns det bara ett fåtal smartphones som har den nya tekniken. Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ är de mest uppenbara exemplen men Sony Xperia XZ Premium, som lanseras om en vecka, kommer också ha stöd för Bluetooth 5.

Samsung Galaxy S8 är en av få mobiler som har stöd för den nya Bluetooth-versionen.

Nyheterna i Bluetooth 5 är tekniska och komplicerade men i praktiken har Bluetooth 5 två fördelar framför Bluetooth 4.2. Hastighet och täckning. Med Bluetooth 5 finns det potential att få ut dubbelt så hög överföringshastighet och få bättre och mer pålitlig täckning på längre avstånd. Det låter givetvis bra men det är inte så enkelt i praktiken som det är i teorin. Hur bra Bluetooth-täckning en smartphone har med ett par hörlurar beror på mycket mer än bara vilken Bluetooth-teknik som används. Typen av antenn, signalens styrka och telefonens design kan påverka Bluetooth-täckning och prestanda. Med det sagt har Bluetooth 5 möjlighet att föra över data på ett sätt som Bluetooth 4.2 aldrig kunde. Nya smartphones kan utnyttja det för att erbjuda nya funktioner.

Bluetooth 5

Dubbelt ljud

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ har stöd för Bluetooth 5. De använder teknikens utökade bandbredd för att introducera en funktion som kallas Dubbelljud. Funktionen låter helt enkelt användare skicka telefonens medieljud till två Bluetooth-hörlurar samtidigt. Det betyder att till exempel två personer kan titta på samma video på en smartphone och höra samma ljud med två separata Bluetooth-hörlurar. Eftersom Bluetooth 5 är bakåtkompatibelt fungerar det dubbla ljudet också med äldre hörlurar, som inte har stöd för den nya Bluetooth-versionen.

Stödet för dubbla hörlurar är inte inbyggt i Bluetooth-standarden utan är en funktion som kan implementeras tack vare teknikens utökade bandbredd. Detta har skapat viss förvirring på marknaden. Det betyder alltså att alla telefoner som har Bluetooth 5 inte nödvändigtvis har stöd för att skicka dubbelt ljud. Sony Xperia XZ Premium har till exempel stöd för Bluetooth 5 men kan inte koppla upp mer än en Bluetooth-enhet för att lyssna på telefonens medieljud samtidigt.

För framtidssäkring

Samsung Galaxy S8-serien utnyttjar alltså Bluetooth-tekniken på ett sätt som ger konsumenter en praktisk och funktionell nyhet. För andra telefoner är fördelarna med Bluetooth 5 inte riktigt lika uppenbara. Telefoner med Bluetooth 5 kan potentiellt dra nytta av platsbaserade tjänster som kan dyka upp i framtiden. Det kan till exempel vara information om förseningar i kollektivtrafik som kan skickas ut på en tågstation eller erbjudanden som kan skickas till kunder i en livsmedelsbutik. Sådana tjänster finns dock inte i nuläget. Det betyder att Bluetooth 5 kan vara en bra funktion för dig som vill vara säker på att du kan använda morgondagens nya teknik. I nuläget är dock antalet uppenbara fördelar relativt få för konsumenter.

Som vi nämnde i artikeln är Sony Xperia XZ Premium en kommande telefon som har stöd för den nya Bluetooth-versionen. Surfas test av Xperia XZ Premium släpps nästa vecka. Håll utkik efter det.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Är räckvidden också mycket högre med hörlurar som inte har bt5?
    jag känner att det skulle vara det viktigaste att ta upp då det påverkar användare mest om något.

    • Räckvidden påverkas mest av vilken klassning Bluetooth-sändaren har. Det har inget med Bluetooth-versionen att göra.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × två =