Böjbart batteri går att klippa av på mitten

0

2016 var ett händelserikt år i teknikvärlden. Samsung stod för en av branschens största nyhet när företagets Galaxy Note 7 fattade eld och återkallades. Samsung väntas bekräfta förklaringen till problemet i en rapport som släpps nästa vecka. Redan nu har vi dock tagit en titt på ett batteri från Powerstrap som skulle kunna förebygga ett liknande problem.

Kan böjas 1 000 gånger

På CES 2017 hittade vi på Surfa ett bås för ett företag som kallar sig Powerstrap. Företaget har tidigare släppt tillbehör till smartklockan Pebble men introducerar nu ny batteriteknik till världen av smarta klockor. Företaget har ännu inget batteri att sälja men visar upp en unik prototyp med lite speciella egenskaper. Prototypbatteriet är böjbart och kan klippas i två bitar, utan att sluta fungera.

Tanken med den nya batteritekniken är att göra det möjligt för smarta klockor och andra enheter att ha inbyggda batterier som kan böjas. Det betyder att ett batteri kan placeras i ett armband och ändå låta armbandet förbli böjbart. Enligt Powerstrap kan batteriet böjas fler än 1 000 gånger utan att påverkas. Företaget använder en typ av nanofilm mellan anoden och katoden för att se till att de två delarna av batteriet inte kommer i kontakt med varandra, även när batteriet böjs.

Kan klippas i tu

Den speciella nanofilmen kan också se till att batteriet inte slutar fungera när det skadas. Ett av moderna litiumbatteriers största problem är att de kan överhettas och fatta eld om de skadas. Powerstrap påstår att deras batteri kan klippas i tu utan att överhettas eller ens sluta fungera. Så länge inte kretsarna eller kontakterna för batteriet förstörs kan batteriet fortsätta fungera även efter det kapats. Detta är givetvis inte en funktion som många konsumenter väntas behöva i sin vardag men det visar på hur den nya batteritekniken kan ge konsumenter säkrare batterier.

Powerstrap har inget officiellt lanseringsdatum för sin nya batteriteknik men tror att produktion kan påbörjas senare i år. Om vi har tur kan vi börja se prylar med tekniken redan nästa år.

Armband gör gamla klockor smarta

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 13 =