Efter införandet av de nya EU-reglerna kring fri roaming inom unionen ändrade Comviq sina abonnemang. Operatören fortsatte dock ta extra betalt för kontantkortskunder som ville surfa, ringa och SMS:a utanför Sverige men inom EU. Nu har Comviq ändrat sina kontantkort. Post- och telestyrelsen har samtidigt kommit fram till att de äldre kontantkorten troligen bröt mot EU-förordningen. Comviq står fast vid att de inte har gjort något fel.

Dubbelt så dyrt med EU-roaming

I somras uppmärksammade vi på Surfa att Comviqs kontantkort inte verkade följa de regler som den nya EU-förordningen om roaming fastslog. Vi kontaktade då Post- och telestyrelsen, tillsynsmyndigheten för svenska teleoperatörer, som bekräftade att de också sett de underliga erbjudandena från teleoperatören. Comviqs regler kring EU-roaming var så annorlunda att PTS började granska Comviq för att eventuellt starta en officiell tillsyn mot operatören. Nu har Comviq alltså ändrat sina EU-regler kring kontantkort. De följer nu samma principer som andra teleoperatörer. Det ingår nu alltså en viss mängd surf till nästan alla kontantkort medan de billigaste alternativen helt saknar roaming-möjligheter.

Comviq tar dubbelt betalt för ”gratis EU-roaming”

Det erbjudande som Comviq kallade EU Vecka är nu helt borta från företagets utbud. Alla kontantkortskunder som hade en aktiv prisplan med roaming den 14 september, när förändringarna genomfördes, får nu möjlighet att roama utan extra kostnad.

Tillsyn var nära

Trots att Comviq har förändrat sina erbjudanden kvarstår faktumet att teleoperatören tog extra betalt för roaming under en hel sommar. Det var en sommar då konsumenter förväntade sig att kunna använda sin telefon inom EU, utan krav på extra betalning. Fredrik Kapper, som jobbar på Post- och Telstyrelsens konkurrensavdelning, berättar att myndigheten var så gott som färdig med att starta en tillsyn när Comviq genomförde sina förändringar.

När vi tittade på Comviqs upplägg såg det väldigt tveksamt ut. Det var därför vi bestämde att vi var tvungna att gå till botten med det, säger Fredrik Kapper, handläggare på PTS.

Comviqs förändringar genomfördes vid en praktisk tidpunkt för teleoperatören. Post- och telestyrelsen hade nämligen precis tänkt starta ett tillsynsärende.

Vi hade i stort sett gjort färdigt vår utredning där vi kom fram till att vi skulle starta ett tillsyndsärende. När det var aktuellt såg vi dock på deras hemsida att roaming nu ingick i kontantkorten och att EU Vecka såg ut att inte finnas längre, säger Fredrik Kapper, handläggare på PTS.

Comviq
Comviq redovisar sina nya villkor på sin hemsida.

Inget med PTS att göra

Comviq menar ändå att förändringarna inte har något med EU-förordningen eller Post- och Telestyrelsens potentiella tillsyn att göra.

Har faktumet att PTS har funderat på att starta en tillsyn mot er varit en del av ert beslut att göra de här förändringarna?

Nej, det skulle jag inte säga. Vi har utgått ifrån våra kunder och de behov de har. Vi var ju helt eniga med att vårt tidigare beslut var förenligt med förordningen så det har inte med det att göra, säger Louise Ekman, Press & PR-ansvarig på Tele2 Sverige.

Post- och telestyrelsen ska träffa Tele2, som äger Comviq, för att försöka reda ut meningsskillnaden. För konsumenter förändrar det inte faktumet att Comviq sålde kontantkort som inte nådde upp till de förväntningar som EU-reglerna skapade.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

 1. fan man ser ju direkt att de ändrade pga tllsynen,
  vad är detta för sjukt sätt att avbryta tillsynen?
  då skyddar ju dom comviq, uppenbart
  att surfa inom eu ska kosta likadant som att surfa inom sverige.
  så är det i andra euländer
  comviq har inte gjort detta ändring än.
  det kostar fortfarande extra, +saldo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =