Miljö är inte en fråga som ligger långt upp på listan för många elektronikbolag. Smartphoneföretag pratar sällan om sina produkters miljöpåverkan. Det finns givetvis undantag som bevisar den regeln. Det mest uppenbara undantaget är det holländska företaget Fairphone som nu presenterar sin tredje modulära, miljömedvetna och rättviseorienterade smartphone, Fairphone 3.

Fairphone 3: för rättvis arbetskraft och miljö

Fairphone 3 är en modern smartphone som är gjord för att ta större hänsyn till miljö på flera olika sätt. Redan från utvinningen av material för mobilen används källor som till exempel inte kommer från krigshärjade områden, som annars ofta har stora problem med arbetsrätt. Det låter kanske som ett relativt lågt krav. På grund av globala marknader är det ett påstående som ingen annan smartphonetillverkare vågar sig på. Även vid konstruktionen av telefonen i sig har Fairphone nära samarbete med fabriken för att säkerställa att alla involverade får rättvisa löner och arbetsvillkor.

Bortom produktionen har Fairphone 3 också en design som är tänkt att hjälpa miljön. Telefonen är nämligen konstruerad av sex moduler som enkelt kan bytas ut av användaren. Det gör att trasiga komponenter ska kunna repareras av konsumenten för att ge telefonen en längre total livstid. En trasig kamera ska till exempel enkelt kunna bytas ut av konsumenten tack vare en enkel design, tydliga reparationsmanualer och lätt tillgängliga reservdelar. Den enda förbrukningsvaran som finns i en smartphone, batteriet, kan enkelt bytas ut för hand helt utan verktyg.

Nästan dubbelt så dyr

Fairphone 3 är inte en flaggskeppsmobil med alla nya häftiga funktioner som flera konkurrenter har. Fairphone har istället satsat på billigare hårdvara. Telefonen har en 5,7 tum Full HD-upplöst skärm med extra tjockt Gorilla Glass 5, ett Qualcomm Snapdragon 632-chipset, 4 GB RAM, 64 GB lagringsutrymme och ett användarutbytbart 3 000 mAh-batteri. Det ger den specifikationer som är väldigt lika Motorola Moto G7, en mobil som säljs i Sverige för runt 2 500 kronor just nu. Med fokus på miljö och rättvis arbetskraft har Fairphone 3 dock en egen nisch som gör en sådan jämförelse svår. Med det sagt är priset på 450 Euro högt i jämförelse, nästan dubbelt så högt, som för konkurrenter med liknande specifikationer.

Fairghone 3

Mjukvara är givetvis en viktig del av en modern smartphone. Fairphone 3 kommer att lanseras med Android 9, ungefär samtidigt som Android 10 lanseras. Företaget sätter inga höga förväntningar på vilka operativsystemsuppgraderingar konsumenter kan vänta sig för telefonen. Fairphone 2 använder trots allt fortfarande Android 7. Företaget utlovar dock fem år av kontinuerliga uppdateringar för säkerhet och stabilitet. Det är definitivt lovande eftersom hållbar hårdvara knappast kan fungera utan uppdaterad och säker mjukvara.

Fairphone 3 lanseras i Europa, med leveranser till Sverige, från 3 september.

Källa: Fairphone

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju + arton =